za dishaneto

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

za dishaneto

Мнениеот GOA » Пет Ное 14, 2003 7:48 pm

Vseki put kogato katerq po nqkolko km bairi (ne znaq koi kakvo misli po vaprosa, no az ne priznavam liftove, avtobusi, koli i podobni) se opitvam da preborq skukata opitvaiki se da izmislq edin dosta vajen otgovor na prostiq vapros "KAK DA DI6AM ZA DA SE MORq PO-MALKO ?"
Za sega sum otkril samo edna tehnika, koqto me udovletvorqva do nqkude, no ne napulno i za sega ne iskam da q komentiram(iskam o6te da q "testvam").
Molbata mi e da spodelite mudrosti ako znaete ne6to pove4e po vaprosa.Su6to taka, i da napravq malka statistika za katereneto - koi da i koi ne (za6toto mnogo rqdko sre6tam sebepodobni)

Ako se nau4i6 da me4tae6-
jivota se prevru6ta v nepriqtno i bezsmisleno zaduljenie
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот КапитанПланета » Пет Ное 14, 2003 9:09 pm

Ами аз дишам най-вече през устата. Знам че доста хора предпочитат вдишване през носа и издишване през устата, но при мен не става, защото навремето си чупих носа и е зарастнал накриво, та по-малко пропуска :). Иначе - възможно най-пълно издишване за да се изхвърли максимално количество CO2, а после вдишването си става почти само. Сиреч усилието е при издишването и трябва да се диша дълбоко. Също така е добре да се наложи някаква постоянна честота - например в такт с педалирането или два пъти по бавно (зависи колко бързо въртиш).

Иначе за статистиката - брой ме в любителите на катеренето. Колкото катеря, толкова и спускам (никога не съм ползвал лифт). Друг е въпроса че тази година от други ангажименти нямах време да карам и съм извън всякаква форма. Пълна скръб...
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Jacket » Пет Ное 14, 2003 10:55 pm

Специално при колоезденето никога не съм се замислял как точно да дишам. То си идва от самосебе си. Тези които са карали с мен може би са забелязали, че от най-малкото изкачване почвам да дишам като кон, но веднъж почна ли, си оставам така до края на катеренето, никакви влошавания и т.н. Сега като е по-студено е по-гадно и трябва да се вдишва предимно през носа, но не е толкова ефективно... щеш не щеш трябва да компенсираш от време на време с вдишване през устата, защото носа няма толкова голям дебит, ако мога така да се изразя :). Иначе в един друг спорт, който практикувам от много време дишането е едно от най-важните неща и от там може би съм се научил да избирам подсъзнателно правилния начин на дишане, според интензивноста на натоварването, респективно броя на оборотите при педалиране.

Колкото до статистиката - и катеря и не. Когато катеренето става в планински терен, по пътеки и т.н. нямам нищо против и не е да не съм катерил :), но колелото ми в момента определено ме спъва в подобни начинания (то не че и надолу много ми помага...). Ако обаче началото на маршрута ми почва от Железница например никога не бих тръгнал да катеря асфалта през Драгалевци, Симеоново и Бистрица... първо защото в разрез с цялата идея на МТБ е адски нездравословно и дори опасно. Става въпрос за опашките от автомобили нагоре и надолу по пътя. Докато се кача до горе, ще се надишам на толкова газове, колко в града за една седмица... само един натоварен камион е достатачен да ти напълни носа със сажди... Второ, широките гуми (в моя случай и за спускане) са си като спирачка нагоре по асфалта. Трето катеренето като цяло натоварва ставите и оттам предпочитам да ми останат сили (и здрави колена) за катеренията в планината, за да стигна до които обаче трябва да премина голяма доза асфалт. За това предпочитам автобуса в този случай. Да отричаш автобуса като превоз, само защото можеш и на самоход е пълна глупост... Това горе съм го казвал поне 100 пъти на разни старци из рейсовете, дето много обичат да се заяждат "ми ний едно време ги карахме колелата"...
А пък за лифтовете, ами защо не? На мен ми е приятно да се возя на лифта, а и не може всеки ден да въртиш. Мускулите се нуждаят от 48 часа за напълно възстановяване, така че защо да не поработиш малко върху костите си през това време :)))

П.С. и аз слушам Goa :)

Ride fast, yet ride smart!
:}):;)
Аватар
Jacket

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Съб Ное 15, 2003 10:53 am

на мен също ми понася и помага най-вече ритмичното дишане, голям проблем ми е че ритъма на дишане е различен от другите ритми - на въртене на педалите, на сърцето
горе-долу на 3.5 оборота правя един пълен цикъл на дишането
тези неща са за преходи, нали, за напъни оставям както дойде, само се стремя вдишването да е през носа (най-вече защото е по-бавно)
повърхностно до средно, обикновено коремно-диафрагмено
друго може би по-интересно е какво е дишането през останалото време :))
както вероятно и по-заинтересуваните биха споделили, основните варианти на дишането според мен са
според количество поеман въздух: плитко, нормално( средно), дълбоко
според използваните мускули : гръдно напред, гръдно настрани и назад, коремно, диафрагмено и съответно разните им комбинирания.
може би повече и по-интересно описано не само самото дишане но и приложението му може да се намери в книгите за Прана Йога
искам само да добавя че както сухожилията, ставните връзки, мускулите, нервната система, лимфната система, кръвоносната система а и както всяка друга част от човешкото тяло така и дишането подлежи на натрениране, т.е. използването му в екстремални ситуации е по-резултатно ако има тренировки.
Знам за двама от участниците във форума че избягват да четат текста, затова отново: написаното до тук е лично мое наблюдение и има вероятност да е валидно само за мен.

[url=http://www.freevibe.com/headsup/lowdown_index.shtml][img]http://free.techno-link.com/screamBoy/Graphics/KnockedOut.gif[/img][/url] &lt;.. [url=http://free.techno-link.com/screamBoy/]<s>Let it</s> [b][color=blue]B[/color][color=red]e[/color][/b][/url] ..&gt;
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Съб Ное 15, 2003 11:47 am

[quote="GOA"]

Vseki put kogato katerq po nqkolko km bairi (ne znaq koi kakvo misli po vaprosa, no az ne priznavam liftove, avtobusi, koli i podobni) se opitvam da preborq skukata opitvaiki se da izmislq edin dosta vajen otgovor na prostiq vapros "KAK DA DI6AM ZA DA SE MORq PO-MALKO ?"
Za sega sum otkril samo edna tehnika, koqto me udovletvorqva do nqkude, no ne napulno i za sega ne iskam da q komentiram(iskam o6te da q "testvam").
Molbata mi e da spodelite mudrosti ako znaete ne6to pove4e po vaprosa.Su6to taka, i da napravq malka statistika za katereneto - koi da i koi ne (za6toto mnogo rqdko sre6tam sebepodobni)

[/quote]

До сега не съм ползвал превоз за изкачване. То самата идея да смениш 5-дневното стоене пред компютър с физическо натоварване в събота и неделя се обезсмисля, ако не се поизпотиш по-сериозно. Може би асфалтовите изкачвания над София са мръсни и опасни, но от Пловдив към Родопите има съвсем приемливи варианти сам да си качиш баира.

А за дишането - освен всичко, написано от другите по-горе, ще допълня, че е много важно да караш с правилна стойка когато катериш, по-точно с изпънат гръбнак, без да се прегърбваш- Така дробовете поемат повече и много по-пълноценно, съответно се мориш по-малко. Това изпъване е една от причините XC велосипедите обикновено да са с по-голям размер на рамката от DH.

Безисходица е ситуацията, простият и логичен изход от която просто не ти харесва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Waldemar » Съб Ное 15, 2003 12:48 pm

GOA, аиде да караме заедно, не мога да си намеря компания точно заради изкачванията. И аз като тебе не ползвам никакъв транспорт освен колело ( а освен това и аз седя по 5 дена по 12 часа пред компютър). Айде ако има и други такива да се обаждат. Лосото е че аз съм от Сф.

100% Bill Gates Free
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2003 3:47 pm

[quote="GOA"]

[/quote]

Za dishaneto mogat da se napishat (i sa napisani) mnogo tomove i traktati.

Osnovni polojenia:
1. Vdishvaneto triabva da stava prez nosa
2. Izdishane za predpochitane prez nosa, no pri golemi debiti (tejko dishane [:p] moje i prez ustata)
3. Dishaneto da stava s dolnata chast na korema (tova naistina e vajno)
4. Dishaneto da e ritmichno, t.e. da go vyrjesh s vyrteneto po opredelena shema.

Za t.3 - triabva da imash chuvstvoto che vyzduhyt sliza v t.nar. TANDEN (DAN-TIEN), kojto se namira na okolo 4 prysta pod pypa. Vyzdyhyt vliza dotam (e, pone chuvsvoto e takova, zaradi slizaneto na diafragmata nadolu), sled tova zapochva da izpylva dolnata chast na drobovete, sled tova - gornata chast na drobovete. Izdishaneto e po obratnia red - gornata chast na drobovete, dolnata chast na drobovete, i dolnata chast na korema. Tova e t.nar. pylno dishane.

Dobre e da go usvoish statichno (t.e. bez da karash), a posle da go prilojish pri natovarvane.

Za t.4. ima razlichni syotnoshenia, za men sym ustanovil 1:1 vdishane/izdishane za optimalno, naprimer 2 oborota vdishvash, 2 izdishvash. Moje da probvash i 1:2, ako ti ponasia.

17 Gen r
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот screamBoy » Пон Ное 17, 2003 10:07 pm

най-простото от тях е
изходна поза изправено тяло, крака леко разкрачени ръце отпуснати висят до тялото
1.издишваш с нормална или леко бавна скорост и през това време вдигаш ръца настрани (самолетче)
2.започваш нормално до бавно вдишване като кръстосваш ръцете и обхващаш гръдния кош с тях, по средата на тази фаза е поето средно количество въздух предимно с гръдния кош, лявата длан е върху десните ребра а дясната - върху левите, от тук с ръцете стискаш за да не се разширява повече гр. кош напред и поемаш въздух колкото можеш
3.издишваш и разтваряш ръцете

целта е като вдишваш с гърдите да се издуваш назад и настрани, нещо изключително трудно постижимо само с волята

едно малко допълнение към препоръката на PtD - това с усещането на въздуха да ти слезе под пъпа много добре се комбинира с 'представяне' или 'визуализация', при вдишване си представяш (визуализираш) че въздуха е някаква енергия с много приятен прозрачен по-светъл цвят, примерно прозрачно-кехлибарено, а при издишване си представяш че е енергия с неприятен мътен и по-тъмен цвят.
Следващата малко по-трудна стъпка е как с всяко вдишване собствения ти цвят се избистря и изсветлява. Лично аз до сега не съм успял успешно да визуализирам при такова упражнение, но и не съм го правил по-продължително от 20мин.

[url=http://www.freevibe.com/headsup/lowdown_index.shtml][img]http://free.techno-link.com/screamBoy/Graphics/KnockedOut.gif[/img][/url] &lt;.. [url=http://free.techno-link.com/screamBoy/]<s>Let it</s> [b][color=blue]B[/color][color=red]e[/color][/b][/url] ..&gt;
Аватар
screamBoy

Мнениеот did » Сря Ное 26, 2003 4:54 pm

И тъй като вече става студено, пък на никой не му се слиза от колелото...

Горещо препъръчвам една джаджа, дето я "открих" преди седмица в склада на TCМ - неопренов шал (2лв.). Представлава маска, която покрива лицето почти до очите с 3мм неопрен, а ушите и врата с пухеста материя. Има няколко малки (2мм) отвора пред устата, които не позволяват да се диша твърде интензивно, и един ГОЛЯМ отвор точно под носа. С нея човек изглежда СТРАШНО, буквално като гангстер. Ако си сложи шапка и очила, нищо от лицето не се вижда. Но се кара страшно комфортно! В момента съм болен, с хрема, проблеми с гърлото, но с тая дреболия си карам спокойно, даже лицето ми се запотява.

P.S. Ако някой реши да я използва, да не ходи в тъмното, че една баба преди 3 дни като ме видя, 5 пъти си плю в пазвата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Сря Ное 26, 2003 11:42 pm

bi li mi naprawil edna golqma usluga, za koqto obache moga da ti se otplatq s malko i da sym ti blagodaren mnogo ???
kupuwsah edin takyw shal, swiwash go maksimalno i go omotawash w bql list hartiq. Otgore napiswash moq poshtenski adres i s naloven platev mi go prashtash ot naj-blizkiq ti poshtenski klon. Ko sha kaish ??? [email protected]

Аватар
screamBoy

Мнениеот PtD » Чет Ное 27, 2003 12:37 am

[quote="screamBoy"]

bi li mi naprawil edna golqma usluga, za koqto obache moga da ti se otplatq s malko i da sym ti blagodaren mnogo ???
kupuwsah edin takyw shal, swiwash go maksimalno i go omotawash w bql list hartiq. Otgore napiswash moq poshtenski adres i s naloven platev mi go prashtash ot naj-blizkiq ti poshtenski klon. Ko sha kaish ??? [email protected]

[/quote]

Абе ТСМ нямат ли магазин близо до ъгъла на Симеон и Мария Луиза? Може там да се провери...

--
17 Gen r
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Чет Ное 27, 2003 8:51 am

[quote="did"]

[quote][i]Originally posted by screamBoy[/i]

[/quote]

ОК, ще проверя дали има още и ако не са свършили - няма проблеми! Само че не днес, зает съм. Вероятно утре преди работа ще мина от там да видя какво е останало. А за пращане или плащане не се притеснявам никак - то туй наистина се свива в малък плик без проблем.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот КапитанПланета » Чет Ное 27, 2003 12:33 pm

Това нещо го има в магазин Алпи - от там идвам, така че информацията е сигурна.

КапитанПланета

Мнениеот 4getcredo » Чет Ное 27, 2003 1:13 pm

[quote="КапитанПланета"]

Това нещо го има в магазин Алпи - от там идвам, така че информацията е сигурна.

[/quote]

къде е въпросният магазин :) Благодарство предварително!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот КапитанПланета » Чет Ное 27, 2003 1:34 pm

Като застанеш на кръстовището бул. Гоце Делчев и Дойран и гледаш в посока бул. България, блок номер 9 (там се намира магазина) ти се пада отдясно.

КапитанПланета

Мнениеот GOA » Съб Ное 13, 2004 3:33 pm

X
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Назад към Архив