Войната в Либия

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Войната в Либия

Мнениеот TheAnimal » Нед Мар 20, 2011 7:07 am

Любопитно ми е и вашето мнение по въпроса.
Според мен Франция, Великобритания и Канада не трябваше да нападат. Особедно след предупреждението което им отправи сина на Кадафи.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Рейтинг: 2000

Re: Войната в Либия

Мнениеот eMcKu » Нед Мар 20, 2011 8:40 am

Никой не знае, какво им е подготвил Кадафи. :boggled:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот taurus13 » Нед Мар 20, 2011 9:10 am

Всъщност един цивилен, дори и добре осведомен политолог и анализатор, не би могъл да знае цялата информация, а без нея е много относително какво е трябвало и какво не. Поглеждайки назад във времето едно е ясно - хората не съществуват в другарство и мирно. Всичко е баланс и ако не са САЩ или западните държави, ще е някой друг агресора. Не знам кога е формиран сегашния световен ред, но ми се струва, че това се е случило доста отдавана.
Иначе съм на мнение, че ако Кадафи не е бил някаква голяма тайна заплаха, трябваше да си го оставят да си управлява, защото конфликта поражда друг и верижната реакция е сигурна...за съжаление, войната си започна. Надявам се да се ограничат с военната си намеса до оттеглянето на Кадафи, но вероятно това няма да стане.
Иначе либийците, надали имат с какво толкова да изненадат НАТО - заплахите са по-скоро за всяване на смут сред цивилното население. Друг е въпросът, че след поредица подобни конфликти, терористичните актове в Европа, ще зачестят и европейците няма да са добре дошли на африканския континент.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Gasolin » Нед Мар 20, 2011 9:21 am

Нямаше нужда от тая намеса. Наливат излишно масло в огъня и рано или късно в огъня ще стане експлозия, стигаща отвъд границите на Либия... Не говоря за 3та световна, но си е факт, че доста нации участват в революция с много "безкористни" чувства, но всъщност всеки иска нещо и накрая най-малко ще са спечелили хората в Либия...
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот TheAnimal » Нед Мар 20, 2011 9:41 am

taurus13 написа: Друг е въпросът, че след поредица подобни конфликти, терористичните актове в Европа, ще зачестят и европейците няма да са добре дошли на африканския континент.

:agree:
TheAnimal

Мнениеот Phant0m » Нед Мар 20, 2011 9:48 am

С тази циганска държава не може да се спори.. :nono:
Аватар
Phant0m

Рейтинг: 1193

Мнениеот Alpina » Нед Мар 20, 2011 11:17 am

Бих поспорил отностно гостоприемността и изобщо възможно напрежение породено от намеса в Либия...
Според мен всичко ще зависи основно от следвоенната намеса, а не от това, което става в момента (т.е. дали ще има последващо трайно присъствие).
Освен това си мисля, че опасността от атентати няма да е пряко свързана с точно тази намеса (поне според мен) и няма да има необичайни ексцесии.
Само забележете колко държави от арабската лига подкрепят и смятат, че е трябвало по-рано да подкрепят и призоват за подобна интервенция... и колко още са на път да го направят ;)
Естествено става въпрос за официалните им заявления, не за фанатизираните групи на тяхна територия.
А такива има и в "цивилизования свят" на тема технологии, цвят на кожа, вероизповедание, екология и каквото се сетите, които не е като да не са правили и правят атентати ;)

Така че изобщо не смятам, че трябва да има опасения за ответна реакция на ислямския свят, относно точно този момент - а това май е главно, което вълнува повечето.
Той не е това, което е бил преди 20 години например...
Последна промяна Alpina на Нед Мар 20, 2011 11:28 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот webster1102 » Нед Мар 20, 2011 11:26 am

Я кажете,хора,дали Баба Ванга не позна?
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот Alpina » Нед Мар 20, 2011 11:40 am

webster1102, не оспорвам нищо относно Ванга, но е научно доказано, че който не е изказал възможно най-неясни твърдения, за неясен период от време - той не е имал шанса да стане известен пророк.
"Ще има ядрена криза в северното полукълбо - някога си" - хайде сега избройте ядрените електроцентрали в южното и да ги отнесем към броя на тези в северното.
То и за предсказанията на Нострадамус вече за всяко едно има по -3-4 сериозни случая, които се свързват с тях - именно защото са крайно неясни и обобщаващи.

Разровете се в този форум и ще намерите 4-5 човека, дето доста точно прогнозират бъдещето :D Има го черно на бяло записано преди години :D
Освен това само забележете колко пъти разни пророци грешат (написана статия във вестник на която никой не обръща внимание), а когато познаят изведнъж това е страшната новина, защото виждате ли - във еди кой си вестник няколко дена преди това предупредили, ама никой не ги послушал и имат страшното доказателство, а в същото време никой не се сеща, че те имат вече 50 такива статии...
Хайде да играем на "Ези-Тура" 1000 пъти - ще позная поне 400 от резултатите и ще изключим непознатите - дали няма да е феноменално - че съм познал 400 от 400 :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот joropc » Нед Мар 20, 2011 11:45 am

Кадафи не може да изненада с нищо войниците на НАТО и САЩ.Ще го детронират за отрицателно време.Вероятно ще се повтори сценарият от Ирак.Бомбандировки, завземане на властта от съюзниците, начало на партизанска война, водена от него и подръжниците му. Рано или късно обаче, ще го сполети съдбата на Садам Хюсейн.
Много мирни хора ще загинат в тази война.Друг е въпросът, дали ако го бяха оставили да си върне контрола над държавата, жертвите нямаше да са повече.Вероятно да, защото Кадафи щеше да предприеме „разчистване” на всички, които дръзнаха да му се противопоставят.В този ред на мисли, аз считам, че външната военна намеса е правилна.Ясно е, че във военните действия има и други интереси, които са характерни за окупации над държави богати на петрол, но за цивилното население, свалянето на диктаторът от власт е по-добре.
Няколко факта за региона и за арабския свят, които вероятно знаете, и над които е редно човек да се замисли:
1.В последните четири месеца, доста държави свалиха проамериканските си правителства(Тунис, Египет)
2.Армията на Израел е в пълна бойна готовност, заради разрешението от страна на новото египетско правителство, за преминаване на ирански боен кораб през Суецкия канал(нещо, което не се е случвало от 37 години)
3.Бойната авиация на Израел, ежедневно прави тренировъчни полети до Кипър.Разтоянието е същото(по данни на Мосад), като до предполагаемите места, на които Иран разработва ядрено оръжие.
4.Китай изцяло съпортва Иран, защото 79% от от петролът, който ползва, идва от арабската държава.От друга страна, оръжията, които купува Иран са: от Русия(20%), от Китай(60%), от Индия (20%).

Както във войната в Либия, така и в тези факти са замесени великите сили и кой знае какво може да се случи…
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Нед Мар 20, 2011 1:57 pm

А дали нападението не е просто за да се форсира това, което и без това е започнало ;) :dontknow:
Положението си е сговнясано там от десетилетия. Сега поне се видя, че има някаква наченка в местните да хванат по нов път. Никой от развиващите страни няма време още 15 години да им гледа вътрешните размирици. Ще направят всичко възможно новия режим да дойде по бързо. Взеха си уроците от Ирак (надявам се) и поне сега никой не твърди, че отива там да сее мир и разбирателство. Района обаче трябва да се стабилизира възможно най бързо. Досега го търпяха оня палячо, защото държеше нещата изкъсо, пускаше навън само петрол, но не и бежанци и привидно всичко беше мирно. Но изтърва вече положението и връщане назад няма.
Въздушните атаки са по скоро само показване на мускули и позиции. Видя се и в Ирак/Афганистан че са силно неефективни за такъв тип размирици, но пък ще дадат сила и вяра на бунтовниците и евентуално ще обърнат мнението на някои все още съмняващи се на коя страна са. Кадафито обаче трябва да го махнат неговите си хора. Големите сили едва ли ще направят тая глупост да пуснат пак пехотинци и артилерия на такова място.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот TheAnimal » Нед Мар 20, 2011 2:39 pm

Така е със сигурност Кадафи ще последва съдбата на Садам. Но синовете му ще се спасят, а това семейство разполага с милярди долари и съм сигурна, че няма да пожалят средства за да си отмъстят.
TheAnimal

Мнениеот hitar_potar » Нед Мар 20, 2011 2:45 pm

Защо пък да се измъкнат? Аз пък мисля, че няма да могат да духнат и ще споделят съдбата на зверското си татенце. :evil:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Daniel Panev » Нед Мар 20, 2011 3:44 pm

Май ще се окаже вярно, че всеки българин носи по един маршалски жезъл в раницата си, надлежно увит в дипломата му по ядрена физика.
А пък joropc какви мъдрости е натворил...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот webster1102 » Нед Мар 20, 2011 4:59 pm

Аз пък съм оптимистично настроен за тази война :). Все си мисля,че държавите,които воюват срещу либийците ще спечелят.А и някакси е време да падне нафтата малко,не мислите ли ? Само дано Русия и Китай не се включат,че да няма ядрени работи... :nono:
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 5:03 pm

Няма такова нещо, като спечелена война. Винаги едни печелят а други - губят.

Единствената спечелена война е предотвратената навреме война.

Тази трябваше да бъде предотвратена преди 20 години.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azsa-bachinito » Нед Мар 20, 2011 5:48 pm

joropc написа: Китай изцяло съпортва Иран, защото 79% от от петролът, който ползва, идва от арабската държава...…
Иран не е арабска държава.
Кадафи ще бъде съден пред някакъв си международен трибунал. ....... Бритиш петролиум възстановява загубите от разлива в Мексиканския залив.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 6:02 pm

azsa-bachinito написа:Иран не е арабска държава.

:agree:

Навсякъде е пълно с експерти, които даже не знаят първите 2 букви от азбуката на историята на близкия изток и арабския свят и не знаят нищо за персите и техния език, традиции...

.. обаче joropc не е от тия "експерти". Точно на него не му скачай!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот joropc » Нед Мар 20, 2011 6:49 pm

Daniel Panev написа:Май ще се окаже вярно, че всеки българин носи по един маршалски жезъл в раницата си, надлежно увит в дипломата му по ядрена физика.

Да, в грешка съм за Иран.Не е арабска държава.
Факт е обаче, че в учебниците, картите и атласите по география на повечето арабски държави + Иран, държавата Израел не съществува.Така го учат и учениците там.
Всичко друго, което съм избройл като факти е истина, за което мога да споря.Познавам доста евреи(не български) и всекидневно имам контакти с тях в Израел.Споделяме си и се интересувам от тази информация ежедневно, защото с това е свързан бизнесът ми.Всичко това:
http://www.ibdesign.eu
от много години се изнася 100% за там.И по-точно за:
http://www.zaga.co.il
Точно преди месец и половина, когато иранският кораб мина Суецкия канал, мобилизираха всички запасняци там(плюс жените с този статут), а всички медии в Израел открито заговориха за въздушен удар по Иран.За такъв се говори от месец май 2010.
Понеже не е по темата, която пусна Мира, аз спирам да коментирам. :peace:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Нед Мар 20, 2011 7:54 pm

joropc написа:
Daniel Panev написа:Май ще се окаже вярно, че всеки българин носи по един маршалски жезъл в раницата си, надлежно увит в дипломата му по ядрена физика.

...
Факт е обаче, че в учебниците, картите и атласите по география на повечето арабски държави + Иран, държавата Израел не съществува.Така го учат и учениците там.

Верно ли? Наскоро по една от нашите телевизии имаше репортаж за това какво учат учениците в Турция за Османската империя - че народите в нея са живеели в мир и разбирателство. Каква изненада!
joropc написа:Всичко друго което съм избройл като факти е истина, за което мога да споря.Познавам доста евреи(не български) и всекидневно имам контакти с тях в Израел.Споделяме си и се интересувам от тази информация ежедневно, защото с това е свързан бизнесът ми.Всичко това:
http://www.ibdesign.eu
от много години се изнася 100% за там.И по-точно за:
http://www.zaga.co.il

Точно по времето на последната война с Хизбула през 2006 живеех в Херцлия Питуа.
joropc написа:Точно преди месец и половина, когато иранският кораб мина Суецкия канал, мобилизираха всички запасняци там(плюс жените с този статут), а всички медии в Израел открито заговориха за въздушен удар по Иран.За такъв се говори от месец май 2010.

Проблемът на Израел не беше (а и не е) това, че Египет е пропуснал въпросните 2 гемии през Суецкия канал - всяко що-годе нормално правителство щеше да ги пусне - просто иранците си спазиха правилата за преминаване и никой копче не можеше да им каже. Това е първото разрешение за последните 37 години защото... последното искане за разрешение е било преди 37 години.
Отделно ако погледнеш картата на Света ще видиш, че Кипър е точно 2 пъти по-близо до Израел от Иран. Да не говорим, че Натанц и Бушер са три пъти по-далеч. Пък това с тренировките на израелските ВВС с полети до Кипър е все едно да кажеш, че сем. Атертън тренират за спускането в Марибор като въртят на шосе съответното разстояние...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот fifffka » Нед Мар 20, 2011 11:11 pm

Някой да каже след свалянето на Кадафи каква ще бъде формата на държавно управление. Бързо!!!
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 11:14 pm

fifffka написа:Някой да каже след свалянето на Кадафи каква ще бъде формата на държавно управление. Бързо!!!

Демокрационна анархия
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fifffka » Нед Мар 20, 2011 11:16 pm

did написа:
fifffka написа:Някой да каже след свалянето на Кадафи каква ще бъде формата на държавно управление. Бързо!!!

Демокрационна анархия

Много силен :)
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот vpravov » Нед Мар 20, 2011 11:47 pm

Ислямска република!
Което мисля, че ще се случи постепенно и с Египет, Тунис и тн. Дано да не съм прав!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Нед Мар 20, 2011 11:53 pm

vpravov написа:Ислямска република!

Тава е временно. Религия и политика в определени моменти влизат в симбиоза, но дългосрочно няма как да имат общи цели.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Нед Мар 20, 2011 11:57 pm

Като гледам Иран, това "временно", хич не е малко, от гледна точка на един човешки живот. :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот s1m3on » Пон Мар 21, 2011 12:04 am

Като чуя думата война и настръхвам. Само дано не пращат Българи там :bawling: :(
Аватар
s1m3on

Рейтинг: 1437

Мнениеот did » Пон Мар 21, 2011 12:15 am

vpravov написа:Като гледам Иран, това "временно", хич не е малко, от гледна точка на един човешки живот. :dontknow:

Eдин човешки живот е кратко време.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azze » Пон Мар 21, 2011 12:19 am

s1m3on написа:Като чуя думата война и настръхвам. Само дано не пращат Българи там :bawling: :(

Казаха,че няма да пращат българи.Дано.В две войни наши войници се биха за чужди интереси,да се надяваме този път да не стане така.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот s1m3on » Пон Мар 21, 2011 12:22 am

Дано да си прав, че не ми се мисли за хората(войниците) :(
Аватар
s1m3on

Рейтинг: 1437

Следваща

Назад към Бла - Бла