Превъртял болт за ротор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Превъртял болт за ротор

Мнениеот bikerider » Чет Яну 13, 2011 3:01 pm

@zafirovp:

zafirovp написа:Помня, че последния път ги затягах много силно с дълги, хубави шестограми

Викаш ние сме виновни, локтайта виновен....

zafirovp написа:главината. Дал съм 100 лв за нея. Това е причината поради която не ходя в сервизи.

Аха, не ходиш в сервизи, нямаш им доверие. Не слушаш какво ти се говори, щели да прецакат главината с бормашина. Хайде измисли ЕДИН начин, по който е възможно да ти се угоди и опитай пак. Дотогава печелиш единствено моя присмех, щом те е страх от една бормашина. Дал бил 100лева... а кой те би през ръцете да презатягаш с калпави шестограни? Значи като е до лесни неща, сме майстори и монтираме с каквото ни падне, ама като се осерем форума е виновен. Класика.

Виж какво, отдавна ти следя мрънкането за щяло и нещяло, но в случая се оля зловещо. В края на краищата, щом не можеш да се оправиш с един скъсан винт, и не желаеш да послушаш форума, какво очакваш? Ако обичаш просто следващия път иди в сервиз, вместо да ни се караш. Тона ти е меко казано ултранахален - никой не е длъжен да ти бърше дупето. Минуса ти е от мен. Що се отнася до това колко пъти е коментирано как се маха скъсан болт на ротора - ами няма да ти търсим ние и темите я. Изобщо я се стегни малко, че цивриш като петгодишно хлапе. Велика драма...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 13, 2011 3:55 pm

Добре така е, виновен съм, признавам си, малко прекалих. А това че вие сте виновни беше на шега, но наистина звучи малко грубо. Сега искам да постна снимки как развих болта.
На първата снимка са инструментите с който не стана.
Изображение
Това са снимките на инструментите с който стана.
Изображение
Ето и снимка на болта.
Изображение
Ето и снимка на ротора. Има драскотини от ножовката, това може ли да се окаже проблем? Ще се изгладят ли, когато започна да карам?
Изображение
Изображение

Благодаря на всички за мненията и съжалявам ако съм ви засегнал по някакъв начин. Bikerider забележката ти е доста груба, но я приемам, приемам и минуса.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот did » Чет Яну 13, 2011 4:03 pm

Ся с тоя ротор се приготви едната накладка да се яде 10 пъти по-бързо от другата :D

Бравос!!!

Ако просто беше отишъл в сервиз, щеше да си спестиш МНОГО пари, които тепърва ще дадеш заради магарешкия си инат.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 13, 2011 4:13 pm

Ротора и без това е 160 мм. Също така, четох че е хубаво да си изшкуриш ротора и накладките след обезмасляване. Това би трябвало да увеличи спирачната сила :D . Важното е да не ''бие'' когато спирам. Мерси за бързия отговор.
Аватар
zafirovp

Мнениеот azoic » Чет Яну 13, 2011 4:32 pm

zafirovp написа:..... Също така, четох че е хубаво да си изшкуриш ротора ...

Не е истина направо :bowdown: :bigeyes:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот did » Чет Яну 13, 2011 5:05 pm

Мислех, че пиша на четящ човек, но нека да го конкретизирам, че май авторът на темата така и не разбра, какво му писах:

Динамометричният ключ се използва при МОНТИРАНЕ, а не при ДЕМОНТИРАНЕ на ротори. След като си се справил с "проблема" си, иди да ти навият новите болтове на ротора според спецификацията в някой сервиз. Котки не се сушат в микровълнова фурна. Притежаването на костюм на Батман не те прави способен да летиш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 13, 2011 5:26 pm

Задължително отивам в сервиз вече. Също така се чудя дали ще е проблем ако занеса да ми полират ротора. Няма да го правя аз, но все пак знам че слагат някакви пасти. Дали ще е проблем?
Аватар
zafirovp

Мнениеот Admin » Чет Яну 13, 2011 5:42 pm

Не виждам роторът да е наранен фатално, аз просто бих го минал с фина шкурка, за да загладя резките от ножовката. Не ти трябват пасти и други такива, просто го изчисти хубаво с вода и след това спирт, с обезмаслител или със специален спрей за дискови спирачки и си готов.
Относно монтажа - ако се чувстваш толкова несигурен, най-добре е да посетиш сервиз, но за манипулация като монтирането на диск... вижда ми се прекалено. Просто не трябва да ги затягаш с дълго рамо, това е. Шестограните, които идват в комплект с някои спирачки, не случайно са с рамо около 8 см - с такъв инструмент просто затягаш хубаво и постигаш необходимия резултат.
Пак казвам, ако в момента си наплашен - сервиз. Но не очаквай в сервиза да ти го затегнат с динамометричен ключ - дори да имат такъв, вероятно ще трябва да изискаш да го ползват, тъй като това е съвсем обикновена манипулация, за която едва ли някой прибягва до този инструмент.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 13, 2011 5:58 pm

Благодаря за изчерпателните отговори. Засега няма да го нося за полиране. След като карам известно време така ще пиша какво е станало. :agree:
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Чет Яну 13, 2011 6:13 pm

zafirovp написа:Bikerider забележката ти е доста груба, но я приемам, приемам и минуса.

В лош момент прочетох темата, но стоя зад думите си. Другия път недей да се паникьосваш, използвай торкс с късо рамо вместо шестогран и не презатягай. Специално за тези винтове съм си купил подложка и хубав CrV торкс накрайник, за да не си ръбя ръцете с "фабричните" на Avid.

Edit: Ротора ти ще се изтърка след малко по-грубо спиране, възможно е да изхабиш един чифт накладки както казва did, но в края на краищата ще се оправи сам, ако е както го виждам на снимката. Ако бие го изправи на ръка или с отверка и това е, другото е каране, каране, каране, каране...
Аватар
bikerider

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 13, 2011 6:24 pm

Използвах много финна шкурка (P800A пише на нея). Получи се доста добре. Останаха само по-дълбоките драскотини, но поне за загладени.Ротора ми е прав, мислих че ще бие заради промяната в триенето на ротора с накладките. Мерси за отговорите.
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Чет Яну 13, 2011 6:26 pm

zafirovp написа: Останаха само по-дълбоките драскотини

Чудесно. Сега едната накладка ще се яде не 10, а 9 пъти по-бързо от другата. Умножи си разходите за накладки в бъдеще по 9 или си купи нов ротор.

А можеше просто да направиш това, което те посъветвахме :dontknow: :crazy: :crap:

@bkerider: Резките са поне няколко десети от милиметъра.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Яну 13, 2011 8:31 pm

Еми като го слушам/чета е позагладил ръбовете... хайде да речем 8 пъти :D

@zafirovp: ще го установиш най-вероятно по трудния начин, но щом нещата седят така... did в крайна сметка е прав. Най-добре е да смениш ротора. Нищо страшно няма да не го смениш, но няма да е като с нов.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Яну 14, 2011 10:09 am

Или пък да надере с ножовка и другата страна на ротора. Тогава пак ще се износват еднакво. :evil:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Vagabont » Пет Яну 14, 2011 11:23 am

Отиваш при някой майстор/заварчик той ти заваря болт върху стария болт и го отвъртате .... аз така направих.

уууппсссс извинете ме не съм видял втората страница ... ти си го развъртял ...
АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ
Аватар
Vagabont

Рейтинг: 1100

Предишна

Назад към Веломеханик