Една петъчна тема в аванс: Ще се претрепя ли ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Една петъчна тема в аванс: Ще се претрепя ли ...

Мнениеот DanailKoev » Сря Дек 15, 2010 12:33 am

... с куллоту, ако го изкарам в снега?

Хич не ми се ходи до работа с колата и ми се иска да продължа, както досега, с колелото. Но нямам идея какво ще се случи като стъпя на снега и леда...
DanailKoev

Рейтинг: 1198

Re: Една петъчна тема в аванс: Ще се претрепя ли ...

Мнениеот grebo » Сря Дек 15, 2010 1:20 am

Ако си достатъчно изобретателен.. що не? Давай! Ние сме с теб. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Alpina » Сря Дек 15, 2010 9:18 am

Нито ти знаем колелото, нито гумите... нищо...
Всеки ден всякакви хора със всякакви колела и гуми ходят на/по работа с колело... в сняг, лед... киша... и какво ли не...
Единствено като стъпиш на лед просто не натискай спирачка и не почвай да въртиш силово - просто поддържай скоростта или я остави да намалее по естествен начин...
А и не е чак толкова хлъзгаво, колкото хората по начало си мислят...

Така че или ще се пребиеш или няма - друг вариант няма :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Сря Дек 15, 2010 9:40 am

Може да се претрепеш, но може и да не се претрепеш. 90% зависи от теб. Останалите 10% не ти ги препоръчвам. За начало може да караш гумите си с малко по-ниско налягане, което до известна степен ще увеличи сцеплението ти с повърхността. Също така, при възможност разбира се, избери гума с по-висок дурометър (по-мека смес). По-високото число означава по-меките смеси и обратното.
Доста от познатите ми ме бъзикат по това време на годината:
-Абе няма ли да слагаш зимни гуми на колелото бе?! :rofl:
-Да, но чакам повече сняг. :)
-Леле... :bigeyes:

Да не се забравя, че гумите са само един от най-важните фактори. Има и много други общо взето кръжащи около опита на дадения колоездач. Екипировката също става много съществена част, но по скоро в планината.
Излизай да караш, оглеждай се и се не бой... с каска, разбира се!
:peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот codename47 » Сря Дек 15, 2010 10:08 am

вчера открих че като спирам с предна и се изнасям назад предната се хлъзга, докато ако натискам кормилото с ръце и спирам не се приплъзва. Същото и за равното.
ПП. http://www.bikeradar.com/fitness/articl ... snow-24521
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Дек 15, 2010 11:14 am

Защо не направиш някое друго кръгче в квартала...
Тъкмо ще видиш как се държи колелото на такъв терен, без да се излагаш на опасност
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот ivan_radev1 » Сря Дек 15, 2010 11:24 am

Гледай да не се претрепеш от страх, че съм забелязъл, че най-често се пада, когато човек си зададе въпроса "Сега дали няма да се пребия?"

Протекцията е важна, аз вчера карах в града с наколенки под панталоните. Почти не си личат, а щом стигнеш на местоназначението, можеш да ги свалиш за по-малко от минута. Добре е каската да е от по-големите - било за ски, било фулфейс, за да ти топли на ушите и да те предпази, ако случайно паднеш. Така че слагай каквато протекция имаш, дебели и меки гуми, обличай се подходящо и карай внимателно, но без страх.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот PowerSlide » Сря Дек 15, 2010 7:07 pm

veskoz написа: Също така, при възможност разбира се, избери гума с по-висок дурометър (по-мека смес). По-високото число означава по-меките смеси и обратното.

:eek3: :eek3: :eek3: Да разбирам ли "по-високото" число е по-голямото? В такъв случай коя смеска е по-меката: 60а или 42а :confused:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот рс » Сря Дек 15, 2010 7:35 pm

Ako меренето е по Шор, малкото е по-мека.
Вземи си просто гума с шипове, която става и за асфалт. Ще може да плашиш хората, като се засилваш срещу тях по леда. Може и лекичко да крещиш, и да си траеш за шиповете
Държи чудесно на сняг, лед, трева и асфалт.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот marsa » Сря Дек 15, 2010 8:59 pm

Аз лично използвах още първия по- сериозен сняг онзи ден, за да сменя сликовете и да се порадвам на различната обстановка. Съветът ми е като начало да се разходиш из квартала, да пробваш кога какво може и какво се случва, като постепенно преминаваш към по- тежка настилка. Със спирачките като цяло много внимателно, особено избягвай да ги ползваш в завои. За трийсетина км не успях да падна, но няколко пъти бях на косъм на чист лед, просто подхождай много внимателно, особено в рискови ситуации - около хора например! Заобикаляй ги много отдалече, защото нито очакват да паднеш, нито са ти виновни. Бе започни с пресен сняг, мини към леко утъпкан и чак тогава опитвай лед. И най- важното - не се прави на герой и специалист и не се срамувай да слузаш от колелото и да го буташ, когато прецениш за необходимо! Задната гума поне при ниска скорост рядко ще те подведе, но блокирала предна гума, особено на лед почти винаги означава падане. На сняг, дори да блокира предната за малко, най- вероятно ще се разминеш, особено ако имаш добър баланс и го очакваш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Анелия » Чет Дек 16, 2010 1:48 pm

Вчера като видях темата и си помислих "какво пък толкова, едно каране на сняг". Вчера тук имаше сняг само в гората и там си беше кеф да караш. По-хлъзгаво е, но повече внимание и нямаше инциденти. Днес също карах в гората и пак беше супер. Спуснах си любимите пътеки с внимание и по-малко използване на спирачките. Да, обаче когато стъпих в града и веднага се изльосках на асфалта. Колите бяха заледили доста асфалта, а отгоре имаше нов сняг, който маскираше опасностите. Паднах нагоре! Просто гумата превъртя и ми дойде доста изненадващо. Случи се на неоживено място (аз по такива карам по принцип), но се замислих какво щеше да стане ако има наоколо коли :nono:
Така че внимавайте доста в града, дори да сте уверени в способностите си, на лед никаква гума не държи, а не се знае откъде ще дойде кола. Ако имате възможност за друг транспорт в града: използвайте него, а колелото: в гората. :wavey:
Аватар
Анелия

Мнениеот taurus13 » Чет Дек 16, 2010 2:32 pm

Миналия декември, като наваля снега, реших вместо градския байк, да изкарам зеления дзвер и малко да поора на воля. По широката гума и по-големия ход на вилката дават едно фалшиво чувство на сигурност - докато си на снега, всичко е ок, но леда не прощава. И тъй засилих аз и пред мен едно стълбета - едни такива никакви. Викам си аз - я да взема да ги прескокна - засилих се хубаво и хоооп....ама отде да знам, че под навалялия 10 см сняг имало чист стъклен лед. Само две секунди след като гумите докоснаха земята и аз я докоснах - странично на рамо закопчан за автоматите и няма спиране ей... - така се влачих около 5 мера по излъсканата алея и накрая се изсипах на улицата, където за мой късмет е момента не минаваше кола. Ледът отдолу никак не беше много гладък и рамото ми пое солидна доза удари и вибрации, макар и да бях с яке с раменни протектори - представям си ако не бях какво щеше да е...
След това изкарах коледа и нова година на диклофенак и само с една ръка. Та на снега без много резки движения, че и колите нямат спиране.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ivanski » Чет Дек 16, 2010 5:15 pm

За из града е по-опасно зимата с колело, в тоя сняг и лед... може да стане гадно. Не ти препоръчвам в снега и леда с колело да се движиш из града :)
Аватар
ivanski

Рейтинг: 1180

Мнениеот mrdaka » Чет Дек 16, 2010 6:01 pm

Живея на 10 минути от работа с колело. Пеш ще ми отнеме 30, а с градски трябва да сменям автобуси. Ходя с колело, всеки ден, без значение дъжд, сняг, камъни, слънце и т.н. В снега е още повече фън, но при тази поледица стигам за 15 минути, а не за обичайните 10. До тази зима не бях карал на лед/сняг, но се свиква. Че ще се падаш, просто бъди сигурен. Аз лично в момента имам синявица на гъза. Взимай каска и давай смело. Вчера даже експериментирах на улицата пред блока, кочто беше заледена на стъкло, паднах умешлено няколко пъти и си извадих поука какво не трябва да правя, когато има в близост хора/коли.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот veskoz » Пет Дек 17, 2010 9:23 am

PowerSlide написа:Да разбирам ли "по-високото" число е по-голямото? В такъв случай коя смеска е по-меката: 60а или 42а :confused:

Да. 60 е мекичкото. ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот PtD » Пет Дек 17, 2010 9:54 am

veskoz написа:
PowerSlide написа:Да разбирам ли "по-високото" число е по-голямото? В такъв случай коя смеска е по-меката: 60а или 42а :confused:

Да. 60 е мекичкото. ;)

WTF? :confused: :crazy:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Gen4eca » Пет Дек 17, 2010 9:55 am

Не мисля така...
"... в случая с велосипедните гуми това е стандартът Shore "A" Durometer за гъвкави материали. По него означенията за твърдост имат следния вид: "число" + (Sh)А. Например 70а, 62а, 50а, 42а, 40а или 70ShA, 60ShA и т.н. Колкото по-голямо е числото, толкова по-твърд е материалът и обратно ."

http://mtb-bg.com/index.php/special/focus/292-focus006
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот Plamen_EM » Пет Дек 17, 2010 4:13 pm

:jumpref:
Болката е малка, срамът е голям! Проверено. Днес.
Ако искате да не ви се обледенява арката, не повече от 2.1 предна гума. Сега като се замислям, може и цветът на ботушите да оказва влияние...
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот bikerider » Пет Дек 17, 2010 5:01 pm

@veskoz: Et tu, Brute? :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Пет Дек 17, 2010 6:33 pm

Петък е, автора ще сподели ли? :santa2:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот veskoz » Пон Дек 20, 2010 12:19 pm

bikerider написа:@veskoz: Et tu, Brute? :D

...и аз, и аз :) :banghead:
E хуу де, ма що тогава максиса ми е 60 и е дъвка, а швалбе 40 е по-твърда от кратуната ми... или пак максис нЕма нищо общо с останалите?
Сори ако съм подвел някой. И аз явно съм в заблуда. :blush:
:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:
Gen4eca написа:Не мисля така...

:beer: :agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот borislav » Пон Дек 20, 2010 4:17 pm

Възможно е Швалбето да е по-старо и да е загубило качествата си
Малко он:
Ако ще караш, бих допълнил поста на Алпина да избягваш да се накланяш в завои
Изображение
Аватар
borislav

Назад към Общ форум