Hella HL 2000

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hella HL 2000

Мнениеот cladonian » Чет Мар 31, 2011 10:11 pm

Здравейте, реших да постна тази тема в All Mountain/Ендуро продукти, тъй като освен че трябва да се кара навсякъде трябва и да може да се кара по всяко време. Миналата година започнах да карам почти всеки ден колелото си след работа с приятели. Докато се натаманим, срещнем ставаше почти 8 часа. Даже лятото към 9 вече става тъмно. Карането в гора през нощта е нещо невероятно и така понякога карахме по 3 часа. Първоначално карах с челник Petzel TIKKA, в последствие реших, че ми трябва нещо мощно и с батерии, които да се зареждат. Първоначално се спрях на Sigma Karma Pro. Готиното на този фар е, че е с отделна батрия която прави фара лек и се захваща добре за кормилото. Батерията може да си я сложиш в раница, но тук пък идва проблема с кабела. Цената беше 75 лв и всичко беше супер, обаче в магазина се оказа, че батерията се продава отделно и е 130 или 140 лв вече не си спомням. Така нещата отиваха на 200лв, който ми идваха много. Пробваики моделите на Sigma Karma Pro и Powerled Black се оказа, че и светят повече като фенер от колкото като фар за колело. Така се отказах от Sigma. Реших да си поръчвам от сайтове, но за 100 лв само кучи марки яко китайски а и доставки и много време чакане, тъй като сайта е забит и от това се отказах. Така един ден след заплата в Bike Centera ми казаха: „има нещо като за теб и е намалено” така се сдобих с Hella spanninga HL 2000.
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 308&lang=2
Това е варианта които аз си взех. В комплекта се включва 4 батерии АА NiMH 1000 mAh; зарядно заедно с адаптер и скоба за кормило с 2 уплътнителни гумени ленти.
Фара се предлага и без зарядни батерии и зарядно като цената е 70 лв.
Повече информация може да видите на официалната страница.
http://www.spanninga.nl/xhtml/product_d ... &pid=13&q=

Първото ми впечатление беше, че съм си купил китайски боклук. Самия фар и зарядното изглеждат много добре за разлика от скобата която е от много лоша пластмаса. Горната част на фара, която е и капак за батериите е гумирана. Копчето за включване/изключване и смяна на режим е също така гумено и напомня на копчетата на фенерите за водолази. На капак има червени диоди индикиращи, че е включен или че пада заряда на батериите.
След като го заредих и включих, светлината която излъчваше ме удиви. Фара няма рефлектор. Прозрачната пластмаса пред диодът всъщност е лупа която разпръсква светлината по много добър начин на 180 градуса. Фокусираната светлина е във формата на правоъгълник и осветява равномерно пътя. Всичко беше супер, само че скобата въобще не стана на 31.8mm ми raceface. В магазина ми казаха, че скобата е универсална и тн. да ама не. Трябва да се има предвид, че HL 2000 не е мислен за планинско колоездене. Купих си стойка BR28
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 308&lang=2

Хубавото на тази стойка е, че става на 31.8, монтира се без инструменти, захваща се много добре, може да си разположите фара над лапата, което е огромен плюс. Да обаче BR28 е несъвместим с HL 2000, което е голям минус на марката, че не са си уеднаквили захвата, В този случай трябва да бедете изобретателни, така от двете стойки направих една с малко модификации. Проблема на BR28 e че при каране по пътеки с камъни примерно, от сътресенията механизмите за настройка на позициите на фара се разхлабват и той почти изпада. Аз реших този проблем с боя по резбите и натягане с инструмент. При местата където се трие пластмаса с пластмаса сложих пластмасови шайби и така реших проблема. След известен период от време гумата на стойката, която прави контакт с кормилото се разлепя, трябва ви помощта на капчица и всичко си заспива.
На следващата страница може да прочетете много добре направено сравнение между някои от най-мощните фарове и HL 2000.
http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp
Фара е с един светодиод стоящ в керамична подложка, предполагам заради температурата която се вдига при работа. Поради силата на светлината на опаковката има предупреждение да не се насочва към хора или коли от насрещното движение. Няколко пъти ми се е случвало хора в парка да ми викат „абе момче вземи ги загаси тези дълги бе”. Като сила мисля, че фара е напълно достатъчен за каране и в планината и с по-голяма скорост.
Батериите издържат около 11 часа на мощен режим, като след 11 час светва диода за презареждане, но аз за тези 11 часа не съм усетил отслабване на светлината. След включването на червения диод за презареждане може да се кара спокойно още 5 часа, след което светлината доста намалява, но пак ще можете да се приберете. След още 3-4 часа батериите са почти напълно изхабени. Икономичния мод не съм го тествал. Могат да се сложат и по мощни батерии 1500, 2000mAh. Има вариант да се върже и към динамо, но не знам дали го има този кид в БГ.
Модела се води водоустойчив, но със сигурност няма да можете да плувате под вода с него. Под предната част на капака, където се свързва с прозрачната част има силиконова лента, капак захлупва долната чат и така би трябвало да пречи на водата да навлиза навътре. Няколко пъти ми се наложи да карам в порои и нямаше проблем. След едно влизане в пещера с много кал, го бях яко окалял и след като го измих почна да се включва по трудно от 2, 3 натискане на копчето, но и от първо понякога пали. Това може да се дължи на замърсяване на платката под копчето или да е нещо друго, не мога да бъда сигурен че е от водата.
Доста бой изяде фара и не знам как още е жив даже няма драскотина. Една вечер в маймунарника в борисаова, изгладнял от пиенето реших да си купя пържола и докато я купувах си бях хвърлил колелото на земята. Някои пияница е минал теглил е един шут на фара и така всичко се беше разлетяло из храстите. Аз това го забелязах 15мин по-късно, успях да намеря капака и батериите някак си. Два дена по късно един приятел пак леко подпиинал се хвърли с колелото ми и пак фара хвърча на части. Сглобих го и всичко си му беше наред. Капака много лесно се разглобява явно това го предпазва от счупване.
Като цяло за ценовия си клас със сигурност е най-добрия вариант. Аз лично бих го предпочел даже и пред по скъпите и мощни фарове поради начина на разпръскване на светлината, което е много важно за мен. Огромен минус е стойката и това, че трябва да се побългарява, което не е яко.
Надявам се темата да е от полза на любителите на нощното каране.

http://www.youtube.com/watch?v=YTzIHM9lc2w
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... ercial0014

1.jpg
(294.34 KiB) 478 пъти
2.jpg
(240.01 KiB) 336 пъти
3.jpg
(355.71 KiB) 305 пъти
4.jpg
(450.73 KiB) 310 пъти
5.jpg
(368 KiB) 316 пъти
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Re: Hella HL 2000

Мнениеот jb » Пет Апр 01, 2011 9:37 am

:agree: :beer:
Аватар
jb

Рейтинг: 1260

Мнениеот Admin » Пет Апр 01, 2011 10:23 am

Много полезно! :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот pavle » Пет Апр 01, 2011 1:32 pm

Честно да си кажа карането до момента нощем все ми е било неприятно и то най-вече заради слабата светлина. Мерси за обстойното инфо! Определено ще го ползвам като тръгна да си вземам фар. :agree:
Инициатива "Алабак"
аз ремонтирам колото си при Пацо - Вело 2009
Аватар
pavle

Рейтинг: 1550

Мнениеот vek0 » Съб Май 28, 2011 2:11 pm

А някой да има или да знае нещо за този фар :

http://eshop-gorgona.com/svetodioden-fa ... -2559.html

Харесва ми голямата продължителност на работа/? Но заслужава ли си парите.

А Хелла ХЛ 2000 ми се струва по-добър вариант(като светлина) ,но на 10-11 часа и да сменям 4 батерий ..?
Аватар
vek0

Рейтинг: 1176

Мнениеот rianmao » Пон Май 30, 2011 10:11 pm

Аз карам с такъв и нямам забележки относно светлината, единствен минус за мен е, че не осветява широко встрани и не мога да вземам бързи завои на тъмно. Иначе осветява доста силно.
What doesn't kill you makes you stronger
Аватар
rianmao

Рейтинг: 1262

Мнениеот bozidar » Пон Май 30, 2011 11:04 pm

vek0 написа:А някой да има или да знае нещо за този фар :

http://eshop-gorgona.com/svetodioden-fa ... -2559.html

Харесва ми голямата продължителност на работа/? Но заслужава ли си парите.

А Хелла ХЛ 2000 ми се струва по-добър вариант(като светлина) ,но на 10-11 часа и да сменям 4 батерий ..?

Идеята е, че не сменяш батериите, а ги зареждаш. Това ти е инвестиция от порядъка на 20- 30лв (може и доста повече),
в зависимост от марката и издръжливостта.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Назад към All Mountain/Ендуро продукти