Бутнаха ме с колелото- помощ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Бутнаха ме с колелото- помощ

Мнениеот AleX93 » Пон Дек 27, 2010 2:24 pm

Здравейте колеги, преди около месец и нещо на едно кръстовище едно такси ме бутна, минавах си направо, той завиваше надясно (негово ляво) и ме засече и аз се нацелих в него.. ЧЕЛНО .. отне ми предимството... и 2мата минавахме на зелено, оставаха 4 - 5 сек .. на светофара до колкото си спомням и бързаше да мине разликата беше че карах с 20 - 25 на километража, а таксито сигурно със 60 ... и накрая наби спирачки ама...X
след удара направо излетях от колелото и явно съм прелетял цялото такси щом съм бил цял метър зад него ..
оттървах се с леки охлузвания..

колелото е Releigh Oxford да не показвам снимки на колелото .. мога да го опиша с няколко изречения.. вилката е на 2 строшена, предната джанта има формата на буксата S и буквално предната гума беше върху задната след удара ..
колелото вървеше много.. за тея години бях сменил деляльор, toruney с alivio, скорости, предна дискова с по-голяма и спирачен апарат джанти - доста по-добри и гуми Michelin пистови ..
нищо не става от колелото вмомента !

сега таксито има застраховка "ЛевИнс" и искам да ми изплатят щетите по колелото и мен...
та, идваха снимаха казаха че ще изплатят и след един месец чакане получавам писмо че искали документ за собственост за колелото да видели че аз съм бил собственика ... пишеше (касов бон или гаранция)
колелото е взето преди 4 години .. гаранцията незнам къде съм я забутал ...
отидох до магазина от който го взех да търса гаранция .. след 2 седмици чакане ми казаха че няма да могат да ми намерят .. търсили са, ма не им били дали ... защото гаранциите ги давали с колелото ...

имате ли идея кой може да ми даде гаранция за releigh oxford-a .. на която да пише мои данни... може и изтекла .. то още валидна не ми се верва някой да ми даде, при положение че ибезтуй нямам какво да я права .. от колелото нищо не става ..

ако не е гаранция нещо друго ? идеи имате ли ? какво да направя .. ? че сега съм без колело а преди се движех постоянно с него :bawling: :bawling: :bawling: :bawling: :bawling: :bawling:

и искам да си купя друго ..

П.п. извинете за грешките които съм допуснал в писането :crap: Благодаря на всички за помощта!!
AleX93

Рейтинг: 1220

Re: Бутнаха ме с колелото- помощ

Мнениеот borislav » Пон Дек 27, 2010 3:05 pm

Може да им кажеш, че колелото ти е било подарък и са ти го подарили без касова бележка и гаранция
Изображение
Аватар
borislav

Рейтинг: 2000

Мнениеот Capoeira » Пон Дек 27, 2010 3:43 pm

Кажи че не пазиш документ. Модела все още се продава в дистрибуторската мрежа и ако желаят може да проверят стойноста на велосипеда. В случая се правят на тъпанари така както правят оглед на автмобили така могат ако желаят да платят на вещо лице да направи портокол за състоянитето и стойноста на велосипеда. Документ за собственост от тебе не могат да искат ако си малолетен, ако е така кажи че ти е подарък.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот codename47 » Пон Дек 27, 2010 3:48 pm

лоша работа, като се замисля и аз едва ли имам бележки за 1/3 от частите по колелото. За тея дето съм ги зимал от ибей и ЦРЦ лично, може и да намеря нещо ама за общите поръчки...всъщност и аз спирачките, купени от БЦ нямам бележка...
Естествено застрахователя има интерес да не плати, така че едва ли ще признае като е подарък (на каква цена да го възстанови?)
пп. това че го има в дистрибуторксата мрежа и може да се направи справка от там е вярно. :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот subritual » Пон Дек 27, 2010 4:41 pm

Ами овехтяването как ще го сметнат? Абе кофти работа.Щом не е по каталог ще седнат да пият по кафе и ще измислят колко да платят.
Аз докато карах една Лада,понеже я нямаше в Швакето и се изгавриха.
Аватар
subritual

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 4:42 pm

Срещу искането на документ за собственост трябва да е лесно да се възрази. Докажи с множество свидетели, че е твое. родители, приятели, съседи, собственик на сервиз - с написан на ръка или напечатано писмо. Име, адрес, връзка с теб и кратко изложение че те познава, че.. , ..., и подпис с дата. Като за начало запитай за какво им е документът за собственост - дали е защото искат именно документ за собственост, или е за да се удостовери, че ти си собственик. Ако е първото - пак питай - за документа, който упоменава точно "документ за собственост". Ако е второто - десет писма са нещо доста отговорно пред която и да е институция, и от съд нагоре. Всички питания, документи и каквото и да е общуване писмено. Носи се в офиса и се оставя срещу входящ номер или протокол (можеш и ти да си го напишеш предварително или пък да си направиш копие, на което да се подписват и подпечатват с дата) или се изпраща с писмо с обратна разписка.
Вероятно документът за собственост е за да ти сметнат амортизация на колелото. Ако започнеш от 500 лв, една година ще е наполовина, и т.н. Иска си аргументирано отстояване на позицията.
Ще ти дадат 50-100 лв най-много, ако не научиш нормативната уредба по въпроса или не си вземеш истински работеш адвокат (на който ще трябва да платиш за твоя сметка).
Като са толкова отворен да искат глупости, напечатай им един касов бон или вземи бон от някой друг, който има колело
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот taurus13 » Пон Дек 27, 2010 5:28 pm

Умряла работа...най-вероятно нищо няма да получиш...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Пон Дек 27, 2010 6:18 pm

А защо трябва да гледаме все материалното? Не е ли по-обещаващо да заведеш иск за телесни повреди и морални щети, нещо такова - боли те врата, като си обръщаш главата надясно, боли те коляното... имаш уплах от автомобили... ей такива неща. Мисля, че доста по-голям потенциал има за кожодерство, отколкото едно (нескъпо) колело. :deal:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Пон Дек 27, 2010 6:27 pm

За това което казва PTD, трябва да се консултираш с адвокат - по принцип ако това може стане, има вероатност да се изклинчат доста повече пари, но си е дълга процедура....пък застрахователите са егати хиените...нищо не пускат току така...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот AleX93 » Пон Дек 27, 2010 7:51 pm

благодаря на всички отзовали се..
намерих въпросното писмо
ще гледам да напечата повечето текст което са ми написали

пишат ми така:

"Уважаеми г-н Китанов,
След внимателен преглед на приложените документи и наличния снимков материал към горната преписка, Ви информираме за следното:
* С Искане за оценка от 01.11.10г. Вие уведомяване ЗК ЛЕВ ИНС АД, че на 20.10.2010г вследствие на ПТП са нанесени щети на велосипед releigh oxford.
* За удостоверяване на събитието сте приложил "констативен протокол за ПТП с пострадали лица" издаден от МВР, включващ подробно описание на нанесените материални щети.
* На дата 01-11-2010г е съставен "Констативен протокол" с присъствието и на представител за ЗК ЛЕВ ИНС АД в които подробно са описани увредените части на велосипеда.

За пълното обработване на преписката е необходимо да ни предоставите допълнително копие от ФАКТУРА И/ИЛИ ГАРАНЦИОННА КАРТА, от която да е видно чия собственост е увредения велосипед.
Горното се изисква на основание разпоредбите на чл. 17 от Наредба 24/08.03.2006г, за задължително застраховане по чл. 249, т 1 и 2 от Кодекса за застраховането.
До получаване на изискуемия документ, ЗК ЛЕВ ИНС АД не може да извърши плащане на обезщетение, съгласно разпоредбите на чл. 271 (2), т.2 от Кодекса за застраховането.
Очакване отговора ви на адрес ........................"

това беше дето са ми написали.. чудя се какво да ги правя, но недопустимо е да ми търсят такъв документ ...
ПП на 17 години съм.. и сега мисля закакво ще ми тръсят такъв документ като на ПТП-то дойдоха полицаи и бяха свидетели и са описали всичко във протокола който съм им изпратил ... и те го споменават и него в писмото .. НО НЕ нали .. трябвало документ за собственост :crazy: :crazy:
AleX93

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 9:52 pm

Нещо се мотаят некомпетентно. Ненужно са изписали разни членове и точки, прилича ми на опит да те уплащат, надявайки се да нямаш толкова мозък, че да си прочетеш нещата. Ти си се и уплашил, очевидно и успешно.
Набави си споменатите след малко писма, разписки и потвърждения от фирми от нета и колеги по доставка, попълни данните на мястото на Х или х, и прати това при липса на по-добри идеи - с писмо с обратна разписка, изпратено от пощата.
До г-н Х (застр тарикат)
Застрахов компания ХХХХ
Относно инцидент от хх хх хх и Ваше писмо от хх хх хх

Г-н Х (затрахователен тарикат)
Разбирам, че е необходимо да бъдат направени някои разяснения за да бъде продължена Вашата работа по въпроса за покриване на причинените ми щети при инцидента на хх хх хх.
Споменатите в писмото Ви фактура или гаранционна карта за велосипеда не биха могли да бъдат издадени и респективно притежавани от мен и предоставени като копия или оригинали. Причината е, че въпросният велосипед е сглобен от мен от част от един нов фабрично окомплектован такъв и допълнително закупени висококачествени детайли. Припомням, че като физическо лице (и непълнолетен/малолетен към датата на закупуване на велосипеда в първоначалния му вид и на някои от частите) не е обичайно и задължително да водя счетоводство и да събирам и пазя финансови документи в повече от известното ми изискване да си получа касова бележка при покупка и да я запазя до излизане от магазина.
Съответно, разполагам с повече от един документи за по-голямата част от закупеното и монтирано от мен оборудване, налично при инцидента и последвалите оглед, оценка, протоколи и т.н. С удоволствие ще ви предоставя всички такива разпечатани разписки, сметки или фактури, както и кореспонденцията свързана със закупуването им. Допълнително, за ваше улеснение, Ви предоставям и писма от моите родители, съседи, домоуправител, Х броя приятели, сервиз за поддръжка на велосипед, магазин за велосипеди и части, посочващи ме като собственик на ползваното от мен до момента на инцидента превозно средство.
Тъй като не съм юрист (и не бих могъл, предвид възрастта ми), грижливо се запознах с посочените във Вашето писмо нормативни актове. Виждам, че изискванията на чл. 17 от Наредба 24/08.03.2006, чл. 249, т 1 и 2 от Кодекса за застраховането и чл. 271 (2), т.2 от Кодекса за застраховането за изпълнени - налично е заявлението за щета, протокол от КАТ, протоколи от оглед и оценки, предоставените от мен разписки, писма и фактури касаещи удостоверяването на собствеността и стойността на увреденото ми имущетсво. Надявам това да е достатъчно за приключване на процедурата по обезщетяване. При нужда от уточняване на други обстоятелства и въпроси, моля да се свържете с мен за да Ви съдействам максимално в рамките на възможното.

Поздрави:
ХХ ХХ (много $$$ пострадал велосипедист-бивш собственик на велосипед)
подпис, дата

ето ти и наредбата, която не казва нищо
Чл. 17. (1) За удостоверяване на настъпването на пътнотранспортното произшествие се представят:

1. оригиналът на протокол за пътнотранспортно произшествие, констативният протокол или удостоверението, изготвени от органите на Министерството на вътрешните работи, или

2. завереният препис на влязла в сила присъда с мотиви, а в случаите на съдебно одобрено споразумение - материалите от следственото дело, заверените копия на обвинителен акт, протоколите за разпит на свидетели, експертизи или

3. заверено копие на влязло в сила наказателно постановление или удостоверение, издадено от органите на Министерството на вътрешните работи.

(2) За установяване на основанието и размера на предявената претенция се представят:

1. доказателствата, че увреждащият застрахован има сключена застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите в случаите, когато в документите по ал. 1 не се съдържат данни за това и застрахователят не може служебно да установи това обстоятелство;

2. протоколът за оглед от застраховател, когато такъв е извършван във връзка с претенция по застраховка на увреденото имущество;

3. снимковият материал, документиращ вредите;

4. документите за извършен ремонт на увреденото имущество;

5. медицинските и други документи - експертизи, медицински бележки, удостоверения, епикризи, анамнези, протоколи от ЛКК или ТЕЛК;

6. завереното копие на акт за смърт, удостоверението за наследници в оригинал и изпълнителните листове в оригинал.

(3) Доказателствата по ал. 1, т. 2 или т. 3 се представят, когато обстоятелствата във връзка с настъпването на пътнотранспортното произшествие и вината на застрахованото лице са предмет на съдебно дело и другите доказателства за тяхното удостоверяване не са достатъчни.

(4) За определяне на обезщетението застрахователят има право да изисква и други документи, необходими за установяване на обстоятелствата за настъпване на пътнотранспортното произшествие, основанието за плащане и размера на вредите.

(5) При завеждане на претенцията застрахователят изчерпателно уведомява лицето, завело претенцията, за обстоятелствата, които следва да бъдат установени, и за доказателствата за тяхното установяване. Допълнителните доказателства се изискват в съответствие с чл. 105, ал. 3 или ал. 4 от Кодекса за застраховането

едниния член на КЗ
Чл. 271. (1) Срокът за окончателно произнасяне по претенция по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите не може да бъде по-дълъг от три месеца от нейното предявяване пред застрахователя, сключил застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите, или пред неговия представител за уреждане на претенции.

