Катастрофата в Чернобил

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Катастрофата в Чернобил

Мнениеот Antares » Пон Мар 21, 2011 9:35 pm

http://xkcd.com/radiation/
Не знам до колко дадената информация е вярна.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пон Мар 21, 2011 9:57 pm

@bluskanie, терминът висока консистенция не ми е познат. Поясни по-подробно, моля!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 22, 2011 3:24 am

Повече на брой фотони, неутрони и алфа, бета и гама лъчи от N на брой в определена среда. Казвам N на брой, защото в атмосферата има радиация непрекъснато, но аз не усещам мирис, когато се разхождам. Колко радиация трябва да има, за да има мирис?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Мар 22, 2011 3:51 am

bluskanie написа:Колко радиация трябва да има, за да има мирис?

Достатъчно много, така че като ти замирише на озон, а не е имало светкавици скоро, да си биеш камшика!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Вто Мар 22, 2011 4:35 am

Аха... значи замирише ли - бегай. Иначе няма страшно? :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Вто Мар 22, 2011 1:05 pm

bluskanie написа:Аха... значи замирише ли - бегай. Иначе няма страшно? :D

За без дозиметър и брояч - толкоз. Иначе има страшно и като не мирише.
Аватар
PtD

Мнениеот crib » Чет Апр 07, 2011 12:19 pm

Antares написа:http://xkcd.com/radiation/
Не знам до колко дадената информация е вярна.

При положение, че авторът на XKCD е физик, работил за NASA, бих му се доверил :peace:
crib

Мнениеот lostrider@ » Пет Апр 15, 2011 11:25 am

PtD написа:
Downhill_01 написа:Радиация има и тя е смъртоносна за нас хората....... Наскоро гледах филм за стара жена която живее там.Завърнала се е 10 месеца след трагедията и си живее

Tи въобще мислиш ли като пишеш? :lol2:

Мисли, мисли. И аз съм гледал това филмче.. Няма невъзможни неща! :D
Като допълнение към това исках да спомена и набързо, че съм попадал на други филмчета, от които съм виждал, че живота около Чернобил направо "кипи". Освен работата по изграждането на бетонния ковчег, в който погребват реакторите, около някога заселените райони са се намирали големи количества машини, камьони, багери и всякакви железарии, които руската мафия нарязва и препродава, без да се съобщава, че това е желязо лежало близо до централата. Какво лъчние може да се измери оттам- един Господ знае. А в тези филмчета съм виждам цели семейства, които в момента живеят там, придвижват се с каруци и УАЗ-ки..та така... :beer:
Последна промяна lostrider@ на Пет Апр 15, 2011 11:37 am, променена общо 1 път
Аватар
lostrider@

Мнениеот PtD » Пет Апр 15, 2011 11:37 am

Неслучайно попитах дали мисли. Значи хем е смъртоносна радиацията, хем жената си живее там. Некак си противоречиво излиза, а? :popcorn:
Аватар
PtD

Мнениеот lostrider@ » Пет Апр 15, 2011 11:41 am

PtD написа:Неслучайно попитах дали мисли. Значи хем е смъртоносна радиацията, хем жената си живее там. Некак си противоречиво излиза, а? :popcorn:

Че си прав - прав си. Че е смъртоносна - смъртоносна е. Ама до колко е смъртоносна за теб и за мен или за всеки отделен човек, ни знам. Единственото, което е сигурно - знам че биваме облъчвани ежедневно и ежечасно, което е смъртоносно, но не всички сме мъртви. Убива ни, но бавно. Може би до голяма степен това се дължи на отделната поносимост или не знам как да го кажа, на всеки отделен индивид.
Аватар
lostrider@

Мнениеот al » Пет Апр 15, 2011 1:00 pm

Downhill_01 написа:E кажете какво си спомняте от тези дни ,аз съм се родил след 11 години.

Отлично си спомням дните на Чернобилската авария, бях в казармата и чаках с радост уволнението.Излезна заповед издадена от тогавашния главнокомандващ Добри Джуров, всички войници да си стоим в спалните помещения 3 дена, да не се излиза на дъжда който се изля тогава и да не се ядат зеленчуци и мляко 1 месец, за което му благодаря, че направи всичко възможно да ни предпази. :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Също искам да ви кажа ,че цивилното население също беше предупредено, ако някой не е чул си е за негова сметка, невярвайте на днешните приказки, че е било премълчано ;)
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 15, 2011 1:11 pm

Аз доколкото си спомням, казаха със закъснение - да не се ядат пресни зеленчуци и плодове, както и млечни продукти. В училище раздаваха хапчета йод. Всичко това обаче стана след първомайския радиоактивен дъжд. Освен това горните бяха по-скоро препоръки, а не строги ограничения - един вид, "няма страшно, ама ако ви влече не яжте това или онова" - съответно кой ли се съобрази с тези препоръки и за колко време.
Същевременно отговорните другари се оказа, че си внасяли продукти от чужбина...
То затова сега е бумът на повредени бебета, ендокринни заболявания и ракове... - при тези дози, пикът на заболяванията е след 20-25 години. Отделно що ла*на се изядоха по демокрацията - то не бяха украински крави, ирландско 100 годишно и всичката химия, дето и сега си я хапваме.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Пет Апр 15, 2011 2:49 pm

al написа:Също искам да ви кажа ,че цивилното население също беше предупредено

Беше, таратанци. Добре, че леля ми докопа отнякъде инструкциите за армията, та научихме. :xx(:
Аватар
PtD

Мнениеот teoedosi » Пет Апр 15, 2011 4:19 pm

Ами той взрива беше на 26 април, но до 2 май- никой нищо не каза.Лошото беше че на 1-ви май си имаше манифестация,времето беше приятно и всички бяха навън,приръси един дъждец,а точно тогава облака е бил тук.По първи май, като всяка година си пекохме агънцата ,скубехме едни зелени салати от градината,режехме ги направо в легена да има за всички и лапахме здраво.А точно тогава,дъждеца е бил свалил радиоактивния прах върху тях.За взрива разбрахме на втори или трети-не помня,но той беше споменат помежду другото-с две думи ,в края на новините-преди спорта.Чак към 5-6 официлните съобшения станаха по тревожни и реални - новините започваха с тях.До това време си хрупкахме сладко марулки,салатки,и вкусни продукти на ядрения разпад , щото от телевизора некакви авторитети от БАН разпалено ни обясняваха че няма проблем/само дето не ядяха зеле и репи в ефир,за да бъдат по убедителни/.С две думи гадничко си беше.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот bluskanie » Съб Апр 16, 2011 12:55 pm

Някой би ли споделил, ако има достоверна информация, с какво е навредила изпуснатата радиация от Чернобилската АЕЦ на населението в България? (отговори от типа: На съседа агнето му пораснаха още две рога - не се приемат).

И още един въпрос. Не мислите ли, че навремето не е било много ясно, какво точно се случва след такава катастрофа, при положение, че подобна такава не е имало преди това в мирно време и вероятно това е причината за "премълчаването"? Да не говорим, че те просто казаха, че "няма страшно", което казват и в момента, както всъщност казват винаги, когато се случи бедствие от подобен мащаб?
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот al » Съб Апр 16, 2011 1:13 pm

bluskanie написа:Някой би ли споделил, ако има достоверна информация, с какво е навредила изпуснатата радиация от Чернобилската АЕЦ на населението в България??

С нищо на никой не е навредила в България.Химиците в нашето поделение в Божурище не засякоха недопустими количества радиация.
Истината е, че вятъра е занесъл най много радиоактивни облаци към Швеция и Норвегия макар, че са далече ;)
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот Alpina » Съб Апр 16, 2011 1:51 pm

bluskanie написа:Някой би ли споделил, ако има достоверна информация, с какво е навредила изпуснатата радиация от Чернобилската АЕЦ на населението в България? (отговори от типа: На съседа агнето му пораснаха още две рога - не се приемат).

И още един въпрос. Не мислите ли, че навремето не е било много ясно, какво точно се случва след такава катастрофа, при положение, че подобна такава не е имало преди това в мирно време и вероятно това е причината за "премълчаването"? Да не говорим, че те просто казаха, че "няма страшно", което казват и в момента, както всъщност казват винаги, когато се случи бедствие от подобен мащаб?

:crazy:

Малко от общодостъпната информация за всеки, който може да чете към 1967-ма година - http://alpinabg.snimka.bg/other/razni.2 ... 073848.big

Малко от общодостъпната към 1959-та година информация, за всеки, който е знаел руски - http://alpinabg.snimka.bg/other/razni.2 ... 073847.big

Извинявам се за лошото качество на снимките, но не ми се иска да разтягам така ценните за мен Кратка българска енциклопедия (КБЕ) и третото издание на Малая советская энциклопедия (МСЭ)
Още повече ме мързи да ги препиша или изоплзвам четец :nuts:

Дали след като това е общодостъпна информация от тези години, учените не са били "поне малко" наясно за какво иде реч? А какво остава за содта години по-късно - към датата на инцидента?

Сред тях има и много по-подробна информация за действието върху тъканите и гените на организмите. Може би примера е неправилен - нямам чак такива знания, но ще опитам да го представя така - Разделяш някакъв текст по следния начин - първата дума на една страница, втората на друга, третата отново на пътрвата страница, четвъртата на втората и тн. - ако си наясно че е разделена така и имаш двете страници - можеш да прочетеш правилно текста. Сега простреляй със съчми двете страници - ще има щети, няма да се чете много добре, но текста може да се препише на ново с дребни промени - раздели го отново по същия начин и отново го простреляй. Сега четенето ще стане малко по-сложно и разликата с оригиналния ще е още по-голяма. Хайде трети път? Накрая ще имаш ненормален текст, който изобщо няма връзка с първия. Поне аз си го обяснявам така относно последствията в поколенията :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Съб Апр 16, 2011 2:47 pm

bluskanie написа:Някой би ли споделил, ако има достоверна информация, с какво е навредила изпуснатата радиация от Чернобилската АЕЦ на населението в България? (отговори от типа: На съседа агнето му пораснаха още две рога - не се приемат).

Трудно е да се изолира само чернобилската радиация от останалите техногенни патологични фактори. Все пак е доказано недвусмислено, че повишеното ниво на радиация води до по-голяма честота на онко-заболяванията.

bluskanie написа:И още един въпрос. Не мислите ли, че навремето не е било много ясно, какво точно се случва след такава катастрофа, при положение, че подобна такава не е имало преди това в мирно време

Taкава катастрофа не е имало, но пък изследвания от влиянието на радиацията върху хората е имало бол. Още от Хирошима и Нагазаки, през съветските учения с реален термоядрен взрив, лабораторни експерименти, нещастни случаи... Твърде добре си беше известно.
Аватар
PtD

Мнениеот Univer welo » Съб Апр 16, 2011 8:35 pm

:offtopic:
al написа:
bluskanie написа:Някой би ли споделил, ако има достоверна информация, с какво е навредила изпуснатата радиация от Чернобилската АЕЦ на населението в България??

С нищо на никой не е навредила в България.Химиците в нашето поделение в Божурище не засякоха недопустими количества радиация.
Истината е, че вятъра е занесъл най много радиоактивни облаци към Швеция и Норвегия макар, че са далече ;)[/quote]

Сигурен ли си ,че химиците ви са казали истината?! Много мога да ти разказвам по темата, ще се въздържа ,НО: Тъй като Форума е за планинско колоездене - ще ти дам един жокер- Намери хора ,които по това време са работили на връх Ботев и ги разпитай как са реагирали 24 часа след катасрофата /България узна за нея 4 дни по късно /. Все ще се намери някой да ти разкаже/ АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ -НАЙ -МЕКО КАЗАНО/ какво са отчели уредите им и защо са били загасени светлините на кулата - само един път след построяването и. Сподели наученото с нас . :deal:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Daniel Panev » Нед Апр 17, 2011 4:02 pm

Univer welo написа:...

Е сподели де, сподели...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bluskanie » Нед Апр 17, 2011 9:18 pm

Alpina, какво казва тая книжка точно, нали ти си чел? Аз дори нямам желание, но и да имах, пак не би отговорила на въпросите ми. Ако тя ми каже, колко души биха измрели или биха се увредили трайно, ако в населено място се пусне еди колко си радиация. Питам за статистика на заболяванията отпреди и след катастрофата. Няма такава достоверна! ООН правили някакви изследвания през 2005 и казали, че пострадалите от Чернобил (пряко и косвено след години) са около 20 000 души. Изобщо не вярвам на това, тразбира се, но не вярвам и на приказките, че цели поколение измират като хлебарки, а мястото ще бъде мъртво за живот още 300 години. И в никакъв случай не вярвам на книжки, написани на базата на теории и/или (в най-добрия) случай, изводи на базата на лабораторни изследвания.

PtD, мислиш, че години след двете бомби в Япония или след тестовете с ядрени взривове, са писани документи и има реална представа, каква е непряката опасност за организмите?

Спорът е безпредметен, ако просто ще си твърдим нещо, защото започва да звучи като "Еми много са опасни пък" и "Абе не са бе, казвам ти" :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Нед Апр 17, 2011 10:28 pm

Ти... сериозно ли? :crazy:

И за чий да ти се обяснява, след като в нищо не вярваш... Как мислиш, дали всъщност съществуват някакви си невидими лъчения...
Разбирам да бяхме 1903-та да задаваш някакви въпроси, в следствие на безрезервната вяра в някакво божество, ама...

Доказано, радиацията е един от основните причинители на мутации в поколенията, ако изключим прякото й действие върху структурата и функциите на клетките, а ти питаш "дали тя е може да бъде причината"...
Тези неща, както и че е един от факторите определящи биологичното разнообразие май се учеха по биология в 8-ми 9-ти клас, както и... не - сериозно не мога да повярвам на въпросите ти...
... Ти питаш - дали можело да се докаже нещо си....

Можеш ли да ми оговориш на следния въпрос - каква е вероятността да се роди бяло дете, от двама черни родители?
Така зададен - въпроса не може да получи никакъв точен отговор, просто защото е точно толкова глупав, колкото твоя.
Виж, ако бъде зададен така: може ли от двама черни родителя да се роди бяло дете - тогава може да се получи отговор.

Разбирам да спреш да мислиш в някаква степен... но чак толкова...

Сигурен, че ти си експерт в статистиката и воденето на такава относно някои заболявания преди инцидента в Чернобил... За да си толкова категоричен в истинността й...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Нед Апр 17, 2011 11:03 pm

bluskanie написа:PtD, мислиш, че години след двете бомби в Япония или след тестовете с ядрени взривове, са писани документи и има реална представа, каква е непряката опасност за организмите?

Ъъъ. Какво имаш предвид под "непряка опасност за организмите"? :boggled:

Понеже пораженията от радиацията имат вероятностен характер, според интензитета и продължителността на облъчването и състоянието на организма, ще ти приведа един друг пример: в кола като се возиш, те карат да си сложиш колан, нали? А няма нито една достоверна статистика колко точно живота (ако въобще) са спасени заради този колан. :idea: Същото е положението с анализа на причина и следствие, когато не може да се изолира действието на един фактор.

Фактите говорят, че радиацията е недвусмислено вредна. (Ако не ми вярваш, гепи си един източник и се облъчвай, сам ще се убедиш, че си в грешка). Колко точно са се разболели от рак заради нея, е трудно да се сметне.

А че се правят отчети на здравето на хората в Хирошима и Нагазаки (и то под лупа!), можеш да си на 1001% сигурен. И то подробни.
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Нед Апр 17, 2011 11:16 pm

PtD написа: А няма нито една достоверна статистика колко точно живота (ако въобще) са спасени заради този колан.

Е, за въобще разбира се, че има. За колко точно - един Бог знае...
Аватар
Harka

Мнениеот Alpina » Нед Апр 17, 2011 11:31 pm

"(ако въобще)" си е точно на мястото в този отговор ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 18, 2011 9:40 am

PtD написа:Фактите говорят, че радиацията е недвусмислено вредна.

Тук не спорим! Спорът, ако изобщо има такъв е, какъв процент или по-точно, дали е по-скоро голям или напротив, процентът на заболели от рак (и други болести) в следствие на радиационното облъчване след Чернобил. И в крайна сметка да привършим с най-важното: Обоснована ли е паниката, сред цивилното население?

Alpina, Постваш вече три поста, насочени към мен, но несвързани с моя въпрос. И все по-яростно настояваш. За да прекратим, ще се съглася с теб, че радиацията е лоша работа :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Univer welo » Пон Апр 18, 2011 12:37 pm

http://www.ipernik.info/novini/zdrave/r ... a-vizhdame

Между другото , след 1933 година спират всички научни публикации за изследвания по деленето на ядрото- някои се усещат по рано , други по късно - става ясно ,че тези открития и изследвания ще помогнат - за спечелване на бъдещата война.
В наши дни тези изследвания са вече явни , НО : остават скрити резултатите от въздействието на радиацията. Никъде не може да се намери литература по въпроса, или има само аматьорски писания и много стари данни.
ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА - ЗАЩО??? :crazy:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Alpina » Пон Апр 18, 2011 12:40 pm

bluskanie, не мога да схвана какви са ти очакванията. Не вярваш на официална информация и изследвания правени от учени в областта. В същото време искаш някой тук да ти даде достоверна информация - базирана на какво? Дали тя няма да е върху същите тези доклади и изследвания, които ти отричаш като сигурни?
Или имаш очакването, че някой от съфорумниците ни има поне 250 години стаж в иследване на поколения хора, като ги е подлагал на какви ли не опити.
Изобщо опитваш ли се да осъзнаеш какво питаш?

Едно е да става въпрос за твърдение, че след аварията в Чернобил има покачване на заболяванията с 0,1 или да кажем 3% - та да подлагаш под съмнение тази стойност, друго е да става въпрос за прираст на заболявания с десетки проценти в областта непосредствено след аварията...

Univer welo написа:В наши дни тези изследвания са вече явни , НО : остават скрити резултатите от въздействието на радиацията. Никъде не може да се намери литература по въпроса, или има само аматьорски писания и много стари данни.
ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА - ЗАЩО??? :crazy:

Кое им е скритото - че се учат дори в училище ли? Не помня добре, дали в 9-ти или 10-ти клас, но бях писал доклад именно по тази тема и дори без да ползвам интернет имаше предостатъчно количество информация, за да направя повече от голям такъв. Какво причинява, защо го причинява, какви са последствията. Това как може да се получи мутация само в индивида или тя да стане наследствена и предаде в поколението му, без той да страда от нея... И отново ще повторя - всичко това го има описано за общодостъпен език и със сигурност сега може да се намери ужасно лесно - без да съм го правил съм сигурен в това. Естествено ще има и някви нелепи теории и мнения, но мисля че всеки, който сериозно потърси информация и има спосбността да отсее глупостите - ще намери достатъчно, без да отделеи много време.
Последна промяна Alpina на Пон Апр 18, 2011 12:57 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Пон Апр 18, 2011 12:47 pm

Хо хо хо... гледам и не вярвам на ушите си! Нямало било информация, била секретна, дъра бъра...

Има над 50 научни списания, които публикуват всякакви данни, изследвания и какво ли не всяка седмица по темата, ама за да ги четете, ще трябва да се абонирате.

Да сте чували за "лъчетерапия"? Вече се знае прага на поносимост към всякакви лъчения на всеки един вид клетки и резултатите отдавна не са тайна, знаят се с точност до процент рисковете от следващи мутации...

Явно за да стане една информация "публична", вестниците "Шок" и "Атака" трябва да я публикуват. Иначе не се брои за публична и е само спекулации :D

Колкото до информацията по време на чернобилската авария - такава просто нямаше и ако имаше, беше подвеждаща.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Апр 18, 2011 1:24 pm

Що се отнася до пораженията, предлагам на bluskanie да се поинтересува от ефектите на стронций-90 и цезий-137 върху костната система. След което да позагледа поколенията, родени или подраствали по онова време - резултата се вижда с просто око.

Както каза PtD, изследвания има предостатъчно. Включително волни, като тези на Жуков през 60-те ( :puke:). Ефектите върху организма са известни отдавна, така че в случая с Чернобил е достатъчно да ги потърсим сред населението, за да се види ясно какви са пораженията.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла