Удължаване на стержен.За пореден път...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Удължаване на стержен.За пореден път...

Мнениеот PRobably » Вто Ное 23, 2010 10:28 pm

Първо искам да се извиня сигурно ви е писнало да виждате теми с такова заглавие...
Харесал съм си една вилка,но стержена й е дълъг 175мм,а дължината на рамката+лапата ми е доста над това.~20см. http://storage1.album.bg/432/dsc06202_e ... 949078.jpg Какви са решенията и има ли вобще такива ? От това което прочетох разбрах,че е препоръчително да се кара с хедлок и има варянт да се удължи някак си...Някой правил ли го е ? Къде,за какви пари ? Варянт за нова лапа и чашки има,защото при мен си личи,че и двете са доста дългички.Струва ли си вобще?Вилката на която попаднах е евтинка и хубава иначе не бих се занимавал.Всъщност толкова е евтинка,че ще ми остане някой лев за нова лапа,ако това е единствения начин. :D Еднокоронна е,варянт за ДМ лапа отпада.
Едит: Това май ми решава проблема http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=11372
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Re: Удължаване на стержен.За пореден път...

Мнениеот uBaH » Сря Ное 24, 2010 12:35 am

PRobably теми има - чел съм ги всичките, защото бях в подобна на твоята ситуация :)

Ако трябва да обобщя прочетеното и да пиша конкретно за твоя случай, то нещата ще изглеждат така:
1. Преценка на положението и измерване - вече си го направил, като ти липсват 25 мм, което значи че ще ти трябва удължаване с поне 20-22 мм;
2. Скица (или нещо нагледно, за да има по какво да работи стругаря все пак) - начертаваш си втулка с 2 различни външни диаметъра по дължината й. В твоя случай обща дължина на втулката от 50 мм ще е достатъчна. От тези 50 мм имаш 20-22 мм с диаметър равен на външния диаметър на стержена и още 30-28 мм с диаметър равен на вътрешния диаметър на стержена +0,1 мм (за да се получи пресово съединение на двете части);
3. Изработване на втулката - това май ще е най-трудното, защото идея си нямаш къде ще стане (и аз си нямам, особено пък за София);
4. Ако стержена на вилката е изрязан малко криво, може да се наложи да го изравниш - това ще осигури плътно прилепване на втулата към стержена;
5. Набиване на готовата втулка - добре е да се направи плавно, т.е. с нещо като винтова преса, защото с чука ще е трудно;
6. Монтиране на пеперудка или хедлок, като аз лично бих избрал второто.

Нещо ми се спи, дано не пропускам нещо важно, но в общи линии е това.

ПП: Аз се разминах само с хедлок, но някак си не се чувствам сигурен, като дръпна рязко кормилото нагоре :) Все пак ми "липсват" 15 мм.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот PRobably » Сря Ное 24, 2010 12:45 am

Баааааси...Много сложно бе. :bigeyes: Май ще се размина само с нова лапа,моята е огромна.И без това си търся причина да я сменя. :D Стержена на вилката не е толкова къс,проблема всъщност е огромното чело на рамката ми+огромните чашки+огромна лапа.Демек предпочитам с тях да се занимавам отколкото със удължаване на стержен.Бях се стреснал отначало,но мисля че проблема е решен.Благодаря ти за помощта. :)
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот uBaH » Сря Ное 24, 2010 12:49 am

За нищо :)

Иначе положението при мен е същото - 135 мм чело + 26 мм чашки + 45 мм лапа = 206 мм общо ... а стержена си е 186 мм. Иначе тая лапа на линка добре изглежда, чак се замислих и аз нещо :D
Аватар
uBaH

Мнениеот imbecile » Сря Ное 24, 2010 11:10 am

A за размера на стержена на въпросната вилка да кажеш нещо....1.5 ли е? Ако не е, махай чашките и слагай reducer, ще спестиш поне 20мм.
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот jeep0700 » Сря Апр 27, 2011 9:31 pm

Момчета, някой правил ли е удължаване на стержен със заварка с телоподаващо.
Стержена ми е по-къс с 40 мм.
Ако вместо да добавя само тези 4 см. тръба, отрежа 1/3 от стержена и заваря по-дълга наставка (дясната картинка), дали ще стане по-стабилно?
Аз си мисля, че ще стане, защото иначе лапата ще се държи само на наставката. А и пеперудката ще заседне на мястото на заварката, защото ще искам и вътрешна. А ако направя заварката според дясната картинка, ще мога в тръбата да вложа като втулка друга тръба (с външен диаметър вътрешния диаметър на стержена), така със сигурност няма да има надежда за кривене и поддаване на заварка.
Как ще коментирате?

Изображение
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Мнениеот Evgeni » Сря Апр 27, 2011 10:52 pm

Няма смисъл.Във Веломагазина Bike store Extreme има решение, струващо 8лв и нещо.Просто не запомних цената.Условието е стерженът поне да стига до върха на горната чашка.Това е.
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот azzmaster » Чет Апр 28, 2011 12:19 am

http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 504&lang=2

Това е най лесното...Карам с него и няма проблеми.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот bikerider » Чет Апр 28, 2011 9:06 am

Отчитате, че това не е препоръчително решение за по-екстремно каране, нали? За по-екстремна употреба не бих заварявал нищо, нито бих слагал такъв удължител на два винта. За XC и спокоен FR ми се вижда идеално решение с тази цена.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот monkols » Чет Апр 28, 2011 4:19 pm

Jeep0700 десния вариант е възможно най-доброто решение за този случай,изпробвано е,но все пак се съобрази и с написаното от bikerider
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот jeep0700 » Чет Апр 28, 2011 8:56 pm

monkols написа:Jeep0700 десния вариант е възможно най-доброто решение за този случай,изпробвано е,но все пак се съобрази и с написаното от bikerider

95% градско каране и 5 % по-тресящо XC. :)
Разбрах препоръките ви, за което ви благодаря.
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Назад към Веломеханик