Чоко и Боко написа:Благодаря за предложението, но защо точно тези модели препоръчваш?
Ами защото
според мен е най-леката, най-вентилираната и най-организирана от раниците, които са посочени по-горе.Абстрахирай се от това, че не се продават в България и малко хора ги ползват тук.Аз имам Deuter Trans Alpine 30 и Deuter Bike 1(която мисля, че беше около 20 литра).В никакъв случай не казвам, че са лоши.Супер раници са, което се потвърждава от много хора тук.Осприто обаче,... си е класа отгоре.Имам трекинг раница на тази фирма и не му е мястото тук, да ти обяснявам и убеждавам, къде съм ходил, за колко време и колко съм доволен от нея.Казвам го, защото имам и трекинг раница на Deuter.

- за сравнение. С удоволствие бих си купил и една от тези, за които съм ти дал линк, ама много раници ще ми станат, пък и дойтерките са си все още здрави.
http://www.youtube.com/watch?v=xE5_ZSOY4b8Важното в случая е да си "нацелиш" точния литраж, независимо коя фирма ще предпочетеш.Аз лично, ако съм изправен пред дилемата да си купя само една универсална, бих взел с най-големия литраж
от велосипедните(22-30l), защото те стават и за един ден каране, стават и за повече.
Чоко и Боко написа:Системата Aircomfort (мрежестия гръб) наистина ли е класа над другите дишащи гърбове, усеща ли се по- добра вентилация?
Да, така е! При Osprey тази система се нарича Air Speed.
П.С.
Dakine не съм имал никога.