Един преден венец плюс башгард - за/против...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Един преден венец плюс башгард - за/против...

Мнениеот xpucm0ca » Съб Яну 01, 2011 12:02 pm

Здравейте,
предстои ми една промяна - понеже така или иначе не мисля да сменям много предните скорости, а декланшора ми е за смяна се чудя дали няма да е по-умно направо да си купя водач и плоча, а да разкарам самия декланшор, като проблем в системата. Курбелите ми са Truvativ Isoflow и като ги гледам плочите са закрепени с шестограм, така че няма да е голям проблем да се мине към друга плоча и водач. Друго, което ми идва на ум - каква плоча и водач да избера, ако това е що-годе приемлив вариант. В Кърджали терена е много разнообразен и с големи промени в елевацията, но въпреки това мисля за нормална или дори по-голяма плоча.

Не помня дали не бях задавал въпроса и тук, та ако се дублира темата, моля извинете.
xpucm0ca

Рейтинг: 1280

Re: Един преден венец плюс башгард - за/против...

Мнениеот pascalaa623 » Съб Яну 01, 2011 2:04 pm

Здравей,
моя съвет е да търсиш в пазара плоча 36/38 зъба.
И водач... Truvativ Boxguide
Изображение
това може би пак втора ръка за 35-40лв. ще намериш.Башгард не ти трябва с този водач. :)
Успех. :wavey:
Изображение
Аватар
pascalaa623

Рейтинг: 1265

Мнениеот naka76 » Съб Яну 01, 2011 9:17 pm

pascalaa623 написа: моя съвет е да търсиш в пазара плоча 36/38 зъба.

Като знам какви баири намирам около Кърджали плочата не трябва да е повече от 32 зъба, ако иска все пак да кара нагоре.
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот xpucm0ca » Нед Яну 02, 2011 4:10 pm

naka76 написа:
pascalaa623 написа: моя съвет е да търсиш в пазара плоча 36/38 зъба.

Като знам какви баири намирам около Кърджали плочата не трябва да е повече от 32 зъба, ако иска все пак да кара нагоре.

Можеш ли да се аргументираш по-сериозно - в смисъл карам около язовир Кърджали и язовир Студен Кладенец - там е наистина пресечено, а и аз съм качил килограми, но все пак мисля, че дори и да трябва да почивам редовно все пак ще ги изкача.
xpucm0ca

Мнениеот bio » Нед Яну 02, 2011 4:37 pm

иска да каже, че ти трябва по-малко предавателно число за тези баири иначе ще изплезиш езика ... и ще се налага да почиваш през 10 m. такова число може да постигнеш с по-малка плоча отпред или по-голяма отзад.
всеки си преценява сам възможностите. ако смяташ, че може да караш без малката плоча отпред ти желая успех !!!
незнам защо смяташ, че "самия декланшор, като проблем в системата" .... ти е проблема. аз досега с него не съм имал проблем ...
и ако си решил да караш без "декланшор" не ти трябва задължително нито водач, нито плоча.
твърдението че "Башгард не ти трябва с този водач", отново е неправилно ...
башгард - протектор за плочите (кривил ли си плоча в камъни ?)
водач - успокойтел на веригата (падала ли/прескачала ли ти е веригата докато караш надолу?)
...
ако искаш наистина съвет. махни дерейльора и командата, но запази и трите венци за момента, за да имаш поне опцията да повдигаш/сваляш веригата с ръка. покарай така виж дали ти харесва, коя е твоята предавка и ... когато си на 100% и си отговорил на двата въпроса ... по-горе -> продължи напред с избраната от теб плоча.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Antediluvian » Пон Яну 17, 2011 12:53 pm

Ако става въпрос за ХС велосипед и той ще се кара по най-разнообразни терени ще ти трябват голям набор от предавки. Проблем ще ти стане не декланшора, а по-скоро липсата му. И понеже съм пробвал, от личен опит това мога да ти кажа:

1. Най-леката ти предавка ще стане много по-тежка от преди и вероятно под 9-10 км/ч кадансът ще е прекалено нисък, за да е караемо колелото.
2. Най-"тежката" предавка /за надолу/ пък ще стане много по-лека от преди, но това не е толкова голям проблем.
3. Тегло - Водачът не е типично приспособление за един ХС велосипед. Всичко, което ще спечелиш от махането на команда и декланшор като тегло, ще набавиш чрез водача, дори и да няма башгард. Дори е вероятно да стане по-тежко колелото.
4. и не на последно място, слагането на водач неизбежно "утежнява" движението, т.е. създава повече съпротивление, което е излишно за ХС колело.

Пробвай все пак и провери сам за себе си :agree:
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот xpucm0ca » Пон Яну 17, 2011 4:12 pm

Това, което наистина ме притеснява е редовният проблем с падането на веригата в кучави места. Дори и смазана, дори и с настроен (макар и попребит) декланшор веригата пада - или от най-голям венец към по-малък, или направо си пада въобще от венците. По-горе май писах - доста съм тежък, та теглото на колелото не е най-големия проблем при мен.
xpucm0ca

Мнениеот bikerider » Пон Яну 17, 2011 4:38 pm

Веригата пада в 75% от случаите заради лашканията на долната част. По лични наблюдения декланшора плюс долна ролка предотвратяват 99% от паданията, останалите са рядко явление, поне при мен, при което положение да се маха голямата плоча само заради горния водач няма смисъл, дори ще навреди заради стеснения интервал предавателни числа. Сложи си само долна ролка или нещо като Shiftguide (там нещата са изпипани сериозно точно за такива случаи като твоя).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antediluvian » Пон Яну 17, 2011 7:50 pm

Странно е да ти пада веригата редовно, причината е най-вероятно е в самия обтегач.
Shiftguide е едно решение наистина. :agree:

Друго, за което се сещам е смяна на обтегача. Имам предвид следното: Когато бях с Shimano Altus /беше в лошо състояние/ се случваше да пада веригата често. Когато смених на Shimano Deore паданията станаха по-редки. Но след като минах на SRAM X4 , паданията на практика почти до 0 са сведоха. Не казвам да купуваш непременно Деоре или X4, ами да погледнеш дали нещо не се е отпуснал твоя. :dontknow:
Аватар
Antediluvian

Мнениеот xpucm0ca » Пон Яну 17, 2011 10:53 pm

Ще обмисля варианта с shiftguide, а варианта със минаването на X4 или Deore е на практика доста по-скъп от варианта с башгард и един венец... Все пак е вариант разбира се... Ще обмисля и него - така или иначе сега си готвя новата капла... тя е почти готова - само трябва да се монтира касетата със скоростите. Ако не бъркам - ако реша да мина на SRAM трябва да си купя касета SRAM? Или пропускам нещо? Освен всичко и отпред трябва да мина на SRAM...
xpucm0ca

Мнениеот Antediluvian » Вто Яну 18, 2011 1:11 am

Ако си решил за СРАМ ти трябва обтегач и команда /за отзад/, отпред не е нужно нищо да сменяш. Нека други по-разбиращи да ме поправят, но мисля че не е задължителна смяната на венци. Аз поне карах със СРАМ венци на шимано скорости без проблеми. ОБратното не съм пробвал.

Какъв ти е обтегача ? Вярно е, че по-стабилните обтегачи са по-скъпи, но това ще реши 95 % от проблемите.
На едно друго колело имах проблеми с падането на веригата и пробвах с шифтгайд. Падаше по-рядко, но пак успяваше да се откачи по някакъв начин, и се оказа, че обтегачът е заминал и е главния виновник.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот xpucm0ca » Вто Яну 18, 2011 4:21 pm

Обтегача е "Alivio" и мисля, че е леко крив, защото за да мога да сменя скоростите ми се наложи леко да накривя и ухото. Освен всичко трета скорост така и не заработи. Не е голям проблем да си купя касета SRAM - точно сега е момента да реша дали има смисъл да минавам към тях.
xpucm0ca

Мнениеот bikerider » Вто Яну 18, 2011 5:18 pm

Всъщност, не бях разбрал, че имаш генерален проблем с падането на веригата. Дали дължината й е правилна? Може да се дължи на това, водача ще помогне разбира се, но не е зле да провериш веригата (ако не си).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Jumpup » Вто Яну 18, 2011 8:01 pm

Аз бях пред същата дилема. Постояно ми падаше веригата дори да не правех много сериозни скокове. Разкарах ``Alivio``-то и единият венец след което монтирах водача (башгарда ми беше в окомплектовката като закупувах велосипеда). Предлагаха и на мен да сложа ``шифтгайд``, но прецених, че няма да въртя нагоре чак толкова много и не ми е нужен. Ето една снимка http://lp1.pinkbike.org/p4pb5200100/p4pb5200100.jpg да видиш как се е получило нагледно и сам да решиш.
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот xpucm0ca » Вто Яну 18, 2011 9:46 pm

Jumpup написа:Аз бях пред същата дилема. Постояно ми падаше веригата дори да не правех много сериозни скокове. Разкарах ``Alivio``-то и единият венец след което монтирах водача (башгарда ми беше в окомплектовката като закупувах велосипеда). Предлагаха и на мен да сложа ``шифтгайд``, но прецених, че няма да въртя нагоре чак толкова много и не ми е нужен. Ето една снимка http://lp1.pinkbike.org/p4pb5200100/p4pb5200100.jpg да видиш как се е получило нагледно и сам да решиш.

Точно това се чудя дали да не направя :)
@bikerider Не бих го нарекъл генерален - просто в определени засукани места (рязко нагоре/рязко надолу) веригата има гадния навик да пада... Че ще има смяна на водач - ще има. Въпроса е дали няма да е добре направо да се преориентирам към една/две плочи, башгард и шифтгайд, а отзад направо SRAM?
xpucm0ca

Назад към Продукти за крос-кънтри