Омекотяване на лосче :? Хидравлика

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Омекотяване на лосче :? Хидравлика

Мнениеот bikera76 » Чет Дек 16, 2010 8:53 pm

Искам да попитам тук как да омекотя следното лостче ?
Смисъл,че искам да се сгъва по навътре то не се сгъва почти ... да има по голям ход на стискане ...
Хидравликата е Shimano ...
Сега ще ви покажа една снимка на лоста
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 29,r:0,s:0
bikera76

Рейтинг: 1037

Re: Омекотяване на лосче :? Хидравлика

Мнениеот Admin » Чет Дек 16, 2010 9:27 pm

Упорит си. Не ме слушаш като те пращам в сервиз...
Ако просто искаш да приближиш ръкохватката на лостчето до кормилото, има едно винтче за тая работа - намира се от вътрешната страна на ръкохватката, при оста, около която се върти.
Ако ти е твърда самата спирачка, то може да става дума за някоя от следните причини:
1. Това й е нормалното състояние, а ти просто не си свикнал.
2. Това й е нормалното състояние, но на теб не ти харесва (за твое съжаление тази спирачка няма реглаж на контактната точка).
3. Спирачката е напълнена малко повече, поради което накладките стоят по-близо до диска и лостчето има малък ход.
- в този случай можеш първо да опиташ да раздалечиш буталата докрай, избутвайки ги с голяма и широка плоска отвертка или друг подобен лост навътре в леглата им, упражнявайки натиск върху накладките
- ако горното не помогне и след няколко стискания лостчето отново е твърдо, може би ще помогне отливане на малко от минералното масло, което като гледам твоите знания на какво ниво са, е най-добре да бъде направено в сервиз.

Е, не стигнахме ли пак до съвета за сервиз?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikera76 » Чет Дек 16, 2010 9:34 pm

Каде точно трябва да се намират тези бутали може ли да ми дадеш снимчица :?
bikera76

Мнениеот spirov92 » Чет Дек 16, 2010 9:41 pm

"буталите" (буталата!) са това, което изтласква накладките към диска.
spirov92

Мнениеот bikera76 » Чет Дек 16, 2010 9:52 pm

Благодаря ви за мненията просто раздаличих накладките и стана благодаря ви :)
bikera76

Мнениеот Admin » Чет Дек 16, 2010 10:02 pm

Едва ли си свикнал на английски. Свикнал си на шльокавица (писане на български с латински букви). Хващай учебниците по български език и се упражнявай, докато научиш как се пише правилно, защото наистина повече няма да ти търпим кривописа. :(!:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот dEcLiNe » Нед Дек 19, 2010 2:43 pm

За да не пиша нова тема ще задам въпроса си тук.Имам спирачка elixir 5 и вчера реших да направя едно снежно каране.Докато се спусках лостчето ми се втвърди адски много и ходът му беше адски малък.Реших, че това е заради ниската температура и дотът нещо се гаври с мене, но вече ден след карането лостчето още не се е оправило, при положение, че колелото се намира на стайна температура.Някой да знае причината за това? :dontknow:

п.п.Спирачката си спира идеално.
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот NWD » Нед Дек 19, 2010 7:01 pm

И при мен се получи така а съм с Джуси 5 :dontknow:
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот Admin » Нед Дек 19, 2010 9:16 pm

Възможно е при буталата да е влязла вода и мръсотия, която да им пречи да се върнат докрай в леглата си, т.е. това да води до приближаване на накладките към диска и по-твърдо лостче. Ако е такъв проблемът, би трябвало и визуално да се вижда. Аз съм имал такива ядове (с друга спирачка, Elixir-ите само веднъж съм ги карал зимата).
Аватар
Admin

Мнениеот capola » Съб Мар 15, 2014 9:06 pm

Много интересно. Аз също имам проблем с втвърдяване на лостчето след каране в сняг. Разликата е, че съм с механична дискова спирачка. Накладките не са приближени и явно, че проблемът е от самото лостче. (С комбинирани команди с лостчета съм.) Вижда се, че няма мръсотии, дали ако смажа жилото, ще се омекоти?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот subritual » Нед Мар 16, 2014 1:05 am

Я пак!?
Ако имаш мръсотия (дори и да не личи) лоста няма да се връща добре.
Твърдоста на лостчето, респективно на спирачката може да се нарече модулация и по-скоро е хубаво да е твърда отколкото мека.
Имам предвид механична спирачка.То няма и как друго да е, освен ако лоста ти не е пластмасов или има нещо което да се огъва осезаемо.
При хидравлични спирачки може да се получи втвърдяване от прегряване и разширяване на флуида, но.... все най-различни неща.
Аватар
subritual

Мнениеот capola » Нед Мар 16, 2014 7:54 am

Мисля, че има някакъв чисто механичен проблем. Другото е добре, но след карането в снега дясното лостче много се втвърди. Не бих казал, че е удобно и пръстите се изморяват. Усещането е все едно стърже или е ръждясало.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот sonscp » Нед Мар 16, 2014 6:27 pm

capola написа:Мисля, че има някакъв чисто механичен проблем. Другото е добре, но след карането в снега дясното лостче много се втвърди. Не бих казал, че е удобно и пръстите се изморяват. Усещането е все едно стърже или е ръждясало.

Погледни да не би да се е прегънала някоя от броните. Може и жилото да се е разплело.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот nerron » Пон Мар 17, 2014 6:56 pm

Форум, имам едно запитване за положението на лоста на спирачките, дали да е близо до кормилото или не. По-горе прочетох едно мнение, че се регулирало от някакъв болт, къде точно се намира? Да не е един шестограм, който е от вътрешната страна на спирачката, посока маркуча, излизащ от спирачката (тоест навътре)?
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
nerron

Рейтинг: 1205

Мнениеот spirov92 » Пон Мар 17, 2014 7:20 pm

Пробва ли гугъл търсене с "<модела на спирачката> reach adjustment"? Обикновено врътката е или отпред, или между лостчето и кормилото. Няма логика да е откъм маркуча - тази настройка влияе на самото лостче, не на хидравличната система. Там където описваш е порта за обезвъдушаване на някои модели на Avid.
Относно позицията - като стиснеш трябва втората фаланга на пръста да е върху лоста.
spirov92

Мнениеот nerron » Пон Мар 17, 2014 10:15 pm

Не можах да обесня като хората. Точно за този винт имах предвид. От вътрешната страна на спирачката, не отгоре, не отдолу и не от страната на маркуча, а от четвъртата страна хахахах. Ясно, от там се регулира колко да е далеч.
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
nerron

Рейтинг: 1205

Назад към Веломеханик