Няколко проблемЧета

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Няколко проблемЧета

Мнениеот Snevk » Пон Окт 11, 2010 7:23 pm

Тъй като никой не ми отговори във старата тема пиша нова (и без това там стана манджа с грозде :crap: )
Пак проблеми със спирачката ...
Взех си http://screambikes.eu/spirachki/predna- ... -m416.html , не работи много добре но се поразрових във форума и разбрах че при новите дискови спирачки има период на разработване.Но проблема е че когато спирам се усеща един луфт. Първо мислех че е от челото после от вилката , но сега съм почти сигурен че е от диска http://screambikes.eu/spirachki/diskovi ... rt53l.html
А и нормално ли е при натискане на спирачката диска да се изкривява (извинете ме за тъпите въпроси за пръв път си имам работа със дискови спирачки )
А и още нещо като минавам през дупки или слизам от бордюра се чува едно пукане (не винаги дори рядко но е доста дразнещо ) свалих вилката изчистих чашките смазах ги сглобих го и пак пука. И това ме кара да си мисля че е от вилката.
А и нея я взех 2ра ръка като АТА патрона и е прецакан... Та като я взех дължината на стеншъните беше 130мм сега е 120мм мисля че "издиша" от някаде и тапата отгоре на АТА-то постоянно се върти , покарам 1 час и гледам се е завъртяла на 90градуса...
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Re: Няколко проблемЧета

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Окт 11, 2010 11:09 pm

Щях да те пратя на сервиз, но виждам, че си в Петрич и не знам там как е положението. Линковете не работят - не е ясно каква е спирачката.

Тракане и пукане може да дойде от къде ли не - уточни по-добре какво мислиш, че не е наред.

ЕДИТ - настройка на механична дискова спирачка:
1. Отхабват се болтовете държащи апаратът за ухото/преходника;
2. И двете накладки се настройват така, че да захапят равномерно дискът. Ако спирачката няма настройка за положнието на подвжината накладка, същия ефект се постига чрез жилото.
3. Затягат се болтовете държащи апаратът за ухото/преходника до препоръчаната от производителя стойност.
4. Неподвижната накладка се настройва максимално близо до диска, а подвижната според личнити предпочитания на задкормилнтото устройство.
Последна промяна Pr3d4t0R на Пон Окт 11, 2010 11:40 pm, променена общо 1 път
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Snevk » Пон Окт 11, 2010 11:22 pm

Ами спирачката е Shimano механична (модела от 46лв ако го знаете) диска също е шимано 203мм "CL" (тоя от 25лв)
За щастие все по рядко се слуша това пукане , но още го има (нзм точно от къде идва но определено е някъде отпред)
А ако ми кажете нещо за вилката ще съм много благодарен :bowdown: За нея четох доста и мисля че издиша отдолу.
Също така има доста "sag"-(демек колко потъва вилката като се качиш на колелото без да го караш или натискаш) пиша го така защото нзм как е на бълг .
Аватар
Snevk

Мнениеот d!rt Jumper » Съб Окт 16, 2010 10:25 am

А ти сигурен ли си че си натегнал всички болтове на преходника, диска и машинката ?
И провели дали са затегнати болтовете на ботушите добре ..
И сигурен ли си че си разработил спирачката добре ?
Дано откриеш какво пука ..

ПП:
Както си написал по-горе едната пружина е прецакана ама ти сигурен ли си че не се е шчупила в патронника ? :dontknow:
Ride x3m !! Make tricks not war !!
d!rt Jumper

Рейтинг: 1178

Мнениеот Snevk » Нед Окт 17, 2010 10:11 pm

За затягане съм сигурен че всичко е затегнато ;) а за вилката не разбирам :) само да ви питам дали може да я напомпам със компресор шот немога да намеря помпа... (сиг. ше си купя догодина)
Аватар
Snevk

Мнениеот Stancho » Пон Окт 18, 2010 8:04 am

А може ли да попитам каква е вилката и дали е направена да издържа на 203мм ротор??? Защото повечето евтини вилки си заминават за отрицателно време с голям диск и отварят големи луфтове. Провери проблема да не идва от това. :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Snevk » Пон Окт 18, 2010 12:15 pm

Marzocchi all mountain SL1 и мисля че издържа 203мм
Аватар
Snevk

Мнениеот Stancho » Сря Окт 27, 2010 10:56 am

Тя издържа на такъв ротор, но все пак като я взе втора ръка направи ли и пълна профилактика или не? И да АТА патроните създават от време на време проблеми, но с едно отваряне от компетентен човек трябва да се оправи (Любо в Drag Zone, Марто или Боби в Jester - ти си избери къде).
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот DragonG » Пет Окт 29, 2010 4:28 pm

И аз имам същото пукане, ама е съвсем тихичко. Започвам да си мисля, че е от задното окачване. :bigeyes:
Изображение
Аватар
DragonG

Рейтинг: 1240

Назад към Веломеханик