Подготовка на велосипеда за новия сезон

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Подготовка на велосипеда за новия сезон

Мнениеот truelife » Пон Мар 14, 2011 5:46 pm

Здравейте, времето навън надявам се ще става все по-топло и много от вас може би за пръв път ще изкарват колелата си. Бих искал в тази тема да обсъждаме и да ми дадете информация как трябва да се подготви един велосипед за предстоящия сезон. В събота го изкарах за пръв път за тази година, избърсах го от прахта, напомпах гумите и дотам - нямам никаква идея как е редно да се подготви колелото да е в оптимално състояние - трябва ли да се пипа нещо по амортисьора, по спирачките, дерайльори, венци, вериги и т.н.?. Моля за съвети какво трябва да се направи за да бъде в топ форма велосипед. Моето колело е Ferrini R3.

Поздрави и безопасно каране и много хубаво време ви пожелавам! :peace:
truelife

Рейтинг: 1200

Re: Подготовка на велосипеда за новия сезон

Мнениеот nqkoiem4o » Пон Мар 14, 2011 6:15 pm

Може да смениш греста на главините,да видиш как е веригата,да почистиш броните и жилата.
И бог е луд!!!

skypе:saho6411
nqkoiem4o

Рейтинг: 1208

Мнениеот subritual » Пон Мар 14, 2011 7:17 pm

Щом нямаш никаква идея какво трябва да направиш,предполагам нямаш идея и как да го направиш.
Затова иди на майстор, гледай внимателно, ако си мераклия-питай го дали може да му помогнеш с нещо и догодина ще си подготвен за тази задача.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Мар 14, 2011 7:34 pm

-профилактика на главини;
-почистване, смазване на брони и жила;
-настройка на скорости;
-почистване, смазване на верига;
-профилактика на вилката;
-помпене на гуми;
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот exiteyes » Пон Мар 14, 2011 8:23 pm

Аз го направих това току-що.. макар, че колелото си го карам дори когато имаше и сняг.
Нещата които направих бяха следните -
1. Махнах гумата която бях сложил на долната тръба :^: за да не се дращи боята от летящи "холандци" камъчета.
2. почистих каплите като профилактика на главините следва утре
3. демонтирах курбелите, почистих ги смазах осите на касетата и ги монтирах отново
4. веригата и касетата почистих първо със суха кърпа и после със 2 вида смазочни спрея - като първо силиконов спрей за да изпадат боклуците(след това изчистване на веригата) и после спрей за вериги.
5. смазах конусите на чашките за вилката(също така и отварях вилката и нея да профилактирам)
6. стегнах спирачките
7. полирах оттук-оттам и бях готов да потеглям..

Дано съм помогнал :agree:
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Назад към Веломеханик