ХристоС. написа:zax983 написа:Защо не почна собствен бизнес? Не е като да нямам идеи. Спонсори няма, банките не дават... Как въобще може да има толкова лицемерни хора че да кажат че към днешна дата има начин? Я да си спомнят че когато са теглили кредити всяка банка е давала макса, независимо от другите, а сега? Ако въобще има тук някой, постигнал нещо с честен труд. Колко хора има тук със собствен бизнес и чиста съвест?! Ако има поне един поклон пред него!
И на мен ли ще се кланяш? Притежавам собствен бизнес, чиито предмет на дейност е търговия с компютри и компютърни компоненти, фирмата ми е вносител на 3 марки паметови продукти за България. Никой нищо не ми е дал на готово, дейността я стартирах с малък потребителски кредит от банка и малка сума, която осигуриха роднините ми. Кредитът ми беш отпуснат въз основа на това, че в продължение на година и половина преди това работех в друга фирма със същия предмет на дейност, за да мога да добия знания за съществото на бизнеса отвътре, и получавах колкото 2 минимални заплати месечно, а ме осигуряваха на една такава. Всъщност напуснах, за да мога да разполагам с достатъчно време за висшето си образование - нещо, което при стартирането на „частна“ дейност се оказа, че няма как да стане и ми се наложи да замразя образованието, за неопределено време - докато бизнесът се развие достатъчно добре, за да няма нужда непрекъсната нужда от мен. През 2010 всички капитали на фирмата се стопиха и ако тази година не бях успял да осигуря банклово финансиране (не, не беше никак лесно - но определено не е невъзможно) - можеше и да ми се наложи да си търся пак работа на нормиран работен ден и твърда заплата; нещо, което дори може да ми предложи значително по-голяма сигурност, но пък по този начин ще подведа всички свои клиенти, които са ми се доверили и продължават да ми се доверяват вече толкова години... А не е като да не съм бил на 20, да съм живял в друг град, да съм нямал осигурена работа, да съм разчитал на 100 лв. месечна издръжка (доход от отдавана под наем собственост в София), да съм плащал наема си (60 лв), ток (когато нямах пари някой месец - плащах по 2-3 сметки накуп) и интернет (20 лв.), да си докарвам още 50-100 лв. от нерегламентирана законово търговия с употребявани компютърни компоненти, с които пари съм се прехранвал, излизал съм „на кафе“ с приятели и съм си плащал за транспорт с автобус до София и обратно поне веднъж месечно.
Не зная защо ти отговарям - и да ми се кланяш, и да не го правиш - с приказките си „на кило“ дотук не си спечелил уважението ми по никакъв начин и ми е напълно „все едно“, а и бих спестил на всеки подобно унижение - да не съм цар или мафиот?! Искаш по-висок стандарт да ти осигурят управляващите, но никога не гласуваш. Претендираш за социални облаги, но с готовност заявяваш, че не би плащал данъци на държавата и съжаляваш, че си го правил. Не си спомняш комунизма - но помниш, че „било по-добре“. Костов ти бил „откраднал“ влоговете (интересно как точно - трябва да го е направил лично, защото след времето на хиперинфлацията по времето на правителството на Жан Виденов и след падането му, по времето на мандата на Иван Костов и неговия кабинет, финансовата стабилност осигури увеличение на доходите в ПЪТИ); банките не ти отпускали необходимите средства, за да започнеш собствен бизнес (ама пък ти и беше писал в началото, че не искаш); би пожелал да причиниш вреда на човек, който се е оказал в благоприятно положение - може и да е тъп, но как е възможно въобще да си помислиш, че ТИ би могъл да бъдеш нечий съдник и да решаваш съдбата му?! В Щатите здравната система била несправедлива, в Англия образованието - безплатно (ако ми кажеш как се следва в Cambridge например, без да се плаща)... Казаха ти го много пъти - като не виждаш перспектива за развитие тук и като не ти харесва, ходи другаде - вече сме в Европа и пазарът на труда е отворен, щом можеш да предложиш знания и умения - те ще бъдат оценени подобаващо, със сигурност по-подобаващо, отколкото тук. Пък като за 2-3 години се „напечелиш“ - ще се върнеш в България и с капиала си ще реализираш някоя от идеите си за собствен бизнес, понеже ще си работил вече навън и ще си видял „как е там“ - ще можеш да приложиш западните стандарти в работата си и ще предлагаш и западни заплати на служителите си, всички най-кадърни люде ще се избиват да работят за теб и ти ще просперираш

Ама май, с неплатени задължения към държавата, няма да те пуснат да излезеш от нея, преди да ѝ се издължиш - навсякъде из обичната ти Европа е така... Не стана дума къде в чужбина си живял (не говоря за екскурзии от по 3-5-10 дни) и имаш реален поглед над ситуацията там?
fall_out, с радост ще дам консултация във връзка с компютъра, който предстои да бъде закупен, но понеже не искам да се тълкува като реклама, а пък и в тази тема се говори за всичко друго, освен за компютри - в случай, че би желал, можеш да ми изпратиш ЛС с повече детайли за това какви точно приложения ще се ползват на машината и дали ще служи за работа (ще изкарва пари) или за обучение, за да дам оптимално, според мен, предложение.
Така, чак сега прочетох поста ти, тъйкато почна лошо, а именно с противоречие, че видиш ли всичко си постигнал сам, пък в същото време си започнал с малък потребителски кредит, че и доплащане от родата... Всъщност и ми се спеше тогава, а имах желание да прочета и този пост. И понеже беше най-дълаг след моите, а аз въпреки че пиша бързо, чета бавно, освен това имам атеросклероза която нямам възможност да лекувам и така ми е много трудно да чета дълги постове... Всъщност тази болест явно ме прави 100% неработоспособен, тъй като нямам възможност да правя определени много желани от работодателите глупости, като например да помня напълно ненужни неща... Така че ща не ща, ще трябва да работя за себе си или поне да имам секретарка поне за да не ме питат хората защо се повтарям...
Респект към теб разбира се и се надявам да ти се подредят нещата. Но нещо не ми се виждаш много преуспял, с вероятно ипотека, за да си запазиш бизнеса? Който се надявам да продължи да бъде печеливша инвестиция за теб.
Поклона в източната култура е признак на уважение. Дори така се поздравяват хората. Но ние сме много далеч от тях, така че тук винаги ще се намери някой който да се хване за играта на думи и да изкара уважението и респекта като "кланяне" в нашия си смисъл. Така чак и с падане на колене може да решат да го сравнят някой, но мен на колене не може да ме постави никой. Който се е опитал все по гръб е паднал, както и да е

Аз също работех, когато реших да уча. Т.е. когато вече нямаше смисъл да работя. Иронията е че почнах доста рано да работя, защото нямаше смисъл да уча... Банката много гнусно ме излъга, не една банка ме излъга, че видиш ли, само да вляза и веднага получавам студентски кредит... Особено пък в СУ, само като вляза да им донеса разписаната книжка и нямам никакви грижи... Всъщност тогава нямаше студентски кредит, но имаше няколко банки които наричаха така супер неизгодните си кредити с гратисен период. Като и гратисния им период не беше никак гратисен, да плащам само лихва без главница... И въпреки малко по-ниската лихва, в крайна сметка нямаше по-набутващ кредит, но пък мен напълно ме устройваше и нямах против да върна двойно. За сравнение, в Англия не само че няма лихва, но и да има, то тя вероятно е минимална и със сигурност знам че няма по време на гратисния период, както и нищо не плащаш през това време. Да не говорим че този гратисен период е докато учиш и е неограничен + там 1-2 години, за които се предполага че всеки може да си намери работа след като е завършил. И тъкмо когато си мислиш че не може да е по-хубаво, се оказва че ако нямаш над определено доход всъщност след едиколкоси години вече не дължиш нищо. Буквално безвъзмездна помощ ти осигуряват, т.е. ако не ти потръгне нищо не дължиш, ако ти потръгне само колкото са ти дали. Ето това е социална политика.
Та отидох аз точно на първи октомври още преди обяд, веднага след като си взех книжката. Тъкмо беше почнала кризата... Брат ми понеже е малоумник и е теглил кредити които вече не може да връща, тъй като в момента не е в състояние да работи, сега майка ми ги връща. Обаче тъпанара си трае, не могат да го намерят, но не че са го търсили... Тя му е поръчител и без предупреждение, направо дойде съдия изпълнител да и съобщи че е осъдена по бързата процедура и почват да и цака едиколкоси директно от заплатата... А тя също имаше кредити и умря права, почна втора работа заради лайнарите, които не искат да и разсрочат кредитите, но пък дойде време да се пенсионира, а те само това чакаха за да я разкарат от едната и сега с една пенсия и една заплата, не взима никакви пари напрактика... В същото време аз се опитвам да тегля кредит, но изведнъж се оказва че вече имало нови изисквания, студентския кредит, който няма нищо общо с такъв, само така се нарича. Трябвало вече подпис от родител. Питам аз този подпис какъв му е смисъла, поръчител ли ми трябва или не. Подчертавам че майка ми вече е силно неподходяща, обаче малоумната служителка ме убеждава че няма никакви проблеми, подписа е формалност, ала бала... Освен мен само баща ми няма никакви задължения, но той пък по това време беше с някаква жалка инвалидна пенсия която не знам дали и 100 лева имаше, като си взе нормална, се отказа от инвалидната, че не си струваше наистина тормоза от страна на телковете за няколко лева, но и сега нормалната му пенсия не е повече от 150 лева. В крайна сметка подписа направи проблем... Ама тя била неподходяща. Питам малоумната кучка "добре де, нали не беше поръчител, нали държавата ми е поръчител, нали работата ми на постоянен трудов договор е поръчител"... Ами вече трябвало и поръчител... Намерих човек с няколко хиляди лева заплата, но олигофрените са се хванали за семейството ми и това е, не дават... Абе чакай бе... Аз съм пълнолетен... Няма значение... Е явно студентски кредит няма да бъде... Т.е. няма да бъде кредит с гратисен период... Почнах да обикалям по банките, вероятно съм обиколил всички, които не искаха пари само за да ми откажат. Забележи, имаше страшно много боклуци, които ти взимаха таксата за разглеждане на документите, като те убеждаваха по същия начин, че няма как да ти откажат кредита, въпреки че предварително са решили да ти откажат. НЯМА по-некадърни, долни и гнусни същества от служителите във фронтофиса на банките... Вероятно са на %, колкото повече преебани, толкова по-добре за тях... Е не съм дал една стотинка на тези алчни, долни говна разбира се. Обаче обиколих всички банки, загубих си няколко месеца, защото все пак ходя на работа и е почти невъзможно да ходиш на работа и да имаш достъп до каквото и да е през свободното си време... Всъщност смятам че всеки който работи с хора и работното му време е само през деня, е пълен олигофрен... В крайна сметка и един лев не ми дадоха, освен ако не бях ипотекирал нещо, но аз нямам какво... В крайна сметка продължих да работя, наложи ми се, защото само аз можех да разполагам с парите си... Е да но тогава пък нямам време, така че и аз си замразих образованието по финансови причини за пореден път, даже ако не ме бяха излъгали скапаните банки, въобще нямаше и да влизам. Ест. понеже съм си късметлия, вече когато си бях провалил годината, останах и без работа... Така реших да продължа да уча, даже намерих кой да тегли кредит вместо мен, но не беше много голям и не стигна, защото го дадох на майка ми да си оправи лайната, поне да не плаща на съдия изпълнител и да си закрие кредитните карти. Забележи, на нея и дават, защото ги устройва да не може да ги връща... Накарал съм я да си закрие всички кредитни карти, няма вече и зверските такси за съдия изпълнителя, рефинансирала е всичко и дори може да си плаща заемите, като разбира се на първо място на моя човек. Който всъщност не ми е никакъв, но просто знае че на мен може да ми се има доверие. Така майка ми сега работи за 0 лева. Сестра ми работи и тя за 0 лева, защото и тя се е усрала с кредити, но поне си ги връща, то и тя се включи при брат ми малко, да го оправим, но пак си се беше усрала. Най-вече и тя за образование доста се набута, но поне и се отплаща сега. Общо дохода на всички може и да стига 2 бона, явно стига, но и разхода е толкова само за заеми и сметки... Обаче като дойде ток над 100 лева и аз го доплащам, ето миналия месец дойде 300, а аз разполагам с не повече от 200 обикновенно, така че миналия месец и аз бях с 0. Този месец токът е 70, значи няма да ми реват за пари съответно и мога да си позволя ремонт на колелото. А как може да ни варира толкова потреблението при едни и същи разходи, това вече е съвсем друга тема, пак за безкрайно честните търговци. Всъщност реално от тези 70 лева е похарчен ток за 30...
Обаче, въпреки че съм изряден от всякъде, заем така и не ми дадоха лично на мен... А аз си изгърмях патроните, като оправих проблемите на родата... Макар че то едно оправяне, със заем заем да покриваш... Но поне и свалих месечните разходи на половина, а и реално и намалих лихвите доста на майка ми. Въобще не знам как може да са теглили толкова неизгодни заеми, с едничката мисъл да си плащат надписаните сметки, не е нормално това поколение... Не знам какво са им правили по време на комунизма, но са промити мозъци от всякъде... Не можела тя да има дългове, а сега какво има? Просто си е превърнала едни измислени задължения в реални, но и ги е умножила... А можеше просто да не си плаща надписаните сметки и да изтекат по давност или да ги остави да я осъдят и да и смучат половината пенсия до гроб и после да го духат. Пак щеше да се набута много по-малко...
Най-много да се опитат, а дори и да успеят да и вземат жилището. И все пак имаше достатъчно разум за да се опита да го продаде, но пък баща ми вече съвсем е изкуфял и там пък той не даде... Точно когато беше пика на цените, без проблем си покривахме всички дългове, а дори май и не беше необходимо, сега вече мисля че е... Та с покритието на дълговете и малко под наем, оставаха пари сега да се вземат 2-3 по-малки и всичко да е на 6, но не... Но тяхно си е, те си решават, как да си оправляват ресурсите. Пак добре че е голям и успях да ги навия да дават една стая под наем, когато бяхме най-зле, но ето че и сега има 1-2 свободни стаи и не ги дават. Как да им обясня че пари се пестят когато има, а не когато няма...
Аз в момента реално не работя и нямам никакви незаконни доходи и никога не съм имал, също нямам доходи които да подлежат на данъчно облагане, така че на държавата нищо не и дължа. Значи доход на семейството 0, доход и на домакинството 0, обаче нямам право на помощи, защото майка ми била с висока пенсия, сякаш не си я е изработила... Един път не ми дават кредит заради нейните задължения, втори път пред социалните обаче е много богата... Че за капак и сестра ми вече е с прилична заплата, която също не получава... Но са ми отказвали и преди, дори когато бяхме най-мизерни... А да не забравя че двата телевизора които ни откраднаха, бяха обявени като повод да ми откажат помощи. Явно 2 телевизора в 5 стаен си е богатство... Даже се чудя дали точно комисията на социалните няма връзка с обира, минават, набелязват... В България всичко е възможно... А обезщетение за безработица съм бил поискал късно... Въобще и в бюрото по труда само ми губеха времето да се подписвам на точно определена дата в точно определен час и на тях да съм им роб за нищо... Лъгаха ме една година, че чакат някакви специални платени курсове, после се оказа че не съм в списъка на връзкарите... Загубиха ми половин година и накрая някаква мухла там ми затрила картончето и трябвало да почна на ново, а едиколкоси време трябвало да се подписвам там, за да стигна въобще до социалните... Теглих им една и на тях, а трябваше да я пребия тази... Понеже не иска да си признае грешката, от която едва ли ще има някакви последствия за нея, ми преебава едни 100-200 на месец... Но всички знаем за готината ни администрация... Много ме кефи сега една реклама "не вярвате че бюрото по труда ще ви помогне - ГРЕШИТЕ!", дали да не отида пак, но понеже жена не мога да ударя, макар това топче лой не е жена, но дали да не отида поне да я наплюя например? Както и да е, социалните пари няма да ми дадат, защото не съм циганин... Банките няма да ми дадат, защото знаят че ще си плащам, а ако не си плащам, няма какво да ми вземат, ест. че няма да ми дадат, те дават само на който могат да преебат после...
Толкова с банките и моето образование

Сега се занимавам с нещо, което е много далече от собствен бизнес, но работя когато и колкото искам или колкото работа си намеря, изкарвам някакви жалки пари от време на време, които винаги са под минималната работна заплата и следва не подлежа на данъци, нали така? А скоро може и това да умре, макар и легално, защото все по-често се случва да не ми плащат... Но пък може и да потръгне и да изкарвам достатъчно пари за да реша и данъци да плащам, разбира се не и на сегашната система! Освен ако не ми платят със задна дата всички помощи и обезщетения, които държавата ми ДЪЛЖИ, от тях с удоволствие ще си платя всички задължения към нея, направо да си ги приспаднат всъщност.
Трета година не мога да си позволя да ходя на лекции, но съм взел няколко изпита все пак, макар че доста ме ебават за неприсъствието, а задочно няма моята специалност... Била много престижна, всъщност не е и аз не съм там заради това, а защото това искам да уча. Втора година официално съм без работа, от държавата няма и една стотинка, аз за какво съм и плащал данъци на тази държава, пак ще попитам?
ХристоС. написа:Искаш по-висок стандарт да ти осигурят управляващите, но никога не гласуваш.
Някога имало ли е за кого да гласуваш? За мен не е имало... Всеки път когато има избори разглеждам кандидатурите, но нещо не виждам адекватни такива... И процента на хората с подобно менние мисля че вече е доста голям, нима това е без основания? Аз мисля че парламента в сегашния му вид, както и който и да е от управляващите са напълно безполезни, дори по-лошо - вредни са! Проблема е че по-добри няма, но то като се замислиш и по-лоши няма, всичките са еднакво некадърни, крадливи и малоумни... Но това не може да е оправдание и ако няма с кого да ги сменим, можем поне да ги премахнем, като ненужни. Не съм аз човека който може да каже с какво трябва да бъдат заменени, макар че в по-горните постове имам някои идеи

Но ако видя добро предложение, ще гласувам за него.
ХристоС. написа:Претендираш за социални облаги, но с готовност заявяваш, че не би плащал данъци на държавата и съжаляваш, че си го правил.
Ти ме четеш по доста избирателен начин, дори направо ми изопачаваш думите. Всъщност аз съм казал това, прав си, но некоректно го вадиш от контекста... Смятам че съм обяснил защо смятам че държавата вече и в момента не заслужава моите данъци по много причини... Но също така съм казал че ако има една функционираща система, съм готов да давам и 50% от дохода си на тази система. Ти би ли плащал такива данъци? И обратно, една стотинка повече не искам да вкарам в джоба на крадците. Ще ме глобят сега 500 лева? Това ми е любимото, ама много се кефя като ме заплашват, еми на инат няма да си подам декларацията, защото ме заплашват, следкато трябва да ми се помолят. Какво ще спечеля ако си създам неудобството да подавам декларация от днес за вчера? Нищо, следва да ми се помолят, не да ме заплашват. Разбира се дори не са си направили труда да мога да я подам по интернет, а задължително трябва да отида някъде и да вися цял ден на километрична опашка, за да ми кажат в края на деня, да дойда на другия ден и вероятно на другия ден да ми съобщят, че съм дошъл да си платя глобата... Но най-вече няма да си я подам, за да видя точно как ще ме принудят да си платя глобата
ХристоС. написа:Не си спомняш комунизма - но помниш, че „било по-добре“.
Не си спомням репресивния модел от който толкова се оплаквате, все пак съм бил на 5-6 години 89-та... Но помня че живота на всички беше много по качествен. От сега е по-добре при всички случаи.
ХристоС. написа:Костов ти бил „откраднал“ влоговете
С деноминацията ми ги открадна, тъй като те са правени с реални пари, преди хипер инфлацията, но в ДСК и там какво друго държавно имаше тогава, нещо лихвата не ми добави 3 нули, а след това деноминацията ми резна 3 доста реални нули, защо? Защо сега влоговете до 200 000 са гарантирани, а тогава не бяха? За да могат да ги откраднат разбира се... Както казах, тогава можех да си купя два апартамента поне с парите които имах на влог, сега къде са тези пари? Ще ти кажа къде са: когато на мен и на всички честни хора резнаха по 3 нули от спестяванията им, точно тогава всичките лайнари, които са били на власт, а и не само на власт, всичките костови хора си купиха предприятия един път на смешна цена, втори път със заеми от които също бяха резнати 3 нули, после. Предприятия за милиони бяха купени за левчета... Но това нямаше как да стане, без да се открадне от нас... Така Костов открадна моите пари, лично той ги е откраднал! После тези предприятия изпраха откраднатите пари лично от мен и всички нас пари, както и възможно най-много мафиотски пари. Но това не стигаше, трябваше и да ги разграбват през това време и да ги съсипят... Когато ги унищожиха напълно, вече ставащи само за скраб, не извинявай от някои дори това е откраднато и въпреки това успяват някои от тях да бъдат продадени на цени много по-високи от тези на които са били купени, когато са функционирали... Но за теб няма никаква измама? За мен Костов е най-големия престъпник в историята на България и няма наказание което да е достатъчно за него, а той дори е на свобода и дори още се занимава с политика... По дяволите, защо не е в затвора?! И как така държавата ми загуби парите без офицялно да е фалирала?! ДСК също не е фалирала, даже вече е частна...
ХристоС. написа:банките не ти отпускали необходимите средства, за да започнеш собствен бизнес (ама пък ти и беше писал в началото, че не искаш)
така е, но съм искал за собствен бизнес, защото в момента няма голям смисъл, но исках за образование и не получих, явно няма смисъл и за бизнес да искам, няма да ми дадат. Както вече в този пост обясних, ти може да си имал подкрепа от родата, но на мен точно тя ми попречи най-много. Имал си късмет и с банките, уцелил си времето, е при мен пък и това беше точно обратното. Затова моля те не ми обяснявай че си постигнал всичко сам. Не казвам че не си се постарал, не казвам че не си заслужил, но казвам да се радваш на късмета си