От мекица на твърдак.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

От мекица на твърдак.

Мнениеот PRobably » Чет Сеп 09, 2010 11:55 pm

В главата ми се върти шантавата идея да мина на твърдак,но никога не съм карал ХУБАВ твърдак и не знам дали искам да сменя сегашната ми рамка-Рам Ам за нещо такова. Ще се сменя единствено рамката други промени няма да има.Ще се използва за каране надолУ-аграрене.Новата рамка 100% ще е стомана и 100% ще е мислена за аграрене.Друго нищо не знам и там е проблема. :rofl: Продажбата на сегашната ми рамка ще финансира новата.Хвърлил съм око на inbred 456 summer или пък някоя кучка ако се намери,има го и варИАнта за сърдж,но той е в краен случай.Купуването на самата рамка не ме притеснява,притеснява ме това,че след като съм карал меко твърдата рамка може и да не ми хареса.Главната причина поради която искам да сменя Ам-а е,че искам да опитам нещо ново,а финанси за истинска дх рамка нямам,такаче остава варянта за истинсКи дх твърдак. :D
Таа от цялата тая глупост дето написах искам да разбера,дали има смисъл да мина от меко на твърдо.Някой правил ли го е?
Едит: доволен ?
Спи ми се човек не ми е до правопис...И на мене не ми се нравят такива като теб,ама си трая.
Ако може без повече оф топик.Ако не ти харесва как пиша,има тема за оплакване!
Последна промяна PRobably на Пет Сеп 10, 2010 12:48 am, променена общо 4 пъти
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Re: От мекица на твърдак.

Мнениеот ICEonFIRE » Пет Сеп 10, 2010 12:34 am

По въпроса с рамките не мисля да взимам отношение,но бих те посъветвал да поработиш върху правописа,че нещо глупости от сорта на "надоло","варянта" и "истинси" не ми се нравят,а и не само на мен,но и на администраторите.Може да си пропуснал някоя буква в бързането,ама нали по тази причина има бутон "edit". :agree:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 10, 2010 12:49 am

оф, човека кво пита, ти ко му отговаряш... то щото 60% от пишещите във форума са цъфнали, та завързали откъм правопис... :smokin:
по темата - аз вече се изказах по скайп, но мога и тук да драсна 1-2 реда: аз лично съм против идеята, но парите са си твои, пешо. лично мнение - би се получило интересно животно от сватбата на домейна Ю-търн с он-уан самър сийзънс, но твърдата задница ще те ограничава малко повече в сравнение с РАМ АМ-а. колкото и да не е рамка за спускане, настоящата ти рамка има достатъчно ход отзад да компенсира някои достатъчно големи грешки. според мен си карай байка така както е, а нататък сбирай пари и налазвай някоя рамка от типа на РАМ ФР с малкия шок, Giant Reign X, specialized SX Trail, Норко Сикс от по-новите, и въобще някаква АМ рамка с 170мм ход отзад, която да е идеална за 160-170мм вилка.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пет Сеп 10, 2010 3:55 pm

Интересно е карането на "боен" твърдак, спор няма, но като човек, пробвал и двете неща, макар и не точно в дисциплината спускане, съм съгласен с Васко. Меката рамка от типа на АМ прощава повече грешки, позволява да се кара по-бързо, уморява те по-малко, държи се по-стабилно по силно пресечен терен - всичко това е заради окачването, което все пак не е с малко ход.
С твърдака ще ти се струват доста по-груби нещата, колкото и техника на карането да имаш. Неговото предимство би било ако искаш да покараш на дъртове, пъмптрак и т.н., т.е. от една точно определена гл.т. твърдакът е по-универсален, но от всяка друга АМ велосипед (направен в твоя случай като FR) е по-добре.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот despite » Пет Сеп 10, 2010 5:17 pm

Inbred 456 summer, ако не се лъжа, е рамка за каране, а не за блъскане.
Последните NS Bitch доколкото знам са с предназначение DJ/Street, а Surge замести Bitch като freeride рамка и от тези които си споменал ми се струва най-подходяща за аграрене.

Ако АМ-а ти е здрав и ще купуваш твърдата рамка на старо бих казал, че идеята за смяна е лоша. Ако ще е нова вече си зависи изцяло от теб.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот jd » Пет Сеп 10, 2010 5:37 pm

Подкрепям напълно това, което Admin казва, особено, че той има опит точно с мекица и 456-ца. За това до колко е хубаво/лошо да се кара с твърдак надолу - абсолютно индивидуално е. Много зависи и с какви компоненти ще го караш (особено що се отнася това до вилката).

Аз лично, като човек каращ вече почти цял сезон On-One summer season 456 мога да споделя следните неща за тази рамка:
- доста пъргаво се води, дори и в технически участъци. Да, не позволява скоростта, каквато би могла да ти позволи една мека рамка, но като за твърдак е изненадващо пъргава
- удобна е както за въртене, така и за спускане

По предназначение, производителят я дава че АМ (което предполагам ти мислиш за спускане), така че тази рамка мога да кажа само положителни неща като поведение. Е, да - малко по-тежичка е от подобни рамки, но все пак си е Cro-Mo. Теглото се приживява.

Успех с избора ;) :beer:

despite написа:Inbred 456 summer, ако не се лъжа, е рамка за каране, а не за блъскане.

Никоя рамка не е за блъскане, а за карането й по предназначението, дадено от производителя. В случая, мисля че ще свърши работа за целите, описани по-горе ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот PRobably » Пет Сеп 10, 2010 6:19 pm

Рамката ще се кара с домейн 318 160 ход,тъкаче ще е в границите на нормалното.Не искам да сменя АМ-а защото не ми харесва,а защото исках да пробвам нещо различно,но явно няма много смисъл в това,на всичкото отгоре не съм кой знае колко опитен и предполагам,че твърдака само ще влоши нещата.Засега ще си карам АМ-а докато събера пари за истинска рамка за спускане и тогава ще го мислиме вече. :D
@jd наясно съм с понятията...Карам с сегашната ми рамка,защото не мога да си позволя друга,а не защото под АМ разбирам спускане.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот dEcLiNe » Пет Сеп 10, 2010 10:07 pm

Слагаш едни клипсове и заспиваш.
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Night_Falcon » Пет Сеп 10, 2010 10:58 pm

Твърдака ще те научи по-добре... преди като го четох това във форума мислех че са глупости, ама го проумях от личен опит
За 2 месеца каране на твърдак натрупах техника горе-долу колкото за 1 година каране на мекица...
В началото ще се измъчиш да минеш от мекица на твърдак, ама ще свикнеш
Така че моето обобщение:
Ако караш САМО и единствено за кеф, и не ти пука ква ти е техниката - карай мекица, по-забавно е :D
Ако искаш да напреднеш в спорта, по-добре сглоби 1 добър твърдак
Айде наздраве :beer:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот PtD » Съб Сеп 11, 2010 5:24 am

Aз пък ще съм контра на Админ и ще дам един глас за твърдака. Имам и FS и хардтейл, и като че ли повече си ми харесва да си джиткам с твърдака. Вярно е, прощава по-малко и т.н. (очевидно), но който иска да му е лесно, защо изобщо кара колело?

(Всъщност най-забавно ми е с третото колело, което е изцяло твърдо :eyebrow: )
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот PRobably » Съб Сеп 11, 2010 1:50 pm

Сега съм по-заблуден от колкото бях в началото. :rofl: Май засега ще си покарам АМ-а и като посъбера някой лев,ще купя твърда рамка без да продавам АМ-а.Така ако не ми хареса,няма да съм загубил нищо.
Аватар
PRobably

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 11, 2010 4:02 pm

от трън, та на глок... :smokin:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PtD » Съб Сеп 11, 2010 5:01 pm

hitar_potar написа:от трън, та на глок... :smokin:

:eyebrow: :eyebrow: :eyebrow:

(пише се с главна буква!)
Аватар
PtD

Мнениеот FEAR » Съб Сеп 11, 2010 10:14 pm

PRobably написа:Сега съм по-заблуден от колкото бях в началото. :rofl: Май засега ще си покарам АМ-а и като посъбера някой лев,ще купя твърда рамка без да продавам АМ-а.Така ако не ми хареса,няма да съм загубил нищо.

Карай си Ам-а и събери пари за Фр/Дх рамка!
Карал съм боен твърдак - Блокхед с флот 36 и работише добре, но някак не се чувствах сигурен да дам газ надолу по коренаците с него. Истина е, че има повече тръпка, но пък не прощава грешките като мекицата. С него няма да постигаш толкова бързи времена, колкото с софттейл-а, а и поне на мен не ми е комфортно върху такова колело. Ако вече си на меко, няма смисъл да се връщаш към хардтейл-а.
На трасета, подобни на тези в Боровец, с твърдака би се озорил, дори да имаш добра техника, тъй като има бая корени и дропове. И ще падаш повечко.
От купуването на твърдак не виждам никакъв смисъл! :agree:
За мен карането на дх/фр се практикува с меко колело, затова карай рам-а и събирай за рамка за тези дисциплини. :D
eksa написа:Е,ако под един к*р над земята разбираш 5 метра ,тогава евала. :D
Аватар
FEAR

Рейтинг: 1112

Мнениеот Antares » Пон Сеп 13, 2010 9:44 am

Задай си въпроса кое обичаш повече. Скоростта и комфорта или техниката и борбата с терена? Твърдака не прощава, той изисква прецизен подбор на линия, изисква умение да минаваш насечен терен, но е по-лек и вероятно по-пъргав в завои. Мекицата ти дава комфорт при неравности, позволява ти по-висока скорост и прощава много грешки. В полет твърдака иска да умееш да обираш удара при приземяване и да имаш ясна линия и да я нацелиш. Мекицата може да свърши по-голяма част от работата при приземяването и е "склонна" да прости по-лоша линия след него.

Давам пример със себе си - минах от твърдак на мекица и едва ли бих се върнал. Дървен съм в контрола и доста плашлив. С твърдака някои места просто си изискваха да прелетя над тях, ако искам да запазя скорост, а не отричам, че съм шубе - тоест - налагаше ми се да намалям, за да мога да "прегазя", тоест окрачването да може да сработи добре. С мекицата просто си газя. Да не говорим, че вече колената почнаха да ме псуват след някои спускания с твърдака.

И двете имат плюсове, но си е вече до персонални предпочитания. Така че е добре да прецениш кое е за теб. Може би най-добрия вариант - без да продаваш АМ-а - вземи една твърда рамка и пробвай. И като прецениш - продай другата рамка. Но според мен човек трябва да пробва :]
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот moor » Пон Сеп 13, 2010 12:02 pm

Аз няма да ти дам съвет какво да направиш, но ще ти обясня моите впечатления на човек карал цял живот трърдак и минал на меkа рамка.
За мен нищо не може да замени чувството да караш твърдак агресивно, да блъска те повече но имаш здраво контрол над нещата.
От скоро минах на мека рамка Кона Dalg, водят я AM и мога да кажа че скороста е по голяма за сметка на адреналина.Също е доста забавно разбира се :)
Аз лично съм експериментирал с много колела и винаги ми е забавно да пробвам нещо ново.В момента си сглабям колело за дърт.
Според мен зависи как точно караш в планината, защото ако отидеш на боровец и караш цял ден твърдак най-вероятно няма да се отрази добре на колената ти.Обаче ако обичаш да правиш по дълги преходи и после краткотраини спускания, твърдака си е твърдак.
Аватар
moor

Рейтинг: 1267

Мнениеот PtD » Вто Сеп 14, 2010 3:12 am

moor написа:За мен нищо не може да замени чувството да караш твърдак агресивно, да блъска те повече но имаш здраво контрол над нещата.

Голямо +1 (с изключение на контрола - според мен при висока скорост имаш по-малък контрол с твърдака... но пък директното усещане за терена - безценно!)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 14, 2010 7:10 am

При правилно настроено цялостно окачване на една мекица, чувството за терена е много по-наситено - не се мисли за дребните препятствия, които ей сега ще ми разхвърлят задницата наляво-надясно, а (логично) летвата се вдига и човек лапва по по-едрите препятствия. Няма смисъл да говорим за контрол, при мека задница сцеплението на задната гума не играе на "тука има, тука нема". Всичко това се отнася за каране на скорост.

Не мисля, че може обективно да сравним двата стила. Всеки си има предимствата и недостатъците.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот airborneone » Вто Сеп 14, 2010 9:29 am

bikerider написа:Не мисля, че може обективно да сравним двата стила. Всеки си има предимствата и недостатъците.

+1 :agree: :beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот moor » Вто Сеп 14, 2010 1:38 pm

PtD написа:Голямо +1 (с изключение на контрола - според мен при висока скорост имаш по-малък контрол с твърдака... но пък директното усещане за терена - безценно!)

Прайслес :lol2:
И едно видео, което обичам да си пускам често:
http://www.youtube.com/watch?v=wv7TyakE8qw
Последна промяна moor на Вто Сеп 14, 2010 2:37 pm, променена общо 1 път
Аватар
moor

Рейтинг: 1267

Мнениеот Admin » Вто Сеп 14, 2010 2:22 pm

bikerider написа:При правилно настроено цялостно окачване на една мекица, чувството за терена е много по-наситено - не се мисли за дребните препятствия, които ей сега ще ми разхвърлят задницата наляво-надясно, а (логично) летвата се вдига и човек лапва по по-едрите препятствия. Няма смисъл да говорим за контрол, при мека задница сцеплението на задната гума не играе на "тука има, тука нема". Всичко това се отнася за каране на скорост.

Не мисля, че може обективно да сравним двата стила. Всеки си има предимствата и недостатъците.

:agree:

@PRobably
Както виждаш, всичко се свежда до лични предпочитания, а няма как да знаем кое ще ти допадне повече на теб. ;)
Но с оглед на казаното и от bikerider се връщам и към моето мнение по-горе. Ти си писал, че става дума за спускане, а аз това каране го свързвам с повече скорост и по-технични терени. Според мен в такива условия плюсовете на велосипед с окачване са повече, освен ако не държиш да ти е максимално трудно. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Вто Сеп 14, 2010 5:20 pm

И друг път съм споделял, а и темата ми изглежда подходяща: в Леоганг сме виждали на живо един италианец с Banshee Morphine (твърдак), който караше кажи-речи по-добре от всички други на трасето. Дропеше всички дропове (най-високия по това време беше около 5 метра), караше по нортшоровете, по едни огромни see-saw... Заслужава си да се помисли върху това.
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Вто Сеп 14, 2010 6:47 pm

Върху кое? Че някъв си карал твърдак в Леоганг. Голям праз.
Аватар
Harka

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Сеп 18, 2010 11:25 pm

Прелисти си приоритетите, желанията и аджеба какво искаш да промениш. Искаш да пробваш нещо ново, ок, пробвай чуждо. За 1 ден нищо няма да усетиш, нито за 1 седмица, освен друсане. Кефът има различни аспекти респективно различни начини да бъдат постигнати.
А, да, за малко да забравя, ограничавайки се само с Cr-Мо рамки изпускаш твърди рамки с чудна геометрия.
И все пак, както вече отбелязаха, Surge-a е страхотна рамка, с по-хубава геометрия от Bitch 2007/2008 година ли беше последната версия за Фрийрайд.

Off:
moor написа:
PtD написа:Голямо +1 (с изключение на контрола - според мен при висока скорост имаш по-малък контрол с твърдака... но пък директното усещане за терена - безценно!)

Прайслес

:hearts: :I
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот hitar_potar » Нед Сеп 19, 2010 2:08 am

айде стига - да кажем, че плана е задействан вече. ;) с малко повечко късмет да се надяваме, че пешо ще се пофали, като му доди времето... :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот heep » Нед Сеп 19, 2010 1:37 pm

Аз не се изкефих – минах от голямо меко на твърда релса – карах малко и сега пак минах на меко. Просто наистина нещата са мн различни.
Спомням си че halcor мина от меко на трърдо и много се кефеше.
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Назад към Общ форум