Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re:

Мнениеот emoonthemove » Нед Яну 23, 2011 9:54 am

Цяла нощ (освен другите неща :lol: ) сънувам накладките в бурканчето... Тази сутрин ги извадих, мазнички, просто да ти е драго да ги разтъркаш между пръстите... Роторът е на границата на смазаността. Caliper-ът също е "почистен" с нафта с парцал и четка отвътре.

Велосипедът обаче е твърде важна част от ежедневието ми и без него съм направо с вързани крака - ще опитам да почистя/накисна истински нещата, за да мога да го карам в града до покупката на нови накладки и професионално сервизиране.

Затова ти благодаря, PtD, защото най-лесно е да пратиш някого в магазина, нали така? :peace:

ПП. Между другото, мисля си, че това никога нямаше да се случи, ако някой беше се въртеше около форума, когато зададох въпроса. Разбира се, никой не е длъжен да ме "варди" 27/7. А и твърде късно използвах търсачката, която е създадена, за да ме улесни :lol:
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот rsf » Нед Яну 23, 2011 11:17 am

Накладките и диска се чистят лесно с обезмаслител. Пробвай да накиснеш(не в буркан или нещо подобно), с малко обезмаслител накладките и диска, и да ги разчеткаш с четка за зъби примерно и да ги изплакнеш с топла вода. Може да повториш процедурата, и да я потретиш ако искаш. Оставяш ги да исъхнат сами на радиатора примерно. Монтираш ги и си готов.
Важно е, че винаги след почистване спирачката трябва да се разработи на ново (да загрее стабилно няколко пъти), за да имаш 100% от спирачната сила.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот geco » Нед Яну 23, 2011 11:23 am

Може ли на рамка без водачи за броня за преден драйльор да се сложи такъв.Имам идея да сложа такова Изображение под средното и дерайльор с долно дърпане,но въпроса е каво ще обтегне броня до него?
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот obelix » Нед Яну 23, 2011 11:56 am

Тия водачи нямат никакво значение, освен ако вида на няколко свински опашки по рамката не те стресира. Просто ще е с непрекъсната броня жилото и вързано тук таме за рамката.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот si-fi*LISKO » Нед Яну 23, 2011 12:33 pm

geco написа:Може ли на рамка без водачи за броня за преден драйльор да се сложи такъв.Имам идея да сложа такова под средното и дерайльор с долно дърпане,но въпроса е каво ще обтегне броня до него?

Тоя водач си има голямо значение! Бронята няма нужда да бъде оптягана до него. Трябва ти цяла броня - от кормилото до средното, която може да захванеш за рамката със свински опашки (както пише по-горе). Имай предвид само, че за да го монтираш трябва да имаш отвор на рамката (под средното) предвиден за такъв монтаж.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот geco » Нед Яну 23, 2011 12:35 pm

si-fi*LISKO написа:
geco написа:Може ли на рамка без водачи за броня за преден драйльор да се сложи такъв.Имам идея да сложа такова под средното и дерайльор с долно дърпане,но въпроса е каво ще обтегне броня до него?

Тоя водач си има голямо значение! Бронята няма нужда да бъде оптягана до него. Трябва ти цяла броня - от кормилото до средното, която може да захванеш за рамката със свински опашки (както пише по-горе). Имай предвид само, че за да го монтираш трябва да имаш отвор на рамката (под средното) предвиден за такъв монтаж.

Има има...две дори.Значи искаш да кжеш слагм това на средното и задният край на борнята допира до него,а предният чак до командата?
geco

Мнениеот si-fi*LISKO » Нед Яну 23, 2011 12:56 pm

Щом "Има има...две дори", трябва да има "две дори" водачи за бронята в предната, долна част на долната тръба (близо до долната чашка). Бронята трябва да стига до тях, а от там до дерайльора, през показания от теб водач да минава само жилото. Ако няма такива, решението е цяла броня, на която "задният край допира до него,а предният чак до командата". Като трябва да измислиш, как точно ще захванеш края на бронята за показаната от теб част, понеже тя е предвидена през нея да минава само жило!
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Яну 23, 2011 1:44 pm

Пълни глупости говорите!!! Когато се ползват такива "водачи на жилото"(като горепоказания син) бронята не се допира до него а свършва много преди него в някоя пъпка, която служи да се спре бронята, но жилото да продължи(почти навсякъде се използват такива по рамката освен в случаите, когато се ползва непрекъсната броня като например за хидравлична спирачка ;)!
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот geco » Нед Яну 23, 2011 2:57 pm

TeDo_BaPHa написа:Пълни глупости говорите!!! Когато се ползват такива "водачи на жилото"(като горепоказания син) бронята не се допира до него а свършва много преди него в някоя пъпка, която служи да се спре бронята, но жилото да продължи(почти навсякъде се използват такива по рамката освен в случаите, когато се ползва непрекъсната броня като например за хидравлична спирачка ;)!

Именно.На старата рамка е така.С такъв водач на жило по средното ,а бронята свършва малко след челото при долната тръба.Искам на рамка която няма такава пъпка да сложа преден дерайльор.
geco

Мнениеот did » Нед Яну 23, 2011 3:31 pm

geco написа:
TeDo_BaPHa написа:Пълни глупости говорите!!! Когато се ползват такива "водачи на жилото"(като горепоказания син) бронята не се допира до него а свършва много преди него в някоя пъпка, която служи да се спре бронята, но жилото да продължи(почти навсякъде се използват такива по рамката освен в случаите, когато се ползва непрекъсната броня като например за хидравлична спирачка ;)!

Именно.На старата рамка е така.С такъв водач на жило по средното ,а бронята свършва малко след челото при долната тръба.Искам на рамка която няма такава пъпка да сложа преден дерайльор.

Ако рамката по принцип не е предназначена за ползване с преден декланшор, едва ли само липсата на "пъпка" ще е проблем.

Можеше просто в първия пост да кажеш, на коя точно рамка искаш да правиш тия упражнения, че да стане ясно, дали има смисъл да ти се отговаря.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот geco » Нед Яну 23, 2011 4:34 pm

did написа:Ако рамката по принцип не е предназначена за ползване с преден декланшор, едва ли само липсата на "пъпка" ще е проблем.

Можеше просто в първия пост да кажеш, на коя точно рамка искаш да правиш тия упражнения, че да стане ясно, дали има смисъл да ти се отговаря.

Ами може да не е предназначе по-принцип ,защото колелото е оригинално с вътрешни скорости,но мисля ако не работят както трябва да ги разкарам и да мина към конвекционални...Колелото е марка Everton X-немско.На долната тръба с болтове се захващат водачите за цяла броня до задната главина,за на горната тръба има водачи за бронята на задната спирачка.
Прикачени файлове
IMG0031A.jpg
IMG0031A.jpg (48.15 KiB) Прегледано 3328 пъти
IMG0035A.jpg
IMG0035A.jpg (47.84 KiB) Прегледано 3327 пъти
geco

Мнениеот Azorex » Нед Яну 23, 2011 4:47 pm

Разглеждах в crc и се заинтересувах от една спирачка а именно - http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7888
Гледам, че е предна спирачка и лостчето е предно а във описанието пише "9 speed rear gearing with precise changing ".
Има грешка или аз не разбирам ? :crap: :dontknow:
"Белите хусфелт са много скъпи."-"Е колко са?"-"150"-"Е вземи си черни тогава." :D
Azorex

Рейтинг: 1200

Мнениеот _SoRa_ » Нед Яну 23, 2011 5:43 pm

Това е Dual control, t.e. спирачно лостче и команда за скоростите. А "9 speed rear gearing with precise changing " явно се отнася за задната спирачка/команди. Дадено е описание за предна и задна спирачка.
Последна промяна _SoRa_ на Нед Яну 23, 2011 5:53 pm, променена общо 2 пъти
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Яну 23, 2011 5:48 pm

:boggled:
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот zafirovp » Пон Яну 24, 2011 3:43 pm

От къде мога да намеря болтове за плочи за Shimano Acera? Проблемът е, че най-голямата плоча не ми трябва, баш гард също, затова смятам да ги продам. Проблемът със сегашните болтове е, че като затегна 2-та плоча към курбела, остава хлабина 2-3 мм и така плочата ми играе настрани.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Rayko » Пон Яну 24, 2011 3:52 pm

zafirovp написа:От къде мога да намеря болтове за плочи за Shimano Acera? Проблемът е, че най-голямата плоча не ми трябва, баш гард също, затова смятам да ги продам. Проблемът със сегашните болтове е, че като затегна 2-та плоча към курбела, остава хлабина 2-3 мм и така плочата ми играе настрани.

0897700325 - обади ми се, ще ти подаря четири болта. (ако си от София, иначе не си заслужава доставката)
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот Ozzie » Пон Яну 24, 2011 9:48 pm

zafirovp написа:От къде мога да намеря болтове за плочи за Shimano Acera? Проблемът е, че най-голямата плоча не ми трябва, баш гард...

Това което си мислиш, че е "баш гард", изобщо не е това за което го мислиш. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот spirov92 » Пон Яну 24, 2011 11:33 pm

Kool Stop правят ли накладки за Juicy 3?
edit: упс, намерих го: http://www.koolstop.eu/index.php?id=46&L=1 - D270. Та някой ползвал ли е тези накладки?
И само на мен ли бавно ми зарежда CRC?
spirov92

Мнениеот _SoRa_ » Вто Яну 25, 2011 11:31 am

Как точно се рабти с тия джаджи http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 29,r:1,s:0
_SoRa_

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 25, 2011 11:46 am

_SoRa_ написа:Как точно се рабти с тия джаджи http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 29,r:1,s:0

Това са просто резервни щраймери за шимански обувки. Какво има да се работи с тях. :crazy:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот veskoz » Вто Яну 25, 2011 12:22 pm

geco написа:конвекционални...

Конвенционални е думичката колега. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот _SoRa_ » Вто Яну 25, 2011 3:44 pm

taurus13 написа:
_SoRa_ написа:Как точно се рабти с тия джаджи http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 29,r:1,s:0

Това са просто резервни щраймери за шимански обувки. Какво има да се работи с тях. :crazy:

Това ми е пределно ясно.
Питам как точно се регулират/затягат.
Имам обувки с такъв механизъм за закопчаване. Разбрах как да ги регулирам но не мога да разбера как се "законтрят" така че да не се движат. В сайта на шимано няма никаква информация.
_SoRa_

Мнениеот moz » Вто Яну 25, 2011 4:39 pm

Сами си се законтрят като вкараш назъбените ленти, след това донатягяш с белите палци от твоята снимка колкото искаш. С малките палци освобождаваш. Ако твоите се движат като вкараш лентите или нещо не е наред или не ги вкарваш където трябва.
moz

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Яну 25, 2011 4:55 pm

Има ли вариант да си обърнала на 180 градуса машинките за закопчаване? Принципно си се самозаконтря лентата веднъж щом влезе...
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот veskoz » Сря Яну 26, 2011 1:03 pm

Някой случайно да има свежа информация за наличност на средно Truvativ GXP в някой магазин? И евентуално цена. :beer:
Аватар
veskoz

Мнениеот SeSSion » Сря Яну 26, 2011 4:09 pm

Ще стане ли нещо на подплънките на каската (THE One), ако ги пусна в пералнята да се изперат.
SeSSion

Мнениеот THEZOGGO » Чет Яну 27, 2011 4:54 pm

SeSSion написа:Ще стане ли нещо на подплънките на каската (THE One), ако ги пусна в пералнята да се изперат.

Според мен си ги изпери на ръка, че не се знае центрофугата на пералнята ти дали няма да ги развали нещо, да ги разкъса или нещо такова.

По темата:

Някой може ли да ми каже къде в София мога да немеря следните грипове -->

ODI, Ruffian MX MTB, Black-Red

или тези --> ODI, Yeti HC MTB, Black with Red Clamps
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Kpoko » Чет Яну 27, 2011 5:06 pm

В Байкцентър продават ръкохватки ODI, но не знам дали имат точно тези модели.
Аватар
Kpoko

Мнениеот veskoz » Чет Яну 27, 2011 5:19 pm

На Specialized гриповете са много добри. ->Байкцентър :agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот THEZOGGO » Чет Яну 27, 2011 5:27 pm

Благодаря Ви! :agree: :beer:

Други предложения? :magnify:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум