Търся ключ за развиване на капачки на корона на SR Suntour

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Търся ключ за развиване на капачки на корона на SR Suntour

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 12:23 pm

Здравейте. Трябва ми ключ/ове/ за развиване на капачките на короната на вилка SR Suntour M2025. Ако някой знае къде се продават или има такъв/ива/и вече не му трябва да драсне един ред. 2-те капачки са с различна големина/диаметър/. В краен случай мисля, че мога да намеря от познат ключ за голямата, но за малката за сега нямам варианти. Благодаря.
trackerr

Рейтинг: 1213

Re: Търся ключ за развиване на капачки на корона на SR Suntour

Мнениеот kober_5bb » Сря Фев 23, 2011 1:30 pm

В случай, че намериш - пиши от къде.
В случай, че не намериш и искаш да правиш профилактика:
Аз се справих със водопроводни клещи, но може и с тъпа по-голяма отверка и чукче (така завих обратно капачката).
Работи се нежно и внимателно за да не се деформира, все пак капачката е пластмасова.
Без много усилие се развива (поне с мойта капачка бе така).
Развива се само дясната капачка (тази от към болта/шиша, вижда от долу).

п.п. Аз не намерих такова ключе. От форума стигнах до извода, че трудно ще намеря, пък и май не си заслужава в крайна сметка (лично мнение).
kober_5bb

Рейтинг: 1200

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 1:37 pm

Да разбирам ли, че лявата е по-скоро декоративна т.е не е на резба и може лекичко с тънък инструмент да я повдигна и премахна и да търся ключ само за дясната?

Аз ще поизчакам още малко да се постопли и смятам да пообиколя магазините за изостанал такъв някъде ключ и ако не намеря тогава ще пробвам варианта с гаргите или с каквото друго успея. /Да ги бяха направили за нормален гаечен ключ като на други марки вилки :bawling: :banghead: /.
trackerr

Мнениеот kober_5bb » Сря Фев 23, 2011 2:24 pm

Въобще не съм се занимавал с другата (лявата). Технически от Suntour я водят "Damper", което не би следвало да е съвсем обикновена тапа. Така, че не виждам смисъл да се ръчка, като не пречи за профилактиката.
kober_5bb

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 2:57 pm

Моята цел не е профилактика. Искам да отделя короната от горните тръби. Не би ли трябвало да има болтове и под двете капачки, които да развия за да ги сваля /тръбите/ :dontknow: ? Ако не намеря начин да сваля и лявата, значи няма да има достъп до болта отдолу и тогава значи няма да мога съответно да отделя короната от горните тръби.
Последна промяна trackerr на Сря Фев 23, 2011 3:09 pm, променена общо 1 път
trackerr

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Фев 23, 2011 3:04 pm

И един шоколад завива станиола в мармот :)....
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот kober_5bb » Сря Фев 23, 2011 3:39 pm

trackerr написа: Не би ли трябвало да има болтове и под двете капачки, които да развия за да ги сваля /тръбите/ :dontknow: ? .

Не, само един е.
И каква е по-точно целта ти, след като не е профилактика?
Прикачени файлове
exploded-view-SF8-M2025.pdf[1].pdf
(101.04 KiB) 225 пъти
kober_5bb

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 3:50 pm

Мерси за схемата. Искам да отделя короната(със стержена) от горните тръби и да сложа друга корона(със стержен) от друга вилка същия модел,поради технически проблеми със стержена на едната.
trackerr

Мнениеот denises26 » Сря Фев 23, 2011 4:08 pm

Това дето си го замислил няма да се получи. Доколкото разбирам искаш да отделиш короната със стержена от стеншъните. На повечето еднокоронни вилки тези части са неразделни (заварени една за друга). Виждал съм еднокоронни вилки на които стеншъните се отделят от короната. Принципа, е като при двукоронните вилки има нещо като скоба на короната която с 2 болта захваща стеншъните. При конкретната вилка обаче манипулацията е невъзможна :nono:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот SeSSion » Сря Фев 23, 2011 4:10 pm

trackerr написа:

TeDo_BaPHa написа:И един шоколад завива станиола в мармот :)....
SeSSion

Рейтинг: 2000

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 4:24 pm

Ясно, мисия невъзможна. Благодаря за изчерпателните отговори и помощта на всички.
trackerr

Мнениеот kober_5bb » Сря Фев 23, 2011 4:31 pm

trackerr написа:Мерси за схемата. Искам да отделя короната(със стержена) от горните тръби и да сложа друга корона(със стержен) от друга вилка същия модел,поради технически проблеми със стержена на едната.

Ха така, и аз мислех да правя такъв номер, но за да ползвам сегашния стержен и да сменя ботушите и горните тръби с нови.
Не знам обаче, дали горните тръби са на резба, т.е са навити към короната или са пресовани/заварени/капсуловани, т. е. неразглобяеми. Дано да е първия вариант, но ме съмнява като ги оглеждах.
Ако решиш все пак да пробваш как са съединени - опитай да развиваш.
(Разбира се, когато си решил да сменяш/изхвърляш вилката. ;) )
Споделяй, ако не аз.
Последна промяна kober_5bb на Сря Фев 23, 2011 4:44 pm, променена общо 1 път
kober_5bb

Мнениеот trackerr » Сря Фев 23, 2011 4:39 pm

kober_5bb написа:Ха така, и аз мисля да правя такъв номер, но за да ползвам сегашния стержен и да сменя ботушите и горните тръби с нови.
Не знам обаче, дали горните тръби са на резба, т.е са навити към короната или са пресовани/капсуловани, т. е. неразглобяеми. Дано да е първия вариант.
Ако ме изпревариш с операцията - споделяй, ако не аз.

:agree:
trackerr

Мнениеот trackerr » Пон Фев 28, 2011 4:38 pm

kober_5bb написа:Ха така, и аз мислех да правя такъв номер, но за да ползвам сегашния стержен и да сменя ботушите и горните тръби с нови.
Не знам обаче, дали горните тръби са на резба, т.е са навити към короната или са пресовани/заварени/капсуловани, т. е. неразглобяеми. Дано да е първия вариант, но ме съмнява като ги оглеждах.
Ако решиш все пак да пробваш как са съединени - опитай да развиваш.
(Разбира се, когато си решил да сменяш/изхвърляш вилката. ;) )
Споделяй, ако не аз.

Споделям - смених вилката. Арката не може да се отделя от горните тръби, защото такава е технологията на изработка. Така, че няма да ми се наложи да търся ключ :boggled: .
trackerr

Мнениеот monkols » Пон Фев 28, 2011 7:53 pm

Короната се отделя от тръбите с нагряване.Когато сменях стержен,след нагряването удрах стержена с гумен чук,тръбите сами се отлепиха на 1-2 см.Короната е от алуминй,тръбите са железни,няма такова заваряване.В горния край на дупката,в който влизат тръбите,има ограничителен ръб,от който тръбите да не тръгнат нагоре.Ал. е по-топлопроводим,нагрява се по-бързо,нагряваш короната и трябва да измислиш как да избиеш тръбите.Сглобяването по обратния ред.
monkols

Рейтинг: 1245

Назад към Веломеханик