Проблем с главина Shimano.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с главина Shimano.

Мнениеот Bace_kz » Пон Апр 25, 2011 8:04 pm

Имам проблем с главина (предна) Shimano HB-M475. Проблемът се състой в това, че когато каплата не е стегната с QR-a се върти "леко" и "мазно", но като се стегне въртенето й драстично намалява. Шишът на QR е стабилно смазан, при задната главина нямам този проблем. Велосипедът е мит с душ слушалка, та има вероятност и водата да е виновна, но защо пък когато не е стегната да се върти лесно :dontknow: . Най-близкият сервиз ми е на 80 км път.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Re: Проблем с главина Shimano.

Мнениеот Evgeni » Пон Апр 25, 2011 9:06 pm

Защото фактически главината не допира ушите на вилката.И е нормално да се върти по-трудно, когато е стегната.Сега идва моментът колко по-трудно се върти, но, виждам, че си написал, че се върти по-трудно от задната, значи има нещо, което не е в ред.Прочети статиите във Форума как се прави профилактика на главина, ако се чувстваш и тогава неуверен, ще се наложи да идеш на сервиз..
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот Bace_kz » Пон Апр 25, 2011 9:57 pm

Разглобих главината и гледам от едната страна лагерите плуват в грес и по самата ос имаше доста,а от другата страна не че няма, но е в по малко количество и по оста няма много, но определено има грес. Другото, което ме притеснява е,че в леглата има място за още 1 съчма и от двете страни, нормално ли е ? Главината е на по-малко от 500 километра.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот zafirovp » Пон Апр 25, 2011 10:00 pm

На, нормално е да има място за още една съчма. Така трябва да е. Затегни конусите на оста, колкото да обереш луфта. Имай предвид, че когато затегнеш QR те ще се затегнат още малко. Може там да е проблема.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Bace_kz » Пон Апр 25, 2011 10:04 pm

Благодаря, сега ще затегна конусите. Имате ли представа дали главините ги пращат сглобени от завода или се сглабят "на място" ?
Едит: Оправиха се нещата. Интересно дали чак сега забелязвам или пък да са се затегнали от някакви други фактори самите конуси :dontknow:
Аватар
Bace_kz

Мнениеот individual » Чет Апр 28, 2011 12:31 pm

Тези главини си го имат този проблем. Дали материалът на осите и конусите е по-мек или нещо друго (сравнително тесните контра-гайки), не знам, но си е нормално за тях. Пък и шиманските QR-и са си мощнички. Ако искаш оптимално въртене на главината си стягай яко конусите, като оставиш минимален луфт така, че като стегнеш QR-а този луфт да бъде обран. Ако бъдат махнати външна и вътрешна гума ще се усети най-добре колко ще са затегнати конусите, поради по-ниското тегло на центробежните сили (надявам се да разбираш какво искам да ти кажа)...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Назад към Веломеханик