Имам нещо в рамката

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Имам нещо в рамката

Мнениеот n1ky » Вто Ное 16, 2010 9:02 pm

Здравейте,да се похваля в събота си взех бмх (втора ръка)като за начало.Още като се качих чух че нещо тропа.Първо си помислих че веригата е увиснала и се удря в рамката,затегнах я,обаче пак тропа и разбрах,че имам нещо в рамката според мен е съчма от лагер.Не знам как е попаднала,когато надигна колелото се търкаля напред и така.Много е изнервящо защото дори по павета като караш дрънчи много.. ;xx Според мен е влязла от дупките при средното,като се свали средното движение на всяка тръба има по една малка дупка,точно колкото да влезне.Тропането идва от тръбите които държат задната капла,не знам как се нарича :blush: Ако някой знае как да разбера в коя тръба е и как да го извадя,нека сподели моля Ви,това ме подлудява :D
П.П : Мисля да сваля средното и да разширя дупката с бормашина или някакъв пробой и да го извадя.Давайте съвети.Моля Ви.Благодаря предварително ! :)
Аватар
n1ky

Рейтинг: 1283

Re: Имам нещо в рамката

Мнениеот zafirovp » Вто Ное 16, 2010 9:08 pm

Не дупчи рамката. Щом е влязла от някъде, значи може и да излезе.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот n1ky » Вто Ное 16, 2010 9:11 pm

zafirovp написа:Не дупчи рамката. Щом е влязла от някъде, значи може и да излезе.

Eми и аз така мисля ,ама ако не стане,то си има дупка ама ако не може да излезе,ще трябва съвсем леко да го разширя.Утре след училище мисля да го разглобя,обаче как да разбера в коя тръба е ?!! :crap:
Аватар
n1ky

Мнениеот zafirovp » Вто Ное 16, 2010 9:20 pm

Ами освен със слушане със друго трудно ще стане. Можеш да закараш рамката на рентген. Как да ти отговорим на този въпрос. Боба ми говори, че е в чейнстея.

ЕДИТ: Сега се сетих и за нещо друго. Изкарай колчето, от там също може да излезе.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот n1ky » Вто Ное 16, 2010 9:27 pm

zafirovp написа:Ами освен със слушане със друго трудно ще стане. Можеш да закараш рамката на рентген. Как да ти отговорим на този въпрос. Боба ми говори, че е в чейнстея.

ЕДИТ: Сега се сетих и за нещо друго. Изкарай колчето, от там също може да излезе.

Братле утре ще я разглобя и ще пиша вечерта какво съм направил,благодаря ти все пак :)
Аватар
n1ky

Мнениеот ezdach » Вто Ное 16, 2010 9:33 pm

Пич пробвай с магнит да измикнесх от дупката. :peace:
Аватар
ezdach

Рейтинг: 1160

Мнениеот ko6mario1 » Вто Ное 16, 2010 11:09 pm

При мен влезе веднъж при челото от чашките :dontknow:
ko6mario1

Рейтинг: 1216

Мнениеот zax983 » Вто Ное 16, 2010 11:22 pm

И аз си мисля че с магнит ще ти е най-лесно и да я намериш и да я извадиш:

1. Ако рамката ти не се повлиява от него или се повлиява по-малко от съчмата, ще е перфектния вариант

2. И да се повлиява, т.е. ако е желязна, поне ще разбереш къде е топчето, местейки магнита докато топчето спре да се движи и значи е там ;)

3. В най-лошия случай ще намагнитиш рамката някъде и топчето ще остане там, но ти едва ли разполагаш с чак толкова мощен магнит, затова можеш да го фиксирам там, за да не те дразни докато решиш да го разглобиш и извадиш, макар че то тогава и не се налага ;)

След това наистина не дупчи рамката, само почисти добре дупчицата от където е влязло от там ще излезе и без магнит ;)
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот n1ky » Сря Ное 17, 2010 8:47 pm

Момчета,мерси много за съветите.Днес свалих средното движение и още една сачма влезе,ама в другата тръба. :crap: Няма как да излязат пробвах и с магнит.След това обаче като разклатя рамката никакво тропане не се чуваше :О.Утре обаче ,съм сигурен ,че пак ще дрънчи.Не знам какво да правя ???
Аватар
n1ky

Мнениеот ezdach » Сря Ное 17, 2010 9:38 pm

Ами има друг вариант да впръскаш нещо лепкаво да залепнат за рамката :peace:
Аватар
ezdach

Рейтинг: 1160

Мнениеот bikerider » Чет Ное 18, 2010 8:00 am

Според теб колко килограма "нещо лепкаво" ще трябват?

@автора: изкарай ги през челото. Ако няма връзка между челото и главната тръба - пробий.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Ное 18, 2010 10:45 am

@bikerider
Ако правилно съм разбрал, първата сачма е в chainstay-а, втората май е в другия, т.е. за да стигнат до челото, първо трябва да минат през средното.

Щом не става изваждането с магнит, идеята за някакво лепило не ми изглежда толкова лоша, но според мен трябва да се намери начин с някаква дълга тръбичка да се инжектира подходящото лепило чак назад, към ушите за главината, след което сачмите да се търкулнат натам (ако не са отишли сами вече) и да се изчака да бъдат фиксирани от лепилото. Само че имам опасения колко дълготрайно ще е подобно решение, защото от постоянните вибрации сачмите вероятно бързо ще се освободят.

@автора
Знаеш ли от какъв материал е рамката ти? Защо не става с магнит, може би не е достатъчно силен за целта?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Ное 18, 2010 11:14 am

Всъщност описанието е доста мъгляво... не съм разбрал, че иде реч за другия чейнстей, но щом говорим за чейнстей - отзад би трябвало да има дупчица останала от заваряването - тя може да се разшири леко и да се пробва с нея.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kubetata » Чет Ное 18, 2010 11:29 am

Преди време и аз имах същия проблем, но след 2-3 кални карания тракането спря. Наистина е много изнервящо!
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот quinnie96 » Чет Ное 18, 2010 2:27 pm

Разглоби си средното движение и от там ще изпадне това, което е вътре.
Другата налудничева идея, която ми идва е, да наклониш рамката така, че Нещото да се търкулне до края (при средното движение) и да го залепиш с нещо... :D
quinnie96

Рейтинг: 1281

Мнениеот Da4k0 » Чет Ное 18, 2010 2:53 pm

Напълни рамката с пяна ( онази която я ползват при поставянето на дограми ) . Тогва топчето няма на къде да мърда.
Тъпо е но ще има ефект и нама да тежи много. :agree: :beer:
SHOCKBLAZE
Аватар
Da4k0

Рейтинг: 1195

Мнениеот kober_5bb » Чет Ное 18, 2010 3:45 pm

Da4k0 написа:Напълни рамката с пяна ( онази която я ползват при поставянето на дограми ) . Тогва топчето няма на къде да мърда.
Тъпо е но ще има ефект и нама да тежи много. :agree: :beer:

Не е тъпо, много е тъпо. Пяната поема вода/влага и става като дунапренена гъба (ако добавим и стоманена рамка, какво става?....)
kober_5bb

Рейтинг: 1200

Мнениеот subritual » Чет Ное 18, 2010 5:19 pm

kober_5bb написа:....Пяната поема вода/влага и става като дунапренена гъба (ако добавим и стоманена рамка, какво става?....)

Това как ти хрумна? Евентуално ако я пече слънцето,но и това ме съмнява,тогава просто става на прах.
Последна промяна subritual на Чет Ное 18, 2010 5:51 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот did » Чет Ное 18, 2010 5:40 pm

В тая тема май само ножовка още не са предлагали :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот grebo » Чет Ное 18, 2010 5:44 pm

Аз се чудя дали може да се продуха някак си с водна струя или нещо подобно, ама голяма играчка ще е - трябва да свалиш всичко.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот n1ky » Чет Ное 18, 2010 8:24 pm

Пичове,благодаря за идеите,но от съчмата не може да се извади от дупката,освен ако не се разшири.Вчера съчмата застана на дупката ама не можа да излезе,трябва да се избута с нещо,но няма как да стане.Аз едната съчма я вкарах с пръст без да искам.Не знам сега дрънчи съвсем леко ;oo НЕ ЗНАМ..ЗАГАЗИХ ГО ЯКОО :crap:
Аватар
n1ky

Мнениеот did » Чет Ное 18, 2010 8:30 pm

n1ky написа:Пичове,...ЗАГАЗИХ ГО ЯКОО :crap:

Вярно е. Лошо е да ти тропа съчмата. Това се лекува само с хирургическа намеса.

Може да пробваш и да капнеш малко секундно лепило през отвора, до който стига съчмата и после, като разклатиш, тя да си залепне там. Може и да разшириш този отвор, така че съчмата да излезе. Може и да спреш да тикаш съчмити в рамката... А най-добре да спреш да се занимаваш със средни движения, на които съчмите им се ръсят при демонтаж и да си купиш нещо читаво.

Препоръчвам комбинация от трите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот n1ky » Чет Ное 18, 2010 8:54 pm

Еми мисля да сипя лепило и да не дупча рамката.След това си взимам капсоловани лагери и така и спирам да се правя на майстор :D
Аватар
n1ky

Мнениеот codename47 » Чет Ное 18, 2010 10:43 pm

с някакъв гумен накрайник или маркуч на помпа със свален вентил ако се помпа в дупката с обърната надолу рамка, така че сачмата да е над отвора и налягането да я избута дали има вероятност да стане? Силно ли натисна сачмата за да влезе?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот kober_5bb » Пет Ное 19, 2010 9:07 am

subritual написа:
kober_5bb написа:....Пяната поема вода/влага и става като дунапренена гъба (ако добавим и стоманена рамка, какво става?....)

Това как ти хрумна? Евентуално ако я пече слънцето,но и това ме съмнява,тогава просто става на прах.

Не ми е хрумвало. Бях чел някаде размисли по темата:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=19630
kober_5bb

Рейтинг: 1200

Мнениеот kubetata » Пет Ное 19, 2010 9:35 am

@codename47 Напълно съм съгласен с твоето предложение. Щом той казва, че я вкарал с пръст, не би ли следвало да е толкова лесно и да се извади.

Предложение до автора на темата: Отиваш в банята с разглобената си рамка, взимаш "слушалката" на душа и я развиваш така че само маркуча да остане. Като погледнеш през дупката за средното ще видиш отворите на съответните ляв и десен "чейнстей". Почти при всяка алу. рамка има подсилка зад средното която е куха и през нея минава вода. Пример: Ако съчмата ти е в десния чейнстей, пъхаш маркуча в дупката за левия и пускаш силна струя. Водата си намира по лесния път- в случая през подсилката и през долната част на десния чейнстей/и hopefully съчмата ще излезе/. Рамката ти трябва да е с челото право надолу. Ако ти е стоманена рамката този метод не го препоръчвам.

П.П. Метода е лично изпробван от мен преди година-2 и действа! :popcorn:
Тъй кат' стане..
Аватар
kubetata

Рейтинг: 1709

Мнениеот codename47 » Пет Ное 19, 2010 12:07 pm

с водата е по-хитро, може да сложиш и малко масло на дупката и ако може на сачмата.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Antares » Пет Ное 19, 2010 1:28 pm

Абе пич, ти колело ли караш, или маракас? Гледам, както си тръгнал - ще го превърнеш в идиофонен музикален инструмент... Чета темата и недоумявам...

Ако събереш и други идиофонисти, може да си направите оркестър... :crazy:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот subritual » Пет Ное 19, 2010 2:29 pm

kober_5bb написа:
subritual написа:

Не ми е хрумвало. Бях чел някаде размисли по темата:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=19630

Хубаво си прочел,но това не променя качествата на полиуретановата пяна.Тя се използва в направата на по-леките плавателни съдове,автомобилите,самолетите и тн, заради ниската си хигроскопичност,термоизолираща функция,и огъваемост.
Все пак слънчевата светлина и контакта с много видеове химикали я разрушават сериозно и досега не съм чел някой да я препоръчва за велосипедни рамки или прагове на автомобили,тъй като разни видове луги биха могли да попаднат върху нея.
Съжалявам за офтопика,но желая нещата да са ясни.

А по темата:
Лепилата няма да помогнат,защото сачмата най-вероятно е омазана в грес.Тя най-вероятно и затова не изпада.
Аватар
subritual

Мнениеот n1ky » Пет Ное 19, 2010 5:57 pm

Момчета,да ви се похваля.Преди 10 минути с 3ма мои другари,разглобихме средното движение.Пробвахме с магнити,въздух и т.н.Ядосах се ,хванах на тате голямата бормашина и разшириш леко дупката и двете съчми изпаднаха. :) Благодаря на всички които ми дадоха съвети.Айде чао и безаварийно каране :)
Аватар
n1ky

Следваща

Назад към Веломеханик