Въпрос за силиконов спрей

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за силиконов спрей

Мнениеот Nazgull » Пон Фев 19, 2007 7:08 pm

Досега на старата вилка (която беше само на пружини) не съм си играл много да смазвам тръбите. капвах малко машинно масло и ги свивах 1-2пъти.
Сега новата вилка е с "отворена баня" и искам да запазя живота й, възможно най-дълго. Четох, че препоръчвате някакъв силиконов спрей на мотип от Метро. Аз обаче днес бях в Бриколаж и случайно се присетих да си купя нещо подобно. В крайна сметка взех един спрей, който се произвежда от тея, дето правят WD40.
Спреят е
Изображение
400ml Silicone Spray Lubricant
Is a 'go-anywhere' lubricant with an active ingredient providing better lubrication and corrosion-inhibiting performance. This no-mess spray is long lasting and quick drying and is great on metal, rubber, wood, vinyl, electrical parts and for wet environments and marine use. It's also NSF H2 registered making it safe for use in food related environments.

Lubricates:
Doors, locks, hinges, drawers, windows, tools, latches, switches, linkages, valves, pulleys, air conditioners, fans, chains, belts, sport equipment, fishing equipment, gardening equipment, sewing machines, zippers and more....

Protects:
Electrical parts (distributors, iginition wires, spark plugs etc), golf equipment, boots, skates, gardening equipment, tools, marine equipment and more....

Става ли с него да пръскам по тръбите на вилката? Къде още мога да го използвам без да нанеса поражения?
Благодаря :beer:

http://wd40.co.uk/index.cfm?articleid=1380
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Re: Въпрос за силиконов спрей

Мнениеот bikerider » Пон Фев 19, 2007 8:30 pm

Нуждата от употреба на силиконова смазка при open bath вилките се дължи на употребата на гумен материал при изработката на фабричните семеринги. Силиконовия спрей поддържа семерингите меки и гъвкави и предпазва от залепване по тръбите (известно още като stiction=static friction). Също така освежава смазката нанесена между двата семеринга (маслен и прахов) и спомага за мазното движение. Можеш да използваш всеки силиконов спрей без опасност за вилката. Единственото място, където можеш да нанесеш поражения на себе си или колелото са роторите/шините и накладките/калодките, и ръкохватките/седалката.

Не ти препоръчвам обаче да прекаляваш, защото може да се стече надолу (USD вилка) или да привлича прах/кал (нормална вилка), което ще доведе до обратен ефект, а именно скъсяване на срока между големите профилактики. Препоръчвам ти да изчакваш спрея да се изпари след напръскване и тогава с пръстченце да размажеш смазката по тръбите. Може също с махнати пружинки да натиснеш няколко пъти вилката и да почистиш излязлата мръсотия.

Успех!
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikitzo » Вто Фев 20, 2007 8:33 am

И аз позвам точно такъв. Става и за принтера ми! Незнам дали е нормално, но се изпарява за 1-2 мин.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Nazgull » Вто Фев 20, 2007 11:51 am

nikitzo написа:Става и за принтера ми! .

Хахаха :rofl:
Мерси много за всички разяснения;)
Дали мога да пръскам и веригата? (офф, какво ли питам, що просто не зема да пробвам..) :idea:
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Вто Фев 20, 2007 11:54 am

Nazgull написа:Дали мога да пръскам и веригата? (офф, какво ли питам, що просто не зема да пробвам..) :idea:

Мда, това му е другото качество - много е добър за махане на гъсти смазки :D
Аватар
bikerider

Мнениеот cladonian » Чет Дек 23, 2010 12:43 am

От скоро (2 дена ) съм с ново marzocchi Z1 160. Има нужда от смазка на семерингите. Досега смазвах епикона с fork oil на marzocchi, гъсто като боза.
За цокито искам нещо, което си му е ред да му се слага, нали е с отворена баня. Имам на Motip тефлонов спрей и съм много доволен, пръскам втулките на задния амортисьор. Разбрах, че имам някаква грес специално за вилки.
Основният въпрос ми е каква е разликата между тефлонаовия и силиконовия, кое е по-добро в случая.
п.с. Аз така или иначе ще взема на motip силиконов, за уплътненията на колата (да не замръзват)
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот airborneone » Чет Дек 23, 2010 12:46 pm

cladonian написа: Досега смазвах епикона с fork oil на marzocchi...
кое е по-добро в случая.

Защо не продължиш с форк ойл да си смазваш вилката?
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Дек 23, 2010 12:52 pm

Ми пробвай и с 2-те, и виж с коя смазка се държи и по-добре! :)

и по-скоро вилката има нужда от разработване(ако ти си първи собственик)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот codename47 » Чет Дек 23, 2010 1:32 pm

не пръскай с нищо: viewtopic.php?f=4&t=73335
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот cladonian » Пет Дек 24, 2010 9:49 pm

Сдобих се с http://www.bike24.com/p24670.html надявам се да свърши работа. Много бързо изсъхва, но това сигурно е добре, защото няма да лепи мърсотия. Fork oila на Marzoccho e с много голям вискозитет, не изсъхва, слепва боклуци и става мудна работата. Другото което искам да питам е може ли заради това, че е чисто нова (не е разработена) да прави само 13см ход и при ниска компресия в прелода.
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот bikerider » Нед Дек 26, 2010 9:45 am

Тия 30мм, които "не прави" я пазят от продънване. Ако все пак ти се виждат много, консултирай се с ръководството или в сервиз как да стане (най-често се отлива малко масло).
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик