On-One 456 Summer Season рамка и съвместимост

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: On-One 456 Summer Season рамка и съвместимост

Мнениеот windv » Вто Яну 25, 2011 10:53 pm

Аз писах вече в друга тема, но май на запитването мястотот му е тук.
Това средно, което сложих от рам-а май не пасва , защото като предният дерейльор е на първи венец, cage-a за веригата опира в гумата. Чак след този случай разбирам, че има и там някакви разстояния, които трябва да съобразявам спрямо рамката. На всяко средно движение ли може да се сложи спейсър? И ако трябва да търся ново средно движение, някакъв определен стандарт ли ми трябва или просто определен размер?

Пък тея 16кг дето съм измерил, сега като чета вашите колко тежат, май са неадекватни, трбява пак да пробвам...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Вто Яну 25, 2011 11:44 pm

Не знам, при мен нямаше никакъв проблем с дерайльора :dontknow:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Сря Яну 26, 2011 7:31 am

Про мен също
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот uBaH » Сря Яну 26, 2011 9:41 am

windv написа:Явно ще се минава през сервиз...въпреки, че в сервиз ми слагаха сегашното средно.
Рамката е on one summer season и за 1ви път чувам за chain line:) Явно там е проблема.
Незнам какъв модел точно е средното, свалено е от ht2, оригинално - Truvativ. Гледах го в 1 магазин, беше най евтиното възможно за 20, 30лв. Курбелите са truvativ xflow. Спейсъри няма. И преди съм заглеждал средните на други такива рамки и ми е правило впечатление, че има нещо, което незнам какво е и аз го нямам хахах. Сега разбрах. :lol:
Май ще трябва ново средно, защото не си го представям хич това със спейсъри...

Спейсъри не ти трябват - дори и да сложиш, оста на средното ти пак ще си остане толкова дълга, колкото е в момента, а именно на нейната дължина се дължат проблемите ти с декланшора ;)
Накратко, оста ти е по-къса от необходимото за дадената рамка. Била е добре на РАМ-а, но за тази идва къса. Не съм се занимавал с PowerSpline (каквото вероятно е твоето средно), но давам пример със средните на квадрат, при които има дължини на оста от 110 до 125+ mm. Тези 15 mm разлика (по 7,5 mm на страна), може да ти се струват малко, но определено са решаващи за правилната настройка на линията на веригата, за която вече си чувал :)
Предполагам, че няма смисъл да обяснявам, че колкото по-дълга е оста, толкова "по-навън" се изместват раменета на курбелите => плочите, а оттам и малката плоча и настройката на декланшора.
Свали курбелите, измери дължината на оста и търси същото средно, но с по-дълга ос. Това при положение, че искаш да си запазиш тези курбели.
Аватар
uBaH

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Яну 26, 2011 10:06 am

И при мен всичко бе наред - да не би да си пропуснал един спейсър от страната на курбелите?

EDIT - дължината на тръбата на средно не е ли една и съща?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот uBaH » Сря Яну 26, 2011 11:16 am

Pr3d4t0R, не знам защо и двамата с windv говорите за спейсъри :dontknow: Те се позлват, когато средното е преднзначено за две стандартни ширини на муфата на рамката (пример: 68/73 mm). В този случай, ако се опиташ да монтираш такова средно, на муфа с ширина 68 mm, без да използваш спейсърите от комплекта, просто няма да можеш да завиеш чашките/гайките напълно (ще се виждат витки от резбата) и следователно няма да се затегнат добре. Дължината на оста на средното, винаги е константа - тя нама как да се удължи със спейсъри.
В случая на windv, говорим за стандартно PowerSpline (или може би квадрат?!) средно, което не се продава със спейсъри, т.е. за 68 mm ширина на муфата (колкото е било на HT2-ката му и колкото е на 456-цата). Просто тези средни имат различни дължини на осите, предвидени за различен chainline.
Аватар
uBaH

Мнениеот windv » Сря Яну 26, 2011 1:39 pm

Сегашното средно е такова - http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=237
Както каза Иван, пасва перфектно на муфата, но оста явно не е достатъчно дълга? Може ли да се смени само тя или трябва ново средно движение? Можете ли да ми покажете примерен вариант, който да върши работа. Не мога да намеря на truvativ средно с повече от 113мм ос...поне в онлайн магазините. До колкото виждам на Shimano са различни, а освен тях има някакви VP, на които захвата за курбелитеизглежда същият при някои модели, но няма такива дължини. Или се оказва, че трябва освен средното да търся и курбели нови , които да му пасват? :xx(:

пп

това?
http://www.velona-bg.com/catalog/product_info.php?cPath=58_52_64&products_id=314&osCsid=44570f584248c1a81d00066aeb0bc106
само дето не ми трябва DH, модел...
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот windv » Сря Яну 26, 2011 1:49 pm

Разтърсих се, сега като знам за какво вече да гледам. На тази рамка и препоръчват 50мм chainline, което за да постигна имам нужда от 118мм ос. Сега остава да намеря. До тогава няма да включвам на първи венец :lol:
Благодаря за помощта. :)
:agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Яну 26, 2011 3:36 pm

@uBaH
Всичко написано от теб не променя факта, че когато се подложи спейсър, курбела и респективно плочата се изнася по-навън и декланшора няма нужда да е толкова близо до гумата... ;)!
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот windv » Сря Яну 26, 2011 4:10 pm

TeDo_BaPHa написа:@uBaH
Всичко написано от теб не променя факта, че когато се подложи спейсър, курбела и респективно плочата се изнася по-навън и декланшора няма нужда да е толкова близо до гумата... ;)!

