Съвети при каране при сняг и зимни условия

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвети при каране при сняг и зимни условия

Мнениеот tkpopov » Сря Яну 05, 2011 8:27 pm

Януари и февруари са месеците, когато зимата най-активно проявява своите набези. Тя бушува със своите студове, снегове и ледове. Въпреки многократните препоръки, че не е добре да се кара велосипед през зимата, не малко хора, в т.ч. и аз продължават да карат активно колело при тези условия, въпреки рисковете.
Имайки 3 годишен опит с градско каране при сняг и зимни условия и ще дам някои препоръки, за да се избегнат редица неприятни инциденти. По принцип съветите при каране на колело при зимни условия не се различават съществено от тези, които се отнасят при управлението на автомобила.

Първо: Запазете спокойствие! Съсредоточете вниманието си върху пътя, докато карате. Ако се вълнувате или се нервирате подхлъзването и евентуално падането са почти неизбежни.

Второ: Не бързайте и не променяйте рязко скоростта, с която се движите. Ако снежната покривка е тънка и снегът е пресен вероятността от подхлъзване на която и да е от гумите е малка, стига гумите да не са с износени грайфери или да не са от типа "сликове".

Трето: При заледен участък или ако снегът е стар и е образувал ледена кора движете се там, където е утъпкано, т.е. където са минавали хора и коли. Ако карате по улица покрита с дебела изтъркана ледена кора избягвайте да се движите в близост до браздите, образувани от гумите на моторните превозни средства. Подхлъзването и падането на такъв участък са почти сигурни. Препоръчително е да не се сменят предавките. Най-добре е при такъв терен да се кара на най-ниска предавка, т.е. при положение на веригата - "най-малък венец отпред и най-голям венец отзад". Помнете, че при най-ниска предавка велосипедът е "най-мощен". Не усилвайте честотата на въртене на педалите. Ако рязко усилите скоростта на въртене има вероятност задното колело да забоксува и задницата да поднесе. При по-дълбок сняг не спирайте да въртите. Понякога са необходими повече усилия за да преминете "по-проблемен" участък. Натиснете по-силно педалите, но без да ускорявате въртенето. Дръжте здраво кормилото и не правете резки и излишни движения с него.

Четвърто: Ако пътят е с наклон и велосипедът започне да се засилва не натискайте рязко спирачките. Това е много важно за места, където се движат хора и коли и се налага съобразяване със скоростта. За да намалите скоростта натиснете спирачните лостове възможно най-нежно, така че накладките да се втрият по повърхността на каплите (или дисковете). Вярно е, че в този случай спирачният път ще е по-дълъг, но вероятността от подхлъзване е по-малка. В противен случай, ако задействате грубо или рязко спирачките, подхлъзването на гумите и особено на предната и падането са неизбежни. Въобще при карането на велосипед при такива условия не трябва да се допуска подхлъзване на предната гума. Обикновено при подхлъзване на предната гума кормилото неволно се извърта наляво или надясно и падането може да бъде с много неприятни последици за велосипедиста. При подхлъзване на предна гума велосипедистите почти винаги закъсняват с реакциите си.
Ако се изкачвате по заснежен или заледен пътен участък, дръжте здраво кормилото и въртете педалите с постоянна скорост.

Пето: Ако се налага да завиете, пак с внимателни действия задействайте спирачките, намалете скоростта и бавно въртейки педалите, внимателно завъртете кормилото.

Това е, което мога да дам като препоръка. Ако и вие знаете други подобни съвети, моля заповядайте!
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Re: Съвети при каране при сняг и зимни условия

Мнениеот Stancho » Сря Яну 05, 2011 11:16 pm

Ако е много заледено минете на алтернативен транспорт. :D
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот sos » Чет Яну 06, 2011 12:39 am

Аз мисля, че карането в зимни условия всеки го научава по "трудния" начин :crap:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот grebo » Чет Яну 06, 2011 3:06 am

:agree: :beer:
И още - използвайте зимата да тренирате.
Общо (философия): характерното за зимното каране е използването в много по-голяма степен баланса отколкото работа със сцеплението - защо? Ами сцеплението е малко, но съпротивлението - голямо, което предполага ниски скорости, съответно и намален стабилизиращ жироскопичен момент от колелата. Терена е по-неравен и постоянно отклонява колелата от избраната траектория. Оста около която байка се завърта вече не е задното контактно петно а центъра на тежестта в повечето случаи. Приоритетно е да се заучи и завиване около предното контактно петно, (с цел безопасно заобикаляне на пешеходците). А овладяшането на баланса позволява и "ужасното и опасно" приплъзване на предното колело да стане без странично увличане (което е + за спирачните възможности). Наскоро си направих опита и успях да извъртя около 6 метра без да падна - с блокирала предна гума. ;) В тоя ред на мисли - забравете клипсовете тоя сезон. Краката винаги трябва да са в готовност. ;)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Анелия » Чет Яну 06, 2011 8:21 am

grebo написа: В тоя ред на мисли - забравете клипсовете тоя сезон. Краката винаги трябва да са в готовност. ;)

Ее,, то без клипсове всеки може :D Нали щяхме да тренираме. Давай с клипсове. :eyebrow:
Майтапът настрана, но клипсовете в този сезон имат недостатък: при по-ниски температури ако се наложи слизане от колелото (а то задължително се налага предвид особеностите на терена), парчетата се пълнят със сняг и се заледяват, както и педалите и после закопчаването е невъзможно.
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот Boko-Loco » Чет Яну 06, 2011 10:54 am

Анелия написа:
grebo написа: В тоя ред на мисли - забравете клипсовете тоя сезон. Краката винаги трябва да са в готовност. ;)

Ее,, то без клипсове всеки може :D Нали щяхме да тренираме. Давай с клипсове. :eyebrow:
Майтапът настрана, но клипсовете в този сезон имат недостатък: при по-ниски температури ако се наложи слизане от колелото (а то задължително се налага предвид особеностите на терена), парчетата се пълнят със сняг и се заледяват, както и педалите и после закопчаването е невъзможно.

Няма не възможни неща! В такъв случай се прилага техника от ските: риташ педала с парчето и те се почистват взаимно. Другият крак по същият начин, но в движение.
С клипсове е дори много по-ефективно и лесно зимата на сняг. Без тях и най-малкото превъртане на задната гума ще повод за стъпване на земята.
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Мнениеот PtD » Чет Яну 06, 2011 12:52 pm

Boko-Loco написа: Без тях и най-малкото превъртане на задната гума ще повод за стъпване на земята.

И защо така?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Анелия » Чет Яну 06, 2011 2:44 pm

Boko-Loco написа: В такъв случай се прилага техника от ските: риташ педала с парчето и те се почистват взаимно. Другият крак по същият начин, но в движение.
С клипсове е дори много по-ефективно и лесно зимата на сняг. Без тях и най-малкото превъртане на задната гума ще повод за стъпване на земята.

Ритането го правя и се получава, но само при температура 0 или по-топло. При по-ниски температури снегът става лед и колкото и да ритам, не пада.
Днес карах с клипсове. Живо изпитание си е в снега, ако питате мен. Е, наложи се да стъпвам, че на места и да побутам.
Аватар
Анелия

Мнениеот Alpina » Чет Яну 06, 2011 3:51 pm

За мен най-добрия начин човек да се научи да кара зимата е като кара зимата...
Просто с практика краката и ръцете започват да "мислят сами" и остава само да се избира линията по която човек да мине...
Всичко останало е въпрос на индивидуална преценка и опит. В повечето случаи съветите се дават за идеален случай, какъвто е рядкост... или е за съвсем малък участък... или е в комбинация с друа ситуация... така че
Единственото което трябва да се има предвид е, че понякога нещата се случват с доза закъснение, както и това, че опасността от подхлъзване или блокиране на която и да е от гумите е по голяма. Както и да се кара с едно на ум, че под привидно хубавия сняг може да се крие ледена кора... но ако всичко се прави плавно и с усет проблеми рядко се появяват...

Всъщност съвети от сорта на това, че при превъртане на гумата, стъпването на земята е неизбежно са дота вредни.
Преди ме бяха научили, че блокира ли ми предната гума - падането е сигурно и за това на няколко пъти буквално се мятах след такова с цел да падна един вид контролирано... оказа се че не е задължително следствие - сега даже понякога като ми е случно я блокирам в движение за да си тренирам баланса или просто защото ми е забавно...
Също така в началото бях чел, че попадна ли в коловоз в никакъв случай не трябва да се опитвам да спра... заради това имах няколко падания и като цяло видех ли такъв се сковавах ужасно и сам си причинявах паданията, докато един ден не открих, че всъщност никакви проблеми няма в това да се спира докато съм в него, просто с едно на ум и внимание...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Яну 06, 2011 5:05 pm

Alpina написа:За мен най-добрия начин човек да се научи да кара зимата е като кара зимата...
Просто с практика краката и ръцете започват да "мислят сами" и остава само да се избира линията по която човек да мине...
Всичко останало е въпрос на индивидуална преценка и опит.

+1
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот grebo » Чет Яну 06, 2011 6:24 pm

Анелия написа:

:D :agree:
Бе, мани ебавката, с повод го казах това за клипсовете. Вчера така щях да се натренирам под една кола.. и то на мокрия асвалт.. за резил, че давам акъли за снежно каране. - При пресичане на натоварен бул., бързам да мина м/у 2 поредни коли, като съм си направил сметката (уж) за времето на преминаване, и от бързане попрекалих с оборотите на старта, а в същото време подхождам към тротоара с лек завой. И предвид наклона на колелото, като ми олекна предницата... ако бях с клипсове.. :boggled: щчха да ме дават по тивилизията :D
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Plamen_EM » Чет Яну 06, 2011 7:23 pm

А според мен, това са правилните клипсове:
http://crankbrothers.com/pedals_eggbeater.php
Лично аз, в града не се закачам. А ако има лед изобщо не карам, прекалено бързо ми се случват нещата. :look:
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот taurus13 » Чет Яну 06, 2011 7:49 pm

Аз, като върл почитател на клипсовете, мога да потвърдя, че само понякога ми замръзват механизмите, но с два-три удара в педала, снега и леда се почистват. Понякога ми се налага да покарам известно време незакопчан, докато успея на щракна, но винаги става. Предимството на клипсовете в снега е голямо - може да се върти безспирно. Карането на най-ниска скорост не е добро - лесно превърта гумата и се окопава - същото си е като при при автомобила.
Центъра на тежестта е по-назад, блокирането на предно колело не води до човки и предницата по-лесно гази, но това със всяко колело не става. В града карането с клипсове на сняг и лед е много опасно - пада се лесно странично и оставаш закопчан, при което без проблем, може да мине през теб някоя кола ...Въпреки това пак карам закопчан, но избягвам всякакви натоварени улици.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Watanabe » Пет Яну 07, 2011 10:40 am

И едни протектори на колената също са доста полезни. Не толкова, че пазят при падане, а че топлят коленцата в тоя студ.
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот GRINDER » Пет Яну 07, 2011 10:02 pm

И според мен уменията за каране през зимата се добиват само с много каране. Човек трябва сам да усети какво е поведението на колелото на сняг, лед, киша и т.н. ... и трябва да се има предвид че състоянието на снега има много голямо значение за това как ще се кара, а това състояние за един ден може да смени няколко пъти. Добре е и да се преценява всяка ситуация колкото се може по-отрано, защото резките маневри или опити за спиране може да са много неприятно изненадващи.
Карам вече може би 5-6 зими почти всеки ден и съм натрупал известен опит, който помага за карането и през другите сезони като е мокро и кално, така че подкрепям силно да се кара на сняг има си своя чар и удоволствие.
И един съвет за тези, които карат и в града - бъдете много предпазливи и внимателни и не подценявайте ситуациите особено на пътя. :beer:
Аватар
GRINDER

Рейтинг: 1347

Мнениеот Лаврентий Берия » Съб Яну 08, 2011 8:59 am

То това с теорията и какво пише по книгите - ясно! Хайде сега тия теоретиците с клипсовете на леда - да ни изпратят поне едно клипче на подобно каране! Да ни засрамят ,де / или да ни развеселят- все тая / . Очакваме ВИ! :deal:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот Анелия » Съб Яну 08, 2011 4:32 pm

Клипче нямам, но имам снимка:
Изображение
Аватар
Анелия

Мнениеот sailman » Съб Яну 08, 2011 6:59 pm

Лаврентий Берия написа:То това с теорията и какво пише по книгите - ясно! Хайде сега тия теоретиците с клипсовете на леда - да ни изпратят поне едно клипче на подобно каране! Да ни засрамят ,де / или да ни развеселят- все тая / . Очакваме ВИ! :deal:

Лаврентий Палич, имате специални поздрави от "теоритиците" с клипсовете :eyebrow:
За съжаление с клипчета не мога да Ви зарадвам, но мисля приложените фотоси са достатъчно красноречиви.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Всички хора на снимките карат с клипсове и лете, и зиме. Карат сериозно, от години, и крайно рядко, да не кажа никога, не съм видял да се пребие някой от нас зимата зарди туй, че е "закопчан".

Щуркур и Аз Ви обичаме! :evil:

@Ани - за теб съм сигурен... ;)
Аз на Лаврентий Палич да му река така, някак си...Да му покажа кое-що...Че му е нещо странно ироничен тона, пък дали е с покритие :dontknow:
Последна промяна sailman на Съб Яну 08, 2011 7:16 pm, променена общо 1 път
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Анелия » Съб Яну 08, 2011 7:11 pm

О, държа да отбележа, че на сняг и лед не съм падала, защото съм закопчана. Аз падам, защото съм аз :lol:
Аватар
Анелия

Мнениеот Лаврентий Берия » Съб Яну 08, 2011 8:14 pm

@Saliman,Анелия- благодаря Ви за вниманието! Форума е за да обменяме мисли на тема - каране на планински велосипеди. :wavey:
ПП Считам добрия тон за задължителен.
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот subritual » Съб Яну 08, 2011 9:06 pm

Добре де,всичко изписано досега засяга предимно техниката на каране.Знам, че е писано и по-въпроса и за екипировката,но все пак няколко думи няма да са излишни нали?
Аз мога да споделя,че шапка зимно време не ми е нужна.Така ми се поти главата по принцип,че само ушите ми измръзват и карам с лента.
Но по-дълги преходи нямам,а пък там нещата предполагам са по-различни,сигурно се изискват повече дрехи за подмяна и тн.?
:popcorn:
Аватар
subritual

Мнениеот Sartor » Съб Яну 08, 2011 9:42 pm

Ето тук има тема за екипировката в ХС форума. :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот taurus13 » Нед Яну 09, 2011 9:42 am

Ако имаш достатъчно коса, може и само с лента да се кара :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bobi124 » Нед Яну 09, 2011 4:32 pm

Колкото и да пишете тези съвети, почти не се намират хора които се возят на байка си през зимата. Ето, днес беше хубав слънчев ден, навънка е пълно е с народ. Аз врътках малко до парк Кайлъка в Плевен, стигнах до тенис кортовете и от там обърнах и се прибрах. В парка алеите са в сняг, но е напълно караемо дори и с моите най-обикновени гуми. Развива се прилична скорост без да поднася никъде. И в този хубав слънчев ден успях да зърна само едно момче с колело, което буташе в парка.
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот Анелия » Нед Яну 09, 2011 7:05 pm

При вас може да е бил хубав слънчев ден, ама при нас валя дъжд :crap:
Истината е, че каквото и да е времето, щом температурите са над 0, свинщината е пълна. Въобще не ми пречи, че карам на сняг, киша, лед или кал. Обаче като и помисля, че след това следват часове миене на колело, каска, очила, обувки, раница, почистване на дрехите от грубата кал преди пералнята...абе хиляда процедури и въобще всякакво каране ми минава...
Аватар
Анелия

Мнениеот _SoRa_ » Нед Яну 09, 2011 8:28 pm

Вече година карам "закопчана" и не мисля да се връщам към платформите.
А относно карането през зимата според мен е важно да останеш сух и да не ти е студено /най-вече на колената и лицето, че синузита не прощава/. С подходяща екипировка не е необходимо да се навличаш, като зелка :D
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Мария Ризова » Пон Яну 10, 2011 10:32 pm

Един съвет и от мен :)
Аз поне така правя- когато падне достатъчно сняг и замръзне хубаво, отивам в Борисовата на някой наклон и почвам с дрифтовете :D И с всякакви глупости, каквито могат да ми хрумнат - рязко натискане на спирачните, резки завои и т.н. :roll2:
Разбира се има и доста падане в началото, но така човек свиква с терена, с това какво може да му се случи и как да реагира. А определено е по-добре да стане в контролирана среда, отколкото първото поднасяне да ви е на улицата.
Както със ските - първо те учат как да падаш, а после се научаваш как да не падаш ;-)
По отношение на екипировката - клин+наколенки е печеливша комбинация - не ти се запарва задникът и си топлиш ставите... :D
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Рейтинг: 1315

Мнениеот veskoz » Вто Яну 11, 2011 9:37 am

_SoRa_ написа:...най-вече на колената и лицето, че синузита не прощава...

:nono:
Вратлето и кръстчето. ;) Колената трудно щи замръзнат, но мокър ли ти е кръста... лошо... МНОГО ЛОШО!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 11, 2011 10:30 am

То от колена не се изстива или умира, ама как почват да болят, като ги охлаждаш периодично....То пък всеки си има слабо място, така че, да си го пази.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Downhill_01 » Сря Фев 23, 2011 9:31 pm

Аз си изпатих от една "лека" разходка с лидера.Паднах 2-3 пъти но беше страшно забавно.Въпреки ,че моите спирачки са меко казано НИКВИ страшно лесно поднасяше.Карах си на завойчетата и за да ми поднесе само си изтласквах тялото настрании задницата направо пощуряваше :D :D.Но паданията бяха на един много заледен участък ,300-400 метра чист лед.Аз тръгнах да се спускам и без да искам спуснах единия крак.В този момент кракът ми се плъзна, паднах от седалката и накрая от колелото и 20 метра по гъз.. :D Снимки скора ще кача.
Колега, ся ти пожелавам много здраве.
Поздрави жената и децата, бате,
и стига си писал по тея форуми бе глупак.
Аватар
Downhill_01

Рейтинг: 1159

Следваща

Назад към Общ форум