През началото на 2008-ма година, взех рамката от един приятел (Sprint Apolo). Карах я известно време, след това взех рамка The Bomb, не харесах рамката, купих си Climer 2009, продадох го в последствие, защото нямаше компания, с която да карам. След 6 месеца, обаче отново реших да сглабям байк, Спринта ми стоеше на балкона (рамката) и реших да почна да я сглобявам.
От момче от форума взех много неща, на нищожна цена: курбели, педали, команди, капли, гуми, вилка - 60лв

След, което си взех лапа и кормило Zoom:

Вилката, която ми даде момчето беше Sr Suntour M6000, като за начало беше добре, но след някой друг месец я махнах и сложих RST Gila T5, която беше горе-долу прилична:

Колелото с първоначалната окомплектовка:

След 1-2 месеца, реших да заменя сликове с нещо по-добро, нещо с приличен грайфер, понеже имах само 30лв за даване, решението беше 2 гуми CST 2.35:

След, което реших да заменя предната, китайска V-Brake спирачка с дискова, спрях се на Shimano BRM-416, като се настрои, както трябва, спира колкото искам:

19.05.2010г. взех и по-сериозна вилка, а именно Sr Suntour Duro D, взех я, защото Гилата ми беше тромава и твърда, дуро-то беше голяма революция, разликата е огромна! Направо се родих, така да се каже.

Освен удобството, другите промени бяха, че се вдигна предницата с няколко сантиметра, стойката на колелото се промени като цяло, стана под по-голям наклон: отпред високо и снижаващо се назад, както се вижда от снимката.
На 3.08.2010г взех нови курбели и средно.
Курбелите са Shimano FC-M151.
ОС касета: Shimano

Старите курбели ги рязахме, около 30мин, ако не и повече, защото резбата беше заминала и ги заведох на сервиз и там бая се поизпотиха, но ги направиха:

Един приятел беше взел 2хSchwalbe Space 2.35 на промоция, но в последствие се оказа, че отзад рамката му не позволява толкова дебела гума и даде едната на мен, така се обазаведох с предна гума Schwalbe Space 2.35:

До тук всичко ми харесваше по колелото, но определено не ми харесваше боята, първо и двата цвята са отвратителни (според мен), на всичкото отгоре рамката беше издраскана, по-точно боята по нея, както и замътена.
Реших да я пребоядисам, в нещо по-свежо и металик.
Исках да е зелен новия цвят, но така и не стана, тъй като там, където исках да я боядисам нямаха зелен металик, а за да поръчат, трябва да вземат 5кг, а те с ДДС-то са 100лв, а реално за рамката трябваше не повече от 1кг. Избрах си цвят, който имаха, по-долу ще се види какъв е той. Първо тръгнах да махам боята със шкурка P180, след това реших с P240, както и да е и с двете беше голяма мъка, ръцете ми станаха на г*з. Реших да си взема препарат за махане на боя, по-точно Теминатор, но така и не открих, взех Смифка, в магазина ми казаха, че бил по-силен от Терминатор и наистина резултата беше добър. Напръсках рамката, изчаках 10-15мин. после като отстранявах боята със шпакла, видях, че боята се е "разкашкала", махането беше много лесно. Ето целия процес:

Вече боядисана в син металик:

Направих и регулаторите на вилката в лилаво, лично мен, много ме кефят.

Забравих да спомена, че междувременно си взех и каска и маска, защото преди това, скачах и спусках пътеки без предпазни мерки, което не беше много разумно от моя страна...

През следващата предстоят, боядисване на ботушите на вилката в същия цвят като рамката, боядисване на лапа и кормила в бяло.

Ако има и още ъпгрейди по байка, ще споделям в тази тема.