Тогава има вероятност да не остане достатъчно място на оста, където да захване курбела, след като се измести навън.
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот uBaH » Сря Яну 26, 2011 4:19 pm

TeDo_BaPHa, ок - това важи за средните от типа на Hollowtech, при които самите чашки на лагерите ограничават хода "навътре" на курбелите. Това със спейсърите "работи" при системи, чиято ос не е в самото средно, а е част от курбелите.
Но при средните от типа cartridge (лагери, гайки и ос в едно), каквото се явява въпросното PowerSpline, няма такова ограничение - курбелите влизат до някаква степен навътре по шлиците и не опират с вътрешната си част директно в елементите, осъществяващи лагеруването.

Изображение

Не го описах много добре, но предполагам ще се сетиш :peace:

ЕДИТ: @2TeDo_BaPHa обмислих написаното от теб в долния пост - прав си! Спейсър от дясно ще измести оста на средното точно толкова в дясно, колкото е ширината на използвания спейсър :beer:
В конкретния случай, въпроса е дали 113-те милиметра ос на windv + необходимата ширина спейсър в дясно, ще са достатъчни за да остане достатъчно място от страната на левия курбел, така че вътрешната страна на курбела (при педала) да не опира в chainstay тръбата.
Последна промяна uBaH на Сря Яну 26, 2011 4:38 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
uBaH

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Яну 26, 2011 4:27 pm

@windv
Тази вероятност не я познавам...
@uBaH
Hollowtech стандарта върви със спейсъри понеже са предвидени без проблем да се слагат и на 73мм дължина на тръбата за дредното движение, и за да остане с точност положението на левия курбел спрямо остта се слагат спейсъри ;)...
Колкото до PowerSpline- при положение, че влизат до някъде на самата ос ок-факт, като в повечето случаи курбела влиза до ограничителната втулка на оста, която я сложена след лагера. НО, да не забравяме, че тази ос все пак е едно цяло с дясната капачка, тоест са така хванати, че са фиксирани едно спрямо друго по аксиал ;)... когато сложиш спейсър не изкарваш навън само завиващата се капачка ами и лагера а с него и оста а с нея и самия курбел заедно с плочите, които са хванати за него ;)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот windv » Чет Яну 27, 2011 5:32 pm

Днес ходих до Бас понеже знам, че там имат такива средни движения и се оказа, че няма варинат на powerspline с 118мм ос. Като им предложих идеята със спейсърите, 2 спейсъра дават 5мм разлика, изнасяйки Цялото средно движение по-надясно, но от друга страна това е и разстоянието между левият курбел и рамката. Ако се монтира, или ще се опират или ще се разминава на косъм, което не е по-добре от това да опира деклакшора в гумата...
Освен че както си го представям, ще се премести и центъра на средното движение леко в дясно от центъра на рамката.
...и така някой хубав ден ще сменя средното с курбелите... :) до тогава така.

Пък колелото е 15.5кг. Явно имате по-леки чаркове :) Незнам от къде идват тея 2-3кг разлика, но пък направих няколко карания и съм много довелен. Големината на 18" рамката ми е тамън. Не съм спускал от никъде сериозно, само до София и обратно трийсетина километра по равно и понеже живея извън градът, вчера прегазих много смело през софийските полета напряко през нивите. С вилка с ход 160мм и големи гуми имам чувството, че мога да мина отвсякъде с това зелено нещо. :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот bio » Пет Яну 28, 2011 3:58 pm

извинявам се на всички за писането ми в раздела ...
@windv виж ТОЗИ на стр. 17 пише че има и 118mm средно, просто в БАС нямат. можеш ли да кажеш ... колко не ти достига, защото ако е повече от 2.5 mm нищо няма да ти помогне ... и явно има нещо по-различно ...
@uBaH това за различните дължина на оста при квадрата .... е правилно ама разсъжденията след това не са ти много правилни или поне са объркващи. примерно аз с 122.5 средно пак правя 50 mm chainline, както и с 113 mm.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот windv » Пет Яну 28, 2011 7:29 pm

Ейй, браво за намиранката! Аз вече бях отписал само средното да се смени. Това е чудесна новина. Има с 118мм ос в chainreactioncycles и ще дойде с някоя обща поръчка в скоро време:)
Само не разбрах за кавко се извиняваш, но ти си знаеш.
Благодаря и със здраве!:) :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот hertz » Нед Апр 21, 2013 10:03 pm

Замислям се и аз за On one, от къде може да взема и кой от двата варианта е по-'агресивния'?
Каралите ли вашите още? Има ли някакви проблеми ?
hertz

Рейтинг: 1210

Мнениеот bio » Пон Апр 22, 2013 7:37 am

hertz написа:Замислям се и аз за On one, от къде може да взема и кой от двата варианта е по-'агресивния'?
Каралите ли вашите още? Има ли някакви проблеми ?

отзад напред:
проблеми не съм чул някой да има.
караме ги все още.
по-агресивния е SS(summer season).
456 вече не се произвежда. замества го EVO
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uBaH » Пон Апр 22, 2013 7:40 am

On-One нямат официален вносител за България, поне доколкото ми е известно. За да се сдобиеш с тяхна рамка, трябва да направиш поръчка директно от сайта на фирмата, но имай в предвид, че към днешна дата имат в наличност само 18" размер на рамката. Липсва информация кога и дали изобщо ще има наличности на останалите размери.

Иначе, вече няма две разновидности на модела, а само една - On-One 456 Evo. Е, за разлика от преди има и карбонов вариант на рамката, както и титанов :D.

ПП. Изпреварили са ме :bawling:
Аватар
uBaH

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти