А именно:
Както някой знаят, а други не, аз и приятелите ми правим от време на време подобни преходи. Важно е в случая да отбележа, че си носим всичкия багаж на гърба, което автоматично налага първите изисквания към енергийните източници - компактни размери и ниско тегло.
Схемата на придвижване е горе-долу следната: Бивакуваме до наличен водоизточник, след което тръгваме по маршрута, дето е прекаран така, че да има населено място, от където купуваме храна за вечерта и обядваме. В някои случаи, обаче се налага да се остава два-три дена в гората. В повечето случаи няма време или възможност за зареждане на акумулатори в населените места по пътя ни. А и да има, предпочитам да съм възможно най-независим, за да не бъдем ограничени откъм време.
Преходите са почти изключително летни.
Уреди за захранване - GPS, Фотоапарат и телефон. С изключение на телефона другите уреди се захранват от по 2 бр. АА батерии.
Това, което измисли до момента глупавата ми глава е следното:
1. Соларно зарядно - спрях се на това, поради факта, че е комбинирано с гнезда за зареждане на АА акумулаторни батерии. Другите аналози, които разгледах нямат тази опция и се налага да се търси/купи отделно такова. а това си е първо - разходи, после - допълнително тегло.
2. Комплекти АА акумулаторни батерии - 3 бр. (по точно казано 3 чифта) - два работни в уредите и един дето седи да се зарежда.
3. 10 бр. качествени алкални АА батерии - такива примерно или такива, само че по-малка бройка.
Горе долу това е...
С интерес очаквам някой да сподели опит или знания по тая материя, в която, признавам си никак не съм силен.