Избор на вилка !

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на вилка !

Мнениеот bikeboy » Пет Мар 11, 2011 2:24 pm

Здравейте , Решил съм да си купя нова вилка за рамка Drag Climber на цена около 100 лв. Максимално 120 лв. Чудя се между XCR , XCM и RST Gilla. И да попитам коя е по добър избор. Спрямо XCR се чудя коя е по добър избор тази от 120мм без функция Lock out за 99лв или XCM с 100мм ход с Lock Out за 119 лв. http://screambikes.eu/vilki/amortisiorn ... cr-26.html http://screambikes.eu/vilki/amortisiorn ... lo-26.html или RST gilla която немога да намеря освен Т5 която е само 80мм. Моля без коментари от сорта "събери повече пари" !!
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Re: Избор на вилка !

Мнениеот IVAN98 » Пет Мар 11, 2011 6:28 pm

Вземи XCR но събери още 39 лв и земи със закючване и ако вземеш новата 2011 с ребаунд.
Успех с покупката :peace:
Изображение
Аватар
IVAN98

Рейтинг: 1068

Мнениеот lostrider@ » Чет Мар 17, 2011 5:14 pm

bikeboy написа: Моля без коментари от сорта "събери повече пари" !!

Защо? И аз смятах, че ако си пазя и съпортвам вилката ще я карам адски много време, независимо от това, че не е скъпа. Да, ама не. Евтиното си е евтино. Карах един сезон и сега ще трябва да купя нова. Не, че скъпото ти гарантира качество на всяка цена. :banghead:
Аватар
lostrider@

Рейтинг: 2000

Мнениеот drumboy » Нед Апр 03, 2011 1:34 pm

Според мене XCM вземи..
Rst gila е много чуствителна вилка !
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот bikeboy » Пон Апр 04, 2011 10:04 pm

Какво имаш предвид под чуствителна вилка ?!?
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Мнениеот follow_me » Вто Апр 05, 2011 9:15 pm

drumboy написа:Според мене XCM вземи..

Пише се "чуВствителна", а не "чу_ствутелна"
Имам RST Gila pro 100мм и си работи доста добре за цената си - 70 лв. Единствено сега през зимата едвам влиза. Имам един приятел, който има Sr Suntour XCR RLO и неговата вилка се разлуфти доста бързо(караше я с 203мм диск и може би затова).
Лично аз ти препоръчвам RST Gila pro, въпреки че ще ти е малко трудно да намериш точно този модел(аз я купих от един магазин на cross в София).
П.С. Вилкта изглежда така : http://prikachi.com/images/368/3057368l.jpg - няма пивоти за v-brake.
Дано да съм ти помогнал. :beer:
Retards are hopeless...
Аватар
follow_me

Рейтинг: 1162

Мнениеот fffdt » Вто Апр 05, 2011 9:47 pm

drumboy написа:Според мене XCM вземи..

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: Гилата е такова дърво :agree:
он , XCR :agree:
Аватар
fffdt

Рейтинг: 1247

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Апр 06, 2011 7:29 pm

follow_me написа:...неговата вилка се разлуфти доста бързо(караше я с 203мм диск и може би затова)...

Може би щото максималния диаметър на ротора препоръчан от производителя е 185мм ?
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот fffdt » Сря Апр 06, 2011 8:36 pm

KiselotoMliako написа:
follow_me написа:...неговата вилка се разлуфти доста бързо(караше я с 203мм диск и може би затова)...

Може би щото максималния диаметър на ротора препоръчан от производителя е 185мм ?

