MTB <-> Motorcycles

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

MTB <-> Motorcycles

Мнениеот did » Сря Ное 26, 2003 4:38 pm

Гледах днес по обяд едно предаване по телевизията за разни луди мотоциклетисти. Много луди! Скачат по 30-40 метра (е, на подходящо избран и обработен терен с попивки, с подходящите km/h, дето с педали не могат да се развият и т.н.), спущат се къде ли не. С много реклами! С много много реклами! И много ми напомни на повечето филмчета за MTB (например, CRANKED... 1 към 1). Само дето не въртяха педали.

Признавам, хич не съм наясно с високия клас оборудване за MTB, даже повечето сериозни неща не съм ги виждал на живо, обаче ми се струва, че май повечето новости идват при нас точно от мотоциклетизма. Та имам няколко (риторични) питания:

1. Доколко фирмите, които подготвят аналогичното оборудване при MTB и мотоциклет за мотоктрос са едни и същи и доколко се използват подобни технологии (мое мнение - всеки може да направи тежка здрава вилка с голям ход, задвижвана от 200 к.с., трудно е да е здрава при малко кг., т.е. по-трудно е да се оборудва здраво MTB, ама знам ли?).

2. АБЕ ЗАЩО ИМ ТРЯБВА ТОЯ ДВИГАТЕЛ НА ТИЯ, ДЕТО СЕ СПУЩАТ С МОТОЦИКЛЕТИ В СТИЛ FR, КАТО ТОЙ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА НЕ Е ЗАПАЛЕН?

3. Защо почти всеки ден се натъквам по кабеларките TV програми, показващи разни мотористи да се шускат по баири, при това по-зле от повечето bike FR-спецове, а не съм забелязал нито веднъж, по която и да е телевизия, сериозен репортаж за кой да е стил в планинскотото колоездене? Пък според статистиката и според мен, колоездалите в България май сме много повече от мотоциклетистите... Аз като идех при някой хижар преди 1-2 години с колелото и той ме гледаше изумен, като му кажа от къде идвам, а ставаше дума за няколко часа път с колело. Сега вече на въпроса "става ли пътеката за велосипед" ми отговарят (цитирам бай Ангел, х. Бяла Черква:8D:) "бе то вий с тий колелета вече къде ли не минтавате. Там не съм ходил от 2 години, щото е стръмно, ама за колело сигурна става" (заслугите за тоя коментар не са мои, явно други пловдивчани са го респектирали наскоро). А там мотокросист някога да се е мяркал?

4., 5., ... ;)Вместо да влагам пари в колелото, утре си слагам двигател марка "FAKE 2х2 Enhanced 1MTBp" някъде под средното движение и вграден mp3-плейър да бръмчи... Явно според журналистите това е начина!

Безисходица е ситуацията, очевидният и логичен изход от която просто не ти харесва.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 26, 2003 4:57 pm

[quote]Признавам, хич не съм наясно с високия клас оборудване за MTB, даже повечето сериозни неща не съм ги виждал на живо[/quote]

Не си само ти...:D:D:D
[quote]повечето новости идват при нас точно от мотоциклетизма[/quote]

В DH и XFR-класовете има нещо такова. В XC-класа по-скоро не...
[quote]Доколко фирмите, които подготвят аналогичното оборудване при MTB и мотоциклет за мотоктрос са едни и същи и доколко се използват подобни технологии [/quote]

Fox, Marzocchi и Progressive (Curnutt) идват от MX, Rock Shox и Manitou нямат нищо общо с него. Kayaba и Showa също правят DH-вилки, но засега само в Япония и то не за всеки простосмъртен...
[quote]Защо почти всеки ден се натъквам по кабеларките TV програми, показващи разни мотористи да се шускат по баири, при това по-зле от повечето bike FR-спецове, а не съм забелязал нито веднъж, по която и да е телевизия, сериозен репортаж за кой да е стил в планинскотото колоездене? [/quote]

Правилно си забелязал, само че това нетърпимо положение е същото по цял свят. Тепърва се надигат гласове за промяна на статуквото, но изглежда спонсорите с големите мангизи още се ослушват..

Get mad, then get over it.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Jacket » Сря Ное 26, 2003 5:15 pm

Много от стиловете при MTB са дошли от MX. Има trials с мотори и те пак са специални, без седалки и т.н. За downhill не знам... супер тъпо ми звучи, но има една дисциплина, която много много ме кефи, ама при MTB я няма по обясними причини. Нарича се uphill :)) Както се досещате значи изкачване на едно много, ама много стръмно баирче и победител е този, който стигне най-далеч :) Паданията там са доста зрелищни и е истински кеф да се гледа. Миналата седмица с Любо спускахме едно точно такова баирче в Плана, където явно бяха драпали бъгита.
TOYAGA обаче много правилно отбеляза, че XC няма нищо общо моторетките...
А did ти сам си отговаряш на въпроса защо не се виждат bikes по Телевизионните предавания: "С много реклами! С много много реклами!"
Другото е че спорта ни е сравнително нов, докато мотоциклетни спортове има от много много години...
За вилките, Marzocchi са толкова (да не кажа най) добри именно благодарение на дългогодишния си опит с мотоциклетните вилки. Просто са прехвърлили доказаните си технологии (като open bath например) директно върху вилките за MTB. Шивъра например има и мотоциклетен и MTB вариант. Познай кой е първия :)

Ride fast, yet ride smart!
:}):;)
Аватар
Jacket

Мнениеот bikerider » Сря Ное 26, 2003 5:24 pm

[quote="did"]

Гледах днес по обяд едно предаване по телевизията за разни луди мотоциклетисти. Много луди! Скачат по 30-40 метра (е, на подходящо избран и обработен терен с попивки, с подходящите km/h, дето с педали не могат да се развият и т.н.), спущат се къде ли не. С много реклами! С много много реклами! И много ми напомни на повечето филмчета за MTB (например, CRANKED... 1 към 1). Само дето не въртяха педали.

Признавам, хич не съм наясно с високия клас оборудване за MTB, даже повечето сериозни неща не съм ги виждал на живо, обаче ми се струва, че май повечето новости идват при нас точно от мотоциклетизма. Та имам няколко (риторични) питания:

1. Доколко фирмите, които подготвят аналогичното оборудване при MTB и мотоциклет за мотоктрос са едни и същи и доколко се използват подобни технологии (мое мнение - всеки може да направи тежка здрава вилка с голям ход, задвижвана от 200 к.с., трудно е да е здрава при малко кг., т.е. по-трудно е да се оборудва здраво MTB, ама знам ли?).

2. АБЕ ЗАЩО ИМ ТРЯБВА ТОЯ ДВИГАТЕЛ НА ТИЯ, ДЕТО СЕ СПУЩАТ С МОТОЦИКЛЕТИ В СТИЛ FR, КАТО ТОЙ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА НЕ Е ЗАПАЛЕН?

3. Защо почти всеки ден се натъквам по кабеларките TV програми, показващи разни мотористи да се шускат по баири, при това по-зле от повечето bike FR-спецове, а не съм забелязал нито веднъж, по която и да е телевизия, сериозен репортаж за кой да е стил в планинскотото колоездене? Пък според статистиката и според мен, колоездалите в България май сме много повече от мотоциклетистите... Аз като идех при някой хижар преди 1-2 години с колелото и той ме гледаше изумен, като му кажа от къде идвам, а ставаше дума за няколко часа път с колело. Сега вече на въпроса "става ли пътеката за велосипед" ми отговарят (цитирам бай Ангел, х. Бяла Черква:8D:) "бе то вий с тий колелета вече къде ли не минтавате. Там не съм ходил от 2 години, щото е стръмно, ама за колело сигурна става" (заслугите за тоя коментар не са мои, явно други пловдивчани са го респектирали наскоро). А там мотокросист някога да се е мяркал?

4., 5., ... ;)Вместо да влагам пари в колелото, утре си слагам двигател марка "FAKE 2х2 Enhanced 1MTBp" някъде под средното движение и вграден mp3-плейър да бръмчи... Явно според журналистите това е начина!

Безисходица е ситуацията, очевидният и логичен изход от която просто не ти харесва.
[/quote]

1. Виж поста на Toyaga.
2. Двигателя им трябва, щото могат да спират и с него.
3. С мотор е много по-трудно да се спускаш, поне така си мисля. Само сравни килограмите и си представи, че се подлъзнеш с голяма скорост в завой. Тия кила просто не можеш да ги върнеш на правилната траектория... Отскоро на БайКръстю се появи една банда от 3-4 моториста и като ги гледам как се спускат като пешеходци по байкерските пътеки направо настръхвам - ако някой с байк налети на такова животно ще се изпотроши като незнам кво...
4...5... Имаше един готин цитат някъде - от рода на "закъде си се запътил с тези конски сили, дето не са дори и твои?"... И двете неща (трите като вкл. колите) си имат предназначение - аз например на море с колело не бих тръгнал :)
Като се чудиш за двигател не забравяй и разходите за гориво и масло... :xx(::xx(:

Do, or do not - there's no try...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Ное 26, 2003 5:27 pm

[quote="Jacket"]

Много от стиловете при MTB са дошли от MX. Има trials с мотори и те пак са специални, без седалки и т.н. За downhill не знам... супер тъпо ми звучи, но има една дисциплина, която много много ме кефи, ама при MTB я няма по обясними причини. Нарича се uphill :)) Както се досещате значи изкачване на едно много, ама много стръмно баирче и победител е този, който стигне най-далеч :) Паданията там са доста зрелищни и е истински кеф да се гледа. Миналата седмица с Любо спускахме едно точно такова баирче в Плана, където явно бяха драпали бъгита.
TOYAGA обаче много правилно отбеляза, че XC няма нищо общо моторетките...
А did ти сам си отговаряш на въпроса защо не се виждат bikes по Телевизионните предавания: "С много реклами! С много много реклами!"
Другото е че спорта ни е сравнително нов, докато мотоциклетни спортове има от много много години...
За вилките, Marzocchi са толкова (да не кажа най) добри именно благодарение на дългогодишния си опит с мотоциклетните вилки. Просто са прехвърлили доказаните си технологии (като open bath например) директно върху вилките за MTB. Шивъра например има и мотоциклетен и MTB вариант. Познай кой е първия :)

Ride fast, yet ride smart!
:}):;)

[/quote]

с риск да отворя наново най-стария спор в MTB света - що да не кажеш "най-добрите" :))))
но... спирам вече, че чувам вече лая на боксерите :D:D:D:8D::8D:

Do, or do not - there's no try...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Ное 26, 2003 5:33 pm

[quote="did"]

България май сме много повече от мотоциклетистите... Аз като идех при някой хижар преди 1-2 години с колелото и той ме гледаше изумен, като му кажа от къде идвам, а ставаше дума за няколко часа път с колело. Сега вече на въпроса "става ли пътеката за велосипед" ми отговарят (цитирам бай Ангел, х. Бяла Черква:8D:) "бе то вий с тий колелета вече къде ли не минтавате. Там не съм ходил от 2 години, щото е стръмно, ама за колело сигурна става" (заслугите за тоя коментар не са мои, явно други пловдивчани са го респектирали наскоро). А там мотокросист някога да се е мяркал?

[/quote]

Малко информация - от един приятел, който е маниак на тема off-road с мотори - спускането с мотор е извънредно трудно занимание, защото пущината тежи над 100кг, трудно се балансира когато загубиш равновесие (щото мизерният rider е по-лек от мотора), не можеш да се спуснеш над задната гума и да снижиш центъра на тежестта (щото седалката я закрива, пък и rider-a е по-лек от мотора) и т.н.

Даже състезанията, еквиваленти на DH са UH ;), качват се на собствен ход през пресечения терен, а след това слизат с лифт... Лудница! [:p]

Тоя приятел няколко пъти троши мотора при спускане, сега резервоарът му изглежда като надъвкан от бултериер :D. Ужас!

Мен пък ще ми е интересно да видя състезание UH с колела... това е трудната работа, никакви амортисьори не помагат. Виждал съм само разни trial-style изпълнения по въпроса.

--
17 Gen r
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 26, 2003 6:42 pm

[quote]Малко информация - от един приятел, който е маниак на тема off-road с мотори - спускането с мотор е извънредно трудно занимание, защото пущината тежи над 100кг, трудно се балансира когато загубиш равновесие (щото мизерният rider е по-лек от мотора), не можеш да се спуснеш над задната гума и да снижиш центъра на тежестта (щото седалката я закрива, пък и rider-a е по-лек от мотора) и т.н.
[/quote]

По въпроса за директното сравнение между DH-велосипед и Enduro-мотоциклет. Към края на август германците бяха организирали такова надбягване (даваха го по VOX) на трасето по спускане в Бад Вилдбад (използвано е за кръгове от Световната купа по DH). Един след друг надолу се спуснаха Манфред Щромберг (професионален байкър от тима FIAT/Rotwild и инструктор по FR) и Тобиас Ауерсвалд (професионален ендуро-пилот на Husquarna, десети в Световния шампионат). Резултатът за Husquarna-та с 64 к.с. беше плачевен – завърши само в един от трите манша (в другите два имаше яки кълбета) и то с 16 секунди изоставане след Rotwild-a, който дори не е DH, а FR-модел...

Get mad, then get over it.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Назад към Архив