Проблем със спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със спирачка

Мнениеот dh_denko » Вто Май 03, 2011 3:52 pm

Здравеите ,
Имам проблем с спирачка ПРОМАКС ДСК-400 (мисля 4е бесхе имам снимки ).Като я натисна спирачката и не отпуска а си остава натисната . :confused: :confused: :confused: Помислих че е от пружинката -извадих я (наред беше ) гресирах добре навсякаде и пак зглобих ,но проблема остана.Натискам я и тя пак не пуска седи натисната . После сложих нови жила и бронии и пак същия проблем .Стой блоккирала (захапе и не пуска ) !!!! :banghead: :banghead:
Направих снимки на апарата как съм го разглобил :
http://www.album.bg/downhill_fvr/images/27502446/
http://www.album.bg/downhill_fvr/images/27502445/
http://www.album.bg/downhill_fvr/images/27502444/
Също така ми кажете как да си обезмасля диска с накладките (знам че има писано по този въпрос просто с две изр. ми помогнете :agree: :agree: :agree: ) :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Scott High Octane FR
Аватар
dh_denko

Рейтинг: 1155

Re: Проблем със спирачка

Мнениеот Geronimo » Вто Май 03, 2011 4:53 pm

Въпросния модел преди време беше част от монтажа на тогавашния Тирекс, след много кратко време експлоатация спирачките започват да правят този проблем, мисля че става дума за производствен дефект, не съм чувал някой да е измислил решение на проблема. Пробвай да настроиш спирачката така че накладките да са максимално близо до диска като рамото на спирачката е в началното си положение. Т.е. като затягаш жилото към рамото на спирачката не бутай рамото така че да опъва пружинката. За целта просто натегни повече неподвижната накладка и гледай и 2-те накладки да са максимално до диска.
А за обезмасляването има предпстатъчно писано че да ти обясняваме, виж в коментарите ми, писал съм го не малко пъти!

И ПИШИ ПО-ГРАМОТНО!
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот stamen » Вто Май 03, 2011 7:18 pm

Провери си хубаво пружинката,попринцип те не се чупят до край,а се изкривяват и се пропукват.
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Мнениеот monkols » Вто Май 03, 2011 9:59 pm

Имах подобен проблем с механика преди доста време.Като намалеят накладките,рамото прави голям ход,съчмите излизат от леглата си и блокират.При мен неподжижната накладка не се регулираше и сменях феродо.
monkols

Рейтинг: 1245

Мнениеот dh_denko » Сря Май 04, 2011 2:10 pm

Сега отивам да го разглобя и ще проверя пак пружинката !!! Ако не се оправи пак ще пиша след 1 час :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
Scott High Octane FR
Аватар
dh_denko

Мнениеот dh_denko » Чет Май 05, 2011 9:28 pm

dh_denko написа:Сега отивам да го разглобя и ще проверя пак пружинката !!! Ако не се оправи пак ще пиша след 1 час :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:

Проблема е бил от диска и накладките нещо са зацепвали едини в други .Оправих ги като нагласих диска да опира леко в неподвижната накладка ,която е изтъркана неравномерно и другата реголирах добре. Вече не зацепва натисната .Възможни ли е този проблем да е от неравномерното изтъркване на накладката? :dontknow: :dontknow: :dontknow: И да ви попитам има едно болтче при самото "бутало" което се беше отвило и аз го завих на маХ.Трябвало ли е :dontknow: .Помощ :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Scott High Octane FR
Аватар
dh_denko

Мнениеот Geronimo » Пет Май 06, 2011 7:13 pm

Така както си го обяснил не мога да се сетя за кое болтче става въпрос, но доколкото знам в тези спирачки всичко дето може да се натяха (освен неподвижната накладка) се стяга докрай. А това дето казваш че накладките и диска зацепват не мога да си го представя. Най-вероятно проблема е бил както каза колегата по-горе рамото прави прекалено голям ход и съчмите излизат от леглата, затова и написах каква настройка да направиш за да не става това, но щом си я оправил ок.
Сетих се че преди доста години имах проблем с един промакс, канала където стои чепчето на накладката се беше изяло и беше станало като конусно и като се натисне спирачката (в движение) накладката се заклинваше между диска и апарата. Затова възстанових канала с една пиличка да стане отново перпендикулярен ъгъл и се оправи.
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Назад към Веломеханик