:idea:
Аватар
fffdt

Рейтинг: 1247

Мнениеот drumboy » Вто Апр 12, 2011 7:15 pm

Oбъркал съм думата голяма работа.
Но несъм ли прав че рст е такава,като е студено не влиза,като е топло пак не е перфектна :eek3:
Тва че някои хора имат рст и можеби са се набутали,не значи че всички трябва да си купят такава
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Апр 13, 2011 9:40 pm

Определено XCR, най-добре с lock out ! Ако я поддържаш според препоръките на производителя, слагаш качествени смазки и не я изтезаваш с DJ, DH, FR и тем подобни извращения :evil: (Предназначена е за _леко кросс кънтри_ !) - ще ти служи дълго и доволно :D
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 14, 2011 10:34 am

@bikeboy - с каква вилка си в момента?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Falcor » Чет Апр 14, 2011 2:25 pm

Аз мога да коментирам XCM. Карал съм две години тази вилка, като съм я водил редовно на профилактика. Извод: За стила който практикувам се държеше сравнително добре (зимата не съм карал защото просто не работи при по-ниски температури), въпреки това бих ти препоръчал XCR. Такава съм карал едва няколко пъти, но за мен е по-добра като работа от XCM. Аз заключването откровенно не го ползвах...... защото за моите килограми вилката беше достатъчно твърда и при катерене не сгъваше кой знае колко. Ами това е от мен. За RST не мога да кажа, карал съм веднъж и не ми хареса.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот jeep0700 » Съб Апр 16, 2011 11:28 pm

Falcor написа:Аз мога да коментирам XCM. Карал съм две години тази вилка, като съм я водил редовно на профилактика. Извод: За стила който практикувам се държеше сравнително добре (зимата не съм карал защото просто не работи при по-ниски температури), въпреки това бих ти препоръчал XCR. Такава съм карал едва няколко пъти, но за мен е по-добра като работа от XCM. Аз заключването откровенно не го ползвах...... защото за моите килограми вилката беше достатъчно твърда и при катерене не сгъваше кой знае колко. Ами това е от мен. За RST не мога да кажа, карал съм веднъж и не ми хареса.

Любопитно ми е как температурата, влагата затрудняват работата на вилката, при положение, че се говори само за пружини? Няма масло, което да променя гъстота. Материала, от който са изработени пружините, толкова ли е чувствителен към промяна в температура и влага? Като на стара баба коленете.
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Мнениеот KiselotoMliako » Нед Апр 17, 2011 8:44 am

jeep0700 написа:Любопитно ми е как температурата, влагата затрудняват работата на вилката, при положение, че се говори само за пружини? Няма масло, което да променя гъстота...

Всяко масло си променя вискозитета при промяна на температурата. Не знам каква е причината при другите вилки, но при моята ХСR LO локаута блокира при ниска температура и вилката си се заключва докато не я раздрусаш/халосаш наистина здраво.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот jeep0700 » Нед Апр 17, 2011 9:18 am

KiselotoMliako написа:
jeep0700 написа:Любопитно ми е как температурата, влагата затрудняват работата на вилката, при положение, че се говори само за пружини? Няма масло, което да променя гъстота...

Всяко масло си променя вискозитета при промяна на температурата. Не знам каква е причината при другите вилки, но при моята ХСR LO локаута блокира при ниска температура и вилката си се заключва докато не я раздрусаш/халосаш наистина здраво.

Да-да, това питах, как влияе температурата на работата на пружините. Смазка добре, ама смазка има само по триещите са части, защото вилката не е маслена. Това ми беше питането. И си остава :)
Аватар
jeep0700

Мнениеот KiselotoMliako » Нед Апр 17, 2011 9:37 am

Опа, чак сега като прочетох за 5-ти път разбрах какво си имал предвид - извинявай :)

Всичко отдолу са само предположения и не бива да бъдат вземани за чиста монета:

Вероятно греста или маслото отговорно за намаляване на триенето м/у стеншъните и втулките/семерингите не си вършат работата при ниска температура и оттам се получава насичането в работата. Също така при ниска температура гумата променя свойствата си - популярният термин е "удървя се" - повишава се твърдостта и - съответно семерингите не са толкова отзивчиви както в нормални условия.
За тоталния блокаж на локаута, предполагам пак е отговорен някой маслен клапан с тъъънка дюзичка дето се запушва с покачване на вискозитета.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот bikeboy » Нед Апр 17, 2011 9:39 am

Pr3d4t0R написа:@bikeboy - с каква вилка си в момента?
В момента карам с Zoom който прави цели 3 См. ход :roll2: :roll2:

jeep0700 написа:
KiselotoMliako написа:

Да-да, това питах, как влияе температурата на работата на пружините. Смазка добре, ама смазка има само по триещите са части, защото вилката не е маслена. Това ми беше питането. И си остава :)
И намен ми е интересно как влияе температурата на работата на вилката . :dontknow:
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Мнениеот Falcor » Пон Апр 18, 2011 7:30 am

jeep0700 написа:Любопитно ми е как температурата, влагата затрудняват работата на вилката

Уточнявам - говоря само за температури. С влагата не съм имал никакви проблеми. При 1-4 градуса вилката започва осезаемо да се затруднява и прави 2-3cm ход. При температури около нулата просто няма работа.
Както споменах, аз заключването не го ползвам, но когато вилката не работи дали е заключена или не... :dontknow: все тая. Заслужава си да спомена че при внасяне в къщи след около 15-20 мин. функционирането е възстановено.
KiselotoMliako написа:Вероятно греста или маслото отговорно за намаляване на триенето м/у стеншъните и втулките/семерингите не си вършат работата при ниска температура и оттам се получава насичането в работата

Ами първия път при сервизирането използвах някаква много скъпа грес, но това не помогна.... едва ли в смазката е проблема.
С риск да изям минуса като говоря глупости :D мисля че виновни са втулките. Повечето материали се свиват при ниски температури, струва ми се че втулките се свиват и колкото и малко да е това свиване влиянието му е огромно, усещането е че стеншъните са се вклинили в ботушите все едно си им сложил по-дебели втулки.
П.С. Последното мнение си е мое, ще се радвам да някой да ме обори и да разясни :banghead:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот jeep0700 » Пон Апр 18, 2011 8:43 am

Falcor написа:
jeep0700 написа:Любопитно ми е как температурата, влагата затрудняват работата на вилката

Уточнявам - говоря само за температури. С влагата не съм имал никакви проблеми. При 1-4 градуса вилката започва осезаемо да се затруднява и прави 2-3cm ход. При температури около нулата просто няма работа.
Както споменах, аз заключването не го ползвам, но когато вилката не работи дали е заключена или не... :dontknow: все тая. Заслужава си да спомена че при внасяне в къщи след около 15-20 мин. функционирането е възстановено.
KiselotoMliako написа:Вероятно греста или маслото отговорно за намаляване на триенето м/у стеншъните и втулките/семерингите не си вършат работата при ниска температура и оттам се получава насичането в работата

Ами първия път при сервизирането използвах някаква много скъпа грес, но това не помогна.... едва ли в смазката е проблема.
С риск да изям минуса като говоря глупости :D мисля че виновни са втулките. Повечето материали се свиват при ниски температури, струва ми се че втулките се свиват и колкото и малко да е това свиване влиянието му е огромно, усещането е че стеншъните са се вклинили в ботушите все едно си им сложил по-дебели втулки.
П.С. Последното мнение си е мое, ще се радвам да някой да ме обори и да разясни :banghead:

Логично, колега, Falcor, логично! Виждам единомислие в случая, макар да не бях предполагал за втулките. По-дкоро да измислят XCR с подгряващи свещи. :idea:
Аватар
jeep0700

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Апр 18, 2011 9:03 am

bikeboy написа:
Pr3d4t0R написа:@bikeboy - с каква вилка си в момента?
В момента карам с Zoom който прави цели 3 См. ход :roll2: :roll2:

Имаш два варианта:
- взимаш каквато и да е вилка за 120 лв., от която така или иначе няма да си доволен и ще искаш да смениш скоро;
- събираш още 100 лв. и купуваш Raidon или Epicon - достъпни вилки с прилична работа и тегло.
Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Продукти за крос-кънтри