(2) В срока по ал. 1 лицето, пред което е предявена претенцията, трябва да:

1. определи и изплати размера на обезщетението, или

2. даде мотивирано становище по предявените претенции, когато отказва плащане или когато основанието и размерът на вредите не са били напълно установени.

другия си намери сам на http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135514184 - хич не е важен.
Гледай да съумееш да измъкнеш колкото и псотрадал, че ще ме е яд. Да не се окаже, че вземаш по-малко от цената на това писаното по-горе.
Последна промяна рс на Пон Дек 27, 2010 10:00 pm, променена общо 2 пъти
Правилник:
рс

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Дек 27, 2010 9:57 pm

Таковай им майката на тия застрахователи! Просто бъди уверен като говориш с тях, все пак ти си жертвата и пострадалия. Най-важното е да им вземеш страха, защото докато продължаваш да им играеш по свирката те ще ти се качват на главата. Заплаши шофьора на таксито, че ще го съдиш за нанесени морални,физически и имуществени щети. Предложи му сума, която да го спаси от дело и да се разберете без съд, защото иначе е ясно в чия полза ще отсъди съда. Ако не склони на такова предложение, подай граждански иск за морални и имуществени щети, наеми някой от младите адвокати, ще ти излезне някаква сума, но после ще си я върнеш в по-голям размер, когато съда нареди изплащането на обещетение и въстановяването на загубите по ремонта или закупуването на нов велосипед. :agree:

ПП: Забравих да спомена, че обикновенно делата заведени по граждански иск се разглеждат много бързо, така че не мисли, че ще се проточи. Обикновенно делото се решава в рамките на едно заседание. Успех! Каквото и да правиш, защитавай си правата! :beer:
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 10:04 pm

Добре е да се действа по-спокойно, че ако наистина се започне с надприказване и заплахи, ония имат истински адвокати и малко повече парички. Кротко и компетентно, и бързо. Най-много ден-два (работни) може да се похабят в бавене.
Правилник:
рс

Мнениеот ICEonFIRE » Пон Дек 27, 2010 10:11 pm

рс написа:Добре е да се действа по-спокойно, че ако наистина се започне с надприказване и заплахи, ония имат истински адвокати и малко повече парички. Кротко и компетентно, и бързо. Най-много ден-два (работни) може да се похабят в бавене.

Приятел, никой уважаващ себе си застраховател няма да гони правдив пострадал, искащ малко обещетение, със скъпи адвокати. Хората правят това, което е логично, ако могат биха си спестили дори 50лв. обещетение, в противен случай, ако се дават толкова лесно бизнеса им ще отиде. Мойто мнение е, че не трябва да търсиш обещетение от застрахователя на таксито, а трябва да се пазариш с шофьора или да го осъдиш на обещетение чрез граждански иск, както ти описах по-горе.
"If you are going through hell, keep going"-Winston Churchill
"Dancing: the vertical expression of a horizontal desire"-George Bernard Shaw
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand"-Woody Allen
Аватар
ICEonFIRE

Рейтинг: 1111

Мнениеот AleX93 » Пон Дек 27, 2010 10:58 pm

рс написа:Нещо се мотаят некомпетентно. Ненужно са изписали разни членове и точки, прилича ми на опит да те уплащат, надявайки се да нямаш толкова мозък, че да си прочетеш нещата. Ти си се и уплашил, очевидно и успешно.
Набави си споменатите след малко писма, разписки и потвърждения от фирми от нета и колеги по доставка, попълни данните на мястото на Х или х, и прати това при липса на по-добри идеи - с писмо с обратна разписка, изпратено от пощата.

ЗЛАТЕН СИ ! :beer:

всичко което си написъл е вярно! Само че нямам документи за всички закопувани допълнителни части .. говоря за следния абзац който си дал

"Съответно, разполагам с повече от един документи за по-голямата част от закупеното и монтирано от мен оборудване, налично при инцидента и последвалите оглед, оценка, протоколи и т.н. С удоволствие ще ви предоставя всички такива разпечатани разписки, сметки или фактури, както и кореспонденцията свързана със закупуването им. Допълнително, за ваше улеснение, Ви предоставям и писма от моите родители, съседи, домоуправител, Х броя приятели, сервиз за поддръжка на велосипед, магазин за велосипеди и части, посочващи ме като собственик на ползваното от мен до момента на инцидента превозно средство."

и ще им напиша също.. че в издадения от МВР протокол е описано всичко, че е споменато името ми, и са свидетели, за това че колелото е моя собственост.

БЛАГОДАРЯ ТИ ! Твърдо съм решен да го изпратя написаното от теб, много ми помогна!
Само че тъй като не разполагам с тези документи които PC е казъл, незнам дали пак няма да се хванат за това и да ми кажат че ще ги искат.
AleX93

Мнениеот Alpina » Пон Дек 27, 2010 11:13 pm

ICEonFIRE, какво ще кажеш да спреш да цапаш темата! Сблъсквал ли си се изобщо със застраховател, че си така убеден в глупостите които пишеш :dontknow:
pc чудесно е описал какво и как трябва да се направи в случая!

AleX93, успех! Oбърни и внимание на насоката дадена от PtD ;)

P.S. Някой запознат ли е дали изобщо трябва да се пазят гаранционните документи и касовите бележки след изминаване на 2 години (или срока на гаранцията ако е по-голям) от закупуване на дадена стока?
Последна промяна Alpina на Пон Дек 27, 2010 11:20 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот deadahmed » Пон Дек 27, 2010 11:19 pm

Какво точно от велосипеда е тотал щета? Вилката, предната шина, какво още друго?
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот рс » Пон Дек 27, 2010 11:24 pm

Пиша на пострадалия:
Toва, че си бил с колелото по време на инцидента няма да потвърди еднозначно, че то е било твое. Но написано и подписано от домоуправител, съсед, родител и т.н. което може да намериш по списъка върши работа.
Относно бележките - аз съм писал, че имаш повече от един брой разписки, квитанции или друго за част от компонентите, и се уточнява, че ти не си задължен и нямаш причина да трупаш бележки, освен да си я вземеш от касата и да я носиш до вратата на магазина. Това го казваме така, за да им обезмислим искането за гаранционна карта и бележка, а и да посочим, че си се харчил стотици долари за още части. Та намери каквото можеш от документите и кореспонденцията по закупуването, разпечатай или копирай, и пъхни в плика с писмото.
Всичко, което пъхаш, опиши. Пишеш
Списък на приложените документи
1.Писмо от баба ми
2.Писмо от майка ми
3.....
4.Потвърждения за плащане от електронен магазин BestOfChina.biz или друг доставчик
5.Поръчка на частХ (примерно вилка) - електронно писмо до (авер от форума, с който си поръчвал), стойност на поръчката

Ще се наложи да се разходиш из блока или квартала, но това е системата в Бг. Не се ли хванеш, няма да стане. Ако мислиш, че губиш повече време от колкото ще получиш пари, пак се хвани - ще знаеш за друг път как е на практика.
Борим се за някакво обезщетение - в момента те се опитват да ти дадат никакво. Ако искаш да е голямо - май си закъснял. Определило се е при огледите и каквото сте писали там. Следваща възможност ще е като ти го присъдят, да се поинтересуваш какъв е редът да възразиш. Ще трябва да е ясно аргументирано с разпечатки на цени и др. Откажи се отсега за това
Между другото, с шофьора на таксито нямаш никаква работа. Може да направиш иск в съда, но там ще присъдят първо застраховката му да покрие щетите, а ако тя не стигне (имаш щети над 1000000 лв), тогава ще търсят и него. А таксата за това дело ще си е за твоя сметка, и ще е процент от иска плюс твърда ставка.
Единственият ти коз е да покажеш, че си наясно и не се връзваш на глупости. В циганиите те са по-добри. Бакшиша всеки ден е свидетел на произшествия, а и е защитен от закона (Кодекса за застр), а застрахователя всеки ден се разправя с 300 като теб.
Последна промяна рс на Пон Дек 27, 2010 11:32 pm, променена общо 1 път
Правилник:
рс

Мнениеот AleX93 » Пон Дек 27, 2010 11:27 pm

deadahmed написа:Какво точно от велосипеда е тотал щета? Вилката, предната шина, какво още друго?

Рамката е крива, и немисля че въобще може да се използва ..
курбелите и те са криви, единствено задната джанта остава по запазена защото буквално нея нищо не я ударило, но пък тя си е достатъчно крива от начина на каране който понасяше това колело :agree:
най незасегнати в случая са скоростите и дерайльора и задна дискова предполагам, ма тя не е нещо особено ( promax ) ибезтуй последно време се беше разхлабила и не ловеше особено добре, но за сметка на тва предната спираше нереално..
AleX93

Мнениеот AleX93 » Пон Дек 27, 2010 11:57 pm

рс написа:Пиша на пострадалия:
Toва, че си бил с колелото по време на инцидента няма да потвърди еднозначно, че то е било твое. Но написано и подписано от домоуправител, съсед, родител и т.н. което може да намериш по списъка върши работа.
Относно бележките - аз съм писал, че имаш повече от един брой разписки, квитанции или друго за част от компонентите, и се уточнява, че ти не си задължен и нямаш причина да трупаш бележки, освен да си я вземеш от касата и да я носиш до вратата на магазина. Това го казваме така, за да им обезмислим искането за гаранционна карта и бележка, а и да посочим, че си се харчил стотици долари за още части. Та намери каквото можеш от документите и кореспонденцията по закупуването, разпечатай или копирай, и пъхни в плика с писмото.
Всичко, което пъхаш, опиши. Пишеш
Списък на приложените документи
1.Писмо от баба ми
2.Писмо от майка ми
3.....
4.Потвърждения за плащане от електронен магазин BestOfChina.biz или друг доставчик
5.Поръчка на частХ (примерно вилка) - електронно писмо до (авер от форума, с който си поръчвал), стойност на поръчката

Ще се наложи да се разходиш из блока или квартала, но това е системата в Бг. Не се ли хванеш, няма да стане. Ако мислиш, че губиш повече време от колкото ще получиш пари, пак се хвани - ще знаеш за друг път как е на практика.
Борим се за някакво обезщетение - в момента те се опитват да ти дадат никакво. Ако искаш да е голямо - май си закъснял. Определило се е при огледите и каквото сте писали там. Следваща възможност ще е като ти го присъдят, да се поинтересуваш какъв е редът да възразиш. Ще трябва да е ясно аргументирано с разпечатки на цени и др. Откажи се отсега за това
Между другото, с шофьора на таксито нямаш никаква работа. Може да направиш иск в съда, но там ще присъдят първо застраховката му да покрие щетите, а ако тя не стигне (имаш щети над 1000000 лв), тогава ще търсят и него. А таксата за това дело ще си е за твоя сметка, и ще е процент от иска плюс твърда ставка.
Единственият ти коз е да покажеш, че си наясно и не се връзваш на глупости. В циганиите те са по-добри. Бакшиша всеки ден е свидетел на произшествия, а и е защитен от закона (Кодекса за застр), а застрахователя всеки ден се разправя с 300 като теб.

Незнам как да ти се отблагодаря че се отнасяш толкова сериозно с моя случай :bowdown: :bowdown: :bowdown:
значи това с писмата ще го направя, но не схванах, трябва ли да намирам такива разписки/квитанции за частите които съм взимал и (от къде?) или само да ги спомена че ги имам за да престанат да се инатат? .. то, мислиш ли че ми е било до тея разписки.. спомням си такъв мерак беше когато го "тунинговах"
още както ги взех от магазина, той магазин ..( повече прилича на сервиз ).. и слагай директно на колелото хич не ме е интересувало дали ми дават някакви разписки, даже не съм и търсил, познавам се до толкова с продавача
[Боби - от Благоевград - и така наречения магазин представлява една бутка - подобна на тая от вестници дето се продават.. и пред нея 5 - 6 колелета и с поръчка ( представител на releigh и cross ) от софия докарва колелата] че е имало дни в които съм ходил по 4 - 5 пъти в един и същ ден да си отремонтирам колелото в следсвие на някоя моя идиотщина.. :smash:
а и частите ми ги даваха директно, смисъл не опаковани в някакви специални кутии и приведени с тях гаранции даже и касов бон .. такива неща не е имало въобще .. и сега даже незнам от къде да изнамеря... от сервиза и да искам няма как да стане, защото просто няма КАСА която да прави касови бонове .. или да пуска гаранции за отделно закупени части :banghead:
AleX93

Мнениеот рс » Вто Дек 28, 2010 12:25 am

Извинявам се ако има неясни неща.
Бележки трябва да дадеш, ако имаш поне една, както и някаква поръчка за твоя част от интернет. Ако нямаш, ще поизтрием от текста. Но този със сервиза ще трябва да напише малко на едно листче - какво е колелото, защо е такова, и че редовно го ползваш.
Това, че нямал касов апарат не ми се вярва, но е по-дпбре да не го мислим много много.
Правилник:
рс

Мнениеот Admin » Вто Дек 28, 2010 2:17 pm

Ако нямаш бележки, няма смисъл да лъжеш, ще ти донесе само вреда.
Наблегни на факта, че по закон нямаш задължение да пазиш фактури и касови бележки след срока на гаранцията, поради което си в невъзможност да докажеш собствеността върху велосипеди с точно тези средства и си готов да я докажеш чрез свидетелски показания и други, позволени от закона средства, каквито прилагаш към писмото си.
Сега, може би е малко пресилено, но аз лично бих добавил и един ред, че ако се наложи, съм готов да докажа собствеността си върху велосипеда в рамките на съдебен процес, в случай че ми бъде отказано обезщетение. Дали и доколко това би ги стреснало, мога само да гадая и дали биха го взели насериозно.
Обаче, ако ти откажат обезщетение, аз със сигурност бих ги съдил - при спечелване на делото, разноските ми за адвокат ще ги платят пак те. Разбира се, това е краен вариант и се надявам да не се стига до него.

@Alpina
Никой закон не те задължава да ги пазиш след изтичане на гаранцията.
То и преди изтичането й никой закон не те задължава, НО ти си длъжен заради себе си да ги пазиш и преди, и след това. Причината е, че тези документи в определени ситуации служат като доказателства или като основание за предявяване на твои права - обсъжданият тук случай е типичен пример. Той може и по други начини да си докаже собствеността, просто те са по-неудобни и трудни, а в съда са и с по-малка тежест, т.е. ако някой друг извади документ за собственост на същия велосипед, и 100 свидетели няма да го оборят, стига да е истински. ;)
Същото е и с гаранцията - законът не те задължава да я пазиш. Просто тя ти помага бързо и лесно да предявиш гаранционните си права в правоотношението с търговеца, така че за теб е важно да я пазиш, а не за законодателя. Реално погледнато, ти би могъл да предявиш гаранционни претенции и без да имаш издадена гаранция, основанието за това е самият закон, там е уредено това твое право, само че без писмена гаранция просто ще ти е по-трудно и твърде вероятно ще трябва да стигнеш до съд или минимум до Комисията за защита на потребителите.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот AleX93 » Вто Дек 28, 2010 4:18 pm

рс написа:Извинявам се ако има неясни неща.
Бележки трябва да дадеш, ако имаш поне една, както и някаква поръчка за твоя част от интернет. Ако нямаш, ще поизтрием от текста. Но този със сервиза ще трябва да напише малко на едно листче - какво е колелото, защо е такова, и че редовно го ползваш.
Това, че нямал касов апарат не ми се вярва, но е по-дпбре да не го мислим много много.

днес, решихме да пообиколим другите магазини в града да питаме дали може да ни дадат гаранционна карта .. ако трябва ще си я заплатя..
Но никъде другаде в тоя град не се продава Raleigh...
На едно място ни казаха че също на тая гаранционна карта трябва да се запише Номера на рамката, който ще се вкара в системата и в завода който се произвежда, също ми казаха, че в такива случаи по номер от рамката може да изнамеря къде е регистрирано и да ми пуснат нов документ за собственост... (гаранция)
След дълго търсене и умуване по рамката се оказа че няма номер :dontknow:
....
засега още съм на мнение че продавача трябва да ми изнамери една гаранционна карта и ми се струва най-лесно, но пък той преди седмица замина на Англия и нямам контакт с него. Ще си дойде на 3-ти ми казаха и тогава пак ще говоря с него, макар че той ми каза че на него не са му дали и че бил питал ..

П.П. някой може ли да изнамери една гаранционна карта и да я прати по еконт? без печати (да не кажете пък че ще си пиша че колелото е в гаранция и ще искам пък от някой да ми се оправя.. ) само там книжката ... ние ще си я попълним тук .. ?
AleX93

Мнениеот mrdaka » Вто Дек 28, 2010 5:01 pm

@AleX93

До колкото знам, няма как да ти изплатят каквото и да е, без документ който да доказва на кого е колелото. Застрахователите си имат счетоводство и за всяка счетоводна операция (например да изплатят на някого нещо) е необходимо уснование. Уснованието се дава с документ. Затова са се запънали да ти искат гаранционна карта, за да имат черно на бяло, че това колело е твое и че ще платят пратите на правилния човек. От къде да знаят застахователите, че не сте гепили колелото от някъде и не сте направили инцидента умишлено ?

Напишете една декларация, че колелото е твое, майка ти и баща ти се подписват и това трябва да е достатъчно. Не съм правен експерт, ако за едно нещо няма документ значи не се е случвало, така работи всяка една правна система. Ако няма документ че е колелото е твое, значи то не е твое.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот WestIce » Вто Дек 28, 2010 5:10 pm

Баси тъпанарите са тия таксиметрови... ще те убият заради левчето...
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот Admin » Вто Дек 28, 2010 5:42 pm

@AleX93
Няма кой да ти издаде гаранционна карта със задна дата - крайно време е да го разбереш и да се откажеш от такъв вариант. Това на практика би било фалшив документ и ако ти си го направиш сам, толкова по-зле може да стане за теб.
Идеята с декларацията ми се струва добра + едно две писмени свидетелства от хора, които могат да потвърдят, че велосипедът е твой.
Не може да нямаш сериен номер - ти къде го търсиш? Обикновено се намира от долната страна на тръбата за средното движение.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот AleX93 » Вто Дек 28, 2010 7:46 pm

навсякъде търсих, казаха ми отдоло в центъра на рамката ( при оста на купребите ) няма нищо ...
на някой (DRAG) пък е отпред при вилката, ма никде няма нищо ....
значи се отказвам от гаринционна карта ...
идеята с декларацията също е добра :)
AleX93

Мнениеот рс » Вто Дек 28, 2010 8:45 pm

Всъщност щом комуникацията с производителя е с доброжелателен тон, няма никакво нарушение или измама да ти напишат нова гаранционна карта, като разбира се се впише датата на покупката или поне пиблизителната такава. А и те да ти обяснят къде точно е номерът на рамката.
Декларация, че колелото е твое, с описани всички подробности по закупуването и доработката, и прикрепено писмо от продавача, че ти е продал колелото е също един добре оформен документ.
Не мисля, че застрахователят е зле настроен, между другото. Просто работа и пари, нищо лично.
Правилник:
рс

Мнениеот AleX93 » Сря Яну 05, 2011 8:24 pm

Здравейте пак, от всички варианти, реших да изчакам..
Днес говорих с "Боби" върна се от Англия и днес му донесоха Гаранционни карти ...
Даде ми гаранционна карта всичко си е точно .. не са правени опити за измами и фалшификация .. сложи си ми печат оригинален ...
само че се оказа че колелото е без номер на рамката? от raleigh казаха че някой колела са без номера на рамката...
И сега се чудя пък ако им я изпратя дали няма да се заядат за това че няма номер на рамка ...
в а да питам .. в гаранционната карта има една графа "Забележки" освен там да напиша че няма номер на рамката и производителя е наясно с това и човека от когото съм го взел знае и всичко си е както трябва ?

Благодаря на всички за помощта!
по късно същия ден ми се обадиха от ЛевИнс и ми казаха че са ми изплатени X лв. за морални щети не имуществени .. явно са си помислили че съм се отказал от това да им предоставям карта ...
майка ми им каза че сме намерили гаранционната карта и поради здравословни проблеми не сме имали възможност да я пуснем .. и попита дали да я изпратим и те казаха да .. пък ще видим какво ще стане ...

само това се чудя с тази рама ..

и да питам ако някой мисли че ще се заядат .. да напиша някакъв номер ?
те не са търсили номер на рамата като са снимали колелото и не ми се верва по някакъв начин да се проверява .. затова мисля че по-добре да напиша някакъв номер въпреки че колелото няма ..

ако мислите че ще е добре може ли да ми дадете номер ( от ваше колело ) дори да е драг например .. просто да съвпада с номера на колела .... ?

ОТНОВО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ! идеи какво да правя с картата ??

П.П. ще видим сега ако изпратят и за колелото мисля да си запазя парите за кола.. защото скоро взимам книжка и сигурно ако си взема колело няма да го използвам често, аз имам и друго robifir .. доста е старо но колкото да се возя замалко бива ..
ако не изпратят нищо по строшеното ми колело смятам някой части от това колело да го продам кой кавото иска и му трябва да събера някой лев отгоре и заедно с парите дето са ми изплатили за МОРАЛНИ ЩЕТИ .. само - 400 лв.. да си направя мое колело .. да си го сглобя или някой друг raleigh, но пак ще му сменя повечето части ..

и сега на шега .. RIP RALEIGH OXFORD :lol: предвид навъртените само 4273 км с него само за 3 години се представяше доста добре (километри от оригинален километраж, взет точно с покупката на колелото)
AleX93

Мнениеот Plamen_EM » Сря Яну 05, 2011 9:33 pm

Като ще правиш застрахователни измами, поне не ги публикувай! И по принцип ... колкото по-малко лъжеш в този живот - толкова по-добре. :idea:
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Следваща

Назад към Общ форум