Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот _SoRa_ » Вто Окт 12, 2010 6:57 pm

Аз съм с тези обувки http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=46681
Парчетата идват с педалите, не с обувките.
За номерацията- нося 39 номер. Поръчах си мъжкия модел 39, защото нямаше от дамската номерация 40. В 99% от коментарите за обувките на Шимано се казва, че трябва да се взимат с 1 номер по- голям. От страни при пръстите когато съм с малко по-плътни чорапи ми стискат, иначе отпред има малко свободно място, което позволява да не ми се набиват пръстите. Но аз имам широки стъпала и ми е трудно да си намеря обувки, които да не ми стискат.
Доволна съм. За 10месеца ежедневна употреба нямат почти никакви признаци, че са ползвани. Удобни са и за ходене, но ако има по- голям баир и ако е кално ... не държат, хлъзгат се. Налага се да използвам байка за да се издърпвам нагоре. За сухо и топло време са. Много лесно се мокрят и задържат вода, а много бавно съхнат. Не че не съм ги карала и в сняг и дъжд :D Може би ако съм обута с по-подходящи чорапи ще е по- добре. :D
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Окт 12, 2010 9:49 pm

prokalnatiq написа: И ако може някой ако е носил шпайкове Shimano и обувки Adidas/Nike , да каже колко номера е разликата, защото в скрайм байкс пише : Специално за шпайковете/обувките на Shimano, Ви съветваме да си поръчате с един размер по-голям отколкото носите по принцип.

През последните десетина години съм сменил пет - шест чифта Nike, два Adidas и един RBK. Били са произведени в различни държави и на всеки чифт производителите са писали, каквото си искат, но номерата са били между 43 и 44,5. От Shimano ползвам 45, които са абсолютно точно по стъпалото. За да нямам проблеми зимата (с дебели чорапи и т.н.) си взех други - зимни ;)
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот pro-adrenaline » Сря Окт 13, 2010 9:34 pm

Колко тежи рамка Giant glory DH 08 и какво е теглото на Specialized demo 7 рамка?
pro-adrenaline

Рейтинг: 1195

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 14, 2010 7:44 am

Въпрос относно предни скорости - непозната материя за мен...
Карам на твърда рамка плоча 38т с водач. Тъй като се убедих за 2ри път че не може да се върти нагоре с тази плоча искам да сложа и по-малка в комплект с декланшор и водач за 2 плочи. Въпросът ми е следния:

Колко зъба трябва да е малката плоча, за да работи декланшора? Може ли да сложа 22t? Има ли изискване каква да е разликата между малката и средна плоча/зъби/? Благодаря Ви!
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот airborneone » Чет Окт 14, 2010 8:20 am

EccentricMOTION написа:Въпрос относно предни скорости - непозната материя за мен...
Карам на твърда рамка плоча 38т с водач. Тъй като се убедих за 2ри път че не може да се върти нагоре с тази плоча искам да сложа и по-малка в комплект с декланшор и водач за 2 плочи. Въпросът ми е следния:

Колко зъба трябва да е малката плоча, за да работи декланшора? Може ли да сложа 22t? Има ли изискване каква да е разликата между малката и средна плоча/зъби/? Благодаря Ви!

Мисля си че плочата ти (38т) не е съвместима с малка плоча.
Би трябвало да е дх плоча която няма "прорези за сваляне/качване на веригата"
:beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот hitar_potar » Чет Окт 14, 2010 9:04 am

тошо е прав - обикновено плочите с 38 зъба са сингъл-спийд плочите, които са си предназначени за надолу и им липсват прорезите и там разните оформяния за качване и слизане на веригата. колкото до разликата в зъбите при 2 плочи, мисля, че максималната разлика, която аз съм срещал досега, е 22т за малка плоча и 36т за голяма. в такава конфигурация се продава примерно Шимано SLX курбела с башгард. труватив и Race Face залагат на комбинация 24т-36т. аз самия на втория байк съм с комбинация 22-36 и при мен качва с мъничко зор от малката на голямата, но трябва да отбележа, че при мен веригата е страшно износена, предния дерайльор е настройван спрямо 3 плочи 22-32-42, пък и самия му модел е произведен още по времето, когато хората въобще не са и чували за понятията водач и башгард. та според мен най-удачно ще е да изнамериш 2 плочи 24т и 36т и да си джиткаш с тях. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Чет Окт 14, 2010 9:46 am

airborneone написа:
EccentricMOTION написа:Има ли изискване каква да е разликата между малката и средна плоча/зъби/? Благодаря Ви!

Мисля си че плочата ти (38т) не е съвместима с малка плоча.
Би трябвало да е дх плоча която няма "прорези за сваляне/качване на веригата"
:beer:

Ако плочата ти е плоска "за ДХ", не е съвместима. Ако е с "прорези за сваляне/качване на веригата", няма проблем стига задния дерайльор да е с достатъчно дълго рамо за разликата в зъбите (средна/малка). В момента, временно докато намеря 26t, карам с малка Deore 22t и средна Alivio 38t. Сменя скоростите перфектно, като да са купувани комплект ;) Не че няма други проблеми, но не би ги имало при две плочи!
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот sailman » Чет Окт 14, 2010 10:01 am

Няма абсолютно никакъв проблем превключването между 22 и 36-зъба предни венци, когато въпросните са правени за използване в комбинация (не са за ДъХъ с водач). Не зависи от това колко е възрастен предният дерайльор и от износването на веригата. Иска се правилна настройка и удачно подбран дерайльор съобразно чейнлайна на рамката.
При мен с дерайльор Shimano XT 08 г., команди ХТ 770 и курбели SLX 22-36Т с башгард, превглючването е абсолютно гладко и безпроблемно при всякакви комбинации със задните предавки.
Все пак, мисля че, при комбиниране с малка плоча 22Т, втори венец с 36 зъба е предела за качествено превключване.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 14, 2010 1:53 pm

Благодаря за адекватните отговори. Пропуск от моя страна е, че забравих да спомена каква е плочата - 38t, Acera, като има удебеляване/точките за смяна на скорости/мисля че беше hyperglyde/. Ще се опитам да намеря 24ка, за да е по-малка разликата в зъбите. Само да отбележа - рядко ще се сменят скорости, предвид факта че досега карах само с една плоча, малката ще е лукс за мен ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот hitar_potar » Чет Окт 14, 2010 6:20 pm

чудих се дали въпроса ми е за тук или за темата за тъпи въпроси, но след дълги размишления, задълбочени анализи и проучвания (разбирайте на принципа онче-бонче-счупено пиронче) реших да драскам тук. та ето и въпроса:
http://www.pinkbike.com/news/world-cham ... -2010.html
на следния линк има много готино клипче. в края на което обаче изтипосват един надпис - Сам Хил новия световен шампион за 2010. та чак се зачудихме тука с 1 приятел, понеже зяпахме последния кръг от световното няколко човека и Сам Хил въобще не влизаше в сметките. ако добре си спомням, спечели батко ви Атертън. та въпроса е кво става тука, аз ли нещо съм пропуснал, или пък това се отнася за нещо друго ли, или ддз вече? :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот eMcKu » Чет Окт 14, 2010 7:14 pm

@hitar_potar
Sam спечели.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Ozzie » Чет Окт 14, 2010 8:10 pm

EccentricMOTION написа:...забравих да спомена каква е плочата - 38t, Acera...

"Acera", 38 T сигурен ли си?
Относно превключването, четох някъде из упътванията на "Шимано", че не е препоръчително разликата от плоча до плоча да е по- голяма от 12 Т.
Макар че за известно време карах 22/36 и не съм усетил проблем при превключването.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Окт 14, 2010 9:28 pm

@Ozzie »
На 99%, че плочата беше 3та серия на шимано и дори беше отбелязано на опаковката "Acera". Ще погледна отново в Събота, за да съм напълно сигурен. Цената и също е като за Асера - струваше 18лв. Точно това ме интересуваше - разлика зъби. Ще се насоча в такъв случай към малка плоча 24ка, за да намаля разликата до 14т/толкова, колкото и ти си карал/. Благодаря Ви още веднъж! :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот geco » Чет Окт 14, 2010 10:24 pm

Значи...работата е следната.Преминава се от главина на резба към шлиц.
Тази за шлиц е за 8 или 9 забчатки.Командата е за 6,а дерайльорът за 6-7 предавки.(евентуално може да се замени командата с седмица).Може ли да се монтира на шлицовата главина касета 8мица и да се ползват 6 или 7 от предавките?
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот uBaH » Пет Окт 15, 2010 7:34 am

geco, да може да изпозлваш касета осмица с главината на шлиц ;)

Аз карах с касета осмица, дерайльор 7-8 (Acera) и команда седмица. Не използвах най-големия венец на касетата. Нямах никакви проблеми с превключването на предавки от 1 до 7.
Аватар
uBaH

Мнениеот bio » Пет Окт 15, 2010 10:23 am

Проблемът ми е следният:
трудно ми е да отвивам "залепени" средни касети, имам си всичко ... едни дълги рамена, чак ме е страх да не счупя рамката.
та въпроса ми е има ли начин да се премахне/отслаби действието на "лепилото" ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Окт 15, 2010 10:54 am

От опит, понеже съм се борил доста със залепени средни, приятелски съвети:
-1во отвивай лявата капачка за да отхлаби;
-като сложиш ключа със шлиците, използвай голяма шайба и болт за курбели, за да притегнеш ключа стабилно към чашката, иначе усукали се изхвърляш или ключа или средното остава завинаги в рамката :D

за отслабване на лепилото - не съм виждал, чувал..просто като слагам средно му слагам малко грес за да не се мъча после :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bio » Пет Окт 15, 2010 11:22 am

EccentricMOTION написа:От опит, понеже съм се борил доста със залепени средни, приятелски съвети:
-1во отвивай лявата капачка за да отхлаби;
-като сложиш ключа със шлиците, използвай голяма шайба и болт за курбели, за да притегнеш ключа стабилно към чашката, иначе усукали се изхвърляш или ключа или средното остава завинаги в рамката :D

за отслабване на лепилото - не съм виждал, чувал..просто като слагам средно му слагам малко грес за да не се мъча после :beer:

ползвал съм го това с шайбата и т.н.
коя е лявата страна ?!?
и не съм го монтирал аз това средно, така си дойде с колелото ....
мерси, ще се радвам да получа и други мнения.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bdz43r » Пет Окт 15, 2010 12:42 pm

Загрей рамката.
При мен след два дни мъки с всякакви лостове и рамена и два разчекнати ключа, след загряване отпусна почти без усилие.
Аватар
bdz43r

Мнениеот bio » Пет Окт 15, 2010 1:09 pm

до каква температура да я загрея ... с духалка/сешоар .. я дай накакъв акъл ... и много ти благодаря :>
мекекеке
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот 4getcredo » Пет Окт 15, 2010 1:26 pm

bio, а имаш ли предвид че от едната страна (май от лявата) шайбата е с обратна резба?
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bio » Пет Окт 15, 2010 1:36 pm

мое ляво или твое ляво :> да, благодаря на всички ... имам го впредвид.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Окт 15, 2010 2:17 pm

Лявата капачка, визирам като се качиш на колелото, тази която ти е от ляво. Тази от страната на курбелите е дясна :)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот PtD » Пет Окт 15, 2010 3:09 pm

EccentricMOTION написа:Тази от страната на курбелите е дясна :)

:lolup: :lolup: :lolup:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Окт 15, 2010 3:10 pm

PtD написа:
EccentricMOTION написа:Тази от страната на курбелите е дясна :)

:lolup: :lolup: :lolup:

Ко се хилиш? При ексцентричните колелета има само един курбел.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Окт 15, 2010 3:25 pm

:D ахааахааахаахх нали са ексцентрични, трябва нещо да им липсва от едната страна...

Поправка: от страната на плочите на курбелите е дясната чашка :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 15, 2010 7:02 pm

bio написа:коя е лявата страна ?!?

и при велосипедите, както и при всички останали пътни превозни средства за определяне на ляво / дясно се взема посоката на движение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SeSSion » Пет Окт 15, 2010 8:13 pm

Най- лесно- и от двете страни се развива към предното колело. :D
SeSSion

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 15, 2010 9:36 pm

Отгоре или отдолу към него :eyebrow: Да изкажа още по-общо твърдение - развива се по посоката на въртене на гумите при движение напред :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Пет Окт 15, 2010 10:17 pm

Айде, чакаме PhD thesis по въпроса.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща