Странно!...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Странно!...

Мнениеот cr0ssfire » Пет Ное 05, 2010 8:05 am

Хелло на всички ! Проблемът е че колкото и грес или масло да сложа на вилката си (сънтър хцр 100мм ход) накрая на деня няма нищо по нея... Къде по дяволите отива тая смаска? !?!
Карай за днес , защото утре може да не дойде...
Аватар
cr0ssfire

Рейтинг: 1099

Re: Странно!...

Мнениеот Gen4eca » Пет Ное 05, 2010 8:26 am

Изсъхва или полепва мръсотия и се превръща в гнус. Свали ботушите изчисти ги от вътре и намажи хубаво с грес.
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=11128
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот exiteyes » Пет Ное 05, 2010 1:26 pm

Разбира се, че ще изчезва ако на ден минаваш по 5-10км и то във прахища и разни такива ... И аз съм така пръскам вилката и след 3 часа каране (изминати 15км) до там.. Вече нищо няма и трябва да се чисти и смазва отново... Само, че аз ползвам силиконов спрей и парцал за почистване...
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот Вилката » Пет Ное 05, 2010 3:13 pm

Странно, но аз даже не ползвам грес там :dontknow: А и няма как да изчезне безследно маслото, което капвам там, защото още преди това да се случи аз лично избърсвам тръбите до сухо.
Потърсете по форума как се поддържат тръбите и прахоуловителите. Идеята на смазването на тръбите е да се вкара тънък слой смазка м-у прахоуловителя и тръбата, а самата тръба да остане след тия процедури възможно най суха, за да не ти събира и набива боклуци във вилката.
Ето ти един кратък нагледен материал:
1. Капваш малко смазка по цялата обиколка на тръбата точно над прахоуловителя:
Изображение
2. Вкарваш я чрез "помпане" навътре, за да омаже вътрешната повърхност на гуменото уплътнение:
Изображение
3. Изчистваш добре цялата видима дължина на тръбите с ивичка парцал до сухо. След помпането от т.2 обикновено по тях освен освен смазка има и кир, излезнала изпод прахоуловителя:
Изображение

П.П. Идиотските физиономии не са задължителни. Те са ми останали от времената, когато карах без каска :D
:beer:

П.П.П. Преди да почна със спрея, почиствам тръбата от мъростията с парцалче, за да не вкарам още мърсотия във вилката при "помпането".
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Пет Ное 05, 2010 6:05 pm

Ха-ха
Най-добре е да я удавиш вътре с грес (само с разглобяване става)
а отвън само козметично с разни спрейове да се третира,както е показал колегата по-горе и то с подходящи за гумените уплътнения.
И упражнението се повтаря, когато спре да те кефи как работи.
Аватар
subritual

Мнениеот Bike_mania » Пет Ное 05, 2010 7:35 pm

И аз имам същия проблем само дето XCR-a ми е 120мм ,даже като карам около 10 минути и по стеншъните ми има прах,която ме дразни :(!:
Bike_mania

Рейтинг: 1140

Мнениеот azze » Пет Ное 05, 2010 8:48 pm

Bike_mania написа:И аз имам същия проблем само дето XCR-a ми е 120мм ,даже като карам около 10 минути и по стеншъните ми има прах,която ме дразни :(!:

Вилката е написал какво трябва да се направи.
Вилката написа:3. Изчистваш добре цялата видима дължина на тръбите с ивичка парцал до сухо.

При тази вилка,без постоянно чистене и смазване,не става.Хубавото е,че е много проста за разглобяване и почистване.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Bike_mania » Пет Ное 05, 2010 8:51 pm

Bike_mania написа:без постоянно чистене и смазване,не става.
[/quote]
Така е аз мойта като я смазах направооо как мазно започна да работи и след 20 30 мин нямаше и следа от смазаното :confused:
Утре ще я почистя както е казал Вилката по горе! :bowdown: :peace:
Bike_mania

Мнениеот cr0ssfire » Пон Ное 08, 2010 9:07 am

Благодаря на всички! Разглобих я и и сложих масалце от вътре ама пак почва лека по лека да бяга... Все пак мерси !!!! :beer:
Карай за днес , защото утре може да не дойде...
Аватар
cr0ssfire

Рейтинг: 1099

Мнениеот Bike_mania » Пон Ное 15, 2010 11:03 am

Вчера изчистих добре стеншъните от вънка,пръснах малко от WD-40,''натиснах'' вилката няколко пъти и излязоха някъкви мръсотии.След това ги изчистих и пак пръснах WD-40 по стеншъните.''Натиснах я'' пак няколко пъти и започна да работи добре но след 1 час каране пак смазката изчезна и по стеншъните имаше само някаква смесица от масло и мръсотия :V:
P.S.1 Хубаво ли е да се смазва с WD-40
P.S.2 Вилката няма никакъв ''rebount'' някой знае ли нещо по въпроса :dontknow:
Bike_mania

Мнениеот DragonG » Пон Ное 15, 2010 11:11 am

Bike_mania написа:...Хубаво ли е да се смазва с WD-40?

Не! WD-40 не бих ти го препоръчал като масло. Аз се излъгах да го купя, щото мислех, че е масло ама... :D По-добре си земи някакво масло за вилки.
Изображение
Аватар
DragonG

Рейтинг: 1240

Мнениеот Salgari » Пон Ное 15, 2010 11:19 am

Bike_mania написа:Вчера изчистих добре стеншъните от вънка,пръснах малко от WD-40,''натиснах'' вилката няколко пъти и излязоха някъкви мръсотии.След това ги изчистих и пак пръснах WD-40 по стеншъните.''Натиснах я'' пак няколко пъти и започна да работи добре но след 1 час каране пак смазката изчезна и по стеншъните имаше само някаква смесица от масло и мръсотия :V:
P.S.1 Хубаво ли е да се смазва с WD-40
P.S.2 Вилката няма никакъв ''rebount'' някой знае ли нещо по въпроса :dontknow:

Кой ти каза, че трябва да смазваш с ВД40 !? Купи си спрей, за вилки или грес за такива.
Какъв "rebount" очакваш от такъв клас вилка ? Това е вилчица, направена за прохождощи в спорта. Не е за такива като теб, който очакват да работи като RS Boxxer. Както всяка една част от колелото, тя изисква грижи. С едно изчистване "от вънка" няма да постигеш желания резултат.
Самата Вилка :D , по - горе е описала, какво е нужно, за да се постигне по - продължителен ефект, но кой да чете ...
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот kubetata » Вто Ное 16, 2010 2:35 am

@bike_mania

WD-40 освен, че е кръвната група на Чък Норис според една тема във форума, е и вид обезмаслител.
Също така ти казах и да се сдобиеш от някъде с масло 10W/15W да си сервизираш вилката наново, но този път вместо грес по стеншъните му капваш малко масло! Последния път когато си сервизирах вилката по този начин беше преди 2 седмици и от тогава не съм забелязал разлика в поведението! Все същото дърво от деня в който я купих...

П.П. Забравих да ти кажа да не пишеш глупости във форума...
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот subritual » Вто Ное 16, 2010 8:12 am

kubetata написа:WD-40 ....... е и вид обезмаслител.

П.П. Забравих да ти кажа да не пишеш глупости във форума...

А ти защо пишеш глупости?
Не се старай много да се изказваш и не учи другите да си тъпчат вилките с кво ли не.
По тоя начин съвсем скапвате и без това недобрите прахоуловители, откъдето става още по-зле.
Мисля,че е изписано достатъчно по въпроса.
Аватар
subritual

Мнениеот Jumpup » Вто Ное 16, 2010 10:38 am

Здравейте и аз имам един въпрос. Преди бях с Marzocchi Dirt Jumper 3, вилката е без масло само с грес. Извършвах по-горе показаната от Вилката процедура с TF2 и бях много доволен как работи след манипулацията, но сега минах на по-висок клас маслена вилка Fox. Въпросът ми е дали мога да продължавам по същшя начин да почиствам тръбите, или има нещо по специфично на което трябва да обърна специално внимание?
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот subritual » Вто Ное 16, 2010 11:16 am

Ако вилката ти е с "отворена баня" което е доста вероятно, се налага единствено да поддържаш стеншъните и семерингите чисти и добре третирани,например със силиконова спрей и парцал.
Останалото е профилактиката,която производителя е предписал.
Аватар
subritual

Мнениеот Jumpup » Вто Ное 16, 2010 12:32 pm

subritual написа:Ако вилката ти е с "отворена баня" което е доста вероятно, се налага единствено да поддържаш стеншъните и семерингите чисти и добре третирани,например със силиконова спрей и парцал.
Останалото е профилактиката,която производителя е предписал.

Вилката е Vanilla R с "отворена баня". Сега значи трябва да си купя силиконов спрей. Третиранито с TF2 отпада така ли да разбирам?
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Вто Ное 16, 2010 3:27 pm

@Jumpup: да, точно така.

Edit:
bikerider написа:Да, ама не.

:crazy:

@subritual: извинявай, моя грешка :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар