Обучение за веломеханик

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обучение за веломеханик

Мнениеот mrdaka » Сря Фев 23, 2011 1:39 pm

Здравейте,
Интересуваме има ли някой, който да е съгласен да обучава хора да сервизират колела. До колкото разбирам, повечето хора се учат на базата на личния си опит и обмяна на опит приятели, статий в интернет и т.н. Не ми се ще да се блъскам маса време, при положение че някой може да ме научи на това онова. Статийте във форума са полезни, дават идея за нещата, но съвсем друго е като има кой да те гледа в ръцете и да ти показва грешките. Искам да се науча да си подържам сам колелото и да съм независим :eyebrow:
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Re: Обучение за веломеханик

Мнениеот Stancho » Сря Фев 23, 2011 4:38 pm

Тази работа става с опит само... Теорията я има на много места, но за да можеш да се справиш с непредвидени ситуации и усложнения - трябва да си ги изпитал вече или да си видял как става, за да се оправиш. А не мисля, че има смисъл да даваш пари за обучение, защото едно добре поддържано колело не изисква специални знания, а само да знаеш как да си смажеш веригата, как да си изчистиш прахоуловителите на вилката и такива, за които можеш да четеш на дълго и на широко навсякъде. Дейности като сервизиране на амортесьори, смяна на лагери и всякакви такива при поддръжка на едно колело се правят много рядко, за да си заслужава покупката на инструменти за целта и още повече усилията...

Иначе аз лично не знам някой, който да се е захванал с такива уроци. :)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Лаврентий Берия » Сря Фев 23, 2011 5:25 pm

...и моят съвет вероятно ще има по-скоро теоретична насока ,но...опитай!
Съществува занаятчийска камара - във всеки областен град , тя провежда обучение и изпити. Съществува и такъв занаят в нейния списък - Ремонт на велосипеди. Освен това на майсторите ,които обучават им се заплаща от бюрата по труда. НО -това е на книга ,ако решиш да се разтичаш може и да имаш добър резултат. Желая ти успех! :wavey:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот DonDanito » Сря Фев 23, 2011 6:12 pm

Аз си мисля,че спокойно можеш да се договориш с някой веломаханик (собственик на магазин/сервиз) да седиш до него и да наблюдаваш. Нещо като чирак без заплащане. Трябва разбира се да е малко твой човек ;). Ако аз имах сервиз, с удоволствие бих научил някой мераклия :)
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот massada » Сря Фев 23, 2011 7:28 pm

ако се пак някои познава веломеханик които би обучавал хора (нямам нищо против с заплащане) нека да публикува адрес или телефон :agree:
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот denises26 » Сря Фев 23, 2011 8:40 pm

Винаги ми е било интересно къде се обучават професионалните механници. Не говоря за това да си обслужваш колелото, това отдавна си го правя сам. Говоря за неща от рода на "обезвъдушаване на спирачки" , "плетене на капли" , "ремонт на вилки и шокове". Общо взето 3те изброени процедури са ми малко по-непонятни въпреки и най-вече обезвъдушаването и плетенето. В интернет има много полезна информация и клипчета, но все пак някой трябва да ти покаже първия път. По-принцип какво се изисква за да работиш във веломагазин, като механник?
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот 5roff » Сря Фев 23, 2011 10:53 pm

denises26 написа:...най-вече обезвъдушаването ...

Това е процедура, която трябва всеки собственик на хидравлична спирачка да може. Колкото до профилактиките (на окачването- вилки, шокове, лагери и втулки), те са по- скоро сервизни процедури (изискващи определени и по-специялни инструменти) и не е нужно да го можеш- за това си има хора с необходимото знание и материална база.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот bio » Чет Фев 24, 2011 9:20 am

имам едно кожено хапче - пиеш и ставаш веломеханик, ако не стане пак пиеш .... и така няколко пъти подред.
всички трябва да се научим да мислим, да питаме, да разбираме, да се учим от грешките си .... а не да държим ключове и "надървени" инструменти. то и кучето гледало месаря ама човек не станало. желая ви успех, макар да се опитвате да постройте къщата от покрива надолу !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот tisho » Чет Фев 24, 2011 9:40 am

Аз не знам да има професионално училище за веломеаници, но може и да има /някъде по света/. За да поправяш ти трябва на първо време желание. След това идва моментът с елементарната механика - да имаш някакво разбиране защо нещо си се случва така, а не иначе, какви са принципите то да се случва така, ако не се случва, то какво евентуално му пречи и т.н. и т.н. общи приказки. Трябва да и да питаш и да се интересуваш и да попрочиташ малко из нета, защото има една книга написана на български за поправката на велосипеди, но опитни хора са ми казвали, че е не е най-достатъчно добра /не съм я чел и не знам/. А защо в интернет - защото там е и цялата документация с устройството и начините за поправка да различни компоненти на различни производители. Аз от там се информирам.
http://www.sram.com/service
http://techdocs.shimano.com/techdocs/index.jsp

А има и един човек, който се ползва с признателността на хора от целия свят и който е систематизирал доста информация на едно място в интернет. Запознай се и с него. Но само с гледане няма да стане - трябва и пипане! /то не само с колелата е така/ И четене.
http://sheldonbrown.com/

Успех!
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот veskoz » Чет Фев 24, 2011 10:34 am

mrdaka написа:Искам да се науча да си подържам сам колелото и да съм независим :eyebrow:

Четене му е майката + правилните и качествени инструменти.
Имаш информацията смляна до неузнаваемост, на пазара има качествени инструменти та единственото което ти остава са средства и време. Така го виждам аз.
Направи си сметката дали времето и средствата ще се оправдаят. Аз лично се съмнявам, тъй като веломеханиците взимат нищожни пари, а пък скъпите операции не се правят всеки ден и не оправдават инвестиция в скък инструмент, освен ако няма да го работиш. :dontknow:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик