...Вероятно от Suntour са се усетили, че много хора избягват Епикона заради 15-та ос
Това в какъв смисъл? От появата на SF9 Epicon, та до моделите за 2011 г. си има модификации с 9 мм. ос. Това, че може би няма налична към момента в някой български магазин (в което се съмнявам...) е съвсем друга история
...Минусът обаче тук са ''ушите'' за спирачката...според мен PM са по здрави.
Няма "минуси", просто от 2010 г., Сънтур правят Epicon с РМ стандарт за спирачките. И няма общо със здравината. Когато преди години Marzocchi преминаха от IS към РМ голям шум се дигна...

Ако ти е интересно - разрови се из старите теми.
...В байкцентър ми казаха, че вилките на РС след 2008 са с PM стандарт
От 2010 г. са с РМ...

Ама има и изключения. Произвеждаха се успоредно модификации и с двата стандарта.
в БАС ме изгледаха много странно когато ги питах за 318 и ми казаха, че има само 289, 302 и SL.
Последните Тори с Motion control и означение 318 са от 2009 г. Затова, вероятно така са ти казали. През 2010 г. имаше (май? тука не съм 100% сигурен, май "Race" беше...) Тора с характеристиките на старата 318-ка но модела се водеше другояче.
...и как се разбира от коя година е вилката?
Между 08 и 09 г. - по графиките. Може и да има някакви по-съществени разлики, ама не съм запознат в детайли. От 2010 г. - пак по картинките, а и по РМ монтажа на спирачките, както рекох по-горе с известни уговорки. (това най-общо и просто казано)
Също така мисля, че най-добрия варянт е Tora SL
Според мен - НЕ!
Единствената Тора, която превъзхожда сегашните Епикони е Tora 318 Solo Air (тоест с маслено смекчаване Motion control), а такава модификация вече не се произвежда. И пак може да се спори дали е така. Всички останали разновидности са на доста по-ниско ниво вече. Като всякакви показатели - тегло, използувани материали и качество на работата. Показателя по който са сравними е здравината.
Гледам че доста хора карат с Епикон (09-11) доста грубо на драгалевци, а в същото време всички казват, че е по добре RS пред Сънтур.
Вярват в легенди и не виждат по-далече от носа си

Затова е...
Според мен правилният избор е SR Epicon LOD, от 09, 10 или 2011 г. - без значение е. Карантията и въздушната пружина са еднакви. Останалите разлики не са толкоз определящи качеството на работа...