Профилактика Freehub

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Профилактика Freehub

Мнениеот geco » Вто Яну 04, 2011 10:46 pm

Здравйте отскоро започнах да дочувам изпукване от задната галвина.Съвсем непредсказуемо е кога ще изпука.Също така незнам дали си внушавам,но понякога при движение на първа предавка по равен терен и движение по инерция ,сякаш храповика не захапва веднага а изпуска четвърт оборот.Главината е Sachs на шлици.Имам необходимият инструмент за свалянето навенците.Чудя се дали мога да отворя freehuba за да видя какво е .Може би от студа и от водата да се е отмила смазката?Ако може някой да обясни накратко,как се разглобява той.Трява да смаза лагера...,а кученцата,тях какво?
Благодаря!
geco

Рейтинг: 1279

Re: Профилактика Freehub

Мнениеот lacho! » Сря Яну 05, 2011 10:34 am

Здравей, имах същият проблем първо изпукваше и превърташе,а след време от около 2 седмици въобще не захапваше моята капла беше обикновенна от пазара.Наложи ми се да сменя само храпа а той беше в зъбният блок и се оправи,но за отварянето на главината не мога да ти помогна :dontknow:
Аватар
lacho!

Рейтинг: 1178

Мнениеот geco » Сря Яну 05, 2011 10:51 am

lacho! написа:Здравей, имах същият проблем първо изпукваше и превърташе,а след време от около 2 седмици въобще не захапваше моята капла беше обикновенна от пазара.Наложи ми се да сменя само храпа а той беше в зъбният блок и се оправи,но за отварянето на главината не мога да ти помогна :dontknow:

В твоя случай явно е било зъбен блок на резба.Такъв съм отварял,не питайте как(секач и чук),смазах лагера и го затворих.Още си работи,но с главина на шлиц не съм се занимавал.
geco

Мнениеот nihonjin » Сря Яну 05, 2011 12:58 pm

Виж този файл, най-долу в дясно. Това е за главина Шимано, но не вярвам принципа да е различен за другите производители. За отвярянето на самия механизъм съм чел, че не е желателно. Чел съм, че freewheel Шимано го имат като резервна част, но за България не знам.
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/ALTUS/SI6KT0B/SI_6KT0B_En_v1_m56577569830604195.pdf

geco написа:Здравйте отскоро започнах да дочувам изпукване от задната галвина.Съвсем непредсказуемо е кога ще изпука.Също така незнам дали си внушавам,но понякога при движение на първа предавка по равен терен и движение по инерция ,сякаш храповика не захапва веднага а изпуска четвърт оборот.Главината е Sachs на шлици.Имам необходимият инструмент за свалянето навенците.Чудя се дали мога да отворя freehuba за да видя какво е .Може би от студа и от водата да се е отмила смазката?Ако може някой да обясни накратко,как се разглобява той.Трява да смаза лагера...,а кученцата,тях какво?
Благодаря!
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот uBaH » Сря Яну 05, 2011 1:40 pm

Добре де, толкова ли никой не потърси в някоя търсачка?!

Ето резултата, след 20 сек.
http://steveukmtb.wordpress.com/shimano ... -and-cone/
http://www.mountainbikerides.co.uk/fett ... rvice.html
и т.н. :agree:

В допълнение на горното, добавям два реда с информация, която съм ЧЕЛ, но не съм ИЗВЪРШВАЛ процедурата, защото все още не ми се е налагало. Затова и не знам дали това е всичко необходимо.
Накратко: сваляш касетата с венците, развиваш гайки/конуси, изваждаш оста и всички съчми/лагери и когато няма какво да изпадне от вътрешността на главината, следва да видиш кухия "болт", който държи свободното движение и се развива с шестогран.

ПП. След като свалиш самото свободно движение, предполгам че след почистване и по-внимателен оглед ще се разбере как се отваря.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот Лаврентий Берия » Сря Яну 05, 2011 5:18 pm

Поздрави!
Без да се намесвам в теоретичната дискусия дългата ми практика е доказала: / Тук споменавам само една от причините / При студено е снежно време маслото ,с което трябва да са смазани кученцата се втвърдява и те залепват- / за това там не се слага грес /. Почти всяка зима го имам този проблем, но казаното не ти пречи да извършиш профилактика.
При по-нисък клас главини /ако има пукане / се износва гнездото , където е вкарана оста на кученцето и то "шава" повече от допустимото и в един момент може да не зацепи.
Не съм изчерпателен ,но ти ще допълниш като ни кажеш резултата от ППР /планово предопредителен ремонт /. Успех!
:wavey:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот bikerider » Сря Яну 05, 2011 6:08 pm

Лаврентий Павлович, маслото често не се задържа, където му е мястото и иска по-честа профилактика, но е хубав заместител.
А от грес до грес има огромна разлика - има чудесни нискотемпературни греси по магазините... има и такива, които издържат на сол... изобщо зимна грес да искаш: -10, -15 - никакъв проблем с разтварянето на кученцата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот geco » Чет Яну 06, 2011 8:45 am

Вчера нправих профилактиката.Мислех да направя снимки но беше 9 часа и ...накратко свалих венците и ги оставих на стрна.Свалих оста с съчмите и конусите.В външният си ръб дясната чашка има две срещуположни дупки/засечки.С отверка/пробой се чука върху дупките,като резбата е обратна.След това Черупкаа на която се нанизват венците се отделя и се показват съчмите на двата лагера и кученцата.Изичстих ги.Намазах с грес леглото на въпрешният(към главината) и наредих ситните съчмички.За моя радост външният беше останал в черупката и не го пипах.Кученцата ги изчистих и ги смазах с гъсто трансмисионно масло(75W90).Затворих и затегнах по обратният ред.Нправих две три кръгчета и засега е добре.Веригата назад също се движи много леко без да провисва.Остана да регулирам спирачките и скоростите и да го пробвам на истина,но беше тъмно и студено...Та така не можах да разбера от къде се сваля целият храповик,но поне разбрах как да го отворя.
geco

Назад към Веломеханик