от mentalhead » Чет Май 31, 2012 1:43 pm
Здравейте. Нека и аз да поизтупам прахта от темата с едно питане.
Карам твърдаче Scott Aspect и възнамерявам да мина на въпросната комбинация от гуми. Карането ми май попада в това, което мнозина определят като агресивно XC, афинитета ми е към нанадолнищата и търся повече сцепление, отколкото имам със заводските гуми на Скот (Scott Ozon 2.0). Желанието ми е да използвам гуми с размер 2.25, тъй като доколкото разбирам разликата спрямо гумите с размер 2.1 от същата комбинация е основно в по-голямото сцепление, което по-големия размер дава, без от това педалирането да страда твърде много. Държа повече на стабилността, отколкото на лекотата при педалирането.
И тук идва моето притеснение. Дали на моята рамка мога да поставя гума с размер 2.25 (конкретно става въпрос за Racing Ralph)?
В момента разстоянието от задната ми гума, до тръбите на чейнстея в най-тясната им част, която попада в обсега на гумата е около 8 милиметра от всяка страна, което на око ми изглежда тесничко за поставянето на гума с размер 2.25. Тя най-вероятно ще влезе, но дали няма да е на кантар. Това поражда следващия въпрос. Какво минимално отстояние според вас трябва да има една гума от тръбите на рамката?
Всичко казано дотук е само в сферата на теорията. Най-лесно на практика ми се струва да си взема една 2.25 Nobby Nic за предна и да видя как ще пасне отзад. Ако не стане ще се насоча към 2.1 за задна. Тъй като все пак смятам да карам с Racing Ralph отзад този тест може да се окаже смислен единствено ако двете гуми действително са еднакво широки (или Nobby Nic се окаже по-широка) при еднакъв размер (2.25). Дали има някой, който е правил съпоставка между двете по отношение на действителната им ширина?
Последното ми питане е свързано с различните модификации на двете гуми. Ясно е че наличието на Snake Skin е почти задължително, а и разликата в теглото при тази модификация и базовия вариант не е голяма. Интересува ме доколко контактуващата с терена повърхост на двете гуми е слабо място и дали някой ползващ Snake Skin модификацията усеща реална нужда да премине към Double Defense варианта, при който вече разликата в теглото става малко по-осезаема?
Малко разпокъсано стана, та по-добре да обощя какво ме гложди:
1) Става ли гума 2.25 (Racing Ralph или Nobby Nic) на рамка Scott Aspect? - съзнавам, че шината също е от значение, но все пак ако някой случайно кара/пробвал е такава комбинация от рамка и гуми ще ми е от полза опита му.
2) На какво разстояние от тръбите на рамката е препоръчително най-малко да се намира гумата?
3) Има ли разлика в ширината на Nobby Nic и Racing Ralph при един и същ размер (по-конретно при 2.25)?
4) Има ли реална нужда от Double Defense вариант или Snake Skin опцията е достатъчно добра, при положение че теглото все пак не е без значение?
Извинявам се, че не всичко е съвсем по темата, но ми се видя безсмислено да създавам нова тема.