Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот lusi5001 » Нед Яну 16, 2011 10:23 am

Лапа трутатив хусфелт с 31.8 захват ли е ?
Много искам нова рамка ! ...
Аватар
lusi5001

Рейтинг: 872

Мнениеот prokalnatiq » Нед Яну 16, 2011 11:23 am

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 342&lang=2 Толкова ли трудно беше да потърсиш? :deal: :smokin:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот obelix » Пон Яну 17, 2011 5:11 am

Възможно ли е QR да се отхлаби от самосебе си ? В случая става дума за задно автоматче Formula, рамката е твърда, диска е 160мм. Като го проверих се отвори почти без никакво усилие и задното колело леко мърдаше. Абсолютно съм сигурен, че никой не го е пипал и че, когато съм го пипал последно, съм го натегнал сериозно. Единствената възможност за която се сещам, е да съм го пренатегнал и някак си да съм го повредил. Но като го свалих да го прегледам резбата изглеждаше съвсем наред...
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот deadahmed » Пон Яну 17, 2011 10:15 am

Може да се саморазвие, ако няма зъбчета на гайката.
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот obelix » Пон Яну 17, 2011 1:05 pm

Той по принцип има но, наистина, изглеждаха леко изядени... каква би могла да е причината ?
Аватар
obelix

Мнениеот prokalnatiq » Пон Яну 17, 2011 10:46 pm

Проблема е, че не мога да си разглобя командата: Shimano XT. Проблема идва от там, че беше малко мръсна и аз реших да я отворя, почистя и затворя. Развих всички налични болтове, но не става и нестава. Затворих я и сега неможе да задържи за 3ти венец (не е монтирана, но просто 2ри път не прищраква, не се задържа). Занесох я на сервиз, и те ми казаха, че е занитена, и неможе да се разглоби, иначе проблемът бил/ че вътре нещо се е разместило. Някой, ако е успял да я отвори, нека сподели как. Няма налични manual-и които да показват как се разглобява. Командата е почти нова, и няма смисъл да я хвърлям, за нещо подобно. :agree: :beer:
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот bio » Вто Яну 18, 2011 8:33 am

prokalnatiq написа:Проблема е, че не мога да си разглобя командата: Shimano XT. Проблема идва от там, че беше малко мръсна и аз реших да я отворя, почистя и затворя. Развих всички налични болтове, но не става и нестава. Затворих я и сега неможе да задържи за 3ти венец (не е монтирана, но просто 2ри път не прищраква, не се задържа). Занесох я на сервиз, и те ми казаха, че е занитена, и неможе да се разглоби, иначе проблемът бил/ че вътре нещо се е разместило. Някой, ако е успял да я отвори, нека сподели как. Няма налични manual-и които да показват как се разглобява. Командата е почти нова, и няма смисъл да я хвърлям, за нещо подобно. :agree: :beer:

ами виж тази статийка за друг тип команда е ... но може да ти е от ползва. едва ли командата е занитена ... аз съм разглобявал само едни стари acera-и и не бяха занитени ... сега съм нарочил sram-а ... ама не ми е останало време. в сайта на шимано techdoc има как се махат капаците .. и остава само тялото на командата. вижда се една гайка, при acera-ите, които съм разглобявал тя се отвиваше и всичко изпадаше .... бъди много внимателен, снимай ... описавай кое след кое вадиш ... че аз много забравям и после трудно сглабям.
ако се затрудняваш разглоби, до където можеш .. качи снимки ... да видят и другите да ти дадат някакъв акъл.
няма логика, ако командата не е разглобяване на има проблем със задържането ...
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Вто Яну 18, 2011 9:40 am

obelix написа:Възможно ли е QR да се отхлаби от самосебе си ?

Къде си държиш байка? Лято, зима...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот prokalnatiq » Вто Яну 18, 2011 10:15 am

Този линк с командата който ми прати, май няма как да ми е полезен, защото не е със същото, или подобно устройство. Ето снимки http://prokalnatiq.snimka.bg/other/koma ... 121368.big .
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот obelix » Вто Яну 18, 2011 11:14 am

veskoz написа:
obelix написа:Възможно ли е QR да се отхлаби от самосебе си ?

Къде си държиш байка? Лято, зима...
Различно, общо взето на не много студено ( >= 0 ), през зимата. През лятото е топло навсякъде. За свиването и разширяването на метала ли мислиш ?
Аватар
obelix

Мнениеот veskoz » Вто Яну 18, 2011 11:15 am

;)
Аватар
veskoz

Мнениеот bio » Вто Яну 18, 2011 11:21 am

prokalnatiq написа:Този линк с командата който ми прати, май няма как да ми е полезен, защото не е със същото, или подобно устройство. Ето снимки http://prokalnatiq.snimka.bg/other/koma ... 121368.big .

... ами аз много хубаво видях снимките ... според мен си освободил всичко и капака трябва да падне. на снимка 4 това прилича на занитено, ама от снимка и с капака е трудно да се каже. може би иска малко помощ капака ... защо не напишеш точния модел на командата и да потърсиш някаква информация за нея в интернет.
командата е в твоите ръце не е в мойте ... хайде.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот prokalnatiq » Вто Яну 18, 2011 11:54 am

Търсил съм сигурно 1 седмица и нагоре, специално за тази команда, няма никакъв подробен manual. Само как се махат индикаторите. Иначе тази команда е най-обикновено XT.
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот bio » Вто Яну 18, 2011 1:30 pm

prokalnatiq написа:Търсил съм сигурно 1 седмица и нагоре, специално за тази команда, няма никакъв подробен manual. Само как се махат индикаторите. Иначе тази команда е най-обикновено XT.

виж хайде да спрем да си говорим. първо казваш Deore, после най-обикновено XT ... няма ли си номер тази команда, кажи не мога да гадая. ако е SL-M770 наистина на картинката е показано как се разглобява до там където си стигнал.
имаш три варианта оттук нататък:
1. опитваш се да продължиш сам ... на снимка четри се вижда едно хуйче (през което преминава един от закрепващите болтове), което стърчи ... според мен капака трябва да се изниже през него. демек да минава назад към черният лост, обаче от другите снимки все едно този капак е закрепен твърдо ... за командата. и все почти съм сигурен, че се изнизва оттам.
2.1 чакаш някой, който има същата команда и я е отварял ... и т.н. да ти пише
2.2 пишеш следващ въпрос, в кой сервиз могат да ти я оправят, къде имат опит ...
3. пишеш на shimano с въпрос дали се разглобява или не ... и искаш повече информация.
но искам само да ти кажа нещо, че няма логика в това ... командата да е нитована и до там където си я отворил да да ти прави някакъв проблем. защото ти още не си стигнал до самият механизъм на спирачката.
успех ти желая ... чао
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот dimochito » Сря Яну 19, 2011 12:50 pm

Някой може ли да ми каже в Пловдив магазин за пружини има ли? Чичко гугъл нищо не каза, а тук във форума намерих единствено ТОВА. Ако има значение трябва ми кръгла пружинка (подложена на натиск) с диаметър 3мм.

пп. Сега погледнах какво точно ми трябва. "Type: Music Wire Compression Stock Springs Outside Diameter: 0.120 In. Wire Size: 0.020 In. Free Length: 0.250 In., 1/4 Spring Rate: 48.42 Maximum Work Load: 3.40 Solid Height: 0.155 " Ако някой да ме упъти къде да търся такава пружинка ще му съм много благодарен. :)
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Мнениеот windv » Сря Яну 19, 2011 1:05 pm

Здравейте, случи се следното нещо.
Опитвам се да си сваля педалите и до колкото помня, са с обратна резба. И преди съм го правил и дори да е било тегаво, се е получавало. Сега левият се свали, въртейки надясно, но десният не ще. Запънах рамката и нашлундзих тръба на гаечният ключ, за по голяма опора и въртейки все така надясно(колелото е обърнато и въртя по часовниковата) малко се завъртя , но с усещането че се затяга...и гаечният ключ се изкриви и отплесна.
Сега отивам да купя нов...но искам да питам дали и двата педала се развиват на дясно?
Защото десният определено се чувства сякаш го затягам, когато въртя така...
Цялото средно е Truvativ x flow от ht2.
Благодаря:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот bdz43r » Сря Яну 19, 2011 1:09 pm

windv написа:но искам да питам дали и двата педала се развиват на дясно?
Не! Само единият е с обратна резба.
Аватар
bdz43r

Мнениеот veskoz » Сря Яну 19, 2011 1:13 pm

Обратна резба е неправилно понятие. Има лява и дясна резба. Левия ти педал е с лява резба (отвиваш надясно) и съответно десния обратното. ;) Левия е с лява - десния с дясна.
Аватар
veskoz

Мнениеот moz » Сря Яну 19, 2011 1:15 pm

Двата педала са с различна посока на резбата.
упс, закъснях.
moz

Мнениеот bio » Сря Яну 19, 2011 1:50 pm

dimochito написа:Някой може ли да ми каже в Пловдив магазин за пружини има ли? Чичко гугъл нищо не каза, а тук във форума намерих единствено ТОВА. Ако има значение трябва ми кръгла пружинка (подложена на натиск) с диаметър 3мм.

пп. Сега погледнах какво точно ми трябва. "Type: Music Wire Compression Stock Springs Outside Diameter: 0.120 In. Wire Size: 0.020 In. Free Length: 0.250 In., 1/4 Spring Rate: 48.42 Maximum Work Load: 3.40 Solid Height: 0.155 " Ако някой да ме упъти къде да търся такава пружинка ще му съм много благодарен. :)

в онази тема, която си чел ... пише от къде ги е купил. едва ли ще намериш нещо подобно в България. успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот veskoz » Сря Яну 19, 2011 2:14 pm

Това на таласа цък-цък пружинката ли е? :D
@bio :agree:
Ще поровя...
Последна промяна veskoz на Сря Яну 19, 2011 2:35 pm, променена общо 1 път
Аватар
veskoz

Мнениеот bio » Сря Яну 19, 2011 2:21 pm

veskoz написа:Това на таласа цък-цък пружинката ли е? :D

... от тази тема за Marzocchi ATA auto wind-down fix
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот errtime2010 » Сря Яну 19, 2011 2:40 pm

На водач боксгайд има ли шанс да се сложи башгард?
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот Krismars » Сря Яну 19, 2011 2:54 pm

Абсолютно възможно е. Даже аз съм с такава комбинация. Само махаш външната планка, че иначе опира в баша :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Яну 19, 2011 3:07 pm

Krismars написа:Абсолютно възможно е. Даже аз съм с такава комбинация. Само махаш външната планка, че иначе опира в баша :agree:

И аз съм със същата схема :) :agree:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот obelix » Сря Яну 19, 2011 5:50 pm

От къде идва опасноста спирачка да глътне въздух ако колелото е обърнато наопаки ? ( Нали има оплътнения и в двата края на системата... )
Аватар
obelix

Мнениеот dimochito » Сря Яну 19, 2011 6:54 pm

@veskoz Талас нямам, но и ако там е същата работа, значи да :D
@bio Вярвам, че в нашата 'убава рОдина (специфично Пловдив) трябва да могат да се намерят такива пружинки.
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Мнениеот moz » Сря Яну 19, 2011 7:38 pm

obelix написа:От къде идва опасноста спирачка да глътне въздух ако колелото е обърнато наопаки ? ( Нали има оплътнения и в двата края на системата... )

Няма опасност да глътне въздух, а ако има въздух в системата (който по принцип си стои в най-горната точка - при лостчето), той да се предвижи до апарата и да влоши работата на спирачката, което се оправя след мяколко спирания в нормално положение.
moz

Мнениеот hitar_potar » Сря Яну 19, 2011 9:19 pm

moz написа:
obelix написа:От къде идва опасноста спирачка да глътне въздух ако колелото е обърнато наопаки ? ( Нали има оплътнения и в двата края на системата... )

Няма опасност да глътне въздух, а ако има въздух в системата (който по принцип си стои в най-горната точка - при лостчето), той да се предвижи до апарата и да влоши работата на спирачката, което се оправя след мяколко спирания в нормално положение.

Глупости. Има опасност 1 спирачка да глътне въздух, ако байка е обърнат наопаки. Но това е, когато някое оплътнение не е наред, наранено е или пък разместено. Също така оплътненията долу при буталата могат да заминат, ако самите бутала са клеясали, мръсни, трудно се движат, общо взето ако 1 спирачка не се поддържа. Няколко приятели са пропищели от подобно нещо. Вече при наличието на въздух в системата спирачката не може да се оправи просто така, от само себе си, с едно простичко каране - все някъде ще ти потрябва сериозна спирачна сила и точно там спирачката ще изпусне (нужно е обезвъздушаване!): усещането в лостчето се променя страшно много - лично аз съм карал със спирачки, пълни с въздух, и разликата в лостчето при нагрята спирачка беше толкова голяма, че почти не можех да стисна като хората, нито пък знаех как точно ще се държи спирачката - 1 път стискам лостчето и то потъва до кормилото без промяна в скоростта ми, друг път пък стискам лостчето и хода му свършва още в самото му начало, тук вече с минимално спиране. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот moz » Сря Яну 19, 2011 11:18 pm

Под "оправя" имах предвид, че ще се върне усещането от преди да си вкарал въздуха в калипера и лостчето няма да потъва толкова (все пак въпросът беше за последиците от обръщането), иначе си прав че за истинско оправяне си трябва обезвъздушаване. А за гълтането на въздух, аз не мога да си обясня как обръщане на колелото ще причини това, ама ти разбираш повече и не плещиш глупости, може и да си прав. :agree:
Само не можах да разбера ти как усети, че твоите приятели точно като са обърнали колелата са вкарали въздух, чу засмукването ли, или усети вятър в косите.
moz

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум