След като прочетох всичко...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

След като прочетох всичко...

Мнениеот RockShox » Пет Яну 14, 2011 10:21 pm

След като прочетох всичко излизащо на NS Surge/NS Bitch в търсачката все още имам неизяснени въпроси. :crazy:
Замислил съм сглобяването на Freeride твърдаче,но понеже имам някакво мен необяснимо влечение към големите вилки, искам то да е с 180мм 66-ци. :erm: :erm: :erm:
След доста четене на сякакви смислени или не теми, разбрах, че това е малко възможно.
Имам оферта за NS Bitch 2007 в добро състояние за 550лв, но това е рамка на 3 години и макари запазена и малко карана е на цената на нов NS Surge 2010г.
По въпроса за вилката съм решил какво искам и в двата случая(160/180мм),такаче на вас оставям въпроса с рамката, обаче незнам до колко той е разрешим.Четох,че на въпросните 66-ци, които искам да купа, че A2C им е 564мм а на Surge-a допустимите са 530мм.Дали тези 3 сантиметра ще окажат такова значение, и ако да както подозирам какви промени ще настъпат? :banghead:
Търсих на всички места на които се сетих обаче така и не намирам A2C на Domain-ите! :banghead:
Идеята ми е в последствие да прехвърля частите на мека рамка, но в последствие!
От вас искам да ми помогнете със следните въпроси:
1.Заслужава ли си втора ръка Кучка пред Surge?
2.Ако не тази рамка,коя би мога да побере този ход вилка до кум 550 бюджет?
3.Има ли възможност да се свали хода на 180ка до 160 и после да се върне,без да има очаститето на АТА?

П.П:Отворен съм за всякакви предложения :peace:
shaady написа:Сънтур може да работи като марзочи или сънтур, марзочито няма подобен избор. ;)
RockShox

Рейтинг: 1178

Re: След като прочетох всичко...

Мнениеот Admin » Пет Яну 14, 2011 11:49 pm

3 сантиметра са повече от един градус промяна на челния ъгъл и когато това е над допустимото от производителя, може да доведе предимно до лоши неща.
За избор на рамка не мога да ти помогна, тъй като не съм се интересувал от подходящите за подобна вилка твърди рамки.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот RockShox » Съб Яну 15, 2011 12:12 am

Един колега беше пуснал NS Surge-a му с 66ци и не изглежда никак зле :dontknow:
линк:- http://bobara2266.snimka.bg/trifon-zare ... ure.563831
Какво мислите?Дали ще се получи?
shaady написа:Сънтур може да работи като марзочи или сънтур, марзочито няма подобен избор. ;)
RockShox

Мнениеот the_last_ride » Съб Яну 15, 2011 9:12 am

Аз имам Duncon Cocker, който е предназначен за Freeride. Много здрава рамка :) (продава се, ако си заинтересован пиши на ЛС). Аз предполагам че нова Surge е по-добре от 3годишна рамка Bitch :)
the_last_ride

Рейтинг: 1200

Мнениеот RockShox » Съб Яну 15, 2011 10:28 am

Порових се малко и в крайна сметка откри, че нa Domain до 2008 А2C е 545 на 160мм версията и 565 на 180мм версията.
Което ме навежда на мисълта, че дори с широко използваната комбинация Domain U-Turn+NS Surge/Bitch гиометрията поне при Surge-a отново се влошава заради тези 1,5 см .
В крайна сметка дали да не рискувам с 66-ци разликата е в 2 см с Domain а работата до колкото разбрах не е лесно сравнима . :bigeyes:

П.П:В горния ми пост съм дал линк към снимка евентуално на Surge 2009+ Marzocchi 66.Mоля някои който е по наясно с гиометриите да помогне с тази дилема.В крайна сметка имам и друга възможност- Dartmoor Hornet 2011/On-One 456 Summer Season +Domain 318 U-turn/Domain 302 U-turn/Marzocchi 55 RC3 160mm :idea:

П.П:В крайна сметка ако сложа някоя от горните рамки с 160мм вилка може би ще стане далеч по уравновесено колело и може би няма да се усетят тези 2 см по малко. :erm:

П.П:Не съм наясно с работата на Domain и 55/66 и излизам с начални изводи от това, което изпопрочетох вчера, на хора които се надявам да са имали опит като са писали. :peace:
RockShox

Мнениеот zxcvbnm » Съб Яну 15, 2011 11:31 am

Здравеи,според мене си вземи ns surge хем ще е чисто нова хем вече surge са станали по-добри от кучката няма смисъл да даваш толкова пари за 2-ра защото все пак е карана,наи добре е да си вземеш сърдже хем е по лека от кучката и е по здрава.Аз карам нс сърдже рамката е идеална сега след 1 месец някаде ще си зема домаин 318 коил 160 ход и ще е идеялно незнам за кво са ти 180 ход на твърдак па ако искаш после да ти остане вилката за мекицата взимаш домаин 318 коил 160 ход и после като си вземеш мекица ще го направиш на 180 ход самоче като го направи на 180 ход няма да имаш у-търн. :beer: Извинявам се за правописните грешки които сиг имам просто не мог да пиша на бг от клавиатура щото се бъркам :) :peace:
zxcvbnm

Рейтинг: 1150

Мнениеот RockShox » Съб Яну 15, 2011 11:39 am

Знам за въпросният ъпгреид, който предлага Domain-а.Преди време, още преди да опредяла карането си бях притежателна Tora 302 U-turn, не лоша вилка за АМ, но проблемите с U-turn-а почнаха от купуването :crazy:
RockShox

Мнениеот zxcvbnm » Съб Яну 15, 2011 12:24 pm

Незнам братле впредвид че домейна e бая класи над тората :beer:
zxcvbnm

Рейтинг: 1150

Мнениеот Admin » Съб Яну 15, 2011 12:53 pm

zxcvbnm написа: Извинявам се за правописните грешки които сиг имам просто не мог да пиша на бг от клавиатура щото се бъркам :) :peace:

Ами вместо да се извиняваш, по-добре се научи да пишеш по-грамотно, защото следващия път мнението ти просто ще бъде изтрито, без извинения от наша страна. ;)

Към автора: аз лично смятам за по-удачен варианта със 160 мм ход. Не се нарушават гаранционните условия, или поне не много (в зависимост от рамката), геометрията остава такава, каквато я е мислил производителят. С по-малко ход на вилката и средното ти ще е по-ниско. Т.е. в единия случай печелиш откъм ход, но губиш откъм геометрия. В другия е обратното, ако аз бих заложил на печалбата от геометрията - по-важна е за мен. 160 мм ход са напълно достатъчни за твърдак.
Но пък ти каза, че после искаш да сменяш рамката с "мека", която едва ли ще е със 150-160 мм ход... в това отношение ти е малко сложна дилемата.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Съб Яну 15, 2011 1:10 pm

Вече по скайп ти казах, че офертите за Marzocchi 66 SL 2006 са доста добри и тази вилка ще ти свърши перфектна работа... С твърдака ще я караш на 150мм ход, а като вземеш мека рамка ще спаднеш негативната камера и ще се качи на 170 мм ход. Вилката е с малко по - голямо A2C разстояние за хода си, спрямо моделите от 2008 и по - новите (нали са 180мм не 170) горе долу се изравняват като височина. И да твърдак със 180мм ход е много, но в твоя случай е по - добре да минеш на висока вилка с реглаж на хода и то свестен такъв както SL системата на Marzocchi.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот FireFoXa » Съб Яну 15, 2011 1:15 pm

Ммм... NS Surge, не е ли за 160мм вилка. Този А2С от 530мм е абсурден, Марзочи дроп офф 3 с 150мм ход е 539мм, и явно според производителя неможеш да го сложиш. Според мен има някаква грешка, прекалено е малък този а2с за сърдж. Линк към спецификациите можеш ли да дадеш? Кучката, особено преди 2007ма е класическа фрийрайд рамка, която се е доказала през годините. Има страхотна геометрия с всякаква вилка. Незнам защо от НС решиха да я направят дърт/стрийт рамка, обиаснението беше нещо от рода че повече хора и слагали твърда вилка и не я карали по предназначение, което беше тъпо.
Отностно разликата в допустимия а2с и този който ти можеш да сложиш, ако малко по-агресивен челен ъгъл (в твоя случай минус 1-2 градуса), трябва само да ти помогне при спускане. Рамката е стоманена, ако не и "скъсаш гъза" от каране не би трябвало да имаш проблеми със здравината.
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот RockShox » Съб Яну 15, 2011 1:45 pm

Такам, ето спецификацията на Surge 2010 - http://velocity.bg/index.php?route=prod ... duct_id=60
Предвит казаното по горе, евентуално ще търса въпросните 66 SL 2006/2007 или ако не ми се отвори парашута може би 1-ни нови 55ци от ebay евентуално.
П.П: FireFoxa все пак доразвии си теорията за гиометрията защото ме заинтересува сериозно.Както казах по горе всяко мнение е от значение стига да е обосновано. :peace:
RockShox

Мнениеот FireFoXa » Съб Яну 15, 2011 2:21 pm

Амии... ето ти няколко нагледни примера. РАМ 4х, измерен челен ъгъл от производителя(с незнайно колко голяма вилка - 70 градуса), максимално допустим ход на вилката 140, сложен боксер на 567мм а2с, 60мм ход над предназачението, резултат 63 градуса челен ъгъл по данни от Аутокад.
Изображение
РАМ 4130 - измерен ъгъл от производителя 71 градуса, максимално допустим ход на вилката пак е 140мм, сложен същия боксер на 567 а2с, също 60мм ход над предназначението - 66 градуса челен ъгъл пак по данни на Аутокад.
Изображение

Двете окомплектовки са само за пробата, НЕ казвам че ще издържи, или че е добра за каране една от двете комбинации... Всеки има глава на раменете си с която може да мисли. 4130-ката беше замалко, 4х-са се кара един-два дни... Някои рамки позволяват да им сложиш малко по-големи вилки от предвиденото, по лична преценка, но изцяло на ТВОЙ риск...
А геометрията няма как да е като хората, щом имаш 180-200мм ход, които трябва да могат да се сгънат/разгънат и от там идва "главния проблем", а не толкова от височината на самата вилка.

П.П. Не видях никъде да пише 530мм а2с на вилката, а само ход от 120 до 160мм :)
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот codename47 » Съб Яну 15, 2011 9:16 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот RockShox » Съб Яну 15, 2011 9:53 pm

Добре, значи, събра се достатъчно инфорция и вече остава личният избор,
Мерси за което! :peace:
Ако имам още въпроси ще ги задам тук, всички имате по една бира от мен, когато се засечем на някоя пътека! :bowdown:
RockShox

Мнениеот ivkotm1221 » Пон Яну 31, 2011 3:14 pm

Аз имам ns bitch с marzocchi 66 vf2 Eta 150 mm и ми е малко забитичко с нея .Предишният собственик я е карал с boxxer и 888. Тъй като гледам рамката е още жива,няма пукнатини.Спокойно един ns bitch ще издържи 200мм ход.Предишнят собственик е печелил сопот 2008 с нея.Тогава караше с боксер. :beer:
Marzocchi made the best forks
Аватар
ivkotm1221

Рейтинг: 1108

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд