UP STAIRS

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

UP STAIRS

Мнениеот mastermisho » Пон Яну 31, 2011 11:22 am

http://www.youtube.com/watch?v=eNuGK2YTCdM
Предполагам повечето от вас са гледали това видео. Много ме впечатли цялото!
Обаче, ме човърка любопитството... има ли тук някой, който може да кара по стълби нагоре, като тези двамата? :look:
" http://www.openstreetmap.org gives us the ability to really create mtb focussed maps – like no other map provider has ever done. Therefore I call on you – to get engaged and start participating like over 100.000 people worldwide already do!"
Аватар
mastermisho

Рейтинг: 1567

Re: UP STAIRS

Мнениеот 4getcredo » Пон Яну 31, 2011 11:25 am

Мишо, то е от Николайчетата... ;) Дай насам един и обещавам да ти покажа :D ... някой път :8D:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пон Яну 31, 2011 11:32 am

Всеки що-годе развит трайълджия може да качва така :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот mastermisho » Пон Яну 31, 2011 11:36 am

хмммм... ми значи.... МЕНКАМ Ф7чка за Хелиусче :D
" http://www.openstreetmap.org gives us the ability to really create mtb focussed maps – like no other map provider has ever done. Therefore I call on you – to get engaged and start participating like over 100.000 people worldwide already do!"
Аватар
mastermisho

Мнениеот taurus13 » Пон Яну 31, 2011 4:35 pm

Те така бих искал да мога да карам...ама в някой друг живот. Ама какъв завой на предна гума само а...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Пон Яну 31, 2011 7:46 pm

taurus13 написа:Ама какъв завой на предна гума само а...

"Словенски"
:D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот taurus13 » Пон Яну 31, 2011 7:50 pm

Ами словенски...направо е Шао Лин-ски.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот emoonthemove » Съб Фев 05, 2011 3:33 pm

Тези момчета карат толкова добре, че сигурно ще умрат от глад, ако им се наложи да си приготвят омлет! :lol: Това с дървото и предната гума, скоците и т.н.... сташни!
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот WestIce » Съб Фев 05, 2011 6:56 pm

mastermisho написа:... има ли тук някой, който може да кара по стълби нагоре, като тези двамата? :look:

Аз съм спускач и мога да карам по този начин.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот Daniel Panev » Нед Фев 06, 2011 7:12 pm

WestIce написа:
mastermisho написа:... има ли тук някой, който може да кара по стълби нагоре, като тези двамата? :look:

Браво! Имаш една бира от мен.
Като вкараш и катерене по водопади ще вземеш цяла каса...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот mastermisho » Нед Фев 06, 2011 7:45 pm

WestIce написа:

Браво! Значи имаме поне един!
Ако говориш сериозно ще ми е интересно да споделиш.. техника, настройки на байка, дали наистина играе толкова голяма роля самия байка и тн.
Може на ЛС ако се притесняваш тук. :agree:
Аватар
mastermisho

Мнениеот deadahmed » Нед Фев 06, 2011 8:49 pm

mastermisho написа:Ако говориш сериозно ще ми е интересно да споделиш.. техника, настройки на байка, дали наистина играе толкова голяма роля самия байка и тн.

То се вижда абсолютно всичко още от началото на клипа - тръгват на 3 или 4-ти заден венец, и на втората площадка след засилването нямат въртящ момент и превключват на по-ниска... Я се пробвай да катериш на 2-1 от първото стъпало, да те видим :D Първите 30-40 метра по стълбите ще издържиш, а после? :nuts:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот mastermisho » Нед Фев 06, 2011 9:21 pm

Абе незнам какво се вижда, ама ако ставаше с гледане аз щях да съм Майкъл Джордан ;)
Аватар
mastermisho

Мнениеот MAN6 » Нед Фев 06, 2011 10:17 pm

Много желание за каране + много каране + техника + подходящ велосипед и компоненти = ВНЛ :) :agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот deadahmed » Нед Фев 06, 2011 11:09 pm

mastermisho написа:Абе незнам какво се вижда, ама ако ставаше с гледане аз щях да съм Майкъл Джордан ;)

Ето още едно клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=5xyGDo-5 ... re=related

Има доста такива с различни начини на качване по стълбите.

Ей тук може да се пробваш, наклонът на стъпалата не е голям:
http://www.bgvakancia.com/zabelejitelno ... 3/2784.jpg

По стъпалата пред НДК също става, но са кратки. Стъпала има и до връх Шипка, Шумен... Темичка по въпроса > viewtopic.php?f=9&t=30164&start=0
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 07, 2011 11:02 am

mastermisho написа: ... дали наистина играе толкова голяма роля самия байка и тн.
...

Мишо, аз до голяма степен се шегувах/иронизирах за Николайчетата. :) Естествено хубавото колело помога, но преди всичко е техниката и физическата подготовка. На полегати стълби не е трудно. Сигурен съм че и ти би изкачил някои от посочените стълби от deadahmed. От агитационното клипче на Хелиуса обаче стълбите са доста по-стръмни и съответно доста по-трудни/по-силови. :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Пон Фев 07, 2011 11:40 am

За такива "нанагорни" изпълнения колелото (в този му вид) повече пречи, отколкото помага - колко по-твърдо е, толкова е по-добре.
Аватар
PtD

Мнениеот THEZOGGO » Пон Фев 07, 2011 1:01 pm

mastermisho написа:http://www.youtube.com/watch?v=eNuGK2YTCdM
Обаче, ме човърка любопитството... има ли тук някой, който може да кара по стълби нагоре, като тези двамата? :look:

Какви са им спирачките?
Успях да видя на стоп кадър че роторите са им Авидски Г3 ки, апарататите бяха черни, но не успях да видя дали са дву-бутални или четири-бутални.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот mastermisho » Пон Фев 07, 2011 2:57 pm

4getcredo написа:
mastermisho написа: ... дали наистина играе толкова голяма роля самия байка и тн.
...

Мишо, аз до голяма степен се шегувах/иронизирах за Николайчетата. :) Естествено хубавото колело помога, но преди всичко е техниката и физическата подготовка. На полегати стълби не е трудно. Сигурен съм че и ти би изкачил някои от посочените стълби от deadahmed. От агитационното клипче на Хелиуса обаче стълбите са доста по-стръмни и съответно доста по-трудни/по-силови. :beer:

Това е ясно :) По-скоро исках жокери, каквито досега само PTD даде, за което му благодаря :agree:
Ще се пробваме някой път :D
Аватар
mastermisho

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 07, 2011 3:20 pm

mastermisho написа:
4getcredo написа:
...

Това е ясно :) По-скоро исках жокери, каквито досега само PTD даде, за което му благодаря :agree:
Ще се пробваме някой път :D

Отивай на пъмп трака и се упражнявай! :D Това е моят съвет. Базисното движение при захождането към стълбите е същото като към захождането към високите части от пъмпа (без въртенето) => олекотяване на предната гума чрез рязко изтегляне назад/ускоряване с педалите, докъдето е възможно, и после прехвърляне напред (но не прекалено, защото ще ти трябва сцепление отзад за допълнителното ускорение) и набиране на педалите. В този стълбищен случай окачването помога доста, според мен.

А PtD сигурно има предвид класическото бъни-хоп, но в случая с немското филмче чрез това движение се преодолява първата серия от стълби (виж, вземат ги почти без да въртят, защото имат скорост), но при следващите се разчита все повече на педалите и контакта на двете колела (предимно задното, все пак) със стъблите.
Аватар
4getcredo

Мнениеот тучо чучо » Пон Фев 07, 2011 3:55 pm

THEZOGGO написа:
mastermisho написа:http://www.youtube.com/watch?v=eNuGK2YTCdM

Какви са им спирачките?
Успях да видя на стоп кадър че роторите са им Авидски Г3 ки, апарататите бяха черни, но не успях да видя дали са дву-бутални или четири-бутални.

AVID Elixir CR
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Вилката » Пон Фев 07, 2011 4:04 pm

Обърни внимание, че по време на самото качване на стълби, не въртят педалите. Ползва се техниката, описана от 4getcredo, за да ползваш инерцията, набрана на площадката. Когато предната гума се качи на горната площадка може с полуоборот на педалите да се придърпа, за да излезнеш целия горе. Налагало ми се е ако излезна с прекалено ниска скорост най-отгоре да направя 2 полуоботота, т.е. натискаш с водещия крак, връщаш и пак натискаш с него. Тая техника обаче при къси площадки м-у стълбите не работи, защото нямаш време да ускориш за следващата поредица стъпала. Другият кусор е гоялмата умора, защото караш на къси спринтове, което ти разкатава м..ката. Забележи и на клипчето как режисьора така и не ти показва дълга поредица от изкачвания - максимум 2 площадки и сменя кадъра - лека манипулация, за да засили ефекта от майсторлъка на карачите. Виж за "словенските" завои на предна гума... :bowdown: На тая техника се възхищавам много повече!
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот THEZOGGO » Пон Фев 07, 2011 4:09 pm

Благодаря за отговора. :agree:
Още едно въпросче свързано с компоненти, на пръв поглед не много важно, но се интересувам, та, с какви педали карат, видях че са платформени, но марка модел някой да знае. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот PtD » Пон Фев 07, 2011 5:28 pm

@4getcredo, не, въобще нямам предвид бънихоп (който при тази ниска скорост и бездруго не може да се изпълни). Има си други техники на качване на препятствия от статично или полу-статично положение, с които без проблеми се качват 60-70 см.
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Пон Фев 07, 2011 6:12 pm

Аватар
PtD

Мнениеот WestIce » Пон Фев 07, 2011 7:45 pm

mastermisho написа:
WestIce написа:

Браво! Значи имаме поне един!
Ако говориш сериозно ще ми е интересно да споделиш.. техника, настройки на байка, дали наистина играе толкова голяма роля самия байка и тн.

Не съм мислил за техниката, която използвам. Считам го за елементарно това качване на стълби - познавам още много хора, които могат да качват. Ако Ви е толкова интересно мога да кача клип как ги качвам. Става на въпрос за 3 поредици от по 7 стъпала.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 07, 2011 8:01 pm

WestIce написа:Ако Ви е толкова интересно мога да кача клип как ги качвам.

'ми к'во чакаш? :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 07, 2011 11:19 pm

PtD написа:@4getcredo, не, въобще нямам предвид бънихоп (който при тази ниска скорост и бездруго не може да се изпълни). Има си други техники на качване на препятствия от статично или полу-статично положение, с които без проблеми се качват 60-70 см.

Прости терминологичната ми непросветеност :D, но нещо такова си и представих, че имаш предвид. Според мен в клипа с немците не става дума за чак такива умения. По-скоро за добре дозирани сила и техники в точния момент спрямо байка и терена... което, всъщност, е и в основата и на трайла, нали? :agree:

На чак последните стълби, вторият колоездач, когато почти спира, прави нещо такова в чист вид... но както и да е. Това не е толкова важно. :)
Аватар
4getcredo

Назад към Общ форум