КАТ - ЗА или ПРОТИВ велосипедистите

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: КАТ - ЗА или ПРОТИВ велосипедистите

Мнениеот PtD » Пет Дек 10, 2010 4:11 pm

Aбе чудно защо на пешеходците не им пречат велосипедистите по пешеходната пътека - никой не се оплаква... а пък шофьорите мрънкат. :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Дек 10, 2010 5:13 pm

Ами шофьорите имат предимство, но трябва да пазят идиотите на колела :)

Що се отнася до теб конкретно: като ти бутне някой такъв кретен детето на пешеходна пътека ще запееш друга песен :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Пет Дек 10, 2010 5:23 pm

PtD написа:А пък да споменавам ли, че законът е писан от хора, а не е спуснат от небето? Може да е неработещ и да се наложи да се промени?

Интересно - как ще се промени, като го нарушаваме? Противоречиш си. Ако искаш да го промениш обърни се към депутата от твоя район.

Ако аз бутна някой с колелото, с 5 км/ч, най-много да му нацапам дрехите. Ако ти го бутнеш с 5 км/ч, може да лежи в болница 6 месеца. Схващаш разликата, предполагам?

Опитваш се да ме раздразниш, но няма да стане. Като иска да пресича - да слезе от колелото: ще спра моментално и ще му дам път. Факт е, че има много такива хора. Днес за пръв път видях в Лозенец един пич, който си возеше хлапето... толкова внимателен и изряден колоездач не бях виждал, съответно го заобиколих на двойно разстояние. Така че, не си мисли, че не отчитам и другата страна на монетата.

Ти бутни някой колоездач, па да видим кой ще излезе виновен и кой ще носи отговорност... :magnify:

Аз и така им давам път по същите причини, за които говориш, но когато някой от тях се държи все едно съм ДЛЪЖЕН да давам път на ППС на пешеходна пътека... някой път ще си отнесе боя. За отговорността е ясно - тъпите копелета като стане напечено веднага ще слязат от колелата ще се направят на агънца... но аз съм подготвен и си нося фотоапарат. Да видим, дано не стават такива простотии.

@Alpina: не мога да тълкувам закона докато карам. Ако ми минава като ППС на пешеходна пътека мога единствено да преценя дали мога безопасно да го отеба. Ако кара с 300 да се сърди на себе си...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Дек 10, 2010 5:34 pm

bikerider написа:
PtD написа:А пък да споменавам ли, че законът е писан от хора, а не е спуснат от небето? Може да е неработещ и да се наложи да се промени?

Интересно - как ще се промени, като го нарушаваме? Противоречиш си. Ако искаш да го промениш обърни се към депутата от твоя район.

Aко апелираш към самосъзнание, трябва да си наясно, че това никога не може да работи. Хората не са съзнателни. Затова има law enforcement. С други думи, законът се налага. Ако не може да бъде наложен, то той няма никакъв смисъл и никой няма да го спазва.

bikerider написа: Що се отнася до теб конкретно: като ти бутне някой такъв кретен детето на пешеходна пътека ще запееш друга песен

Да, възможно е да го бутне. Досега не е имало случай дори бегло да го застраши. Но дори и да го бутне, няма да му причини кой знае какво.

Не щеш да признаеш, че колата е значително по-опасна от колелото, заради което е напълно оправдано шофьорите да са подложени на много по-голям натиск да спазват правилата, отколкото пешеходците и колоездачите. Признаваш или не, такива са фактите. Ако не ти харесват, можеш (по твоя съвет) да се обърнеш към най-близкото подразделение на КАТ :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Дек 10, 2010 6:06 pm

PtD написа:Aко апелираш към самосъзнание, трябва да си наясно, че това никога не може да работи. Хората не са съзнателни. Затова има law enforcement. С други думи, законът се налага. Ако не може да бъде наложен, то той няма никакъв смисъл и никой няма да го спазва.

Към нищо не апелирам. Казвам, че идиотите на колела, които пресичат пешеходни пътеки на колелото си и се правят на пешеходци изобщо не са такива и нямат предимство на пешеходна пътека. Което пише и в ЗДП. И всеки, който ми държи сметка, защо не му давам път докато кара на ПП, псува ме и ми налита на бой ще си получи заслуженото. Един такъв вече плака (loose цитат от бате Гойко :emlaugh:)

Хората не са съзнателни.

Точно така. Ама на тоя свят има и човеци... колкото и да не ти се вярва. И се оправят чудесно с "болката да си човек" (цитат от caspar).

PtD написа:Но дори и да го бутне, няма да му причини кой знае какво.

Радвам се на оптимизма ти. Което не значи, че си прав. Удар с глава назад в асфалта е достатъчен за което и да е дете.

PtD написа:Не щеш да признаеш, че колата е значително по-опасна от колелото, заради което е напълно оправдано шофьорите да са подложени на много по-голям натиск да спазват правилата, отколкото пешеходците и колоездачите.

Изобщо не говоря за опасности, говоря за нахални тъпанари, които си просят боя (в условия на липса на налагане). Говоря за юридическа отговорност. Щото и без полицай наоколо някой такъв кретен ще почерни живота на някоя разсеяна лелка, която изобщо не е длъжна да се оглежда за колоездачи на ПП.
Аватар
bikerider

Мнениеот Plamen_EM » Пет Дек 10, 2010 6:20 pm

Винаги бих дал предимство на колоездач пресичащ на или непосредствено до пешеходна пътека, движещ се със скоростта на пешеходец. Независимо дали бута или кара. Нарича се толерантност. Пътищата не са арена на битки.
Съмнявам се "налагащите" закона да направят забележка на колоездач, който пресича бавно непосредствено до пешеходната пътека.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот ico 1 » Пет Дек 10, 2010 10:17 pm

Пешеходните пътеки са за пешеходци. Пешеходец е човек, който върви пеш. Точка.
Аватар
ico 1

Мнениеот PtD » Пет Дек 10, 2010 11:17 pm

ico 1 написа:Пешеходните пътеки са за пешеходци. Пешеходец е човек, който върви пеш. Точка.

A тротоарите за какво са? :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот Plamen_EM » Съб Дек 11, 2010 12:00 am

:agree: За тротинетки са!
ico 1 написа:Пешеходните пътеки са за пешеходци. Пешеходец е човек, който върви пеш. Точка.

Малко на надприказване отива цялата работа.
Велосипедиста няма:
1. Право да пресича на пешеходна пътека.
2. Право да е участник в многоредово движение.
3. Право да кара по тротоара.
4. Велоалеи, по които да може да се движи из града.
И как по-точно се кара колело при тези условия в София?
В София има маркирани няколко велоалеи. Една от тях е по Перловската река. Ако се спазват твоите инструкции, от 200 метра велоалея имаш 70 метра бутане по пешеходни пътеки. :peace:

subritual написа ...
Да, има:
368. Велосипедиста размахва мачете.
422. Велосипедиста отстрелва пешеходците с Калашник.
...
Не е ли идеята да се постигне мирно съжителство по улиците, хармония така да се каже. :beer:
Последна промяна Plamen_EM на Съб Дек 11, 2010 12:43 am, променена общо 2 пъти
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот subritual » Съб Дек 11, 2010 12:25 am

Правилото си е правило.
В противен случай изкачат 2 проблема:
1>Велосипедистът се движи бързо ( с над пешеходна скорост ),а водачите на МПС-та не го очакват и става проблемче.
2.Велосипедистът се движи бързо и застрашава пресичащи в момента.
Може и още да има,но не се сещам.
Сами си правете изводите дали може да се кара на пешеходна пътека...с пешеходна скорост :beer:

ПС:Незнам дали го има описано някъде...но:
Когато бутате,гледайте колелото да не е между вас и идващите автомобили.
В случай на опасност то е обемисто и би ви затиснало при сблъсък в опита си да избягате.
Дано не ви се случва :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот PowerSlide » Съб Дек 11, 2010 4:43 am

PtD написа:A тротоарите за какво са? :popcorn:

Е как, за паркиране.
:popcorn:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот PtD » Съб Дек 11, 2010 5:10 am

Tъкмо това исках да кажа :D :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Анелия » Съб Дек 11, 2010 7:11 am

Plamen_EM написа:Велосипедиста няма:
...2. Право да е участник в многоредово движение.....

Хм, я разяснете. Нямаме право да караме в средната лента на път с повече от 1 платно ли? Ужас, аз си се престроявам като кола, че и на светофара си ги минавам вляво и заставам най-отпред вдясно на посоката, в която трябва да се движа :blush:
Значи варианта в такива ситуации е да се кара вдясно, да се слиза на пешеходните пътеки, да се пресичат пеш и после пак си караш в дясно. Ама че бавно :crap:
Другото, което щях да питам е дали подавате сигнал с ръка, когато изпреварвате МПС? Обикновено това при мен се получава на баири надолу с павета и дупки, където шофьорите си пазят колиците и карат с 5 км/ч. Обаче и аз стискам кормилото яко, защото си друса и нямам възможност да подам сигналче с ръка. Е, гледам да не го правя често, но откровено се разочаровам ако някоя кола ми развали спускането с костенурската си скорост. :(!:
Аватар
Анелия

Мнениеот ico 1 » Съб Дек 11, 2010 9:07 am

PtD написа:

A тротоарите за какво са? :popcorn:

Много го усложняваш. Малко са хората в тази държава, които са компетентни по този въпрос. Има ниски тротоари за коли, има високи тротоари за джипове...., а по някои могат да се движат дори и пешеходци.
Последна промяна ico 1 на Съб Дек 11, 2010 9:20 am, променена общо 1 път
Аватар
ico 1

Мнениеот Admin » Съб Дек 11, 2010 9:19 am

Анелия написа:
Plamen_EM написа:Велосипедиста няма:
...2. Право да е участник в многоредово движение.....

Хм, я разяснете.

Всъщност никъде няма изрична забрана да се престрояваме в лява лента при завой наляво например, но с оглед на този текст "Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение." може и така да се тълкува, а може и да не се. Що се отнася до изпреварването на МПС, там тълкуването на същия текст би трябвало да е, че нямаме право да го правим, поне не отляво. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Съб Дек 11, 2010 10:53 am

Анелия написа:Значи варианта в такива ситуации е да се кара вдясно, да се слиза на пешеходните пътеки, да се пресичат пеш и после пак си караш в дясно. Ама че бавно :crap:

Факт, велосипедистите са доста онеоправдани от правилника. Но в случая по-правилния вариант според мен е велосипедиста да се държи като ППС, тоест да изчака на светофара завиващите вдясно и да мине направо с последните коли от средната лента. В средната лента освен всичко друго има и риск от затискане, особено ако има камиони.

Само дето в случая по-правилното е още по-бавно от варианта с пешеходната пътека.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Дек 11, 2010 1:34 pm

Ей тъкмо затова пет пари не давам за правилника, ако ще ме постави в потенциално опасно положение. Нямам никакви скрупули да го наруша, стига да съм по-защитен.
Аватар
PtD

Мнениеот Plamen_EM » Съб Дек 11, 2010 2:05 pm

Моментът е подходящ, правилникът да бъде изпреварен. При положение, че на запад велоалеите минават непосредствено до пешеходните пътеки и аз ще пресичам там, бавно и без да слизам от колелото.
С горното мисля и bikerider ще се съгласи, защото инак отиваме към полемиката от "Агресия, или?" и не ни остава нищо друго освен да изчакаме axelmax, който да ни призове към емиграция. :beer:
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот bikerider » Съб Дек 11, 2010 2:49 pm

Plamen_EM написа:Моментът е подходящ, правилникът да бъде изпреварен.

Какво точно имаш предвид под "изпреварен" - да го игнорираме и когато N човека те послушат и пострадат - да искаме промени? Това е уличния метод, който е меко казано неработещ в България. Причините няма да ги коментирам, не е тук мястото.

Не мога да разбера защо след като не ви харесва правилника не направите подписка, не намерите депутати, които са заинтересувани да натрупат актив от вашите искания и да действате? Аз съм свикнал с този вид на закона и се оправям чудесно с колелото без да газя светофари и пешеходни пътеки. Да не говорим за тротоари и каране в насрещното.

@PtD: говориш малко обобщително, което не е особено коректно - в конкретната ситуация (която нищихме и с теб) правилника изобщо не те поставя в рискова ситуация. Само бързането може да те застраши.

Edit: един въпрос - би ли нарушил правилника докато караш мотор на скорост, защото си по-уязвим, а в някаква ситуация нарушението би ти дало "сигурност"? Питам защото искам да си изясня за сетен път откъде според теб идва максимална сигурност - от егоистичното нарушение на правилника или от взаимното зачитане и спазване на една конвенция, която, колкото и да е глупава на моменти, все пак съществува?
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potar » Съб Дек 11, 2010 5:46 pm

bikerider написа:...депутати, които са заинтересувани да натрупат актив...

:offtopic: :offtopic: :offtopic:
Само да вметна, че те тоя актив си го предпочитат в предметна форма. За предпочитане - като телефонче Vertu за около 6 бона. :nuts: :evil:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Plamen_EM » Съб Дек 11, 2010 7:32 pm

bikerider написа: Съгласен съм, ама няма да си призная, пък! :beer:

:) Впечатлен съм! Все бях виждал някой да се изкаже в тема, която не е прочел от началото, ама да развиеш цял сюжет само от първото ми изречение ... И то при положение, че след това съм обяснил надлежно какво и защо. И все пак по-добре, дето си се хванал за първото, щото можеше и за последното.
По отношение шедьовъра с подписката и депутатите ... Преди около две седмици, в общината имаше среща за велоалеите. Дадени са вече 2 000 000 евро на "чужди консултанти" за да бъдем консултирани от къде да минават те. Онова дето коментирате в темата "Велосипеден транспорт според Ц.Г.М. София." е точно за да свършим "работата" на "консултантите". Така че, велоалеи ще има. И те ще минават точно до пешеходните пътеки, не защото някои колоездачи минаваме от там, потъпквайки закона, а защото там им е мястото.
По отношение буквояденето на закона ... като попаднеш в щата Монтана, ще пребиваш ли жена си с токата на колана? Щото закона ти го позволява, стига да не е много голяма катарамата.
За уличния метод ... Уличен метод е, да надуеш клаксона и да пометеш около Хладилника с онзи с гиздавия Скот. И понеже имам известни подозрения кой е той ... следващият път, по-добре не барай клаксона. Не съм аз. :peace:
Към модераторите, от мнението на Crimson в тази тема, я оспамихме здраво под наслов : Как и къде да караме велосипед в големия град. :)
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот PtD » Съб Дек 11, 2010 8:34 pm

@bikerider, зависи от ситуацията. Ако спазването на правилника ме поставя в опасност, а неспазването му ми осигурява безопасност, ще го наруша, независимо от превозното средство. :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Съб Дек 11, 2010 9:11 pm

По презумция във всички правилници във всички страни (предполагам, ама поне в тия, в които съм ходил), пешеходците И ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ се ползват с предимство на места и ситуации, за които не е написано изрично. Тоест водача на МПС винаги е длъжен да пропусне пешаци и колела, това е ясно и логично. Логично е, защото PtD отбеляза, че има разлика между това а те блъсне колело или кола.

И от това следва, че колоездача и да прави грешка, карайки по зебрата (което е безумие - разбира се, че там ще кара), водача на МПС трябва да се съобразява с това.

А иначе велосипедиста ТРЯБВА да оцелее и докато оцеляването му не е гарантирано и дори е поставено под съмнение от закон, инфраструктура и манталитет, той би трябвало да се погрижи да запази здравето на себе си и на останалите, дори с цената на нарушение на правилник/закон.

Само за пример. Тук в щатите колоездачите имат правата и задълженията на мпс и ппс. Тоест движат се по пътя на МПС и ППС и са с предимство пред МПС. Отделно, че почти няма улици БЕЗ bike lane.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот TeDo_BaPHa » Съб Дек 11, 2010 10:23 pm

До колкото си спомням в листовките за взимане на теоритичен изпит за СУМПС имаше въпрос от сорта "Ако имате предимство, но виждате, че при продължаване ще последва ПТП заради неспазване на предимството от друг водач на пътя какво ще направите"(Не мога да цитирам точно въпроса, но това бе основния смисъл), та правилния отговор беше спиране с цел предотвратяване на ПТП... Та кажете ми всички вие(включаем bikerider) ако можете да избегнете ПТП, не бихте ли? След това какво последства? Какво значение има, кой е виновен? Ламарините огънати ли са-огънати са. Боята на колата надрана ли е-надрана е. Колоездача има ли травми- възможно е да има. Спазвате ли правилника-спазвате го, не сте му дали предимство, дал ли е той-не е дал. И къв чеп печелите от всичко? Прекрасни часове в документации отностно застраховката и изчакване на КАТ, един велосипедист(макар и кретен и той е човек) бива оплашен/охлузен/натъртен/разбит/разглобен/.... Та, може ли 1 обоснована причина да не се избегне ПТП :)? Или може би целта пак е да стане най-лошото за да започнем да бъдем хора и идиотите да спрат да си правят каквото и където искат(визирам велосипедистите каращи бързо по тротоари/пешеходни пътеки без да се съобразяват с каквото и да е, и може би създаденото у тях чувство за сигурност, че са по-силните на тротоара ги подлъгва да се чувстват така и на платното)?

:beer:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот bikerider » Вто Дек 14, 2010 4:42 pm

@PtD: Неимоверно много и некоректно обобщаваш. Никога не бих се съгласил, че по принцип (и като правило) нарушаването на правилника е оправдано, ако си в опасност. Ако говорим за конкретни ситуации, със сигурност бих се съгласил с теб за някои от тях. Но не можеш да ме убедиш, че нямаш алтернатива на нарушението, особено ако сам си се поставил в опасна ситуация, минавайки по кофти маршрут :)

Малко се получава омагьосан кръг: ти държиш да минеш по път X, който не те кефи, затова правиш нарушение, например караш по тротоарите. От друга страна, ако ти кажа да минеш по път Y и да не се занимаваш с простотии, ти ще кажеш, че искаш път X, нали :)

@TeDo_BaPHa: Губиш акцента - никъде не съм казвал, че ще сгазя колоездач каращ по зебра. Дай по-внимателно.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Дек 14, 2010 11:19 pm

bikerider написа:Малко се получава омагьосан кръг: ти държиш да минеш по път X, който не те кефи, затова правиш нарушение, например караш по тротоарите. От друга страна, ако ти кажа да минеш по път Y и да не се занимаваш с простотии, ти ще кажеш, че искаш път X, нали :)

Ами то има причина да съм си избрал път X, все пак... всичко е въпрос на оптимизация - (бързо, безопасно, здравословно, приятно).
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Дек 15, 2010 11:27 am

При липса на алтернатива те подкрепям веднага и безусловно, но при наличие на алтернатива просто не можеш да ползваш това за оправдание. Това че ти искаш да минеш по път X не ти дава право да нарушаваш, дори с оглед собствената безопасност. Могъл си да избегнеш този път, нали?

Още нещо - темата за оптималното придвижване е съвсем друга - не мисля, че някой е по-привилегирован от другите, та да е оправдано да нарушава, за да мине по-оптимално. Или?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Дек 15, 2010 2:15 pm

Или...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Дек 15, 2010 2:17 pm

Q.E.D. :)
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Сря Дек 15, 2010 5:21 pm

bikerider написа:Минаване на червено, каране по пешеходни пътеки, каране срещу движението: списъка е дълъг. И? Когато видя полицейска кола да догонва и спира колоездач за минаване на червено, може и да повярвам, че нещо се оправя. Дотогава...
Може и да съм споменавал, това лято точно така ме спряха - прибирах се в 2-3 сутринта добре почерпен с бири, ама привидно адекватен, на Т. Александров над канала има два или три поредни светофара и ако ги изпуснеш се чака доста, така и стана, няма кьорав човек или МПС, минавам аз с 5км, оглеждам се и т.н, и кат ме подгониха - пино-мино - аз във филма. Документи, "що така, светиш, каска имаш, ама глупости правиш, ще пишеме ли сега 40лв". Аз смел - пишете (да се похваля после барем), а те - "айде, да ти е за последно". Иначе веднъж ме спря един пич на околовръстното от насрещното, да ме пита от къде да си вземе такава шосейка :evil: Тогава реших, че съм с превишена :D
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Други