Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph 2.25

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph 2.25

Мнениеот Вилката » Вто Апр 26, 2011 10:26 am

Ще поизтупам прахта от тая тема за няколко въпроса.
Решил съм да смъкна малко тегло от байка ми и най-лесно е да го направя с хубави гуми(то така и така старите ми са за смяна).
Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph открих във Веломания, но има неяснота около модификациите им.
Schwalbe Racing Ralph 26" x 2.10" Evo, 460 гр, 44.90 лв.
Schwalbe Racing Ralph 26" x 2.10", 640 гр., 49.90 лв.
Schwalbe Racing Ralph Sport, 520 гр, 29.90 лв.
На пръв поглед нещата изглеждат нелогични - най-тежката е и най-скъпа :dontknow: Но не е писано дали са със snakeskin, да не би от там да идват разликите? Има ли нещо, което да ме откаже от третата, която е по-евтина?
При Nobby Nic 26" x 2.25" Evo няма разминавки, защото няма различни варианти в тоя магазин :D , но и за тях имам въпрос - много осезателна ли е разликата м-у нея и Racing Ralph по отношение на търкалянето? Питам, защото мисля и за вариант с Nobby Nic и отзад и отпред. +/- 100 гр в теглото не са от гоялмо значение, ако това ще ми донесе повече сцепление.
Ако имате и други предложения до 100 лв./чифт с горе долу същите характеристики - добре дошли!
:beer:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот crib » Вто Апр 26, 2011 11:12 am

Третата гума е със стоманен борд, много по тежка от другите, често са и криви, забрави за нея.

С това тегло от 640 грама на втората, предполагам, че става дума за старата UST (tubeless) версията. От 2011 всички гуми на Швабе от този клас са Tubeless Ready, така че си вземи на всяка цена тази от 460 грама (има надпис TL Ready на гумата). Ако имаш малко излишни пари и желание, си направи направо каплите Tubeless.
По мои наблюдения, гумите от 2011 имат и подобрения в сместа и се хлъзгат по-малко на мокро. И горещо препоръчвам да си вземеш 2.25 варианта, не 2.1

Чувал съм оплаквания, че Nobby Nic е по-нестабилна като предна от Racing Ralph, тъй като тялото на гумата е много меко и външните грайфери се обръщат в завоите, ако колелото е много наклонено. Но най-добре ще си определиш коя е по-подходяща за твоя стил на каране. Аз лично карам и зимата и лятото с Ralph 2.1 (защото преди не внасяха 2.25, които предпочитам), и не съм имал проблеми нито на сняг нито на кал.
crib

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 28, 2011 10:53 am

В момента съм точно с Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph 2.25, като преди това бях със същите, но 2.1 размер. Разликата при въртене за мен е едвам осезаема между двата размера, но на спускане и най-вече в завои определено 2.25 е по-добрия избор. Съветвам те да вземеш SnakeSkin, тъй като Evo са с наистина мноооого тънки стени (не случайно теглото е толкова ниско) и трябва да се внимава с тях.

Лично аз харесвам бавни, стръмни и технични спускания и в по-бързи завои съм внимателен - може би за това не съм усетил проблема описан от crib. С Nobby Nic съм отпред и за мен не се представя добре на сняг и на кал. При леко мокро или сухо време е прекрасна предна гума. Racing Ralph при мен като задна спира отлично и лесно се ускорява с нея.

Ако имаш възможност най-добре отиди в магазин на Веломания и там трябва да можеш да измериш теглото на гумите, които искаш да закупиш.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Вилката » Нед Май 01, 2011 12:12 pm

За съжаление рядко имам възможност да ходя в магазин на Веломания, та се опитвам да избера гумите онлайн. В онлайн магазина не е споменато дали имат модел със снейкскин, това ще го уточня с тях по телефона. А как е Nobby Nic със здравината? И как е търкалянето му спрямо Racing Ralph? Много се замислям дали да не я сложа и като задна, защото често катеря при голям наклон и ми трябва сцепление отзад. Често карам и при голям страничен наклон и е важно страничните грайфери да хапят здраво.
Аватар
Вилката

Мнениеот subritual » Нед Май 01, 2011 12:54 pm

Според мен Ноби ника не "хапе здраво" защото страничните бутони са доста меки. Огъват се лесно дори с пръст и по-скоро биха държали на камъни и гладки мокри повърхности.Kонкретно Pace Star 3 2011
Това е впечатление на пръв поглед,тъй като още не съм пробвал гумата, вчера я сложих.
Аватар
subritual

Мнениеот EmZo » Пон Май 02, 2011 10:52 am

Здравей, в момента има налични Nobby Nic 2,25 snake skin pace star във Веломания, свържи се по телефона от scream bikes за доуточняване.

Аз карам вече сезон и половина Nobby Nic 2,4 Evo Triple Nano Snake skin и съм много доволен. Като здравина конкретно snake skin варианта е чудесен. Преди карах със Kenda Nevegal SWS (side wall shield) и прещипванията ми бяха многократно повече. Сега с Nobby Nic карам на 1,6 - 1,8 (случвало се е и по-малко без проблеми) атмосфери надолу и за сезон и половина имам две прещипвания. А принципно карам по-агресивно и обичам да газя повечко камъните и като цяло избиряам линии никак не жалещи гумите. Бе на камънак и аграрщина държат. :) Ако ги направиш и tubeless дори и Ghetto варианта хептен ще стане добре.

Търкалянето му е доста добре, усетих голяма разлика спрямо nevegal-a нагоре при положение, че се запази стабилноста надолу. Аз също обичам да качвам стръмни баири и тук гумата се държи добре. Моя съвет е направо два броя Nobby Nic, едва ли ще е много голяма разликата в търкалянето спрямо Racing Ralph.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот jujo_si » Пон Май 02, 2011 6:11 pm

А коя от двете е по добра за асфалт 80% парк 20%? Важно е също да не се пука лесно.
Щастлив собственик на RAM XC1
Аватар
jujo_si

Рейтинг: 1158

Мнениеот mentalhead » Чет Май 31, 2012 1:43 pm

Здравейте. Нека и аз да поизтупам прахта от темата с едно питане.
Карам твърдаче Scott Aspect и възнамерявам да мина на въпросната комбинация от гуми. Карането ми май попада в това, което мнозина определят като агресивно XC, афинитета ми е към нанадолнищата и търся повече сцепление, отколкото имам със заводските гуми на Скот (Scott Ozon 2.0). Желанието ми е да използвам гуми с размер 2.25, тъй като доколкото разбирам разликата спрямо гумите с размер 2.1 от същата комбинация е основно в по-голямото сцепление, което по-големия размер дава, без от това педалирането да страда твърде много. Държа повече на стабилността, отколкото на лекотата при педалирането.
И тук идва моето притеснение. Дали на моята рамка мога да поставя гума с размер 2.25 (конкретно става въпрос за Racing Ralph)?
В момента разстоянието от задната ми гума, до тръбите на чейнстея в най-тясната им част, която попада в обсега на гумата е около 8 милиметра от всяка страна, което на око ми изглежда тесничко за поставянето на гума с размер 2.25. Тя най-вероятно ще влезе, но дали няма да е на кантар. Това поражда следващия въпрос. Какво минимално отстояние според вас трябва да има една гума от тръбите на рамката?
Всичко казано дотук е само в сферата на теорията. Най-лесно на практика ми се струва да си взема една 2.25 Nobby Nic за предна и да видя как ще пасне отзад. Ако не стане ще се насоча към 2.1 за задна. Тъй като все пак смятам да карам с Racing Ralph отзад този тест може да се окаже смислен единствено ако двете гуми действително са еднакво широки (или Nobby Nic се окаже по-широка) при еднакъв размер (2.25). Дали има някой, който е правил съпоставка между двете по отношение на действителната им ширина?
Последното ми питане е свързано с различните модификации на двете гуми. Ясно е че наличието на Snake Skin е почти задължително, а и разликата в теглото при тази модификация и базовия вариант не е голяма. Интересува ме доколко контактуващата с терена повърхост на двете гуми е слабо място и дали някой ползващ Snake Skin модификацията усеща реална нужда да премине към Double Defense варианта, при който вече разликата в теглото става малко по-осезаема?

Малко разпокъсано стана, та по-добре да обощя какво ме гложди:
1) Става ли гума 2.25 (Racing Ralph или Nobby Nic) на рамка Scott Aspect? - съзнавам, че шината също е от значение, но все пак ако някой случайно кара/пробвал е такава комбинация от рамка и гуми ще ми е от полза опита му.
2) На какво разстояние от тръбите на рамката е препоръчително най-малко да се намира гумата?
3) Има ли разлика в ширината на Nobby Nic и Racing Ralph при един и същ размер (по-конретно при 2.25)?
4) Има ли реална нужда от Double Defense вариант или Snake Skin опцията е достатъчно добра, при положение че теглото все пак не е без значение?

Извинявам се, че не всичко е съвсем по темата, но ми се видя безсмислено да създавам нова тема.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Stancho » Чет Май 31, 2012 4:45 pm

1. Мисля, че няма да имаш проблеми по въпроса.
2. Разстояние от 3-4 мм от страна е предостатъчно за всяко нормално каране. Вече при много кал е ясно, че там ще се задържа такава и боята няма да е невредима.
3. Размерите са абсолютно еднакви (57мм в ширина).
4. Принципно Double Defence вече не се предлага, а Snake Skin е нужна при каране по каменисти терени и навсякъде, където по - дебелата стена е необходима (за да не се сцепи и среже лесно стената). Иначе от прещипвания няма как да помогне - там играе роля само налягането.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 01, 2012 12:18 pm

Благодаря за отговорите, Станчо :beer:

Може да взема един Nobby Nic 2.25 за отпред, да го сложа отзад за проба и да видя какво точно се получава.
Ако имам големи съмнения от резултата ще си взема Racing Ralph 2.1 за отзад и толкова.
Пак ще е по-добре отколкото 2.1 отпред и отзад.
Аватар
mentalhead

Предишна

Назад към Общ форум