проблеми със задницата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблеми със задницата

Мнениеот DEMON BOY 13 » Нед Ное 21, 2010 11:21 pm

Здравейте,имам проблемче.Задната ми капла бие в ляво и незнам дали е осукана или не е центрована като хората.
Ходих до скотт и там ми казаха,че било от каплата но искам да видя и вие какво мислите по въпроса.Ето снимчици:
http://www.pinkbike.com/photo/5901393/
http://www.pinkbike.com/photo/5901378/
http://www.pinkbike.com/photo/5901354/
Рамката е Scott Voltage YZ 1 09' .
Благодаря предварително за отговорите :beer:
Аватар
DEMON BOY 13

Рейтинг: 1231

Re: проблеми със задницата

Мнениеот webster1102 » Пон Ное 22, 2010 12:10 am

Ами,така няма как да ти помогнем...Има няколко възможни варианти.Може да си сложил гумата накриво,може и да е крива каплата.Най-лесния начин да разбереш дали е крива и къде е крива,слагаш един маркер до шината(но да не я допира)и врътваш каплата.Ако опира в шината,значи ти е крива каплата.И не се коси за това нещо :).Проблемът се оправя за няма и 10 минути в някой сервиз за не повече от 15 кинта :).Успех.
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот uBaH » Пон Ное 22, 2010 8:24 am

Дай малко повече информация, като например сменял ли си скоро задното колело или изведнъж забеляза, че се е изместило в ляво? :)

Питам не за друго, ами защото и моето е така, след последното наплитане. Трябва да се центрова, но към момента не ми пречи много и все отлагам.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот tkpopov » Пон Ное 22, 2010 9:19 am

Тези снимки сами по себе си не ми говорят нищо. Ако можеш завърти колелото и го снимай на видео. Така ще е по-лесно да се прецени какъв е проблемът. Ако имаш съмнение за изкривявания на каплата пробвай да пренастроиш спиците. Провери дали нямаш изкривени или скъсани спици. Понякога дори и малка групичка от спици ако са криви това може да разклеца каплата. Най-добрия, но най-трудоемък и досаден начин е да пренаплетеш спиците. Но е най-добре е тази операция да я повериш, на майстор-професионалист, освен ако вече не си го правил вече.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 22, 2010 2:05 pm

правилно са ти казали - шината е крива
оправя се с центровка в който и да е сервиз за 6 до 8 лв.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот DEMON BOY 13 » Пон Ное 22, 2010 6:24 pm

uBaH написа:Дай малко повече информация, като например сменял ли си скоро задното колело или изведнъж забеляза, че се е изместило в ляво? :)

Питам не за друго, ами защото и моето е така, след последното наплитане. Трябва да се центрова, но към момента не ми пречи много и все отлагам.

Скоро смених задната шина,а преди това ми биеше в дясно но не много.Ходих до скотт и там ми я центроваха и вече,когато се прибрах забелязах,че е центрована леко в ляво :D ... и вече тотално се обърках,заради това пуснах темата.Искам да видя,какво смятате и вие :)
Аватар
DEMON BOY 13

Мнениеот uBaH » Пон Ное 22, 2010 6:34 pm

При мен беше подобно положението, но сменях главината. Шината си е права, няма биене, но като си я взех и я монтирах забелязах, че е 5-6 мм в ляво. И си карам така, колкото и да ме дразни. Тази седмица ще я нося вече, да я оправят :)
Аватар
uBaH

Мнениеот DEMON BOY 13 » Пон Ное 22, 2010 6:38 pm

uBaH написа:При мен беше подобно положението, но сменях главината. Шината си е права, няма биене, но като си я взех и я монтирах забелязах, че е 5-6 мм в ляво. И си карам така, колкото и да ме дразни. Тази седмица ще я нося вече, да я оправят :)

Ами аз,като взех шината взех и главина на формула http://industrial-bg.com/bg/products.ht ... gory_id=32 тази само че черна.
Аватар
DEMON BOY 13

