Някой карал ли е до сега такива предавки и какви предимства и недостатъци имат спрямо 9x3 ? По сайтовете естествено ги хвалят, но ми се иска мнение на човек, пробвал. Даже тъй като това е нещо ново, в тази тема може да пише всеки пробвал

ХристоС. написа:... е че позволяват по-малък Q-factor, следователно повече полезна сила при въртене.
ХристоС. написа:..и при достатъчно добра физическа подготовка най-леката (22/34) предавка не влиза в употреба. l
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш"![]()
Daniel Panev написа:$$$ и теглоКонкретното Шимано не знам какви пари е, ама Rohloff-ите са цифромания. Абе както и да го въртим - пълен комплект - обтегач, касета и 2 команди SRAM X0 Carbon ми излязоха около 1/3 от цената на Rohloff SpeedHub 14
![]()
Отделно не можеш да сложиш ремък на всяка рамка - той, за разлика от веригата, е непрекъснат и трябва да можеш да разглобиш рамката, за да го поставиш.
did написа:Забравяте и още нещо: ...
hitar_potar написа:did написа:Забравяте и още нещо: ...
Уважавам високо мнението ти, Дид, но в случая не съм съгласен. Може би си прав за поддръжката - вероятно ще е малко по-скъпичка. Но според мен издръжливостта няма да се влоши - не са важни само материалите, но и начина, по който са обработени. Нали технологиите се развиват и стават по-добри, логично е инженерите да са намерили начин да запазят издръжливостта на 10-скоростна верика спрямо 8-скоростна, а защо не и да я увеличат....
did написа:Изтървал си някои много съществени думички в поста ми. Прочети го пак, ама внимателно!
Ако същите тези нови материали и технологии се приложат за 8 скоростна система, веригата ще е поне с 30-40% по-здрава от сегашните КАЧЕСТВЕНИ вериги за осмици. Само дето никой не иска да прави това, понеже не е модерно.
Колкото до личния опит - да, има такъв. Може да попиташ и Naka76 какво ще ти каже.
Физичните закони не могат да се заобиколят с нови технологии.
Разстоянието между зъбчатките при осмицата е по-голямо от това при девятката и още по-голямо от това при десятката. Това елементарно води до извода (проверен в практиката), че ако имаш луфтове или износване в дераельора или веригата, той ще се отрази по-малко на работата му с осмица, много повече на работата с девятка и пагубно на работата с десятка. Не случайно всички (примерно) шимански дераельори са с еднакво отношение на издърпване, т.е. би трябвало да са взаимозаменяеми на теория, обаче някои ги пише, че стават за осмица, по-скъпите - за девятка... Докато са нови, всички стават за всичко. Като се износят, евтините работят само с осмица или седмица. Помисли защо!
MacLeod написа:Че е цифромания се виждаТо аз не съм тръгнал да си го купувам, просто ми е интересно. Само не разбирам защо да е по - тежко ? Нали ремъка е по - лек от веригата, нямаш две команди, а само една. Плюс това венците са по - леки тъй като са единични, нямаш обтегач. Единствено главината трябва да е по - тежка.
bio написа:еххх чичо Мите. не ги разбираш ти модерните технолии ... назадничав си туй то ...
did написа:MacLeod написа:Че е цифромания се виждаТо аз не съм тръгнал да си го купувам, просто ми е интересно. Само не разбирам защо да е по - тежко ? Нали ремъка е по - лек от веригата, нямаш две команди, а само една. Плюс това венците са по - леки тъй като са единични, нямаш обтегач. Единствено главината трябва да е по - тежка.
Аз на тоя ремък едно не му разбирам. Веригата е надупчена и като се набият кал и камъни в нея, зъбците на венците избутват боклуците през тия отвори. Ако камъчета, кал и пясък се наблъскат в ремъка, как, аджеба, те ще излезнат оттам? Хората се чудят как да направят веригите с повече отвори навсякъде, за да не задържат мръсотии и да може да се самоизчиства и ... ХОП... имаме си нова технология с РЕМЪК![]()
MacLeod написа:...
Доста добро попадение, не се бях сещал за този проблем, но звучи логично. Някой ако има обяснение ?
zero knowledge написа:Не че съм фен на ремъците, но това с ремъка и зъбците, които да се самопочистват вече е измислено.
...
The patented sprockets contain MudPortsTM that shed even the worst types of debris. Not even snow or mud will slow you down
Назад към Продукти за крос-кънтри
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта