ATV за начинаещ

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

ATV за начинаещ

Мнениеот zafirovp » Сря Яну 19, 2011 12:19 am

Здравейте,
тези дни се запалих по моторните спортове и по точно АТВ. Надявам се че има разбирачи и в тази сфера във форума. Знам че има спецялен български сайт и форум затова, но предпочитам да питам тук. Трябва ми АТВ до 2000 лв, като за абсолютен начинаещ. Интерсува ме дали при евтините модели се налага смяна на компоненти (както при байковете) или просто са по-бавни. Ще се кара на Кремиковци. Искам само да отбележа, че все още нямам книжка за кола и досега не съм карал мотор или АТВ. Ще го използвам по скоро за раходки, докато не се уверя, че искам и че съм способен да се захвана с този спорт сериозно. Като за начало мога ли да ползвам екипировката от колелото - Каска TSG Big Drop, 661 Comp Pressure Suit 2010 и протектори за краката Dragomir. Пак повтарям, че скоростите по равен черен път ще са не повече от 30-40 км/ч. Знам че парите които мога да отделя са много малко даже и за нещо втора ръка, но пък и смятам че е глупаво да купя 700 cc звяр, който струва 10 000 без даже и да съм се качвал на АТВ.

Благодаря.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: ATV за начинаещ

Мнениеот did » Сря Яну 19, 2011 12:29 am

Сбъркал си форума.

Тук всичко, което бих казал на АТВ-истите е:

ВЪН ОТ ПЛАНИНАТА!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Harka » Сря Яну 19, 2011 12:30 am

Не знам защо предпочиташ да питаш тук, но в ATV форума на offroad-bulgaria.com има тонове информация по темата. Изчети я и ще се ориентираш доста по-лесно.

Edit:

@did:

Те и туристите събота и неделя на Драгалевци биха казали "Вън на колоездачите от планината", ама... Въпрос на култура.
Аватар
Harka

Мнениеот kkotev96750524 » Сря Яну 19, 2011 9:29 am

Не е важно с какво колело караш,а с кого го караш.
Аватар
kkotev96750524

Рейтинг: 1203

Мнениеот Vikingonbike » Сря Яну 19, 2011 11:58 am

Пич, наистина си сбъркал къде да питаш, но хайде - питал си ще се опитам да дам рамо...

Преди време се бях замислил за АТВ (разбира се преди да си купя байк и да се поздравя за избора :D ) и доста четох, търсих, гледах и пробвах.
Истината е следната - за около 2000лв можеш да намериш някое китайче, което автоматически отговаря на един от въпросите ти - ДА ще трябва да сменяш доста неща...Още повече, имай предвид, че при това хоби, ти мъчиш машинката (начинаещ си както каза) и ще има да я мъчиш и блъскаш яко.
Това, като се има предвид, че повечето китайчета са ръчки а не автоматици ще товари много и без това натоварената по рождение скоростна...кутийка.
За да не задълбавам още повече, бих те посъветвал следното - ако си решил да купуваш АТВ, по-добре посъбери някой лев и си купи японска машинка.
На пръв поглед, лесно и евтино можеш да вземеш китайче, но рискуваш да се озовеш там, където другите карат и се кефят, а ти седиш и псуваш кипналото си чайниче с въздушно охлаждане :erm:
И не на последно място - хубаво си направи сметката, защото АТВ-от изглежда наистина примамливо, но е доста скъпо хоби...ако ще правиш нещата както трябва. ;)

И все пак - Планина,Спорт и Адреналин - вземи си байк бре момче! :D
Успех!
КМЯ!
Аватар
Vikingonbike

Мнениеот Plamen_EM » Сря Яну 19, 2011 2:34 pm

Не, не си взимай АТВ. По ред причини. На първо място, защото нямаш нито един приятел с АТВ или подобаващ мотоциклет. Аналогът с евтиното колело е неправилен. Колелото що годе има някакъв шанс да се пооправи, при китайското АТВ няма такава възможност.
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p=681684#p681684
И т.н. и т.н.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот KalinV » Сря Яну 19, 2011 8:54 pm

Аз преди да започна да карам сериозно колело, карах атв - имам навъртяни близо 5000км. Взех си колело и малко по-малко престанах да карам атв, започна да ми умръзва имах проблеми с машината (поради моя акъл :D) т.н. Приятелите ми с който карахме в момента и те карат колела. (някой от тях)

Та карането на атв е супер яко, но е доста скъп спорт и въобще не може да се говори за китайски атв-та, за да ме разбереш ще го напиша така: китайско атв = Cross от метро ! Атв което ще ти доставя удоволствие от карането би ти струвало над 4000лв (втора употреба!)