Мнениеот DEMON BOY 13 » Пон Ное 22, 2010 6:50 pm

tkpopov написа:Тези снимки сами по себе си не ми говорят нищо. Ако можеш завърти колелото и го снимай на видео. Така ще е по-лесно да се прецени какъв е проблемът. Ако имаш съмнение за изкривявания на каплата пробвай да пренастроиш спиците. Провери дали нямаш изкривени или скъсани спици. Понякога дори и малка групичка от спици ако са криви това може да разклеца каплата. Най-добрия, но най-трудоемък и досаден начин е да пренаплетеш спиците. Но е най-добре е тази операция да я повериш, на майстор-професионалист, освен ако вече не си го правил вече.

Ето и видео http://www.pinkbike.com/video/170811/ .
Аватар
DEMON BOY 13

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 22, 2010 8:07 pm

DEMON BOY 13 написа:Искам да видя,какво смятате и вие :)

един път го казах, сега ще ти го повторя
смятаме, че трябва да престанеш да задаваш глупави въпроси, защото и за неспециалист е ясно, че имаш проблем със задното колело, затова просто иди в сервиз да го центроват на стенд
С писане във форума, проблема ти няма да бъде решен!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот tkpopov » Вто Ное 23, 2010 10:36 pm

DEMON BOY 13 написа:
tkpopov написа:Тези снимки сами по себе си не ми говорят нищо. Ако можеш завърти колелото и го снимай на видео. Така ще е по-лесно да се прецени какъв е проблемът. Ако имаш съмнение за изкривявания на каплата пробвай да пренастроиш спиците. Провери дали нямаш изкривени или скъсани спици. Понякога дори и малка групичка от спици ако са криви това може да разклеца каплата. Най-добрия, но най-трудоемък и досаден начин е да пренаплетеш спиците. Но е най-добре е тази операция да я повериш, на майстор-професионалист, освен ако вече не си го правил вече.

Ето и видео http://www.pinkbike.com/video/170811/ .

Определено имаш проблем с центровката. Но както казва Ozzie иди на сервиз да ти центроват каплата. В домашни условия е много трудно, дори невъзможно да се извършват такива операции.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот mitkokrumovo » Сря Ное 24, 2010 3:53 pm

Според мен е от центровката на каплата и най вече на оста . Трябва да погледнеш . Защото и аз имах такъв проблем , и се указа не както трябва центрована задна ос . Ако можеш да снимаш положението на оста и от двете страни може да помогнем . :liplick:
:):)D0MNH!LL F0R3V3R(:(:
Аватар
mitkokrumovo

Рейтинг: 1163

Мнениеот MAN6 » Сря Ное 24, 2010 4:22 pm

DEMON BOY 13 написа: ... Ходих до скотт и там ми я центроваха и вече,когато се прибрах забелязах,че е центрована леко в ляво ...

Би ли разяснил малко повече? :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Final_Thoughts » Сря Ное 24, 2010 6:21 pm

DEMON BOY 13 написа:Скоро смених задната шина,а преди това ми биеше в дясно но не много.Ходих до скотт и там ми я центроваха и вече,когато се прибрах забелязах,че е центрована леко в ляво :D ... и вече тотално се обърках,заради това пуснах темата.Искам да видя,какво смятате и вие :)

Забрави да споменеш, че цялата капла е нова и ти я е наплел съседа(някой си чичо) който не е има стенд... правено е на ръка.... поне ти така обясни... Трябваше да дойдеш на следващия ден когато човека, който разбира е тук, защото когато дойде му беше почивен ден! Даже ти сложих каплата на стенда, за да видиш че не е центрирана правилно, а бие в ляво и е яйце! Защото ти мислеше, че проблема е в рамката! Ти не дойде, а 2 седмици след това пускаш темата...
blood for blood
Аватар
Final_Thoughts

Рейтинг: 1195

Назад към Веломеханик