Графитна грес за вилки ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Графитна грес за вилки ?

Мнениеот HERO » Съб Яну 29, 2011 2:06 pm

Въпросът ми е дали тази грес става за профилактика на вилките ?
HERO

Рейтинг: 1094

Re: Графитна грес за вилки ?

Мнениеот exiteyes » Съб Яну 29, 2011 2:16 pm

Абе ей ончо.. Я ми кажи ти защо имаш 15251 акаунта във мтб и какво направи със оная бяла грес???
И защо пускаш теми от различни акаунти, за един и същ въпрос.. Както вчера ти казахме ще стане със всяка друга но не и бяла грес!
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот ico 1 » Нед Яну 30, 2011 12:35 pm

@ exiteyes, графитната грес не е бяла, а е графитна на цвят.
@ HERO, не става за профилактика на вилки. Не е подходяща за нищо свързано с велосипеди.
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот HERO » Нед Яну 30, 2011 12:36 pm

ico 1 написа:@ exiteyes, графитната грес не е бяла, а е графитна на цвят.
@ HERO, не става за профилактика на вилки. Не е подходяща за нищо свързано с велосипеди.

Ок а кажи някаква подходяща за тази работа ??
HERO

Мнениеот ico 1 » Нед Яну 30, 2011 12:43 pm

Обикновенна грес, която не разяжда гумени детайли (семеринги, уплътнения, маншони и т.н.), и която да не е много гъста, за да се разнася добре.
Аватар
ico 1

Мнениеот HERO » Нед Яну 30, 2011 12:55 pm

ico 1 написа:Обикновенна грес, която не разяжда гумени детайли (семеринги, уплътнения, маншони и т.н.), и която да не е много гъста, за да се разнася добре.

Ок благодаря ти :)
HERO

Мнениеот deadahmed » Нед Яну 30, 2011 9:37 pm

ico 1 написа:@ exiteyes, графитната грес не е бяла, а е графитна на цвят.
Не е подходяща за нищо свързано с велосипеди.

Ти така си мислиш. Аз се сещам за най-малко 3 греси с различни цветове, в които има графитен прах. И мога да добавя, че за триещи се части е идеална, заради високият й температурен диапазон. Примерно в диференциалите се ползва постоянно... Хм, даже във вашето любимо WD-40 има карбон :nuts:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Geronimo » Нед Яну 30, 2011 10:41 pm

Аз също съм чувал че тази грес не е подходяща за триещи се части където има уплътнения. Ако не се лъжа и литиевата грес не е подходяща.

Има грес идеална за целта, препоръчвам ти това http://screambikes.eu/gres-s-teflon-weldtite-150ml.html.
"Подходяща и за използване с амортисьорни системи."
"Температура на повърхността от -30° до +130°C"
Аз лично я ползвам и си върши работата отлично!
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Яну 30, 2011 11:10 pm

deadahmed написа:
ico 1 написа: Аз се сещам за най-малко 3 греси с различни цветове, в които има графитен прах

Даааа, звучи ми много щадящо за семерингите и втулките :evil: . Графитната грес може да се ползва за бързооборотни ЛАГЕРИ, но не и триещи се повърхности като втулки :).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот did » Нед Яну 30, 2011 11:27 pm

TeDo_BaPHa написа:Графитната грес може да се ползва за бързооборотни ЛАГЕРИ, но не и триещи се повърхности като втулки :).

Всъщност, графитната грес не е предназначена за високооборотни лагери, а основно за триещи се повърхности, при които се развиват високи температури.

Защо просто не четете етикетите и не използвате всяко нещо по предназначение?

На гресите за вилки си пише, че са греси за вилки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот deadahmed » Нед Яну 30, 2011 11:41 pm

Или пък литиева грес с добавки против задиране и корозия. С една такава грес от нисък клас изкарах тази и миналата зима почти без ръжда по веригата на едно доста старо твърдаче. Недостатък беше събирането на боклуци :evil: Високият клас е с доста повече EP добавки, цветът й е черен, а цената за кило бесна... Води се литиева със съдържание на молибден. Най-добрата, на която съм попадал, е алуминиева с борон и магнезий. Преди на шосейката имах Nexus 7ца яко оплескана отвътре с такава (от предишният собственик) - нямаше видими следи от ръжда и неравномерно износване. Предполагам, че цената й ще е още по-бесна... Ето един списък на смазките: http://trierafam.hit.bg/produkti.htm

А всъщност какво точно става с тези уплътнения, че трябва специално такава за вилки :eek3:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Admin » Пон Яну 31, 2011 6:48 pm

@HERO
При положение, че в магазините се продават греси, на които си пише, че са предназначени за смазване на вилки, аз не бих използвал друго. Както те е посъветвал did, просто отиваш в магазина и намираш продукт, в чието описание да пише, че е подходящ за целта.

А иначе графитна грес едно време ползвах за мазане на резбите - в една книга за велоремонти пишеше, че тя хем пречи на сглобката да "заяде" при развиването, хем пък, заради графитните частици, не предполага към саморазвиване. Макар че и с най-обикновени греси никога не съм имал проблеми със саморазвиване, така че в момента не бих си взел графитна грес - само да трупам кутии и тубички няма смисъл. Една универсална грес за повечето неща и 1-2 специализирани (например за вилки) са ми достатъчни за домашна употреба.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Веломеханик