Съветът ми е: АТВ не ти трябва, поне китайско. Това което пишеш, че няма смисъл да си купиш "700сс звяр" като никога не си се качвал на атв, не е вярно! Ако много ти се кара и си решен да си взимаш атв, това е правилния избор, качествено и мощно атв - но то е доста пари, а след време зпочваш да разбираш все повече и да даваш още луди пари за тунинг по машината, зпочваш да се оглеждаш по състезания а там са почти неизбежни пораженията.

Ако неможеш да отделиш поне 10-15к лева недей да се захващаш с този спорт ! Успех с избора.

Доколкото отговора на @did - не си прав! Явно не познаваш истински атвисти. (който не оставят боклук след себе си не ровят поляните и не карат на забранени места) :) :beer:
Калин Величков
"OLd.mont Bulgaria"
[email protected]
Аватар
KalinV

Рейтинг: 1222

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 19, 2011 11:29 pm

Бе то проблема е, че много места в БГ не са забранени за АТВ и мотори и затова отвсякъде бръмм и пушилка. Отделно културата им - досег не е било ни веднъж да ни настигнат моторизирани и вместо да намалят и минат леко и културно, те решават без много да му мислят, да ни впечатлят с някой номер в резултат на което, ние оставаме в облак пушилка и особено "впечатлени", разбира се....
Накрая пък смотаните ни управници ще се изцепят и ще забраянт всичко за всички, в резултат на което и ние ще минем в нелегалност по планините и горите.
Иначе да се кара АТВ на пръв поглед е яко, на пръв слух е ужасно...за втория след първия, не съм сигурен какво вижда, но вероятно се ориентира за пътя по слух... :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот zafirovp » Сря Яну 19, 2011 11:35 pm

Да, но един Крос от метро може да се кара с години по парковете без проблеми. Карам от скоро по трудни маршрути (3 месеца) и вече немога да си вдигам ръката от травма на рамото. Затова ми трябва нещо бавно но сигурно. Днес много изчетох по темата и вече много се чудя какво да правя. Харесал съм си едно китайче за 1200 ново. Вдига 60 км, което за мен е напълно достатъчно, но тежи 100 кг. Една мека рамка без шок струва толкова за колело, а пък е направена за хора от 50-до 100 кг максимум. Един шок е 30лв, а върху това нещо се държи 100 кг машина + теглото на човека + екипиравка = грубо 200 кг. Роторите са по 15 лв. Някак не ми се вързва. И все пак, вероятно става за много спокойно каране. Немога да дам за нещо, което не съм пробвал 10 000+ лв. Така беше в началото и с колелата, така ще бъде и с други неща, и мисля че така е правилно.

Мерси за отговорите.

ЕДИТ: taurus13, това че ти караш и се държиш културно не означава, че всичките го правят. Лично съм виждал как пред познат хвърлят 3кг камък, директно в каската. Тогава карахме около Бистрица с 20 км в час. Не бяхме дали никакъв повод за такова държание. Много хора са против колоездачите, мотористите и тн. Не не много се досещат, че има индивиди, на който не им пука, а за това страдат цялата общност.
Аватар
zafirovp

Мнениеот PRobably » Чет Яну 20, 2011 1:04 am

Щом не можеш да дадеш 10000+ не се занимавай вобще...Китайски атв-та не ти трябват,повярвай.И не знам защо си мислиш,че атв-то е по-безопасно от колелото.Разбира се зависи къде и как караш,но все пак...Карай си колелото и отиди на няколко разходки с на приятел атв-то (а ако нямаш приятели който карат вобще не се захващай да караш сам,опасно е и най-малкото скучно)ако ти хареса и имаш 10тина бона излишни си купи истинско атв.

Едит:
did написа:Сбъркал си форума.

Тук всичко, което бих казал на АТВ-истите е:

ВЪН ОТ ПЛАНИНАТА!!!

Не си прав.Това,че някои са безмозъчни човекоподобни,не означава че всички са такива. :peace:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот PtD » Чет Яну 20, 2011 2:22 am

Разбира се, че ATV-то е по-опасно от велосипед. Простата статистика го доказва веднага.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Vikingonbike » Чет Яну 20, 2011 8:43 am

@zafirovp
Споменатото от теб за травмата на рамото, ме подсети за още нещо...пардон - две неща :D
Като взех книжка, си мислех, че ще карам все с 50км/ч в града...е чисто и просто не се получава. И то не защото съм бесен рейсър - напротив съвсем спокойно карам, но просто трафика те понася със себе си и караш по-бързо това е. Ти си викаш, ще си карам бавно, ще се возя...повярвай ми, че след като вземеш няколко завоя по рязко, като попрескочиш това онова...нормално е - ще ти се прииска още.
Второто за което е ме подсети травмата ти - не забравяй, че ако паднеш настрани към някое дере с мотор или байк, той ляга....при АТВ-то ти падаш надолу и то се търкаля след теб :boggled:

По въпроса с културата, мисля че има достатъчно простаци по планините - пешеходци, байкъри,мотористи, елфи и прочие създания, че да задълбаваме кой е по-простак и кой прави мизерии. Нека ние си събираме боклука и си караме велотата :beer:
КМЯ!
Аватар
Vikingonbike

Мнениеот despite » Чет Яну 20, 2011 11:40 am

Според мен и 2000 лв са много за нещо което ще ползваш рядко, освен ако нямаш много свободно време. Ако толкова ти се кара си вземи АТВ под наем отнякъде и карай 1-2 пъти да ти мине мерака. :look:
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот Plamen_EM » Чет Яну 20, 2011 2:04 pm

zafirovp, ти не ни питаш. Ти искаш да ни се похвалиш, че ще си купиш китайско АТВ. Браво, честито, със здраве да си го караш!
За всички останали: Никога, по никакъв повод, не си купувайте китайско АТВ! Има глупости и глупости, ама това дето да си купиш китайско АТВ ...
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот zafirovp » Чет Яну 20, 2011 4:49 pm

Не, всъщност ви питах. То остана да се хваля, че имам възможност само за китайско АТВ. Мерси все пак, че ми помогнахте да не се набутам с 2000 лв за 100кг скрап. Изглежда, че ще трябва да наблегна над ученето, така че някой ден да мога да си позволя истинско АТВ.

Мерси още веднъж. :beer:
Аватар
zafirovp

Мнениеот hobi » Чет Яну 20, 2011 5:29 pm

Сериозно разгледай във форум http://www.offroad-bulgaria.com .
Според мен и 2000 лв са много за нещо което ще ползваш рядко...
То по тази логика, голяма част от форума изобщо не би трябвало да бъде с такива колела, с каквито е. ;)

ПС. АТВ-тата са за пенсионери, не е ли на две колела, не е толкова добро, било колело или мотор. (изключваме колите :D )
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот NWD » Чет Яну 20, 2011 8:52 pm

hobi написа: АТВ-тата са за пенсионери

Охохо, ела да ми покараш раптора, че да видим кое се кара лесно и е за пенсионери ;) :bowdown:
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот PRobably » Чет Яну 20, 2011 10:13 pm

NWD написа:

Охохо, ела да ми покараш раптора, че да видим кое се кара лесно и е за пенсионери ;) :bowdown:

Аха и от мен получаваш покана. :evil:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот Vikingonbike » Пет Яну 21, 2011 8:42 am

Бре пичове, поканете ме и мен Раптор да покарам :D :beer:

Спирам да спамя темата, дано сме повлияли положително на колегата ;)
КМЯ!
Аватар
Vikingonbike

Мнениеот hobi » Пет Яну 21, 2011 9:18 am

Приемам с удоволствие. :beer:
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот EmZo » Пет Яну 21, 2011 2:24 pm

NWD написа:

Карал съм некво Kawazaki 700 KFX. Освен това съм се возил седнал отзад с гръб към водача на ръба на багажника с висящи крака във въздуха, като по време на движение снимам с камера, скорост си имаше. :D Не просто за пенсионери - направо си е за баби! Нема такава скука! :nuts: Необходимите умения да караш планински велосипед са несравними с тези да се лашкаш на АТВ. :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот KalinV » Съб Яну 22, 2011 10:06 am

EmZo написа:
NWD написа:

Карал съм некво Kawazaki 700 KFX. Освен това съм се возил седнал отзад с гръб към водача на ръба на багажника с висящи крака във въздуха, като по време на движение снимам с камера, скорост си имаше. :D Не просто за пенсионери - направо си е за баби! Нема такава скука! :nuts: Необходимите умения да караш планински велосипед са несравними с тези да се лашкаш на АТВ. :)

Кфх-са (700сс) е слаба ракия ! :D Пробвай с кТм или както казват пичовете горе, раптора също е много зла машина! :agree: Направо мога да пусна някой клип на едни пичове от Люлин Планина, няма такива просто. @naso им е правил няколко филмчета !

http://project-x.bg/bg/xtv/atv/61.html - това е едно от тях :beer:
Калин Величков
"OLd.mont Bulgaria"
[email protected]
Аватар
KalinV

Рейтинг: 1222

Мнениеот zafirovp » Съб Яну 22, 2011 10:20 am

Раптор 700 си е доста прилична машина нали?
Аватар
zafirovp

Мнениеот r0bz0mbie » Съб Яну 22, 2011 2:48 pm

Ако ще е нещо с двигател ендурото е дЪ бест. Далеч по-трудно е , отколкото да се возиш на АТВ
Аватар
r0bz0mbie

Рейтинг: 1241

Мнениеот PRobably » Съб Яну 22, 2011 3:03 pm

r0bz0mbie написа:Ако ще е нещо с двигател ендурото е дЪ бест. Далеч по-трудно е , отколкото да се возиш на АТВ

Спри да се возиш и почни да караш и ще видиш,че не е толкова лесно. ;)
Аватар
PRobably

Мнениеот hobi » Съб Яну 22, 2011 6:56 pm

Брат, качил съм се на мотор за пръв път на 6 години, карал съм достатъчно и с мотористи, и с АТВ-исти. От гледна точка на хората с АТВ-ета, те са по-готини за каране и за возня, и за всичко (90% от тези хора са паднали, на първото си качване на мотор, но това е друг въпрос...), също така, и че моторите били скучни (като не могат да ги карат, нормално). Но нека да изключим личните предпочитания на хората и да гледаме обективно. Най-коравото АТВ (да вземем Ямаха Раптор например, защото съм карал такава, пък и вие, явно имате такива) в гората не може, да тръгне по яко от един Yz450f например (щом сме на Ямахи). Дори и да е по-силен, на нестабилна настилка като почвата, това му е даже минус. За проходимостта, да не говорим, АТВ-то не може да си помисли да мине, там от кадето минава мототра. Чист пример за това е как тъпите селяни с АТВ-та са разрушили парапетите на мостчетата над рекичката до панчарево, за да могат да минат. Не могат да построят нещо, амо могат да рушат, за да им минават тъпите машини. АТВ-то е да си теглиш дърва с него или нещо такова, далеч не е оптимална машина за офф-роуд.
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот NWD » Съб Яну 22, 2011 7:28 pm

zafirovp написа:Раптор 700 си е доста прилична машина нали?

Да, зависи къде караш ;) Атв-то е адски мощно, много ниско, което означава че е по-трудно проходимо в гора, и е доста леко, което прави тази машина доста нестабилна. Не ми се обяснява повече, защото знам че има доста хора които ще задават въпроси от неразбиране. Като цяло ако мислиш да караш само в гората, да катериш, ровиш и тн. раптора няма да ти свърши работа, той е повече за специално направени трасета със скокове-повече равен терен, типично състезателна машина. Макар да го оплювам толкова аз карам Раптор и съм си доволен, но на твое място ако имах пари и ми предстоеше подобна покупка бих избрал Кавазаки КФХ 700 или пък нещо от рода на 4х4. Като гледам не разполагаш с чак толкова пари а и щом си начинаещ Атв-та от подобен клас и кубатура няма да са за теб. В момента цените са паднали адски много, особено за четириколки втора ръка, така че е перфектен момент за покупка. Помисли за нещо от рода на 450куб, което също ще ти е много, но с времето ще свикнеш и даже ще дойде момент в който ще искаш и нещо по-мощно ;) :offtopic: Само незнам защо му предлагате кросови мотори, като автора изрично си е казал че иска Атв. Разликите са големи, начините на каране също, за това незнам защо въобще ги сравнявате. Вярно е че кросов мотор се кара по-трудно и изисква повече опит, но това не означава че Атв-тата се карат лесно и че са само за начинаещи.
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот did » Съб Яну 22, 2011 9:21 pm

Harka написа: Въпрос на култура.

И като прочете коментарите дотук, някъде да видя "култура"?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Съб Яну 22, 2011 9:34 pm

Ъ, доколкото виждам, в темата не е ставало дума кой от пишещите къде и как кара ATV, така че няма как да "видя" или не "култура". А ти как видя липсата на такава, не знам... :dontknow:
Аватар
Harka

Мнениеот Shady™ » Съб Яну 22, 2011 9:54 pm

Вземи си някое от Метро / Карфур с надуваеми гуми и завиваш механизъм.

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

:offtopic:
Не се сдържах
:offtopic:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Следваща

Назад към Други