Прегрян диск

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прегрян диск

Мнениеот obelix » Пон Ное 29, 2010 8:42 am

По темата би трябвало да е писано, но нищо не успях да намеря...

Исторята е следната. След по-дълго спускане, с моята превъзходна, основана на страх техника на спиране, изглежда леко съм прегрял предния диск.
Има тук таме черни следи ( странно, само от едната страна, от другата е по-равномерно леко потъмнен ), предполагам фин слой разтопена накладка. До колкото знам, прегрян диск би трябвало да спира по-зле. Обаче, субективното ми усещане е, че сега спира повече от колкото преди. Може би, защото нямам в момента пари за нов... Та, въпроса е, как изглежда ( най-добре ако има някой снимка под ръка ) и как се усеща сериозно прегрян диск ? Станалото станало, има ли някакъв смисъл/възможност да се изчисти наслояването ( идват разни шкурки на ум... ) ?
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Re: Прегрян диск

Мнениеот solarses » Пон Ное 29, 2010 9:32 am

Здравей,покарай го и накладките постепенно ,ще премахнат посиняването.Не го шкури!!!Не е лошо да погледнеш и настройш спирачката няма да и навреди. :agree:
solarses

Рейтинг: 1278

Мнениеот Gen4eca » Пон Ное 29, 2010 10:08 am

Изображение
Така изглежда прегрян ротор. Не си и помисляй за шкурене на диска! Залей спирачния апарат със спирт, веднага преди каране и поспирай малко по-интензивно, ще усетиш подобрение :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот Crimson » Пон Ное 29, 2010 10:18 am

А къв е проблема, чи нещо ни моа да схвана :dontknow: Не те кефи цвета на диска ли ?
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Ное 29, 2010 10:38 am

:agree:

Подкрепям Crimson - нищо му няма на ротора. Най-вероятно караш с оригинални органични накладки на Avid - оцветяването е от тях. Ротора изобщо не го мисли, ако не бие.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот grebo » Пон Ное 29, 2010 3:35 pm

Според табличните данни няма разлика между коефицент на триене (дори) на различните стомани. Със сигурност има структурни изменения, но не би трябвало това да окаже влияние на спирачните възможности. По-скоро диска ти ще се износи по-бързо, в следствие на отгряването и намаляването на твърдостта (променения цвят се дължи на това - оцветената зона е "прескочила" 480-480 *C).
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот veskoz » Пон Ное 29, 2010 4:40 pm

grebo написа:...(променения цвят се дължи на това - оцветената зона е "прескочила" 480-480 *C).

Мисля, че bikerider визираше цвета в зоната на триене (черното), което пък си е нормално за органичните накладки и при мен на старите ставаше същото, но диска беше по-запазен. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пон Ное 29, 2010 5:50 pm

Всъщност, променения цвят се дължи на прегряване в комбинация с органично феродо, а не само на прегряването - ако беше така "спиците" пак щяха да стават пембени и с неорганични накладки.
Аватар
bikerider

Мнениеот Falcor » Пон Ное 29, 2010 10:01 pm

Моя диск е "тектро" и е в същото цветно състояние, но не съм усетил промяна в начина му на работа. Тъй че ако не те дразни аз проблем не виждам :agree:
Мдаааа, сега видях откога е темата.... :crazy:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот grebo » Пон Ное 29, 2010 11:19 pm

@bikerider - черното - да. :agree: ;)
обаче "шареното" по спиците на диска- не съм съгласен, че феродото има пръст. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Мнениеот obelix » Вто Ное 30, 2010 11:05 am

Благодаря на всички за отговорите.

Проблем реално няма, или по-скоро имаше, под формата на един вятър към 100 км/ч, заради когото седях пред компютъра и си занимавах акъла, вместо да ходя да тествам, кое как спира. Надявам се утре да няма подобни проблеми вече... :eyebrow:

В случая си мислех, че черен диск = прегрян диск = не спиращ диск, а то май не е точно така. Ще си го карам без излишни ремонти. Иначе, да, накладките са Avid органични.

grebo написа:Според табличните данни няма разлика между коефицент на триене (дори) на различните стомани

Това е интересно, къде ги гледаш тези данни ?

Gen4eca написа:..., ще усетиш подобрение

От отговорите до тук оставам с впечатлението, че само ти си усетил влошаване на работата с тази разцветка на ротора. Любопитно ми е, до колко е била голяма разликата при теб ?
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот bikerider » Вто Ное 30, 2010 11:33 am

grebo написа:обаче "шареното" по спиците на диска- не съм съгласен, че феродото има пръст. :beer:

Аз всъщност нямах това предвид, а че съм виждал такова оцветяване само при органични накладки, което не значи, че се дължи пряко на тях. Така като си говорим, всъщност не ми е особено ясно кога диска се загрява повече (при моето каране) и кога стои повече време пренагрят - с органични накладки и повече влачене или с метални накладки и по-малко влачене. Ако е първото - приемам без да споря. Но ако е второто... няма логика. Клоня към второто, защото ползвам floating ротор и по цъкането на нитовете след спиране ясно се чува колко е бил загрят диска. Е, с металните ми се струва, че диска се загрява доста повече... но не ще да се оцвети така при "спиците". Възможно е металните да отвеждат по-добре топлината и диска макар да се загрява повече да успява да се охлади достатъчно при влачене за да не се оцвети... но не съм дълбал в такива подробности.
Аватар
bikerider

Мнениеот Gen4eca » Вто Ное 30, 2010 12:44 pm

obelix написа:..само ти си усетил влошаване на работата с тази разцветка на ротора

Не съм си прегрявал роторите до такава степен, това със спирта си го правя след каране в планината, чисти мръсотията от накладките по-бързо. :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот grebo » Вто Ное 30, 2010 2:00 pm

bikerider написа:
grebo написа:обаче "шареното" по спиците на диска- не съм съгласен, че феродото има пръст. :beer:

Аз всъщност нямах това предвид, а че съм виждал такова оцветяване само при органични накладки, което не значи, че се дължи пряко на тях. Така като си говорим, всъщност не ми е особено ясно кога диска се загрява повече (при моето каране) и кога стои повече време пренагрят - с органични накладки и повече влачене или с метални накладки и по-малко влачене. Ако е първото - приемам без да споря. Но ако е второто... няма логика. Клоня към второто, защото ползвам floating ротор и по цъкането на нитовете след спиране ясно се чува колко е бил загрят диска. Е, с металните ми се струва, че диска се загрява доста повече... но не ще да се оцвети така при "спиците". Възможно е металните да отвеждат по-добре топлината и диска макар да се загрява повече да успява да се охлади достатъчно при влачене за да не се оцвети... но не съм дълбал в такива подробности.

Абе и аз се метнах в същите размисли и страсти и стигнах до същия извод - нормално металните да имат по-добра топлопроводност и да се държат по-хладни. И ако питаш 1 или 2 случай -> 1-ви. ;) При влаченето липсва тая циркулация на въздух през калипера и не се охлажда така както в случая с по-малкото влачене - все пак отделената топлинна енергия зависи от площта, топлопроводността, разликата в температурите и времето за охлаждане. Считайки че извършената върху диска работа е една и съща но с различни мощности т.е например: намаляваш от 40 на 20 км/ч в единия случай за 2 секунди в другия за 3 (примерно) в случая че си намалил за 2 сек. спирачката има още 1 секунда повече време за охлаждане спрямо тази която намалява за 3. ;)
Оцветяването е просто "индикатор", че температурата е превишила там някакви стойности (цитирах по спомен..).
grebo

Мнениеот bikerider » Вто Ное 30, 2010 2:32 pm

За циркулацията на въздуха е ясно, аз не говорех за това, а само за влачене с двата типа накладки. Но колкото повече го обмислям, толкова повече и аз отивам към такъв извод - че металните накладки успяват по-добре да отдадат топлина. Мерси, че задълба в тая посока.. не се бях замислял :beer:
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик