Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот bikerider » Чет Авг 05, 2010 10:03 am

Пфф, трябваше да започнеш със снимката. Помислих, че са направили отделна, допълнителна лента на платното, а тук се вижда алея на тротоара. Нищо чудно, че продължават да карат по шосето - и аз бих постъпил така. Взимам си думите назад за общинарите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Чет Авг 05, 2010 3:29 pm

bikerider написа:Пфф, трябваше да започнеш със снимката. Помислих, че са направили отделна, допълнителна лента на платното, а тук се вижда алея на тротоара. Нищо чудно, че продължават да карат по шосето - и аз бих постъпил така. Взимам си думите назад за общинарите.

Снимката подвежда. Алеята не е по тротоара, а си е построена там отдавна и освен нея си има 2-3 метра за пешеходците.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Авг 05, 2010 3:58 pm

Добрeе, взимам си назад думите, че си взимам назад думите за общинарите :roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Авг 05, 2010 4:18 pm

Спокойно, не си по-замотан от общинарите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот deadahmed » Пет Авг 06, 2010 9:12 pm

Alpina написа:Хех, хайде сега - има ли обособени ленти за велосипеди - трябва да се кара по тях (например по Цар Борис III)
По цариградско също трябва да се кара в локалното а не в средата на бус лентата ;) (най-дясната се пада тя и не ми се вярва да е завиващ на ляво точно по него)

Там по локалното е с дупки, може би щото нема пари общината :rofl: Както и да е, пак не разбрах защо трябва само по локалното да въртя? По ул. 202 в посока Сточна гара минавал ли си? Там локалното на кръстовището при входа на гробищата свършва, "начи нали" да слизам и бутаниье :evil:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот bikerider » Пет Авг 06, 2010 11:06 pm

Тия въпроси ги задавай на Велополюция и Общината.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Съб Авг 07, 2010 7:14 pm

deadahmed написа:Там по локалното е с дупки, може би щото нема пари общината :rofl: Както и да е, пак не разбрах защо трябва само по локалното да въртя? По ул. 202 в посока Сточна гара минавал ли си? Там локалното на кръстовището при входа на гробищата свършва, "начи нали" да слизам и бутаниье :evil:

Еб*м ги тия дупки, дето не могат да се минат/заобиколят съвсем безопасно с колело. Или излиза, че имам невероятни способности (съмнително), или нещо примера издиша в оправданието, щото в BUS лентата никак не е розово положението.
За въпроса ти "защо трябва да се кара в локаното", отговора изисква уникано малко мислене и познаване на правилника в едни части, дето ги има цитирани в поне 10 теми!!!
А за ул.202 се правиш на много ударен, че било свършвало - аз не съм виждал улица с безкрайно такова. И да - карам доста често по 202... не само в посока Надлеза към гробищата, ами и обратното... сигурно се сещаш, че в обратната на посочената от теб посока то в по-голямата си част е по-зле от черен път - пак си карам там!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Съб Авг 07, 2010 7:33 pm

Дупките са сложени нарочно! Правителството и общините така популяризират планинското колоездене за сметка на шосейното.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот cvb » Съб Авг 07, 2010 9:42 pm

did написа:Дупките са сложени нарочно! Правителството и общините така популяризират планинското колоездене за сметка на шосейното.

:evil: :lol2:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот silvertm » Вто Авг 10, 2010 8:51 pm

Alpina написа:...
По цариградско също трябва да се кара в локалното а не в средата на бус лентата ;)

Бе така е, наистина, но специално в участъка около "Плиска" (в двете посоки) в локалното има много повече опасности за велосипедистите, отколкото в бус лентата (разбира се, не в средата, все пак е предназначена за градския транспорт).
Иначе когато аз карам там в локалното, умишлено се придържам към най-лявата му част, като колите ме задминават отдясно. Просто когато те бутнат с отворена врата от спрял автомобил, започваш да търсиш животоспасяващи решения, а едва след това идват правилниците.

За пловдивската велоалея - браво! А цветният асфалт е отлично решение, макар да не измества необходимостта от маркировка.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 10, 2010 9:07 pm

Научи правилата за движение, спазвай ги и си знай мястото на пътя. Когато ми се е налагало да минавам от там карам по-бързичко по средата на локалното без да забавям колите и и на безопасно разстояние от паркиралите. В случай, че ще карам бавно минавам по пешеходните алеи, съобразявайки се с пешеходците..
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот ivan_radev1 » Сря Мар 16, 2011 3:48 pm

Брутално.

Опитвам се да не се ядосвам, но ми е доста трудно да удържа агресията си при среща с такива индивиди. Най-тъпото е, че РПУ-то е на две крачки от тази алея, но но досега не съм видял нито един полицай, който да съставя актове на стотиците нарушители, които всеки ден застрашават живота на колоездачите по единствената що-годе прилича велоалея в София.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот mrdaka » Сря Мар 16, 2011 4:20 pm

ivan_radev1 написа:Брутално.

Опитвам се да не се ядосвам, но ми е доста трудно да удържа агресията си при среща с такива индивиди. Най-тъпото е, че РПУ-то е на две крачки от тази алея, но но досега не съм видял нито един полицай, който да съставя актове на стотиците нарушители, които всеки ден застрашават живота на колоездачите по единствената що-годе прилича велоалея в София.

Еми ако го видиш с очите си се врежи в него, пусни малко кръв от коляно и почни да викаш все едно те дерат жив. :evil: Всички знаем, че човека с джипа ще е виновен :clap: Щом РПУ-то е наблизо, бързо ще дойдат да му направят едно акт-че, може и накой лев да прибереш от цялата работа. В най-лошия случай, ще излезе от джипа и ще почне да ти вика: "Ставай бе симулант"
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот bikerider » Сря Мар 16, 2011 6:20 pm

Така е с велоалеите! Ако не сте свикнали, свиквайте. Велополюция поиска "безопасни" алеи, общината й ги даде, делнаха едни кинти и всичко е супер! Сега остава да ни убедят защо са безопасни тия велоалеи.

ivan_radev1 написа:Опитвам се да не се ядосвам, но ми е доста трудно да удържа агресията си

Спрямо такива не е и нужно според мен, но...

@mrdaka: ще ти повдигнат обвинение, че не си избегнал катастрофата. Справка инцидента с Аню Ангелов на "България" и "Тодор Каблешков". Току виж и са те осъдили, че си предизвикал ПТП на велоалеята, като не си дал път на джипа.

И това се води велоалея за ДЕЦА! А Велополюция (разбира се!) са ни лук яли, ни лук мирисали. Общината е виновна!
Аватар
bikerider

Мнениеот sos » Сря Мар 16, 2011 9:28 pm

bikerider написа:Така е с велоалеите! Ако не сте свикнали, свиквайте. Велополюция поиска "безопасни" алеи, общината й ги даде, делнаха едни кинти и всичко е супер! Сега остава да ни убедят защо са безопасни тия велоалеи.

Поради една или друга причина съм свързан с Велоеволюция и искам да ти кажа ,че горното изречение не ти прави чест :nono: Лично аз присъствах при внасянето на възражението и острото несъгласие с построяването на сегашните "вело алеи".А за пари и дума не може да става :nono: Не го приемай като заяждане, просто информирам.Ако наистина искаш да си компетентен по този въпрос, отдели малко време и посети сайта на Велоеволюция :deal:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот subritual » Сря Мар 16, 2011 9:39 pm

Просто е трябвало да сложат/поддържат колчета посредата на алеята на всеки край. Впрочем 50лв струва монтажа на едно.
Смятам, че е смешно да смятаме, че няма да се намери селяндур, който да си направи простотиите.
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Сря Мар 16, 2011 9:53 pm

@sos:
По една или друга причина бях и все още съм върл противник на велоалеите в този им вид. Няколко човека точно тук в тази тема (прочети я пак ако желаеш) предупредихме, че това ще бъде безсмислен харч на пари на данъкоплатеца, няколко пъти описахме ТОЧНО тази картинка, която виждаме сега горе на снимката. Някакси не мога да приема упрек от късогледи хора, за това, че общината не си е свършила работата. Инициативата беше ваша, общината се срещаше с ваши представители, така че ако нещо не прави чест на някого, то това е късата ви памет и тия елементарни опити да изкривите фактите. Като сте се бутали за позитивите, сега яжте и негативите. Другото е демагогия.

Ако бяхте послушали какво ви се говореше тук и бяхте осъзнали, че има един куп огромни за решаване проблеми, които само ще превърнат инвестицията за велоалеи в поредните пропиляни пари на данъкоплатеца сега нямаше да се опитвате по такъв елементарен начин да прехвърляте топката на хората, които си казват мнението.

Ако съм те разбрал правилно не ми прави чест факта, че виждам основополагащия ви принос за това скъпо и прескъпо лайно в целофан, наречено "велоалеи", така ли?

Edit: относно парите - ако не сте "усвоили" част от парите, значи положението е още по-зле - просто сте група наивници, използвани по най-елементарния начин за да се откраднат парите на данъкоплатеца. Разбираш, че не се заяждам - дължа ти отговор и те информирам :)

Edit2: и благодаря за предложението, но нямам никакво желание да съм компетентен относно Велополюция и сайта ви. При самата мисъл за това ми се повръща.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Мар 16, 2011 10:47 pm

@bikerider:

Откажи се! Щом досега не са се усетили, няма шанс!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sos » Сря Мар 16, 2011 10:58 pm

Вижте, едно е да дадеш идея за построяване на сграда, друго е някой друг да построи сламеник на нейно място :nono: Вече съм го казвал и пак ще повторя: "Велоеволюция няма нищо общо със сегашните "вело алеи". И да вмъкна, че аз съм планински колездач, не градски :peace:
Аватар
sos

Мнениеот Admin » Чет Мар 17, 2011 10:54 am

Аз пък алеята по "Цар Борис ІІІ" си я ползвам винаги с най-голям кеф и не виждам с какво Велоеволюция или дори общината са виновни, че се е намерил някакъв кретен, дето се е качил с джип върху нея. Така че за мен друго е демагогия в някои от последните мнения.
Просто в такива случаи трябва да се намери адекватна реакция, която би могла, в зависимост от обстоятелствата, да варира от счупено стъкло на джипа до обаждане в полицията с готовност за свидетелски показания. Във всички случаи има начини да се реагира така, че тоя кретен повече да не стъпи там с МПС.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Мар 17, 2011 12:11 pm

@did: отдавна съм се отказал, ама сега да ми се правят на света вода ненапита.... не върви.

Admin написа:не виждам с какво Велоеволюция или дори общината са виновни, че се е намерил някакъв кретен, дето се е качил с джип върху нея.

Изобщо не е демагогия. Алеята обезопасена ли е с колчета? Не е. Чие задължение е било да предотврати такива неща ИЗОБЩО? На общината, т.е. възложителя, нали?
Аз питам - кой даде на общината идеята да "инвестира" N милиона лева във "велоалеи" преди да има условия за ефективен граждански контрол върху тяхната "инвестиция"? Ама били протестирали. Еми браво, евала! Ама парите са похарчени, нали? Разни приближени до общината изпълнители са се нагушили и с моите данъци, нали? Как го виждаш това - да ръкопляскам на малоумниците дали зелника на общината да го открадне и да викам срещу общината? Не става.
Стоя зад всяка една дума и изобщо не демагогствам. Фактите са налице - похарчени са милиони левове от парите на данъкоплатеца, резултатите са мижави, алеите не са безопасни. Друго нужно ли е да се говори? Моя ли беше инициативата за това? Предупредихме ли , че ще стане така? Не ми е приятно да говоря тези неща все едно се изтъквам нещо, но това са голите факти. Оттам нататък ме обвинявайте в каквото желаете, ако смятате, че това ще промени фактите. За съжаление няма... а снимката на кретена върху алеята са я видяли и други кретени, които не обичат да висят в задръстванията. Бъди сигурен.
Аватар
bikerider

Мнениеот sos » Чет Мар 17, 2011 12:21 pm

Е този "минос" е може би най- големия аргумент :D Благодаря, взимам си поука и няма да се повтори повече :D Бог и аз ви обичаме :peace:
Аватар
sos

Мнениеот Admin » Чет Мар 17, 2011 12:38 pm

:)
Все още си позволявам за себе си аз да определям кое е демагогия и кое не. Не ми е хрумвало, че ти би възприел собствените си мнения като такава. Но и ти не бива да си мислиш, че аз или някой друг винаги ще възприема твоите за правилни. ;)
Аз също плащам данъци. Аз лично, винаги, когато се придвижвам по алеята по "Цар Борис ІІІ", съм доволен, че част от тези данъци са отишли за обновяването й. Бих бил по-доволен, ако бяха отишли дори за друга алея, тъй като тази си съществуваше и преди. И, между другото, и преди да се превърне в обозначена вело- и пешеходна алея, т.е. когато си беше просто обща, необозначена алея, пак имаше идиоти, които да се качват на нея с МПС. Значи е най-добре да приемем, че още преди 30 или 50 години (не знам кога е била изградена за пръв път) не е трябвало изобщо да я има. По същата логика изобщо не трябва да има и тротоари, тъй като те от години са пълни с идиоти, които паркират по тях. По същата логика не би трябвало да се правят пешеходни и велопътеки в планините, тъй като други идиоти с други МПС може да ги съсипят (пример за това беше и един от пъмп траковете в Пловдив преди време). Изобщо, излиза, че е най-добре просто да се съобразим изцяло с идиотите и да не правим нищо, на което те биха могли да се изявят, отколкото да се опитваме да живеем по-нормално от преди. И тъй като идиотите могат да серат на всичко, то просто не трябва да правим нищо. Това е една наистина лесна и практична философия, с недостатъка, че цялата инициатива принадлежи на идиотите - нещо, на което аз лично съм се нагледал премного.
Така че факти има най-различни. Не са само твоите. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ivan_radev1 » Чет Мар 17, 2011 1:21 pm

Уточнявам, че по проект алеята си има ограничителни колчета, които си бяха изпълнени. Проблемът е, че през зимата ги махат, за да може да влиза снегопочистваща техника, а после, както често става в България, забравят да ги сложат отново.

Дали има нужда от колчета? Според мен не. Те могат да бъдат опасни за колоездачите и не случайно няма такива по алеите в Западна Европа. Нужен е контрол, а той се осъществява от МВР, което всички издържаме с данъците. Факт е обаче, че полицаите не осъществяват контрол по тази алея.

Какво ви е виновна Велоеволюция не знам и честно казано не искам да знам. Според мен това, че някакви хора са се обединили, за да защитават интересите на колоездачите е похвално, а който има забележки към дейността им, може да помогне, не като ги критикува по форумите, а като направи нещо по-добро от тях.

Като гледам какво се сипе по адрес на тази организация, си мисля, че в България е най-добре да не се захващаш с нищо, тъй като в противен случай предизвикваш колекивна омраза.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 17, 2011 1:43 pm

Има нужда от бетонни колчета и пешеходците да се научат да не ходят по цялата алея, ама това никога няма да стане. Все пак алеята е чудесна и за велосипедисти и за пешеходци, а гледам че се ползва и от бегачи. Ако имаше още няколко такива, които да пресичат София диаметрално, ще може да се говори нещо за велотранспорт. Винаги е по-добре да имаш нещо, пред нищо.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Rayko » Чет Мар 17, 2011 2:34 pm

Добре ще е да има колчета, но само в края на алеята (по посока на движението) и то такива, които немогат да се прегазят. Така идиотът ще може да влезе лесно, но няма да може да излезе. И докато връща на заден ход цялото разтояние между две преки, всички събратя, намиращи се там в момента, ще имат възможност да му засвидетелстват любовта си :dark: :boxing: :shooter:
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот veskoz » Чет Мар 17, 2011 3:00 pm

Тоя пА какво му праИм от движение со швейцарецо. :P
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Alpina » Чет Мар 17, 2011 4:36 pm

Rayko написа:Добре ще е да има колчета... ...които немогат да се прегазят.

Какви ще да са тез бомбоустойчиви колчета? Пък и да ли няма да пречат на колоездачите повече от колкото на тези с колите?

Rayko написа:...Така идиотът ще може да влезе лесно, но няма да може да излезе. И докато връща на заден ход цялото разтояние между две преки...

Да, то щото няма да върне 30 метра назад и да излезне от страни...

Алеята не може да се "защити" с колчета или каквото и да е пасивни средства - тя е затворена само от към страната на булеварда... Т.е. дори да има такива в началото и в края - няма да има ефект... даже те ще залипсват в рамките на седмица(и)... Трябва активно действие.
Не съм сигурен дали в една цивилизована държава, в законите виновния е този, който първи ги е прекрачил - демек ако някой случайно "изпусне" в последния момент паве на нивото на главата му (то няма да пострада много) дали ще носи някаква отговорност?

Единствено решение на проблема е оплаквания ежеминутно на 165 а от там ако ви кажат "ама то не е настъпило произшествие" кажете "може ли отново имената ви и номер на значката, че след малко като стане инцидента да знам към кого да повдигна обвинение за небрежност"
Изобщо 165 последно време си измиват ръцете, че тяхния номер е за съобщаване на произшествия и то само за София... а изобщо не е така - това е номер за всякакви нередности на пътя (включително опасни предмети ако ще да са на пътя между Робница - Войкова Лъка...)

Е всичко си е в естествения ред на събитията - от както я оправиха, никой не се оплакваше от мотористи и мотопедисти по нея.... щом не бяха взети мерки за тях, съвсем нормално е да ги последват 4 колесните...
Последна промяна Alpina на Чет Мар 17, 2011 5:22 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Мар 17, 2011 5:19 pm

Ехх...

Admin написа:И тъй като идиотите могат да серат на всичко, то просто не трябва да правим нищо.

Да ме прощаваш, аз такова нещо не съм казвал. Казах, че има голями проблеми: липсата на налагане на законите, системните кражби в общината... да изреждам ли още? Не е нужно да ми слагаш думи в устата, за да ме обориш :)

Admin написа:Така че факти има най-различни. Не са само твоите. :)

Има едни-единствени факти, само изводите са различни. Ако теб те устройва това, което си получил срещу данъците си, мен не ме устройва.

Явно трябва да го кажа по друг начин - Велоеволюция волно или неволно станаха съучастници в краденето на нашите данъци. Не ме интересува кое от двете е.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Чет Мар 17, 2011 5:48 pm

Не ти слагам думи в устата, изказвам собствени разсъждения по казаното от теб. :) Интересното е, че май не само у мен са възникнали подобни разсъждения...
Като гледам какво се сипе по адрес на тази организация, си мисля, че в България е най-добре да не се захващаш с нищо

Ти правиш същото във всеки един спор - разсъждаваш по изказванията на другите.
И като цяло, ясно е, че доникъде няма да стигнем в подобни спорове - просто приеми, че както ти имаш гледна точка, така има и други - ти като си кажеш своята, друг си казва неговата.

bikerider написа:Има едни-единствени факти, само изводите са различни.

Тия изказвания в стил "последна инстанция" не ме убеждават по никакъв начин, съжалявам. :) Продължавам да смятам, че аз и ти можем да виждаме доста различни факти, което зависи от цял куп фактори. А за изводите да не говорим...
Аватар
Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум