Задна главина ;?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна главина ;?

Мнениеот reckless » Вто Апр 05, 2011 5:35 pm

Та става въпрос за тази работа : http://www.prikachi.com/images/794/3182794c.jpg ; http://www.prikachi.com/images/795/3182795N.jpg . Искам да я сменя примерно с тази http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... -dc22.html , но се чудя дали трябва да се смени и венеца ? ( в смисъл , дали пасва на тази главина )
Forever Is Our Today
Аватар
reckless

Рейтинг: 1180

Re: Задна главина ;?

Мнениеот denises26 » Вто Апр 05, 2011 7:40 pm

Можеш да замениш главината, но така, като гледам твоята е за венци на резба. Главината, която гледаш обаче е за венци на шлиц и както си предположил ще трябва да смениш и венците. Няма да е зле да смениш и веригата с нова, тъй като старата ще прескача на новата главина. По принцип е препоръчително и плочите на курбелите да се сменят, но аз съм правил упражнението без да ги сменям тях. Само венци и верига и нямам проблеми, но не гарантирам, че и при теб ще е така. :peace:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот Univer welo » Сря Апр 06, 2011 7:25 am

Писано е достатъчно, но предвид ентусиазма ти, съм длъжен да напомня- от снимката се вижда, че старата главина /на резба/ е със седем венеца, а новата ,която искаш да купиш /на шлици/ е за 8или 9 венци- тук работата се усложнява - верига, команди...Размисли още един път и се консултирай на живо. Желая ти успех! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот reckless » Сря Апр 06, 2011 8:54 am

Univer welo написа:Писано е достатъчно, но предвид ентусиазма ти, съм длъжен да напомня- от снимката се вижда, че старата главина /на резба/ е със седем венеца, а новата ,която искаш да купиш /на шлици/ е за 8или 9 венци- тук работата се усложнява - верига, команди...Размисли още един път и се консултирай на живо. Желая ти успех! :wavey:

с осем е не си ги видял точно :beer: все пак мерси това исках да разбера ;]
Forever Is Our Today
Аватар
reckless

Рейтинг: 1180

Мнениеот cladonian » Чет Апр 07, 2011 10:33 pm

Поста ми е малко офтопик, но реших да не пускам нова тема. Преди няколко дена ми смениха задната главина Shimano deore поради дефект, бяха се изяли леглата на лагерите. Реших да си сложа нещо по-добро с капсуловани лагери, обаче във веломания нямаха такива. Така се сдобих с shimano deore xt FH-M756. Веднага като се прибрах в нас ми направи впечатление, че когато държа колелото за седалката вдигнато и се върти свободно задното колело се чувства едно дърпане нагоре надолу. Диска и главината се движат сякаш с около милиметър нагоре надолу изместване. Главината няма луфт варви си супер. Въпроса ми е, това нормално ли е? Аз си помислих, че това движение е заради по лесната смяна на скоростите, но днеска гледах на приятели, си им вървят задните главини съвсем по друг начин. Просто не ми се ходи пак целия уикенд във веломания, искам да покарам :bawling: .
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот zafirovp » Чет Апр 07, 2011 11:32 pm

До автора, добре е да смениш главина, касета, плочи(курбели), верига, дерайльор, команди и верига. Странното е, че точно тези компоненти търся, понеже днес реших и аз да сменя главината на второто ми колело с главина на шлици. Засега сметката в screambikes ми е към 380-400 лв, при положение че избирам среден клас компоненти. :bawling: Все пак ако не караш сериозно сменяш главина, касета и верига. Ако скоростите на старата са ти 7, а на новата 8, може да имаш проблеми с командите. Все пак, най-добре да пробваш.

cladonian, не е нормално това ''подскачане'' но 90 % от караните в планината, нисък клас колела, които съм виждал имат този проблем. Карам така от 1 година и ми няма нищо.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот cladonian » Чет Апр 07, 2011 11:49 pm

zafirovp написа:До автора, добре е да смениш главина, касета, плочи(курбели), верига, дерайльор, команди и верига. Странното е, че точно тези компоненти търся, понеже днес реших и аз да сменя главината на второто ми колело с главина на шлици. Засега сметката в screambikes ми е към 380-400 лв, при положение че избирам среден клас компоненти. :bawling: Все пак ако не караш сериозно сменяш главина, касета и верига. Ако скоростите на старата са ти 7, а на новата 8, може да имаш проблеми с командите. Все пак, най-добре да пробваш.

cladonian, не е нормално това ''подскачане'' но 90 % от караните в планината, нисък клас колела, които съм виждал имат този проблем. Карам така от 1 година и ми няма нищо.

Shimano XT не е ли от над средния клас компоненти на shimano, не че някога ще си купя пак главина shimano.
Аватар
cladonian

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Апр 08, 2011 11:43 am

Ще ти задам един малко ... въпрос. Сигурен ли си, че има движение точно в главината и диска и че колелото е добре поставено в ушите на рамката? Ако отговора е "да", главината е дефектна (с крива ос). Да уцелиш две такива последователно :bigeyes:
Без значение дали написаното по-горе е вярно. Най-добрият съвет в случая е, да отидеш, където е наплетено колелото и да покажеш проблема.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот cladonian » Пет Апр 08, 2011 12:29 pm

Това беше първото нещо което проверих. Съвсем нормално си лежи в ушите оста. Самото тялото на главианта се движи нагоре надолу. Повече Shimano главина никога през живота ми. Карал съм с задна главина за 15 лв не съм имал такива проблеми, като с тези на Shimano, от кашкавал ли ги прозивеждат.
Аватар
cladonian

Мнениеот monkols » Пет Апр 08, 2011 2:08 pm

Cladonian,ако съдиш само по движението на ротора,че ходи нагоре-надолу,това е допустимо в рамките на милиметър,но ако цялата главина се върти на ексцентрик,отивай в сервиза
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот cladonian » Нед Апр 10, 2011 8:17 pm

За жалост се движи ексцентрично не само диска ами и цялата гума.
Аватар
cladonian

Назад към Веломеханик