Ами... пак ИСТОРИЯ...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Ами... пак ИСТОРИЯ...

Мнениеот Лаврентий Берия » Пон Фев 28, 2011 2:57 pm

ПОДПАЛВАНЕТО НА РАЙХСТАГА
На 27 февруари 1933 е подпален Райхстага в Берлин / немско Народно събрание /. На местопрестъплението е заловен холандецът Ван дер Любе- безработен комунист. По късно са арестувани българите Димитров, Хаджитанев и Попов- дейци на Коминтерна, отговарящи за Германия.Ван дер Любе е признат за виновен и осъден на смърт -присъдата е изпълнена през януари 1934 г, а българите са оправдани и есктрадирани /разменени за немски граждани/ в Съветска Русия.За вината и невинността им още се спори, не коментирам,искам само накратко да спомена за последващия ги житейски път на борци за комунизъм.
Най- дълго живее Благой Попов- до 1937 г той е платен партиен функционер, но през 1937 е арестуван и пратен в Сибирския Гулаг. Престоява в лагерите до смъртта на Сталин, 1954 г е освободен и се завръща в Родината . Заема дипломатически постове , умира 1968г. Преживе издава мемоари, но в тях липсват годините /1937-54/. Сега могат да се прочетат, но тази част е преводна / от турски -не съм сигурен/
Васил Хаджитанев- заема длъжности в Съветската армия до началото на войната. През 1941 г с диверсионна цел е спуснат с парашут във вражеския тил. Случайно или не е получил заповед да скочи близо до фронтовата линия и е разстрелян. Къде му е гробът ..."днес никой не знай, днес никой не знай "...
Георги Димитров- Генерален секретар на Коминтерна, след Съветската окупация - министър председател на България. Има неблагоразумието да води тайни преговори с Йосип Броз Тито за създаване на Балканска федерация със столица Белград и президент Г. Димитров. Извикани са по спешност в Москва да "дадат обяснения ". Г. Димитров пътува със специален влак през Белград ,на който трябва да се качи и Тито / Дунав- мост при Русе още не е построен /. Тито отказва да пътува и предопреждава Димитров , че -на връщане ще пътува в ковчег. ПОЗНАВА?!
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Re: Ами... пак ИСТОРИЯ...

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 28, 2011 4:12 pm

Първия път беше оригинален.
Номерът вече се изтърка, обаче...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 28, 2011 4:47 pm

Лаврентий Берия написа: Георги Димитров- Генерален секретар на Коминтерна, след Съветската окупация - министър председател на България. Има неблагоразумието да води тайни преговори с Йосип Броз Тито за създаване на Балканска федерация със столица Белград и президент Г. Димитров. Извикани са по спешност в Москва да "дадат обяснения ". Г. Димитров пътува със специален влак през Белград ,на който трябва да се качи и Тито / Дунав- мост при Русе още не е построен /. Тито отказва да пътува и предопреждава Димитров , че -на връщане ще пътува в ковчег. ПОЗНАВА?!

Георги Димитров не е смеел да пръдне без знанието на Сталин. Просто не винаги е бил наясно точно какво се очаква от него - основният модел на поведение на Сталин е да поставя хората пред плашещата неизвестност на собственото си мнение и решение. Години преди смъртта си Димитров е бил развалина (много алкохол и цигари)... едва са го поддържали жив. Тезата за убийството му е абсурдна. Като цяло Димитров е пълен политически плужек без капка достойнство... дори да не е бил, след 1933 съветската машина го прави такъв.

Едно информативно четиво по темата: http://us.macmillan.com/georgidimitrov
... има и за другите двама.

На български си заслужава да се хвърли поглед върху публикувания му дневник.

:D Не че очаквам да ги прочетете! :magnify:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот buzzjn » Пон Фев 28, 2011 5:00 pm

4getcredo написа: :D Не че очаквам да ги прочетете! :magnify:

Аз няма ;)
buzzjn

Рейтинг: 1190

Мнениеот Stancho » Пон Фев 28, 2011 5:29 pm

@Берия, само да ти кажа, че за Георги Димитров и преживяванията покрай подпалването на Райхстага се учи в училище в 10-ти клас по История и всеки, който си е учил уроците, го знае това... Другото вече са любопитни факти, по - достойни за исторически форум, отколкото за нашия...

Иначе браво за любопитството и интереса - малко са такива хора, които да искат да си обогатят общата култура. :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Лаврентий Берия » Пон Фев 28, 2011 6:33 pm

Daniel Panev написа:Първия път беше оригинален.
Номерът вече се изтърка, обаче...

Искаш да ми кажеш ,че за БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНСКИ КОЛОЕЗДАЧИ е по добре да не познават историята на ОТЕЧЕСТВОТО, в което продължават да живеят?? / За избягалите не говорим/
Може и да си прав! :dontknow: НО /НЕ СЕ СЪРДИ/ НЕ ТИ ВЯРВАМ!!!
За да не те дразня допълнително - ще продължавам да пускам подобни теми докато съм потребител на ФОРУМА!
Няма да е за дълго , успокой се ! :wavey:

Аватар
Лаврентий Берия

Мнениеот bikerider » Вто Мар 01, 2011 7:37 am

Лаврентий, ако познанията и влеченията ти към историята се изчерпват със Сталиновите мекерета и убийци... съболезнования. Поне избери някой положителен персонаж, стига с тия ченгета, агенти и откровени предатели на България. Сърби ме да цитирам Пеньо Пенев...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Лаврентий Берия » Вто Мар 01, 2011 10:06 am

bikerider написа:Лаврентий, ако познанията и влеченията ти към историята се изчерпват със Сталиновите мекерета и убийци... съболезнования. Поне избери някой положителен персонаж, стига с тия ченгета, агенти и откровени предатели на България. Сърби ме да цитирам Пеньо Пенев...

Байки, приемам съболезнованията ти. Благодаря! Писал съм и за свръх положителни БЪЛГАРИ, все тая! Защо продължавам тъпо и упорито ли ? Резонен въпрос! Ще ти разкажа някой път / ако съм на номер и съм във Форума де /- банална история за историческата грамотност на "елитните" българи. Пробвам - да сме наясно защо пищим ,че нацията изчезва.
Спокойно /и теб да успокоя/ ще приключа скоро с това си занимание. Бъди щастлив! :wavey:

Аватар
Лаврентий Берия

Мнениеот bikerider » Вто Мар 01, 2011 10:13 am

Аз нямам против самото ти занимание, това си е твоя работа, но защо така упорито се фокусираш само върху негативни персонажи? От всеки твой пост лъха на негативизъм, ето сега пак казваш, че нацията изчезвала. Замислял ли си се, че може да има и други, по-обективни гледни точки?

Ако толкова държиш да запазиш нацията и културата (приемайки, че са в опасност), не е ли по-добре да се съсредоточиш върху позитивни персонажи - хора, които са дали и градили повече от която и да е историческа личност. Например Валя Балканска. Сто процента съм убеден, че нейната биография е масово непозната, постиженията й - също. Защо не кажеш нещо за нея, като си се хванал да припомняш факти и личности от историята? Лично за мен Валя Балканска стои толкова по-нависоко от Димитров и подобни изроди, че няма накъде. И това беше само един пример...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Мар 01, 2011 2:58 pm

Ааа, не. Твърдо не съм съгласен форумът за планинско колоездене да се превърне в чесалка на езици по политически теми.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Назад към Други