КАТ - ЗА или ПРОТИВ велосипедистите

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

КАТ - ЗА или ПРОТИВ велосипедистите

Мнениеот tkpopov » Пон Дек 06, 2010 1:59 pm

След като беше съобщено, че тази година за "Акция Светлина" КАТ-аджиите щели да спират и да проверяват и велосипедистите, което от своя страна изглеждаше съмнително, но се оказа, че не е. Мислех, че ще бъда подминат и няма да ми протягат Стоп-палка и да ме занимават с глупости. Да, ама не! От както е започнала тази акция мен са ме спирали три пъти. И то за какво? Първия път ми направиха забележка за осветлението на колелото, защото двата ми фара (всеки с по 16 лукса светлина) били много ярки и заслепявали тези, които са срещу мен. Айде бе! :lol:
Втория път, ченгето ми гледаше сирената, монтирана на кормилото и ме пита: "Кво е тва, бе?", викам му: "Клаксон." "Я натисни да видим?" Аз само натиснах бутона и на полицаят само дето не му хвръкна шапката. Той после стоя, дълго се чеса по главата и аз си мислих, че ще сирената ми ще бъде конфискувана (10 лева съм дал за нея). Но за мое учудване КАТ-аджията ми вика: "Много е силна, бе! Само не я натискай много, да не стряскаш хората!" Хъ-хъ-хъ!
А третото ми спиране беше направо върхът. Спира ме някакво полицайче в два през нощта и ми вика: "Слез от колелото!" Правеха ми тест за алкохол, естествено излезе отрицателен. И после гледам полицайчето ми гледа колелото. Ма го оглежда, ма го обикаля и накрая ми вика: "Да си смениш светлоотразителите на колелетата." Аз викам: "Че какво им е? Чисто нови са. :dontknow: " А той: "Червени са на цвят! Трябва да бъдат или жълти или бели." :rofl:
Много ми е чудно, ако ме спрат още веднъж, какъв кусур ли ще ми измислят? :popcorn:
При вас имало ли е такива приключения?
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Re: КАТ - ЗА или ПРОТИВ велосипедистите

Мнениеот zafirovp » Пон Дек 06, 2010 3:06 pm

Веднъж по пътя Бистрица - София доста се бях разлигавил и, може би защото адреналина ми още не беше паднал от спускането (Алеко - Бистрица) реших да си направя малко гавра. Асфалта беше сух, времето ясно, нямаше почти никакъв трафик и реших да карам с превишена. Има едно място където винаги има полицай. Ограничението беше 40, а аз бях с 45-50, полицайте имаха радар, който незнам дали може да ме хване, но те не реагираха по никакъв начин. А това за светлоотразителите не е вярно. Скоро учих правилника, понеже имах изпит по теория и обърнах спецялно внимание на параграфа за велосипедистите. Отзад трябва да е червен, а отпред бял.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот evilzet » Пон Дек 06, 2010 3:32 pm

Това в България ли се е случило? Не че нямам акт за каране по магистралата, но се учудвам. Чак пък такава бдителност - силен му бил фара :crazy: . Това ме учудва, защото ако не всяка вечер, то през вечер срещам коли без фарове, които имат наглостта да се движат. Бургаските полицаи явно скучаят.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Дек 06, 2010 4:07 pm

Те така се отнасят с всички. Някои по стар навик, други по нов навик - всичките гледат да те накарат да се чувстваш несигурен дали не си нарушил "нещо"... и да те дерат както си знаят. Не им обръщайте внимание, настоявайте да се аргументират и да докажат твърденията си с обективни факти и метрики... изобщо не им давайте да ви се качват на главата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот heep » Пон Дек 06, 2010 6:53 pm

Бах, тук в холандско ако нямаш работещ преден или заден фар те глобяват 50 евра. Аз си мислех, че е та**к работа, но вече 5-6 човека от курса ми олетяха.

Ако караш колело къркан няма проблем стига да не падаш. Но ако те видят паднал или падащ и ако имаш книжка (за кола) могат да ти я вземат – въпреки че досега не съм чувал на някой да му се е случвало.
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот hitar_potar » Пон Дек 06, 2010 7:53 pm

Хммм, на мен са ми писали акт, че не спрях на легнал полицай с байка и съм отнел така предимството на 1 пресичащо мамче с лапетата й. Че глоба имаше, че и точки от книжката за управление на МПС ми взеха. :xx(: А в закона предвидливо е написано, че при извършване на такова нарушение се налага еди ква си глоба, а ако имаш книжка - глобата пляс точките.... ама не пише с какво трябва да го направиш тва нарушение. :dontknow:
Чисто заяждане си беше от тяхна страна, а аз тъкмо бях взел книжката и не знаех все още тънките чалъми на заяждане с ченге...
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот zafirovp » Пон Дек 06, 2010 11:09 pm

Е защо има каза, че имаш книжка?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот hitar_potar » Вто Дек 07, 2010 12:58 am

:roll2: Това ме питат 80% от научилите тази история. И отговора на въпроса е: въобще не съм и казвал, че притежавам шофьорска книжка. Беше ми взета само личната карта, за да ми се запишат данните, никой не си направи труда да ме попита за книжка. А най-якото беше, че докато бяха заети да ми ебават мамата, току пред очите им на 2 пъти отново бе отнето предимство на пешеходци на легналия полицай... само че вече от коли! :boggled:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот subritual » Вто Дек 07, 2010 1:09 am

Според мен трябва да се проверяват велосипедистите,но на много от полицаите не им се занимава,защото не могат да санкционират колоездач.
Тази вечер пак видях един самоубиец без светлини и каращ като на село.
Иначе няма кой да им налее акъл в канчетата.Ако ги и изпързалят и глоба да платят-още по-добре.
Както каза @bikerider, те те пробват.Така или иначе сме длъжни да знаем правилника за движение.
Аватар
subritual

Мнениеот grebo » Вто Дек 07, 2010 2:24 pm

По тоя повод - никви аванти на катаджиите, че научат ли се веднъж... :erm:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Alpina » Вто Дек 07, 2010 4:05 pm

Дано има повече такива случаи!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Вто Дек 07, 2010 4:49 pm

Alpina написа:Дано има повече такива случаи!

Пепел ти на езика бе.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potar » Вто Дек 07, 2010 4:50 pm

Alpina написа:Дано има повече такива случаи!

Кое имаш впредвид - моя случай ли или по принцип? :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Alpina » Вто Дек 07, 2010 4:58 pm

Не съм цитирал конкретно твоя случай ;)
Просто ме радват нещата, които пишете :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potar » Вто Дек 07, 2010 5:52 pm

Добрем, значи говориш по принцип. И кое точно му е забавното в тея истории? :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот did » Вто Дек 07, 2010 6:07 pm

Забавното и приятното е, че най-накрая някои полицаи са забелязали, че съществуват велосипедисти и че даже имат права и задължение според разните закони и правилници.

Това само може да ни радва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stuny » Вто Дек 07, 2010 6:14 pm

Туй май само за задължения става дума.
Stuny

Мнениеот did » Вто Дек 07, 2010 6:19 pm

Нормално.

За задълженията те гони полицията. За правата си сам трябва да се пребориш.

Навсякъде е така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stuny » Вто Дек 07, 2010 6:32 pm

Не мисля че на улицата трябва да се бориш , независимо как се движиш. Твоите права реално пак са си задължения , но на другите около теб. Както и да е , само си разсъждавам .
Stuny

Мнениеот did » Вто Дек 07, 2010 6:39 pm

Stuny написа:Твоите права реално пак са си задължения , но на другите около теб. Както и да е , само си разсъждавам .

Няма как да ти се отстояват правата, ако полицията и КАТ се правят, че не забелязват наличието на велосипедисти. Радвам се на факта, че някоя фуражка е прочела за сефте ЦЕЛИЯ ЗДП и правилника му и е забелязала наличието на категория "велосипедисти", даже са запомнили нещо :D . Сега остава всички фуражки да вземат да прочетат същото, да го проумеят, пък евентуално и да почнат го прилагат според възможностите си и ще съм много по-спокоен на пътя.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Вто Дек 07, 2010 7:52 pm

hitar_potar написа:И кое точно му е забавното в тея истории? :dontknow:

Не съм написал забавно, а че ме радва ;) (Всъщност ми е и забавно)
Да - налагането на глоби на колоездачи е нещо такова.
По-голямата част от ЗДП важи и за нас когато сме такива, а няма какво да се лъжем - масово не го спазваме (включително аз). В същото време изискваме полицията да си върши работата - ето върши си я :D
Нека не се оправдаваме с "в същото време и автомобили нарушават" в този момент се занимават с теб виновен ли си - виновен си, като свършат - може да им обърнеш внимание за другите, не преди това.
Ако самите колоездачи почнем малко повече да внимаваме и спазваме закона, току виж инцидентите понамалели... :idea:

Ако на някой са му писали неправомерно глоба - то има две възможности:
1 - да се защити на място.
2 - да я обжалва.
А непознаването на закона, че да се защитиш на място, само по себе си е нещо, за което би трябвало да бъдеш глобен :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Вто Дек 07, 2010 9:50 pm

Като видях заглавието "за и против велосипедистите" - гласувам против. Щото е пълно с вандали, които карат престъпно и застрашават своя живот и маневрите, които са необходими за да ги поддържаш живи може да застрашат чужди животи. Кара като Шумахер насред шосето, без да се съобразява с платна и осови линии, без каска, без светлини - нищо, нинджа. Навира ти се зорлем под гумите и после го лежиш като за човек. Аре да почнат и тях да ги жилят! Подкрепям напълно! Абсолютно съм съгласен със Алпински (това трябва да си го запиша :D).
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Вто Дек 07, 2010 10:40 pm

Минаване на червено, каране по пешеходни пътеки, каране срещу движението: списъка е дълъг. И? Когато видя полицейска кола да догонва и спира колоездач за минаване на червено, може и да повярвам, че нещо се оправя. Дотогава...
Аватар
bikerider

Мнениеот vlassadar » Пет Дек 10, 2010 11:00 am

Да, така е, но само една черна нинджа.... глупости са това. Дори с нарушенията, които правим, трявба да сме винаги наясно дали сме видими, аз отдавна избягвам да се движа по големи булеварди и натоварени улици. Тротоари, градинки, малките улички - ОК, но всичко друго ме притеснява. Тук е не просто борба, а война. Съвсем се убедих, след като бях в белите страни това лято. Но не знам дали бих се оставил на някаква синя нинджа да ме разиграва. Пък и не срещам там където карам, така че шансът им е малък.
Все пак са необходимото зло за да се пообразоват масите, особено на междуселски път бай Хой като криволичи с Украйната с черните дрехи и тъмното колело... Но него едва ли ще го научат на нещо... Поне в рамките на големите градове пак ще е успех ако стане нещо
Аватар
vlassadar

Мнениеот Crimson » Пет Дек 10, 2010 11:54 am

bikerider написа:Минаване на червено, каране по пешеходни пътеки, каране срещу движението: списъка е дълъг. И? Когато видя полицейска кола да догонва и спира колоездач за минаване на червено, може и да повярвам, че нещо се оправя. Дотогава...

Тва с пешеходните пътеки нека ме спре и нека ми напише акт !!! То екстремист, екстремист ама чак толкова не съм, чи да карам по шосетата сешш ли се :wavey:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пет Дек 10, 2010 2:18 pm

Ставаше дума за минаване на пешеходна пътека с колело, тоест като ППС, а не като пешеходец с колело. Това е такова грозно нарушение, че просто не ми се коментира. Фанали се некви, рииш ли, качили се на колело, ама го дават като пешеходци - газ по тротоара, газ по пешеходна пътека и като им свирнеш на пешеходната пътека се дървят. Един такъв само дето не го наритах хубаво, толкова беше нахален - купил си рииш ли лъскаво Скотче и си мисли, че всички трябва да му правят път. Чакам аз една баба да мине, тъкмо тръгвам и тъпанара лети, скача от тротоара и ми спира на баланс до ламарината и ме псува. Как не изметох Хладилника с него... още се чудя. Ей за това говоря - такива селяндури с лопата да ги ринеш в София.

Та като видя такъв идиот да си отнесе глобичката, тогава ще повярвам, че нещо се оправя.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Дек 10, 2010 2:46 pm

bikerider написа:Ставаше дума за минаване на пешеходна пътека с колело, тоест като ППС, а не като пешеходец с колело. Това е такова грозно нарушение, че просто не ми се коментира.

Да бе да, ужасно е, няма що. Застрашава живота и здравето на хиляди, дори милиони люде. :nuts:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Дек 10, 2010 3:16 pm

Не е твоя работа да коментираш закона по такъв начин. И аз не съм съгласен с редица правила, но ги спазвам. Нали трябва да има ред? Или не?

Плюс това аз не коментирам самото преминаване - нарушение ли е - нарушение е. Точка. Повече ме дразни манталитета, че видите ли когато карам кола, трябва да спирам на сульо и пульо на пешеходна пътека. Спирам и давам път САМО на пешеходци и велосипедисти слязли от колелата си. Другите да го духат.

Утре сигурно трябва да спирам и да давам път на мутреса с джип, само защото пресича на пешеходна пътека?

Edit: и според мен не заслепявам никого с фарове за мъгла ниско долу, когато си пазя колата от кратери, камъни, дървета, животни, пияни селяни на колело, каруци вдясно без отражатели и прочие. Ама ме спират и ме глобяват. Ужасна опасност създавам, няма що. Но вече не карам така.

Edit2: няма да коментирам за натиска, ти си знаеш сам :nuts:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Дек 10, 2010 3:53 pm

Не е твоя работа да коментираш закона по такъв начин. И аз не съм съгласен с редица правила, но ги спазвам. Нали трябва да има ред? Или не?

Не е моя работа да го въдворявам :nuts: Щом мога да го нарушавам безнаказано с полза за мен, ще го нарушавам. Напълно нормално и логично. А пък да споменавам ли, че законът е писан от хора, а не е спуснат от небето? Може да е неработещ и да се наложи да се промени?

Повече ме дразни манталитета, че видите ли когато карам кола, трябва да спирам на сульо и пульо на пешеходна пътека.

Напълно логично е. Ако аз бутна някой с колелото, с 5 км/ч, най-много да му нацапам дрехите. Ако ти го бутнеш с 5 км/ч, може да лежи в болница 6 месеца. Схващаш разликата, предполагам?

Спирам и давам път САМО на пешеходци и велосипедисти слязли от колелата си. Другите да го духат.

Ти бутни някой колоездач, па да видим кой ще излезе виновен и кой ще носи отговорност... :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Дек 10, 2010 4:03 pm

bikerider написа:Edit: и според мен не заслепявам никого с фарове за мъгла ниско долу, когато си пазя колата от кратери, камъни, дървета, животни, пияни селяни на колело, каруци вдясно без отражатели и прочие. Ама ме спират и ме глобяват. Ужасна опасност създавам, няма що. Но вече не карам така.

Да, ама сещаш ли се на колко коли предните и задните са на един бутон?
И докато задните са задължителни, а предните до скоро бяха по-скоро "екстра" в закона става главно дума за тези отзад.
Щот кат някой ми кара с пуснати, аз веднага си пускам дългите стига да не преча на друг... ;)

А отноно минаватенето по пешеходна пътека - трябва да се гледа така - ако велосипедиста минава бавно с колелото си - няма проблеми да е на него,
ама ако се е засвяткал с 300 - тогава вече определено е опасен (най вече за себе си) защото сложете си ръка на сърцето и кажете колко пъти като сте в кола оглеждате само района на кръстовището за пресичащи го, а не по 50-70 метра извън него дали някой не се е засвяткал... Това е причината - защото колоездачите попринцип не се движат със скоростта на пешеходците и шофьорите по навик оглеждат само зоната в която може да се появят хора с такава скорост...

Всичко е според ситуация - аз за това ако ще пресичам с колелото по пешеходната пътека - се движа бавно, а не да се съм се засилил от 100 метра преди нея и да мина със същата скорост...
По същия начин - като ми трябват фаровете за мъгла, за да виждам дупките - пускам си само предните, а задните ползвам само когато е необходимо за моята сигурност.
Ако бяха на един бутон щях да стискам зъби и да се моля да не тресна някоя дупка...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Следваща

Назад към Други