Нестандартна идея търси своите поддръжници

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нестандартна идея търси своите поддръжници

Мнениеот hobo » Пет Яну 07, 2011 4:58 pm

Здравейте! От няколко години чета форума, но пиша за пръв път. Повода е следния. В този форум е подето едно интересно начинание. Предполагам, че то може да намери своите поддръжници и тук.

Цитат, vanjo написа:
Преди доста време с колегата от чата LZ1ASP, коментирахме неговите пътешествия с велосипед. Тогава той каза, че му е хрумнала една идея в помощ на велосипедните туристите. Ето и самата идея:

Да се направи нещо като карта с местата в БГ на които велотуристите да имат възможността да оставят на безопасно съхранение своите велосипеди и багаж да речем за час два или по-дълго време.

Засега има включили се от: Трявна, Габрово, Попово, Варна, Суворово, Лом, Казанлък, Червен Бряг, с.Богдан, пещера Съева Дупка. Файл с подробности и контакти с хората отзовали се на инициативата може да се свали от ТУК.

Който има желание и възможност да се включи може да остави коментар или да се свърже чрез ЛС с vanjo в другия форум. Той е доброволеца заел се да събере и класифицира информацията за съставянето на картата. Благодаря ви предарително!
Последна промяна hobo на Пет Яну 07, 2011 5:09 pm, променена общо 1 път
hobo

Рейтинг: 1200

Re: Нестандартна идея търси своите поддръжници

Мнениеот veskoz » Пет Яну 07, 2011 5:02 pm

:popcorn:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Пет Яну 07, 2011 5:12 pm

А ако има някой злонамерен стопанин, как ще го отсеете ?
evilzet

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 07, 2011 6:39 pm

За какво ми е да си оставям колелото за час два....по-скоро ме интересуват хора с транспорт, готови срещу някой лев да извършват транспортни услуги за байкъри.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот jd » Пет Яну 07, 2011 6:46 pm

Най-обичам когато някой открива топлата вода :D

Такава идея има реализирана по 2 направления в БГ:
1) "Байк къща" на Байкария (по Родопите)
2) "Зелена къща" на БААТ
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот EmZo » Съб Яну 08, 2011 11:05 am

hobo написа:Да се направи нещо като карта с местата в БГ на които велотуристите да имат възможността да оставят ... своите велосипеди!

:crazy:
Аха, за да може недоброжелятелите да се ориентират по-лесно? И като цяло тая идея ...
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот hobo » Съб Яну 08, 2011 5:25 pm

evilzet написа:А ако има някой злонамерен стопанин, как ще го отсеете ?

Защо мислиш, че само стопанина може да е злонамерен? Същия въпрос стои и пред това как да се отсеят злонамерените гости. Всеки си решава сам дали да отседне, както и стопанина дали да приеме някой в дома си. Гаранция може да даде само една организация със структури, дисциплина и традиции. Такова нещо не е по силите на един малък форум, на който повечето от членовете даже не се интересуват от велопътешествия. Може би някой ден точно от тук, mrb-bg.com и да се създаде нещо такова, което ще е в състояние да дава и гаранции. Засега в списъка са се записали доброволци, които безкористно са готови да окажат съдействие като осигурят гараж за велосипедите и багажа.

taurus13 написа:За какво ми е да си оставям колелото за час два....

Разбирам, че за маунтинбайкър е непонятно защо ще си оставя коелото. За него това със сигурност не е и нужно. За велотурист или велопътешественик, обаче, това е голямо улеснение да има къде да си оставиш натоварения с багаж велосипед и спокойно да разгледаш града или да си напазаруваш. Ако за една група все пак има решение един да остане и да пази, докато другите се разходят, то за самотния велотурист е проблем дори да влезе в местната бакалия и да си напазарува храна докато колелото и багажа му са безнадзорни навън. Това е смисъла.

LZ1ASP, от който всъщност излиза идеята, е велопътешественик, който всяка пролет и есен върти по няколко стотин, понякога и над хиляда километра по време на многодневните си пътешествия из страната и извън нея. Има доста опит и съм сигурен, че щом си е мислил за нуждата от велопаркинги по пътя, значи самият той е изпитал нужда и едва ли е планирал как злонамерено да обира велосипедите на гостите, които евентуално ще си ги оставят при него. Но както казах всеки сам си решава.
hobo

Рейтинг: 1200

Мнениеот subritual » Съб Яну 08, 2011 5:56 pm

Нищо не пречи в тази тема да оставяме информация кой,къде,как си оставил колелото,но толкова.
Няма да има гаранции за достоверност и актуалност на информацията.

А що се отнася до колегата бай Сава ( ЛЗ1АСП), който е добре известен в радиолюбителските среди -
http://www.youtube.com/watch?v=xEsArN8dc1Q :D
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Съб Яну 08, 2011 11:32 pm

Ей...този бай Сава го знам - голям образ и винаги с тая крачна помпа на гръб, като пушка....пообиколил е доста. Само не знаех, че е игумен на манастир.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот veskoz » Пон Яну 10, 2011 10:49 am

hobo написа:...

Много е хубаво... не! Направо е чудесно, че има все още добронамерени хора, но съгласи се, че пускането на подобна информация в нета може да докара проблем именно на тези добронамерени велосъхранители. В случая се получава "направи добро - изяш лайно". Разбира се, всеки един човек може сам да прецени рисковете на това да пази чужда вещ, но никой не може да прецени риска по-добре от собственика на същата. Тук повечето собственици имат представа за този риск и затова срещаш такова отношение спрямо темата. Това е. Нищо лично! :peace:
С две думи душа не ми дава някой друг да ми бере гайлето.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Мария Ризова » Пон Яну 10, 2011 10:07 pm

hobo, идеята звучи супер оптимистично, надявам се да има и реализация, въпреки че проблемът с недоброжелателните хазяи си остава.
На мен ми хрумна друго нещо (сигурно откривам хладката вода ) - как ви звучи идеята за вело-coach sharing? Имате диван - споделете го с брат-колоездач! :peace:
Хората по света вече го правят, има си сайтове, в които се регистрират доброволци-хазяи, за да може пътешествениците да се ориентират по-лесно. Нямам представа дали има такава практика и у нас. (Но като се има предвид колко сме хората в БГ - всеки има роднини и приятели в поне 5-6 града...)
И така...
Остава да видим дали има желаещи да приютят някой друг пътник? :wavey: :beer: :love:
A.D.I.D.A.S.
Аватар
Мария Ризова

Рейтинг: 1315

Мнениеот Kamaka » Чет Яну 13, 2011 11:34 am

Искам да споделя, едно клипче което ми направи силно впечатление преди време. За жалост няма да стане в близките 100 год. при нас колкото и моллове да си направим, но явно добре работи в държавите който мислят за всичко.

Япония, ми е любимата държава.

http://www.youtube.com/watch?v=T7uJm3O1Z-Y&feature=related
Kamaka

Рейтинг: 1162

Назад към Общ форум