Агресия, или?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Агресия, или?

Мнениеот grebo » Чет Ное 11, 2010 5:06 pm

jivkonik написа:Тия дето реват, че нямало къде да се паркира - да си държат колата пред блока (и ако обичат НЕ В ГРАДИНКАТА!!!) и по грАдО да ходят с влосипеди или градски транспорт, ако обичат! Баба ти цел живот с кола е ОдИлА на Работа нали?! :dontknow:

3 години пътувах с колело Люлин 9 - Младост 4 - (18 км в едната посока) 2 пъти на ден през всеки възможен от климатична гледна точка ден и не умрях! В кофти ден - с обществения транспорт!

До кога тук возенето в кола ще е признак на някакъв псевдо-социален статус, незвисимо какъв кенеф се кара, независимо, че шмульото е сложил резонаторно гърне и разкарал КАТАЛИЗАТОРА ("щото неа кинти Брато....., аа и мнооо яко врЪви сааа напраоооо е резачка!!!") - справка - всяка втора тема в автофорумите !!! :(!: :crazy: :dontknow: :banghead: Отговор - докато Държавата не направи нужните промени и не наложи нужните ФИНАНСОВИ ПРАГОВЕ, така, че движението на личен автомобил в рамките на града да е наистина ФИНАНСОВ ЛУКС, който въпросните шофьори на кенефи да не могат да си позволят!!!

Кога тук на технически преглед ще се изисква ЗАДЪЛЖИТЕЛНО измерване на вредните емисии и ще спират тия кенефи от движение?! :dontknow:

И докога "белите" страни ще са бели, а ние - черни, или май сами се правим такива? Е к'во? - да почнем да внасяме нови кенефи ли? И да ги изплащаме по 10 години? А на тия "стари" коли по километражите им пише 150 000 - 180 000 км - обикновено един автомобил се проектира да изкара 500 000 км, поне ама айде, щом казваш - давай да въртим чуждата икономика.. та да има и утре да сочиш някой и да даваш примери - "Ееей там на запад, така и така... хранят котките само с Уискас по 5 евро килото, да не пърдят..."
Всеки иска това дето го няма.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Sartor » Чет Ное 11, 2010 5:36 pm

Ми, ето как примерно го правят в Дания:

Всяка година собственик на МПС плаща два пъти себестойността на подвижния си, както го нарече колегата по-горе, "кенеф". Всяка година себестойността се обезценява на годишен технически преглед, докато не стигне определен процент от оригиналната стойност.

Наред с това се плащат данъци, които ги има тук: еко-такса (не е еднократна като тук - всяка година се плаща), място (че МПС-то ти взима място в страната), винетки (няма значение дали излизаш от града - плащаш, това е положението!).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот DonDanito » Чет Ное 11, 2010 5:46 pm

Подкрепям sartor! Дания е мноого по-напред от нас по отношение на автомобили, пък за колоезденето дума да не става! Имаме толкова хляб още да ядем...
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот Sartor » Чет Ное 11, 2010 6:02 pm

Те си имат изградената инфраструктура - имат места както за вело-алеи, така и за пътища. Представи си например, че има вело-алея от София до Пловдив - е, там е точно така.

Имат си разбира се и регулации за велосипедисти - примерно мен ме глобиха за превишена скорост с велосипед. :crazy:

Всеки си се движи в своята част от лентата - примерно вело-алеите са отделени с бордюри от тротоарите и от улиците и никой няма право да стъпва на тях иначе можеш да си го прегазиш с чиста съвест. :evil: Единственото неприятно нещо беше, че наред с велосипедисите, които си карат все едно са на разходка, по тези вело-алеи имаха право да се движат и мотопеди.

А тук, ако се движиш на вело-алея, най-много да разбереш колко обичат майка ти, защото "такива гамени трябва да внимават как карат по пешеходни зони". :deal: Още тук не са свикнали с вело-алеите, но и от друга страна инфраструктурата не е особено добре обозначена в сравнение с други държави, в които съм бил. :smash:
Аватар
Sartor

Мнениеот grebo » Чет Ное 11, 2010 6:39 pm

Да, разбира се! Да дадеш 3500 лв за катализатор ми се струва страшно напредничаво!!!! :bowdown: :clap:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот vpravov » Чет Ное 11, 2010 7:31 pm

Пичове!!! Да се сравняваме с петата по БВП на глава от населението страна е меко казано смешно. Когато започнем да бачкаме толкова ефективно, да създаваме продукти(независимо в коя сфера), които да са толкова желани, че освен да се продават, да се продават и скъпо,а и освен това да сме достатъчно обществено отговорни(сиреч да си плащаме съвестно данъците, дори и по принуда) - е тогава може и да имаме претенции за качеството си на живот. Никой и за нищо не ни е длъжен! Като не сме конкурентоспособни да се преборим за част от баницата, ще ядем трохите на по-добрите от нас!

grebo написа:Да, разбира се! Да дадеш 3500 лв за катализатор ми се струва страшно напредничаво!!!! :bowdown: :clap:

Проблема не е, че е скъпо... а че нямаме кинти!
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Ное 11, 2010 9:01 pm

Нямам проблеми да си плащам данъци, винетки, паркинг и прочие. Дори и да е по-скъпо. Но искам срещу това да получа нещо в замяна, и искам да видя как се харчат парите, които съм дал. Всяко левче къде отива.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vpravov » Чет Ное 11, 2010 9:58 pm

PtD написа:Нямам проблеми да си плащам данъци, винетки, паркинг и прочие. Дори и да е по-скъпо. Но искам срещу това да получа нещо в замяна, и искам да видя как се харчат парите, които съм дал. Всяко левче къде отива.

При този обем на икономиката ни, дори и всички да си плащаме данъците, дори и данъците ни да са много по-високи(като в Дания),дори и да няма корупция - пак няма да имаме техния жизнен стандарт. Сомалийците дори и да бяха най-чудесното общество, пак на този етап не могат да си и помислят дори за нашия стандарт на живот. Без да произвеждаме продукти(стоки,услуги), които да се търсят и ценят в по-глобален мащаб, не можем да станем богати(висок жизнен стандарт). Реално ние нямаме какво да "разменим"(продадем), на такава цена, че да си позволим да купим, каквото си поискаме. Дори при по-лоши нива на корупция и събираемост на налози, ако икономиката ни беше с три пъти по-голям обем, щеше да е по-добре. Тъп пример, ама 1кг. кашкавал струва за всички еднакво, ама този с три пъти по-високата заплата, по-малко се замисля дали да си го купи. :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Plamen_EM » Чет Ное 11, 2010 10:15 pm

Здравейте, аз имам едно особено мнение за велоалеите. Това дето са парадоксални у нас няма да го коментирам, обаче имам чувството, че наблюденията ви за тях из Европа са доста скорошни. За Дания нямам представа, но в Берлин преди двадесет и повече години, колоездачите с такива викове гонеха пешеходците от тях, че аз на отсрещния тротоар се стрясках. А в София, поне по моите впечатления не е така. Хората се разхождат във велоалеята, а колоездачите ги заобикалят. Далеч съм от мисълта да ги гоним с крясъци, но някак си най-деликатно трябва да им се показва, че не са на правилното място. Защото на една млада майка с детска количка, последното което и минава през акъла е велоалеята.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот grebo » Чет Ное 11, 2010 10:23 pm

vpravov написа:
PtD написа:Нямам проблеми да си плащам данъци, винетки, паркинг и прочие. Дори и да е по-скъпо. Но искам срещу това да получа нещо в замяна, и искам да видя как се харчат парите, които съм дал. Всяко левче къде отива.

При този обем на икономиката ни, дори и всички да си плащаме данъците, дори и данъците ни да са много по-високи(като в Дания),дори и да няма корупция - пак няма да имаме техния жизнен стандарт. Сомалийците дори и да бяха най-чудесното общество, пак на този етап не могат да си и помислят дори за нашия стандарт на живот. Без да произвеждаме продукти(стоки,услуги), които да се търсят и ценят в по-глобален мащаб, не можем да станем богати(висок жизнен стандарт). Реално ние нямаме какво да "разменим"(продадем), на такава цена, че да си позволим да купим, каквото си поискаме. Дори при по-лоши нива на корупция и събираемост на налози, ако икономиката ни беше с три пъти по-голям обем, щеше да е по-добре. Тъп пример, ама 1кг. кашкавал струва за всички еднакво, ама този с три пъти по-високата заплата, по-малко се замисля дали да си го купи. :dontknow:

Съгласен съм абсолютно! :peace:
На мене идеята ми беше че все едно да имаш пари за кашкавал, ама да искаш да ядеш сирене, пък някакъв смотан закон да те задължава да си купиш кашкавал, като целта е да продадем повече кашкавали разбира се, а предтекста е че кашкавала е по-полезен. А на организма ти му е все тая дали ядеш кашкавал или сирене.
grebo

Мнениеот vpravov » Чет Ное 11, 2010 10:49 pm

@гребо и без закон не става. Защото тогава всички ще си махнем гърнетата на колите, ще монтираме картечници на покрива и ще "газим" наред, ама тези дето могат да си купят танк, пак ще са с предимство. Всичко опира до баланс, ама точно постигането му е най-трудното.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Sartor » Пет Ное 12, 2010 9:18 am

Plamen_EM написа:Здравейте, аз имам едно особено мнение за велоалеите. Това дето са парадоксални у нас няма да го коментирам, обаче имам чувството, че наблюденията ви за тях из Европа са доста скорошни. За Дания нямам представа, но в Берлин преди двадесет и повече години, колоездачите с такива викове гонеха пешеходците от тях, че аз на отсрещния тротоар се стрясках. А в София, поне по моите впечатления не е така. Хората се разхождат във велоалеята, а колоездачите ги заобикалят. Далеч съм от мисълта да ги гоним с крясъци, но някак си най-деликатно трябва да им се показва, че не са на правилното място. Защото на една млада майка с детска количка, последното което и минава през акъла е велоалеята.

Ooo и в Дания е точно така - ако си на велоалея викат, дрънкат със звънци (аз моя Cube не го оскверних с такъв пошъл атрибут), а ако не се махнеш имаха навика да те прегазват като витошки камъни. Дори лично аз съм го правил (без частта с прегазването). :evil: Както бях привикнал и приложих това у нас, щях на няколко пъти да си изям боя и то като най-културно спирах и им обяснявах на тукашните МОЛки и МОЛци, че това е вело-алея и може някой да ги прегази. :crazy:

Към майките с колички и особено старите хора трябва да има повече разбиране, защото точно те нямат идея, че се намират на вело-алея. И все пак трябва да им се обясни културно, а не като при отворковците да се минава покрай тях на близко разстояние с цел намек, че това е вело-алея. :peace:
Аватар
Sartor

Мнениеот bikerider » Пет Ное 12, 2010 10:16 am

Никой не е длъжен да отваря нечии очи, непознаването на правилата не е оправдание. Длъжна е единствено общината - да постави необходимите знаци.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Plamen_EM » Пет Ное 12, 2010 11:26 am

Разбира се така е, но нали идеята е малко по малко да се променим и лека полека тук да стане като там. Защото с изключение на алеята в Земята и хората, другите са маркирани, но ефект няма. И с горното си мнение исках точно това да кажа, че и в Европа маркировката не е свършила цялата работа. Според мен пътят е един, колоездачите са изрядни и след това постепенно изискват от другите участници същото.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Sartor » Пет Ное 12, 2010 11:40 am

В случая съм съгласен с Plamen_ЕM - ако искам нещо да се промени, то правя нещо по въпроса. Я, като ги прегазя няколко пъти идиотите да видим дали ще си вземат поука (разбира се, ако не отговарят прилично на културните обяснения и препоръки - тогава вадя просто големите гуми). :evil:
Аватар
Sartor

Мнениеот airborneone » Пет Ное 12, 2010 12:00 pm

Plamen_EM написа: колоездачите са изрядни и след това постепенно изискват от другите участници същото.

Аз лично съм се убедил, че пътя е в това да има приложение на законите.
В България никога не са липсвали закони, липсва приложение.
В западна европа са такива, защото някой като сгаги има кой да ги "накаже" веднага.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот axelmax » Сря Ное 17, 2010 3:15 pm

Е това ,че трябва време за да се култивира затвореното ни обществото ,а никой няма време. :crazy:
Забелязал съм ,че тротуарът да е 2м,като се разминават две същества те немунуемо ще стигнат до физически,често и словесен контакт.Май трябва да маркират и тротуарите , да оказват посоката за движениеи да отделят две платна.Всеки ти налита на бой.
Държавата е регулатор и никой не може да я замени фунциите и.А регулаторът на държавния орган е народът.Ние нищо не искаме да направим,или правим колкото ни позволява някой си там политическа групировка.

Имаш и затова не го правиш.Всеки чака да получи преди даде :nono:.Кой може да ти го гарантира?Не виждаш ли,колко е корунпиран съдът Като разбереш за некорекното освояване на бюджетите,какво правиш?Лично ти?Не се заяждам!

@vpravov- :beer: Именно ние само пазаруваме ,не произвеждаме.Дребните чиновници си продават дупето за апартамент и вила край голям град и не им пука какъв вреди нанасят с спирането на проекти или бавенето на собсидии.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Предишна

Назад към Общ форум