Как да направя да ми е по удобно при спускане.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как да направя да ми е по удобно при спускане.

Мнениеот icebobo » Съб Сеп 18, 2010 11:41 am

Здравейте , момчета
При моя байк височината на кормилото ми е по ниска от тази на седалката.Като дойде време да се спуснем по някоя много стръмна пътека и имам чуството че ще се преметна през кормилото,пък недай се боже да почна да натискам предната спирачка.Седалката като си я спусна пада не повече от 5 см.защото опира колчето във болтовете с който е завита стойката за бутилката за вода.Спесъри над лапата нямам значи не мога с тях да вдигна височината на кормилото.Имам следните варианти за които се сещам.Първия е да вдигна хода на вилката от 100мм на 120мм. и така ще постигна 2 см.,значи хода на вилката ми се променя като се разглоби и се обърнат спесъри вътре в нея,трябва в сервиз.Втория вариант е друга лапа с друго кормило.Ако вие се сещате за нещо друго ,помагайте. :beer:
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Re: Как да направя да ми е по удобно при спускане.

Мнениеот hitar_potar » Съб Сеп 18, 2010 11:53 am

не си казал какъв е байка, не си казал и какво разбираш под спускане. принципно и двата варианта, които си посочил, са добри, но си направи сметка как караш, доколко ти е удобен байка сега, опитвай се да се научиш да се изнасяш повече назад с настоящите кормило и лапа.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот moonlight » Съб Сеп 18, 2010 12:13 pm

Не може ли да ти резнат малко от колчето на седалката ? При мен така направиха.
Аватар
moonlight

Рейтинг: 1425

Мнениеот icebobo » Съб Сеп 18, 2010 12:57 pm

hitar_potar написа:не си казал какъв е байка, не си казал и какво разбираш под спускане. принципно и двата варианта, които си посочил, са добри, но си направи сметка как караш, доколко ти е удобен байка сега, опитвай се да се научиш да се изнасяш повече назад с настоящите кормило и лапа.

Байка е shockblaze 7,спускане разбирам като си карам из планината има изкачване има и спускания,и тези спускания понякога са много стръмни.Не се стремя да летя по пътеките ,просто да се спускам по полека без да се налага да слизам.Ами байка ми е удобен на изкачване,свикнал съм му.Не става много да се изнасям назад защото седалката ми пречи,за да мина зад нея трябва да пусна кормилото.
icebobo

Мнениеот Tonkata1 » Съб Сеп 18, 2010 12:59 pm

В този случай май,май рамката ти е прекалено голяма и няма как да минеш зад седалката... Пробва ли да изтеглиш седлката максимално напред и кормилото и лапата максимално назад ?
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот icebobo » Съб Сеп 18, 2010 1:10 pm

Копрмилото и лапата назад няма как защото кормилото е право.
http://www.shockblaze.com/scheda.asp?co ... ,0,01.html

Седалката е нагласена да ми е удобна да карам нагоре с нея,ако всеки път като ще се спускам ще я развивам от шейната то по добре да не се спускам.
Между другото идеята за срязване на колчето не е лоша ,макар че вече гоних един ротвайлер и един вълчак с него.По късо вече не става за бой. :smash:
icebobo

Мнениеот sailman » Съб Сеп 18, 2010 2:42 pm

Седалката е нагласена да ми е удобна да карам нагоре с нея

Ако това е положението в което ти стои седалката, и изобщо така изглежда настроеният ти за каране велосипед, мисля че, като начало могат да се отнемат около 50 мм. от колчето. Това, обаче го казвам гадаейки за деиствителната му дължина.(ако е същото като на спесификацията в сайта би трябвало да е 400 мм.)
Следващата стъпка е да пробваш с по-къса лапа. Ако (предполагам) настоящата ти е 120 мм., можеш да пробваш да сложиш 90 мм. Съдейки по ръста ти и ефектифната горна тръба на велосипеда (602 мм.), мисля че няма да ти е неудобно и за нагоре.
Третото нещо, дето аз бих променил е кормилото. При каране надолу (пак говорим за ХС каране) с малко по широко кормило с някакво издигане (да кажем 660 мм. с 15 - 25 мм. издигане - по вкус) би се чувствал доста по-уверено, без сериозни вреди за позицията при педалиране нагоре. Натвърдвам пак, че това последното е лично мнение и може да не е вярно за всеки.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот kvelikov » Съб Сеп 18, 2010 3:43 pm

sailman написа:... мисля че, като начало могат да се отнемат около 50 мм. от колчето. Това, обаче го казвам гадаейки за деиствителната му дължина.(ако е същото като на спесификацията в сайта би трябвало да е 400 мм.)
Следващата стъпка е да пробваш с по-къса лапа. Ако (предполагам) настоящата ти е 120 мм., можеш да пробваш да сложиш 90 мм. Съдейки по ръста ти и ефектифната горна тръба на велосипеда (602 мм.), мисля че няма да ти е неудобно и за нагоре.
Третото нещо, дето аз бих променил е кормилото. При каране надолу (пак говорим за ХС каране) с малко по широко кормило с някакво издигане (да кажем 660 мм. с 15 - 25 мм. издигане - по вкус) би се чувствал доста по-уверено, без сериозни вреди за позицията при педалиране нагоре. Натвърдвам пак, че това последното е лично мнение и може да не е вярно за всеки.

100% :agree: !
И като за последно може да провериш дали няма по-тесни седалки от твоята.
Преди време една от причините да се изнасям трудно назад беше точно широчината на седалката...
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот icebobo » Съб Сеп 18, 2010 5:14 pm

sailman написа:
Седалката е нагласена да ми е удобна да карам нагоре с нея

Ако това е положението в което ти стои седалката, и изобщо така изглежда настроеният ти за каране велосипед, мисля че, като начало могат да се отнемат около 50 мм. от колчето. Това, обаче го казвам гадаейки за деиствителната му дължина.(ако е същото като на спесификацията в сайта би трябвало да е 400 мм.)

Така изглежда сега колелото настроено за каране http://icebobo.snimka.bg/motorcycles/velo.512546.20651332,това е седалката която карам http://icebobo.snimka.bg/motorcycles/velo.512546.20651333,и това е лапата http://icebobo.snimka.bg/motorcycles/velo.512546.20651334 която мужду другото е 110мм.Като гледам на другите момчета лапите,освен че са мааалко по къси,виждам че ъгъла на лапите им е по голям.И дали мислите, че ще е добра идея първите 2 см да ги постигна от като вдигна хода на вилката?Колчето има още 19,5 см надолу в тръбата дължина.
icebobo

Мнениеот kvelikov » Съб Сеп 18, 2010 5:51 pm

Имаш доста за рязане от колчето на седалката!
Седалката ти е доста по-широка от желаното...
Лапата си плаче за смяна (скъсяване+издигане).
Аз бих вдигнал и вилката (щом може).
"Козьото мъдо" (чантичката) също ти "изяжда" още поне 10 см щом решиш да сваляш седалката... :eyebrow:

Успехи!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот icebobo » Съб Сеп 18, 2010 7:48 pm

Благодаря много за съветите ,момчета. :agree:
Козъото мъдо съм сложил лепенки,щангички,инструмент и якенци ветровка сгънато на осем.Така избягвам досадното носене на раница на гърба,и се чуствам по свободно. :D
Започвам едно по едно да правя това което ме посъветвахте,ще спра когато постигна задоволителен резултат.Почвам от вилката и колчето,ще последват лапа и кормило.
icebobo

Назад към Общ форум