Помощ за лагери на ДА БОМБ главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ за лагери на ДА БОМБ главина

Мнениеот hitar_potar » Чет Май 05, 2011 3:40 am

Здравейте, колеги,
разрових се из раздела за писания на тематика "подмяна на лагери на главини", но ме интересува точно как стои въпроса с ДА БОМБ главините. Сигурен съм, че тук има хора, които карат с такива, и ще се радвам да видя какво биха казали те. При мен ситуацията е следната: хванах задната главина, че дере, и смених лагерите. Но продължава да си дере. Тънкия момент: от 4 успях да сменя само 3 - 2-та в храпа/freewheel-а и лагера в самата главина откъм спирачката. Другия лагер не успяхме да го избием - опитен веломеханик си игра половин ден с него, но каза, ако правилно съм разбрал, че според него лагера е набит, и след това са слагани зъбчетата за храпа (набивани, лепени към главината, нещо такова). Резултата: откъм спирачката лагера не може да си излезне, понеже диаметъра му е доста по-голям от крайния отвор на главината. Откъм храпа съвсем малко не му достига - пречат въпросните зъбчета. Не вярвам главината да е направена така, че да е невъзможно да се сменят всички лагери, все пак главината е скъпа и качествена, но дотук сме ударили на камък и не можем да измислим нищо. Бих се радвал на малко акъл от ваша страна, колеги. Надявам се, че съм описал ситуацията ясно, ако все пак някой не е разбрал точно какво имам впредвид, ще смъкна каплата и ще разглобя главината, за да направя снимки - понастоящем се ползва активно, но малко ме е яд и страх да не вземе несменения лагер да се скапе тотално, понеже мислим, че точно от него идва задирането.
Благодарско предварително, дори и да не можете да помогнете! :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Re: Помощ за лагери на ДА БОМБ главина

Мнениеот Univer welo » Чет Май 05, 2011 5:31 pm

Не мисля ,че ще ти помогна много НО: В машиностроенето има специална сглобка за лагери- за лесен монтаж и демонтаж. Така ,че твоят майстор те пързаля нещо.В нормалното машиностроене няма такъв възел, при който лагерите да са несменяеми .Продължавай да се бориш с главината - 300%- лагерите са разглобяеми. Ти си пускал линк - по рано , но от него не се разбира много. Прати ясни снимки! :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот bio » Чет Май 05, 2011 6:04 pm

тук пише някакви неща ама в момента не ми се четат ... иначе в youtube има как се разглобяват разни главини novatec ... незнам и това до колко ще ти е от помощ де.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hitar_potar » Пон Май 09, 2011 3:05 am

Био, мерси за линка, вътре е подробно обяснено как се маха единия лагер, но мисля, че става дума точно за лагера, който без много церемонене излезна. За другия, който ме и интересува, е написано "по същия начин", а начина съвсем не е същия. Но все пак ще си поиграя.
Юнивър вело - веломеханика е този от магазин Димибайк - познаваме се от години и опитът ми с него свидетелства, че момчето си разбира страшно много от работата!!! А ако нещо е ново за него, звънка да каже, че ще се забави малко с отстраняването на проблема, и след това преравя нета за информация, менюъли, и мнения по форуми, свързани със поставената му задача. Със сигурност не ме "пързаля". :nono: :) И на мен ми е чудно, и на него му е чудно - няма как наистина така да е направена главината, че да не може да се смени. Просто не можем да му схванем логиката.
Понеже ми се очертава по-сериозно каране в края на новата седмица, може би ще изчакам да мине и тогава ще смъкна каплата за снимки. Или, ако се хванем сериозно, може и още тази седмица да се отвори наново главината. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот bio » Пон Май 09, 2011 10:55 am

ами виж ... тук този pdf ... гледах и на разни други производители(като онзи дето съм го цитирал преди това) ... ако искаш и за тях ще ти дам линкове. но да се върнем на главината на DT Swiss там се използва един педалки инструмент ... ring nut installation tool, който маха rachet ring-а (неподвижното зъбно колело). между него и лагера има шайба с по-малък диаметър и лагера не може да я прескочи ... преди да си махнал всичко. вижда се много добре и от exploded view-то на главините им. гледах и на HOPE при тях видимо лагера може да мине без да се махна зъбното колело. При NukeProof тоже.
Ако я разглобяваш пак главината пробвай със стария лагер (който е от другата страна) дали минава свободно през зъбното колело. И защо не им драснеш едно писъмце на тези момчета от DaBomb.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик